Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Aprofundarea democratică și prosperitatea în Uniunea Europeană

Autor: Inactive user |
Actualizat la: 20/05/2022 |
Număr de vizualizări: 713

Marea contradicție

În calitate de cetățeni ai uniunii pe care o trăim într-un spațiu de libertate, în spațiul european, ne gândim liber, ne exprimăm liber, alegem liber și circulăm liber. Fără restricții, putem trăi Europa în diversele sale forme, putem fi ceea ce ne dorim ca cetățeni, națiuni și identități separate. Putem studia și lucra oriunde în UE, împărtășim moneda comună, iar poziția noastră în lume este puternică.

În calitate de cetățeni ai Uniunii, trăim deconectat de la noul sistem de guvernanță, într-un spațiu de libertate, libertatea de alegere politică este slabă. Cine determină viitorul Europei, de la cine iau ordine, de unde își obțin legitimitatea? Ne-am predat suveranitatea unor structuri transnaționale pe care nu le controlăm, care își exercită suveranitatea și în numele cui? Cum legiferează Comisia Europeană numită, cine dictează și cine își evaluează legislația? Care este puterea politică pe care o are Parlamentul European, cât are Consiliul European? Întrebări retorice, deciziile critice din UE sunt luate în funcție de puterea exprimată în cadrul Consiliului European, în sălile închise în care puterea politică și, în special, cea economică a fiecărei țări reprezintă factorul critic. Comisia Europeană oferă forma juridică și face ca deciziile să fie infailibile, iar procedura de codecizie face ca deciziile să fie parțial democratice. Cât de ușor de făcut cetățenii Uniunii urmează aceste decizii în materie de labyrinthine, cine se poate aplauda și cui îi pot atribui responsabilități? Modelul european de guvernanță este lipsit de responsabilitate, de control democratic și de mandat popular. Se conturează castele politice, care sunt numite prin proceduri dificile pentru cetățeanul obișnuit, simple alegeri de către oameni arată vechi, iar cea care are puterea în Europa cunoaște mai bine „binele” Europei decât oricine altcineva. Adesea, Europa dezbate valori ca o acoperire pentru propriile sale defecte, dezbaterea privind schimbările climatice ascunde faptul că suntem unul dintre cei mai mari poluatori din lume, dezbaterea pentru pace ascunde unul dintre cei mai mari comercianți de arme și skepticismul pe care îl exprimăm cu privire la autoritarismul care predomină în cea mai mare parte din lume ascunde propriul nostru deficit democratic.

„Gigantul economic” și „dwarf politic”

UE nu dispune de autonomie politică, chestiunile UE sunt abordate pe baza unor interese separate, soluțiile sunt mai degrabă normative decât reformiste și, în majoritatea cazurilor, face compromisuri și face pași mici în timp ce lumea se schimbă radical. Modul în care se iau decizii reproduce inegalitățile și nu oferă UE impulsul de care are nevoie. De multe ori, guvernele naționale arată ca țapi ispășitori, singurele responsabile, singurele expuse dezbaterii și discuției electorale. Un cadru care ascunde inadecvarea politică a instituțiilor europene, incapacitatea acestora de a aborda UE așa cum este cu adevărat, ca un sistem de entități puternic interdependente care necesită o abordare coerentă. UE nu dispune de un leadership clar definit, care să abordeze întregul, care să ia decizii în ansamblu, care să atragă puterea și prestigiul din întregul său, care să unească întregul.

Ce solicităm

În calitate de cetățeni europeni, solicităm dreptul de vot al celor care își exprimă suveranitatea în UE, pe baza securității, a coeziunii sociale și a bunăstării tuturor. Trei crize succesive, criza datoriilor, criza provocată de pandemie și războiul din Ucraina, evidențiază necesitatea. O guvernanță europeană orchestrată de procesele democratice reprezintă un regres pentru autoritarismul de la care popoarele noastre au suferit și au luptat pentru a scăpa. Este nevoie urgentă de o autoritate europeană care să își afirme prestigiul și acceptarea de către popoarele Europei, care este legitimă în conștiința popoarelor Europei. Acestea sunt caracteristicile care vor face ca autoritatea europeană să fie rapidă și eficientă în deciziile sale, o va face să facă legătura de coeziune dintre noi, nu manipulările și contextul, și nu expresia puterii de la cea mai puternică la cea mai slabă.

Recunoaștem că tranziția către o autoritate europeană clară, care ne reprezintă în mod democratic, nu este ușoară, dar este necesară și inevitabilă. A sosit momentul ca Constituția Europeană să se oprească ca proiect, dar să devină formală și activă, iar UE are datoria de a informa cetățenii cu privire la necesitatea unei Constituții europene care să definească un stat european coerent.

O dezbatere publică poate da speranță. Într-o lume în schimbare, în care apar forțe noi, în care autoritarismul se răspândește, Europa unită din punct de vedere politic și democratică își va promova valorile, va avea o prezență puternică, va rămâne un loc de prosperitate și libertate. Împreună putem câștiga.

O dezbatere publică poate înlătura temerile, în cadrul acestei dezbateri: Bogații vor înțelege că transferul prudent al fondurilor federale nu le va priva de bogăție, ci va crea bogăție în care pot lua o parte, astfel de exemple istorice există. Susținătorii securității naționale vor fi conștienți de faptul că un sistem de securitate paneuropean asigură stabilitatea într-un mod mai eficient, prevenind conflictele regionale și fluxurile ulterioare de refugiați, asigurând accesul neîngrădit la resursele naturale și stabilizând prețurile bunurilor. Susținătorii unui stat mai mic vor înțelege că o structură statală supranațională puternică poate sprijini mai bine autosuficiența și inovarea, poate stimula productivitatea, poate proteja industria europeană și producția agricolă, iar alte țări mari au reușit să facă acest lucru și să obțină un rol de lider. Susținătorii identității naționale vor înțelege că nicio identitate nu este asimilată, dar identitatea europeană este cea care este consolidată, iar identitatea europeană este garanția identității naționale, rasiale, sexuale sau de orice altă natură.

Suntem elevi de la o școală din Grecia, am discutat în detaliu ce este UE, cum ne afectează și cum ne putem influența ca cetățeni de mâine. Observăm că istoria evoluează, realizăm relațiile profunde și puternice care se dezvoltă în Europa. În acest nou context extins, solicităm sufragiul esențial, solicităm ca noi să fim cei care deleagă competențe la nivel supranațional, în vederea garantării drepturilor noastre fundamentale, a exprimării cererilor noastre, a dezvoltării unor relații echilibrate, a evitării conflictelor, a unei mai bune cooperări și a progresului colectiv. Nu acceptăm ca, în absența noastră, membrii comitetelor și consiliilor să decidă. Nu acceptăm Chineseizarea scenei politice europene.

Europa, vechiul continent, continentul care a dat naștere democrației, iluminatului, drepturilor omului și statului, poate încă să genereze idei, o constituție transnațională se află la poarta de a trăi și cu cât ne vom realiza mai repede cu cât vom fi mai sigur într-o lume în schimbare.

0
Vot

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.