Direct naar de inhoud
Forum voor het Europees burgerinitiatief

Het uitwisselingsprogramma voor ambtenaren: een nieuw Europees burgerinitiatief streeft naar een programma van „Erasmus-stijl” voor ambtenaren

Bijgewerkt op: 14/10/2021

Wij, een groep Europese burgers, lanceren het Europees burgerinitiatief Civil Servant Exchange Program.

Wij roepen de Europese Commissie op een EU-breed systeem te ontwikkelen dat ambtenaren uit EU-lidstaten beroepservaring in een andere lidstaat biedt. Dit vrijwillige uitwisselings- en opleidingsprogramma zal gedurende een periode van 2 tot 12 maanden in een soortgelijke dienst plaatsvinden, zodat de deelnemers kunnen observeren en leren hoe hun werk in een ander land van de Europese Unie wordt verricht.

Dit initiatief zou een belangrijke stap zijn in de totstandbrenging van een Unie van mensen in Europa, maar voor het welslagen ervan hebben wij uw hulp nodig.

sky

Het idee om een Europees burgerinitiatief te lanceren is ontstaan tijdens onze studies. We hebben kennis genomen van de mogelijkheid voor EU-burgers om rechtstreeks deel te nemen aan de besluitvorming op EU-niveau en besloten dit uitwisselingsprogramma voor ambtenaren voor te stellen. We zijn een groep van 9 mensen uit 7 verschillende EU-lidstaten, die de diversiteit van Europa, van west tot Oost, weerspiegelen. De meesten van ons hebben de voordelen van het Erasmus ± programma ervaren en wij zijn van mening dat deze uitwisselingen niet mogen stoppen zodra de studies zijn beëindigd, aangezien een leven lang leren van essentieel belang is voor zowel professionele als persoonlijke ontwikkeling.

Dit initiatief is op 4 oktober van start gegaan en wij hebben uw hulp nodig om de 1 miljoen handtekeningen binnen een jaar te bereiken. U kunt hier ondertekenen.

Wat is het CEER?

Dit „Erasmus voor ambtenaren” biedt ambtenaren uit heel Europa beroepservaring in een andere lidstaat. Deze uitwisseling vindt plaats in een soortgelijke dienst voor een periode van 2 tot 12 maanden. Om verschillen in bezoldiging tussen ambtenaren te voorkomen, moeten zij hun salaris blijven ontvangen van hun land van herkomst. Indien het salaris van de deelnemer lager is dan wat een ambtenaar in een vergelijkbare positie in de ontvangende lidstaat ontvangt, moet een Europees fonds worden opgericht om het verschil te compenseren.

Het ambtenarenapparaat is een van de grootste sectoren van werkgelegenheid in elk van de EU-lidstaten. Het biedt echter zeer weinig mogelijkheden om in een internationale omgeving te werken. Dit programma is bedoeld om de verschillen tussen werknemers in de particuliere en publieke sector op dit gebied te compenseren. Ambtenaren zouden van deze Europese ervaring kunnen profiteren. Veel jonge professionals kunnen daarom kiezen voor de openbare dienst in plaats van voor een privébaan. Dankzij dit programma zal een hele nieuwe categorie werknemers zich binnen de EU kunnen verplaatsen, wat de werking van de interne markt zal helpen verbeteren en het vrije verkeer van werknemers zal versterken.

team

Een beloningsprogramma voor ambtenaren

Wij zijn er ten zeerste van overtuigd dat dit programma ambtenaren uit heel Europa in staat zal stellen voortdurend kennis met elkaar uit te wisselen: een Zweedse brandweerman zou kunnen leren hoe Spaanse brandweerlieden omgaan met bosbranden; Bulgaarse verpleegkundigen kunnen Duitse verpleegkundigen uitleggen hoe zij patiënten behandelen en welke medische praktijken zij toepassen; een Deense docent zou de onderwijsmethoden van Tsjechische hoogleraren kunnen leren; Franse anticorruptiefunctionarissen zouden hun werkmethoden kunnen delen met een Portugese officier; deze uitwisseling zal ambtenaren in staat stellen andere ambtenaren die op hun werkterrein werkzaam zijn te ontmoeten en een cultuur van uitwisseling, ontwikkeling en ontwikkeling van goede praktijken tot stand te brengen. Het zal ook een uitstekende gelegenheid zijn om vreemde talen te gebruiken, vaardigheden in een Europese omgeving te ontwikkelen en andere vormen van openbaar bestuur te leren.

De ontwikkeling en verspreiding van goede praktijken zijn van cruciaal belang, aangezien ambtenaren gebruik zullen kunnen maken van de knowhow die zij hebben opgedaan tijdens hun uitwisseling in hun lidstaat van herkomst. Het kan hierbij gaan om nieuwe vormen van administratieve of gezondheidszorgpraktijken, een specifieke onderwijsmethode, nieuwe manieren om patiënten te behandelen, zorg te dragen voor de behoeften van het publiek, enz. Al deze goede praktijken zullen geleidelijk worden verspreid naarmate de uitwisselingen plaatsvinden en zullen uiteraard worden geselecteerd door degenen die het meest deskundig zijn op het gebied en erop gericht zijn de belangen van de burgers centraal te stellen in hun werk: ambtenaren.

Zij vormen de kern van de lidstaten en wij zijn er echt van overtuigd dat dergelijke uitwisselingen de samenwerking tussen de Europese burgers en tussen de lidstaten zullen verbeteren. Het belangrijkste doel van dit programma is het vrije verkeer van werknemers in de EU te versterken, de uitwisseling van beste praktijken tussen overheidsdiensten te bevorderen en de banden tussen de EU-lidstaten te verbeteren. Het zal de efficiëntie van de publieke sector vergroten in de geest van de regeringen van de burgers, door de bevolking, voor de mensen.

Hartelijk dank voor het feit dat u de tijd hebt genomen om dit artikel tot het einde te lezen. Aarzel niet contact met ons op te nemen als u meer informatie nodig heeft, en uw steun te betuigen door ons initiatief te ondertekenen en te delen.

Plaats van ondertekening: https://eci.ec.europa.eu/016/public/#/screen/home

https://eci-csep.eu/

team

Auteurs

EBI-team voor de uitwisseling van ambtenaren in het kader van het programma voor de uitwisseling van ambtenaren

Het team achter het EBI „Uitwisselingsprogramma voor ambtenaren” bestaat uit 9 jonge professionals uit 7 verschillende lidstaten. Ten tijde van de indiening van ons EBI waren we allemaal masterstudenten aan dezelfde instelling in België, waar we het idee dat we aan de Commissie presenteerden en hebben ontwikkeld. Het team bestaat uit Johan GONÇALVES (FR/PT), Adam MAZOYER (FR), Paulo Roquete VITORINO (PT), Kristina MUSIC (DE), Francesco BORDONE (IT), Amandine Deswert (BE), Angelica MASTRO (IT), Mădălina IONESCU (RO) en Petra POSPÍŠILOVÁ (CZ).

 

Reageren

Om een reactie te plaatsen, moet u zich eerst aanmelden of registreren.
Disclaimer: De op het EBI-forum geventileerde meningen geven uitsluitend het standpunt van de auteurs weer en mogen beslist niet worden beschouwd als het standpunt van de Europese Commissie of van de Europese Unie.
Klaar om uw initiatief te registreren?

Wilt u een initiatief steunen? Wilt u meer weten over lopende of eerdere initiatieven?