Siirry pääsisältöön
EU:n kansalaisaloitefoorumi

Kansalaisaloitefoorumia kiittää kansalaisaloitefoorumia siitä, että se tukee aloitteen järjestäjiä.

Päivitetty: 21/12/2023

Komissio on julkistanut viimeisimmän raporttinsa eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta. Se on ensimmäinen kattava uudelleentarkastelu sen jälkeen, kun uusi asetus tuli voimaan vuonna 2020. Kertomuksessa komissio viittaa kansalaisaloitteen järjestäjille kohdennettuun kyselyyn, jossa annetaan myönteinen kokonaisarvio kansalaisaloitefoorumin antamista neuvoista kansalaisaloiteprosessin eri vaiheissa, myös kaksivaiheisen rekisteröintimenettelyn aikana (jolloin heidän on tarkistettava alkuperäistä hakemustaan) ja keruuvaiheessa. Kansalaisaloitteen järjestäjät ovat hyödyntäneet laajasti foorumin oppimateriaalia ennen rekisteröitymistä ja arvostaneet verkkoseminaareja, blogeja, verkkokursseja ja kykyä etsiä ryhmänsä muita jäseniä.

Joulukuussa 2023 julkaistussa komission uudelleentarkastelukertomuksessa Euroopan parlamentille ja neuvostolle vahvistetaan sävy seuraaviksi neljäksi vuodeksi seuraavaan arviointiin asti.  Tätä ennen parlamentti antoi kesäkuussa 2023 oman päätöslauselman, jossa se ehdotti tulevaisuuteen suuntautuvia ideoita eurooppalaisen kansalaisaloitteen tehokkuuden parantamiseksi. 

Parlamentin ehdotuksiin sisältyi eurooppalaisten kansalaisaloitteiden yhdistäminen eurooppalaisiin kansalaispaneeleihin, joissa onnistuneiden eurooppalaisten kansalaisaloitteiden esiin tuomista kysymyksistä tulisi komission eurooppalaisten kansalaispaneelien (Euroopan tulevaisuuskonferenssin osallistavat jälkeläiset) aiheita. Tämän jälkeen se ehdotti, että eurooppalaisille kansalaisaloitteille myönnettäisiin asteittainen rahoitusjärjestelmä, jossa käsiteltäisiin monien eurooppalaisten kansalaisaloitteiden kampanjointiin vaikuttavien vähäisten resurssien ongelmaa. Parlamentti peräänkuulutti taloudellista tukea eurooppalaisille kansalaisaloitteille, jotka saavuttavat alle miljoonan allekirjoituksen kynnysarvon, eikä ainoastaan niille, jotka saavuttavat miljoonan välitavoitteen. Lisäksi se kannusti jäsenvaltioita lyhentämään eurooppalaisen kansalaisaloitteen allekirjoittamisen ikää. Uuden asetuksen ansiosta jäsenvaltiot voivat nyt päättää lyhentää eurooppalaisen kansalaisaloitteen allekirjoittamisen ikää. Tästä huolimatta vain muutama on hyödyntänyt tätä mahdollisuutta, kuten edellä mainittiin. Lopuksi parlamentti sitoutuu lisäämään rooliaan eurooppalaisessa kansalaisaloitteessa äänestämällä parlamentin päätöslauselmasta jokaisen onnistuneen kansalaisaloitteen jälkeen, minkä jälkeen laaditaan valiokunta-aloitteinen lainsäädäntömietintö. Tämä on luonnollinen seuraava askel parlamentin eurooppalaisen kansalaisaloitteen roolin laajentamisessa ja parlamentin jäsenten saattamisessa suoraan kansalaisten esiin tuomiin kysymyksiin. 

Tämän jälkeen komissio esitti kantansa parlamentin päätöslauselmaan antamassaan vastauksessa ja viittasi eräisiin tässä päätöslauselmassa esitettyihin seikkoihin tarkastelukertomuksessaan. 

Komission tarkastelukertomuksessa esitellään vuoden 2020 jälkeen tapahtunutta edistystä ja otetaan käyttöön käytännön toimenpiteitä eurooppalaisen kansalaisaloitteen tarkentamiseksi edelleen. Arvioidakseen eurooppalaisen kansalaisaloitteen vaikuttavuutta tarkistetun asetuksen mukaisesti komissio kuuli kansalaisaloitteen järjestäjiä, jäsenvaltioiden viranomaisia, kansalaisyhteiskunnan organisaatioita, kansalaisyhteiskunnan organisaatioita, eurooppalaisen kansalaisaloitteen verkkosivustoa ja foorumin käyttäjiä, allekirjoittajia ja muita sidosryhmiä.

Kuulemisten jälkeen tuotiin esiin merkittäviä teknisiä edistysaskeleita, kuten keskitetty verkossa toteutettava keruujärjestelmä, tiedostojenvaihtopalvelu, päivitetty kansalaisaloitefoorumi ja uudistettu kansalaisaloitesivusto. Kuusi jäsenvaltiota (Belgia, Saksa, Viro, Kreikka, Malta ja Itävalta) on alentanut eurooppalaisen kansalaisaloitteen allekirjoittamisen ikärajaa alle 18 vuotta, ja Suomi ja Irlanti harkitsevat seuraavaa esimerkkiä.

Lisätietoa uudesta keskitetystä keruujärjestelmästä

Arvioidessaan eurooppalaisen kansalaisaloitteen käyttöä komissio toteaa, että Italian kansalaiset ovat johtavassa asemassa eurooppalaisten kansalaisaloitteiden järjestämisessä. Seuraavaksi tulevat saksalaiset ja ranskalaiset. Komissio on vuodesta 2020 lähtien rekisteröinyt kaikki kansalaisaloitepyynnöt yhtä lukuun ottamatta, mikä saattaa johtua uudistetusta kansalaisaloitefoorumista, joka tarjoaa oikeudellista neuvontaa ennen rekisteröintipyyntöä, ja kaksivaiheisesta menettelystä, jonka avulla järjestäjät voivat tarkistaa aloitteita.

Table with overview of ECIs

Viimeisten kolmen vuoden aikana viisi eurooppalaista kansalaisaloitetta on kestänyt ennätysmäisesti yli miljoona allekirjoitusta. Vuodesta 2020 lähtien on kerätty yli 9 miljoonaa allekirjoitusta pääasiassa verkossa covid-19-pandemian aikana tapahtuneen henkilökohtaisen toiminnan vähenemisen vuoksi.

Komissio on myös julkaissut viisi toimea, joilla se aikoo parantaa eurooppalaista kansalaisaloitetta edelleen sidosryhmien kuulemisen sekä kansalaisaloitteen saavutusten ja haasteiden pohjalta kolmen viime vuoden aikana. 

Ensinnäkin komissio lisää tietoisuutta eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta ja lisää sen näkyvyyttä pyrkimällä aktiivisesti ottamaan Euroopan parlamentin ja jäsenvaltiot mukaan kansallisten yhteyspisteiden kautta sekä suhtautumalla myönteisesti alue- ja paikallisviranomaisten, muiden EU:n toimielinten, oppilaitosten ja kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden panokseen. Tältä osin on toteutettu useita toimia, kuten eurooppalaista kansalaisaloitetta koskeva tiedotuskampanja, ja komissio aikoo edelleen virtaviivaistaa monikielistä kampanjaa erityisesti sosiaalisessa mediassa ja asettaa nuoret etusijalle. 

Tämän jälkeen komissio vahvistaa kansalaisaloitteiden järjestäjille annettavaa tukea esimerkiksi lisäämällä järjestäjille annettavaa luontoissuorituksina annettavaa tukea. Suunnitteilla on myös keskitetyn verkossa toteutettavan keruujärjestelmän jatkuva parantaminen, sillä yksittäinen verkossa toteutettava keruujärjestelmä on poistettu asteittain uuden asetuksen mukaisesti. Tältä osin komissio kehittää järjestelmää edelleen palautteen ja ehdotusten pohjalta ja harkitsee muita parannuksia, kuten lisävaihtoehtojen lisäämistä järjestelmän mukauttamiseksi siten, että siitä tehdään kampanjaystävällisempi ja houkuttelevampi sekä järjestäjien että allekirjoittajien kannalta. 

Lisäksi komissio aikoo tehostaa kansalaisaloitteiden täytäntöönpanoa kansallisella tasolla ja parantaa yhteistyötä kansalaisyhteiskunnan kanssa kartoittamalla kansalaisaloitteiden järjestäjien lisäkoulutus- ja ohjaustarpeita sekä lisäämällä tietoisuutta eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta ja lisäämällä sen näkyvyyttä. 

Komissio aikoo myös toteuttaa näkyvämpiä kansalaisaloitteita koskevia jatkotoimia. Tämä toteutetaan varmistamalla, että menestyksekkäät kansalaisaloitteet otetaan järjestelmällisesti huomioon laadittaessa toimintapoliittisia ehdotuksia näiden kansalaisaloitteiden pohjalta ja että järjestäjät otetaan johdonmukaisesti mukaan kyseisiä ehdotuksia koskeviin kuulemisiin.

 Komission tarkastelukertomus ja Euroopan parlamentin päätöslauselma pohjustavat tietä tämän kansainvälisen osallistavan demokratian uraauurtavan välineen tulevaisuudelle. Vain 11-vuotiaana eurooppalainen kansalaisaloite on edelleen nuorempi, mutta se auttaa edelleen kansalaisia tasoittamaan huolenaiheitaan ja ajatuksiaan. Eurooppalaisen kansalaisaloitteen seuraavan vuosikymmenen aikana olisi mielenkiintoista nähdä, miten kansalaisaloitetta kehitetään edelleen ja muutetaan vaikuttavammaksi ja reagoivammaksi demokraattisen osallistumisen välineeksi, joka antaa EU:n kansalaisille mahdollisuuden muokata aktiivisesti yhteistä tulevaisuuttaan. 

Lue lisää yhdeksästä hyväksytystä eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta, joihin on kerätty yli miljoona allekirjoitusta ja jotka on toimitettu komission tarkasteltavaksi 1. tammikuuta 2020 alkaen:

Minority SafePack -järjestön järjestäjien kampanjan järjestäminen – miljoona allekirjoitusta Euroopan monimuotoisuuden puolesta

Allekirjoitusten kerääminen End the Cage Age -tapahtuman järjestäjältä

Pelastakaa mehiläiset ja maanviljelijät

Miraissin anatomia: Stop Finning EU -kampanjan 20 viimeisestä päivästä tuli merkittävä muutos

Miksi Save Cruelty-Free Cosmetics päätti käyttää eurooppalaista kansalaisaloitetta

Mitä Fur Free Europe edustaa?

Laatijat

Daniela Vancic

Daniela Vancic on Demokratia International -järjestön eurooppalaisen ohjelman johtaja. Hän johtaa foorumin työtä sidosryhmien kuulemisissa. Tässä artikkelissa hän esittelee Euroopan parlamentille ja neuvostolle annetun Euroopan komission kertomuksen pääkohdat eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta annetun asetuksen (EU) 2019/788 soveltamisesta. 

Lisää kommentti

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Vastuuvapauslauseke: EU:n kansalaisaloitefoorumissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Ne eivät millään tapaa edusta Euroopan komission tai Euroopan unionin kantaa.
Onko kansalaisaloitteesi valmis rekisteröitäväksi?

Haluatko allekirjoittaa kansalaisaloitteen? Haluatko lisätietoja muista kansalaisaloitteista?