Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Programul de schimb pentru funcționarii publici: o nouă inițiativă cetățenească europeană urmărește un program de tip Erasmus pentru funcționarii publici

Actualizat la: 14/10/2021

Noi, un grup de cetățeni europeni, lansăm un program de schimb pentru funcționarii publici din cadrul inițiativei cetățenești europene.

Solicităm Comisiei Europene să elaboreze un sistem la nivelul UE care să ofere funcționarilor publici din statele membre ale UE experiență profesională într-un alt stat membru. Acest program de schimb voluntar și de formare va avea loc într-un serviciu similar pe o perioadă de 2-12 luni, astfel încât participanții să poată observa și învăța modul în care își desfășoară activitatea într-o altă țară a Uniunii Europene.

Această inițiativă ar fi un pas important în crearea unei Uniuni a cetățenilor în Europa, dar, pentru a reuși, avem nevoie de ajutorul dumneavoastră.

sky

Ideea de a lansa o inițiativă cetățenească europeană s-a născut în timpul studiilor noastre. Am aflat despre posibilitatea cetățenilor UE de a participa direct la procesul decizional la nivelul UE și am decis să propunem acest program de schimb pentru funcționarii publici. Suntem un grup de 9 de persoane provenind din 7 state membre diferite ale UE, reflectând diversitatea Europei, de la vest la est. Cei mai mulți dintre noi s-au confruntat cu beneficiile programului Erasmus + și credem că aceste schimburi nu ar trebui să se oprească după încheierea studiilor, deoarece învățarea pe tot parcursul vieții este esențială atât pentru dezvoltarea profesională, cât și pentru dezvoltarea personală.

Această inițiativă a fost lansată la 4 octombrie și avem nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru a ajunge la cele un milion de semnături necesare în termen de un an pentru a o realiza. Puteți semna aici.

Ce este CESP?

Acest „Erasmus pentru funcționari publici” ar oferi funcționarilor publici din întreaga Europă experiență profesională într-un alt stat membru. Acest schimb va avea loc într-un serviciu similar pe o perioadă cuprinsă între 2 și 12 luni. Pentru a evita orice diferențe de remunerare între funcționarii publici, aceștia ar trebui să își primească în continuare salariile din țara lor de origine. În cazul în care salariul participantului este mai mic decât cel primit de un funcționar public aflat într-o poziție comparabilă în statul membru gazdă, ar trebui creat un fond european pentru compensarea diferenței.

Funcția publică este unul dintre cele mai mari sectoare de ocupare a forței de muncă din fiecare stat membru al UE. Cu toate acestea, ea oferă foarte puține oportunități de a lucra într-un mediu internațional. Acest program urmărește să compenseze disparitățile dintre angajații din sectorul privat și cel public în această privință. Funcționarii publici ar putea beneficia de această experiență europeană și, prin urmare, mulți tineri profesioniști pot opta pentru funcția publică în locul unui loc de muncă privat. Datorită acestui program, o întreagă nouă categorie de lucrători va putea circula în interiorul UE, ceea ce va contribui la îmbunătățirea funcționării pieței interne și la consolidarea libertății de circulație a lucrătorilor.

team

Un program de recompensare pentru funcționarii publici

Credem cu tărie că acest program va permite funcționarilor publici din întreaga Europă să dezvolte un schimb constant de know-how între ei: un pompier suedez ar putea afla cum se confruntă pompierii spanioli cu incendiile forestiere; Asistenții medicali bulgari ar putea explica asistenților medicali germani modul în care tratează pacienții și practicile medicale pe care le aplică; un profesor danez ar putea învăța metodele de predare ale profesorilor cehi; Agenții anticorupție francezi ar putea să își împărtășească metodele de lucru cu un funcționar portughez; etc. Acest schimb va permite funcționarilor publici să se întâlnească cu alți funcționari care lucrează în domeniul lor de activitate și va crea o cultură a schimbului, dezvoltării și dezvoltării de bune practici împreună. De asemenea, va fi o ocazie excelentă de a practica limbi străine, de a dezvolta competențe într-un mediu european și de a învăța alte forme de gestionare publică.

Dezvoltarea și răspândirea bunelor practici sunt esențiale, deoarece funcționarii publici vor putea utiliza know-how-ul învățat în timpul schimbului lor în statul membru de origine. Aceste practici pot include noi forme de practici administrative sau de asistență medicală, o anumită metodă de predare, noi modalități de tratare a pacienților, luarea în considerare a nevoilor publicului etc. Toate aceste bune practici se vor răspândi treptat pe măsură ce schimburile vor avea loc și vor fi selectate în mod natural de către cei mai competenți în domeniu și vor urmări să pună interesul cetățenilor în centrul activității lor: funcționari publici.

Acestea se află în centrul statelor membre și credem cu adevărat că astfel de schimburi vor îmbunătăți atât cooperarea dintre cetățenii europeni, cât și cooperarea dintre statele membre. Principalul obiectiv al acestui program este de a consolida libera circulație a lucrătorilor în UE, de a promova schimbul de bune practici între serviciile publice și de a îmbunătăți legăturile dintre statele membre ale UE. Aceasta va spori eficiența sectorului public în spiritul guvernelor cetățenilor, de către cetățeni, pentru cetățeni.

Vă mulțumim pentru timpul acordat citirii acestui articol până la sfârșit. Nu ezitați să ne contactați dacă aveți nevoie de informații suplimentare și să vă exprimați sprijinul prin semnarea și partajarea inițiativei noastre.

Unde se semnează: https://eci.ec.europa.eu/016/public/#/screen/home

https://eci-csep.eu/

team

Autori

Echipa ICE din cadrul programului de schimb pentru funcționarii civili

Echipa care stă la baza inițiativei cetățenești europene „Programul de schimb pentru funcționarii civili” este alcătuită din 9 de tineri profesioniști din 7 state membre diferite. La momentul depunerii ICE, am fost cu toții studenți la masterat în cadrul aceleiași instituții din Belgia, unde am venit și am dezvoltat ideea pe care am prezentat-o Comisiei. Echipa este formată din Johan GONÇALVES (FR-PT), Adam MAZOYER (FR), Paulo Roquete VITORINO (PT), Kristina MUSIC (DE), Francesco BORDONE (IT), Amandine Deswert (BE), Angelica MASTRO (IT), Mădălina IONESCU (RO) și Petra POSPÍŠILOVÁ (CZ).

 

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.
Sunteți gata să vă înregistrați inițiativa?

Doriți să susțineți o inițiativă? Vreți să aflați mai multe despre anumite inițiative actuale sau încheiate?