Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Butent! Festivalul, Lituania: 90 de discuții, 200 de vorbitori și 6 000 de cetățeni apără democrația

Actualizat la: 19/09/2018

De Yana Pargova, manager de campanie @ EUTakeTheInitiative, GOPA Com.

Foaia de parcurs a inițiativei cetățenești europene și-a creat cortul timp de două zile la festivalul de discuții în aer liber Butent!care a avut loc la Birštonas, Lituania, în perioada 7-8 septembrie 2018. Inspirat de festivalurile democrației de la Scandinavia și Baltica, Butent! și-a sărbătorit cea de-a doua ediție cu peste 90 de discuții, 200 de vorbitori și 6 000 festivalgoi. Cetățenii, întreprinderile, cadrele universitare, politicienii și ONG-urile s-au reunit pentru a promova o cultură a discuțiilor și a ascultării, a toleranței și a implicării civice.

În limba lituaniană, numele festivalului înseamnă „are sens” – sau momentul în care diferiți cetățeni se unesc în jurul unei idei și convin asupra unui plan de realizare a acesteia. Nimic nu ar putea reflecta mai bine ce înseamnă inițiativa cetățenească europeană și a fost absolut logic să existe acolo. Am organizat o dezbatere cu privire la modul în care democrația bazată pe cetățeni poate funcționa într-o lume cu evoluție rapidă, de înaltă tehnologie. De asemenea, ne-am prezentat cabina foto itinerantă, invitându-i pe oameni să vorbească despre ideile lor și să îi propulsăm într-o călătorie în întreaga Europă pentru a găsi cetățeni și parteneri care împărtășesc aceeași viziune.   

Dezbaterea pe tema „Poate permite o democrație lentă într-o lume accelerată?” a fost moderată de Andrius Tapinas, jurnalist și fondator al Laisves TV. Lui Pascal Herry, șeful de echipă al inițiativei cetățenești europene din cadrul Comisiei Europene, i s-a alăturat la această etapă; Tomas Jakutavičius, președintele Consiliului Tineretului din cadrul Federației lituaniene a sindicatelor din industrie; Edmundas Greimas, director al Lietuvo Gamtos Fondas, și Simona Pronckuté, membră a consiliului de administrație al campaniei „Inițiativa cetățenească europeană”. Publicul a devenit un participant activ prin orientarea dezbaterii cu răspunsuri la un quiz, sondaje și întrebări adresate vorbitorilor, toate acestea fiind alimentate de instrumentul de interacțiune Slido.


Este „lent” bun pentru democrație?

Andrius Tapinas a început dezbaterea cu o discuție privind cuvântul „lent” și conotațiile sale pozitive sau negative în ceea ce privește democrația. 

Edmundas Greimas, în comparație cu democrația, cu o pictură și cu cetățenii pentru artiști – deși aveți principiile de bază (libertatea de exprimare, alegeri), trebuie să lucrați cu meticulozitate.

„Avem nevoie de timp pentru crearea unei adevărate democrații”, a afirmat el, adăugând că „democrația trebuie să fie o adevărată artă care să provină din inima dumneavoastră, din emoțiile dumneavoastră; trebuie să o creați singur.”

Tomas Jakutavičius a sprijinit această viziune a cetățenilor care creează o democrație lentă, în continuă dezvoltare și îmbunătățire, afirmând: „Suntem toți împreună într-o democrație lentă; suntem cu toții lideri lenți ai democrației.”

Pascal Herry a văzut, de asemenea, pozitivitatea cuvântului „lent”. El a remarcat că procesul decizional al UE este încă perceput ca fiind destul de lent. Cu toate acestea, el a adăugat că este imposibil să se ia decizii democratice dacă nu oferiți diferitelor grupuri din societate și tuturor cetățenilor posibilitatea de a-și exprima și de a-și reprezenta interesele. Luând în considerare punctele de vedere ale tuturor celor 28 de state membre și ale celor 500 de milioane de cetățeni, este nevoie de timp, dar timpul înseamnă și calitate, a afirmat el. 

Concret, acesta s-a concentrat pe schimbările pe care Comisia Europeană încearcă să le pună în aplicare pentru a îmbunătăți inițiativa cetățenească europeană, în special revizuirea instrumentului pentru a o face mai puțin complexă și mai democratică, Forumul de colaborare și schimb de cunoștințe și sistemul online de colectare a semnăturilor.  

În schimb, Simona Pronckuté a subliniat necesitatea unor soluții rapide și a unor instrumente rapide pentru a menține motivația oamenilor și pentru a le arăta rezultatele eforturilor lor democratice bazate pe cetățeni. În același timp, ea a recunoscut că unele instrumente – cum ar fi petițiile adresate Parlamentului European – sunt rapide și ușor de prezentat, dar, de obicei, abordează probleme locale mici, în timp ce altele – cum ar fi inițiativa cetățenească europeană – urmăresc să aducă schimbări la nivelul UE și, prin urmare, necesită colaborare și mai mult timp. 

Vorbitorii au continuat să compare atitudinea față de democrație din vechile state membre cu cea din noile state membre, și anume țările baltice și Balcanii. Mai precis, ei au afirmat că, atunci când noile state membre au aderat la UE, ele aspiră să atingă nivelul ridicat de trai din Franța sau Germania, de exemplu. Acestea au afirmat că, de aceea, noua Europă are o democrație mai rapidă – ele au avut democrațiile pentru o perioadă mult mai scurtă și cred că, dacă nu sunt suficient de rapide, nu vor fi în măsură să recupereze decalajul.


Tehnologia accelerată reprezintă o amenințare la adresa democrației?

„Când vorbiți despre o revoluție digitală, este tipul de revoluție pe care nimeni nu l-a solicitat” – cu aceste cuvinte, dl Tapinas a deschis cu strălucire cea de-a doua temă de discuție, întrebând dacă tehnologia este percepută ca o amenințare sau ca o oportunitate.

Discuția a vizat:

  • modul în care tehnologia reprezintă o amenințare la adresa sistemelor informatice, precum și a alegerilor, motiv pentru care atât de multe țări se tem să introducă sondaje digitale;
  • cât de multe date sunt disponibile, încât am ajuns într-o situație în care suntem supraîncărcați și încetiniți de aceasta.

„Excesul de date încetinește procesul decizional”, a declarat dl Greimas. Aceste probleme contemporane sunt aspecte pentru care nu avem răspunsuri și soluții pregătite, dar vor fi depășite încet cu timpul, a adăugat el. Mesajul important este că „trebuie să utilizăm tehnologiile”. 


Inițiative bazate pe cetățeni la nivel local, național și european

Un sondaj rapid de audiență cu privire la întrebarea „Au participat vreunul dintre dumneavoastră la o inițiativă bazată pe cetățeni, la nivel local, național sau european?” a arătat un rezultat echilibrat, 48 % răspunzând afirmativ, iar 52 % răspunzând la această inițiativă, dl Tapinas a subliniat că poate exista o participare activă și pasivă și că putem fi o parte activă a societății civile fără a fi pe deplin conștienți de aceasta.

Dl Herry face referire la reforma politicii regionale europene în urmă cu aproximativ 30 de ani, care introduce conceptul de parteneriat între nivelul local și cel european. El subliniază că Lituania utilizează foarte bine acest lucru și că există mai multe exemple vizibile în Birstonas, cum ar fi proiectele de reîntinerire sau proiectele de cooperare transfrontalieră cu Polonia.

„Majoritatea proiectelor create aici în Lituania cu fonduri structurale ale UE sunt participative”, a afirmat el. „Acestea se bazează pe proiecte locale cu o aromă europeană.”

Vorbitorii au continuat să împărtășească exemple de instrumente și inițiative ale democrației participative la nivel local, național și european la care au lucrat și pe care le-au sprijinit.

Dl Jakutavičius vorbește despre două inițiative locale lituaniene. Unul s-a axat pe câțiva copii dintr-un mic oraș lituanian care dorea ca parcul lor de vulpi să fie renovat, deoarece se afla într-o stare foarte proastă. Ei s-au deplasat pur și simplu la primarul lor, care a fost de acord să o repare.

„Nu contează dacă sunteți în vârstă sau tânăr, vocea ta poate fi auzită”, a spus el. „Trebuie să vorbiți.”

Un alt exemplu pe care l-a împărtășit este o inițiativă de promovare a curățeniei pădurilor.

„Am vrut să ne bucurăm de o conducere blândă și plăcută în pădure, astfel încât am decis să o curățăm”, a declarat el. „Am încurajat geamurile să ia o pungă cu ei de fiecare dată când au mers și să ridice gunoiul. Inițiativa a continuat pentru a obține un mare succes.”

Dl Greimas și-a împărtășit experiența din sectorul conservării naturii, abordând din nou problema pădurilor. O problemă deosebită pe care el și alții au încercat să o rezolve a fost tăierea pădurilor în timpul verii, deoarece acest lucru are un efect negativ asupra mediului forestier. Acestea ar putea avea doar un câștig parțial – tăierea pădurilor în timpul verii este interzisă în prezent în zonele protejate.

„Acest lucru demonstrează că, chiar dacă nu reușiți să realizați pe deplin ceea ce intenționați să faceți, acțiunile dumneavoastră de a vorbi pot avea un efect pozitiv”, a afirmat el.

El subliniază că este important să acționați – „atunci când vedeți o problemă, scrieți municipalității. Poate că mai multe persoane vor observa problema și împreună puteți trimite o scrisoare președintelui. Acesta este modul în care problemele mici devin preocupări mai mari.”

Dl Pronckuté poartă discuția la nivel european și se pronunță în favoarea ideii elvețiene pentru referendumurile UE – un instrument care nu există în prezent în practică în Uniune. Ea a împărtășit, de asemenea, opinia sa cu privire la inițiativa cetățenească europeană, explicând că au fost înregistrate peste 60 de inițiative, dar numai patru inițiative de succes și niciuna dintre ele nu au condus la modificări legislative.

„Ca o problemă, observăm că inițiativa cetățenească europeană este prea complexă și nu foarte ușor de utilizat”, a afirmat ea. „De exemplu, cerințele în materie de date – datele solicitate sunt prea mari și, prin urmare, îi împiedică pe cetățeni să se alăture. Este important să existe instrumente eficiente care să îi poată face pe cetățeni să simtă că pot afecta politica UE.”

Cu toate acestea, ea a subliniat în continuare efectele pozitive ale unei inițiative cetățenești, chiar dacă aceasta nu conduce la propuneri legislative, luând drept exemplu inițiativa „Stop vivisecției”, care urmărea să oprească testarea pe animale. Deși nu a condus la o propunere legislativă, campania a sensibilizat publicul cu privire la această chestiune, a creat o rețea transnațională și a mobilizat oameni. Acesta a consolidat societatea civilă la nivelul UE în ansamblu.

„Poate că nu am câștigat războiul, dar am câștigat bătălia”, a declarat ea.

Dl Jakutavičius, din partea Federației sindicatelor din Lituania, a vorbit despre experiența directă a organizației sale în ceea ce privește coordonarea inițiativei cetățenești europene „Right2Water”. „Nu ne gândim niciodată la acest lucru – acesta este un drept la naștere, dar realitatea nu este că toți cetățenii UE au acces la apă potabilă curată și la salubritate”, a afirmat el. „Am avut nevoie de peste 8 000 de semnături în Lituania pentru a atinge pragul și am colectat 20 000 de semnături.”

Dl Herry rezumă toate diferitele inițiative la nivelul UE care promovează participarea cetățenilor și cetățenia activă. În special, el subliniază Agenda Comisiei pentru o mai bună legiferare, în contextul căreia sunt organizate aproximativ 100 de consultări în fiecare an. El a încurajat publicul să consulte site-ul „Exprimați-vă părerea” și să se înregistreze, astfel încât să primească notificări de fiecare dată când se lansează o nouă consultare. 

„În democrație, avem o componentă esențială – cetățenii și entuziasmul societății, care ar trebui să fie forța motrice a democrației”, a conchis dna Pronckuté.

Autori

Yana Pargova, manager de campanie @ EUTakeTheInitiative

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.
Sunteți gata să vă înregistrați inițiativa?

Doriți să susțineți o inițiativă? Vreți să aflați mai multe despre anumite inițiative actuale sau încheiate?