O nouă potențială inițiativă cetățenească europeană (ICE) care ar solicita să li se permită cetățenilor să utilizeze sistemele de transport public ale statelor membre cu o singură trecere s-a născut prin participarea activă a tinerilor la un atelier organizat de Stand Up for Europe la 15 octombrie 2024, la Bruxelles. Simularea practică a planificării și punerii în aplicare a unei ICE, parte aevenimentului „Democrație dincolode alegeri”, care vizează consolidarea participării tinerilor la viața democratică prin practici participative și deliberative.
Aceasta a permis unui număr de 30 de tineri participanți din Belgia să elaboreze în colaborare o propunere pentru un permis unic de transport public la nivelul UE, în cadrul unui exercițiu menit să afle mai multe despre ICE și să exploreze modul în care cetățenii se pot implica în mod activ în elaborarea politicilor. Atelierul nu a fost doar despre învățare - a fost o experiență practică, imersivă, în care participanții au elaborat în mod activ strategii de comunicare și s-au angajat cu experți, făcând inițiativa cu un pas mai aproape de realitate.
Acest atelier a făcut parte dintr-o călătorie mai amplă care a început la începutul anului 2024, evenimentul marcând al treilea dintr-o serie de ateliere axate pe îndrumarea tinerilor cetățeni în procesul de elaborare și depunere a unei inițiative cetățenești europene (ICE). Pe parcursul seriei de ateliere, participanții au abordat conceptul unui permis unic de transport public la nivelul UE, un subiect care a fost selectat în prima sesiune dintre prioritățile UE stabilite în declarația comună anuală. În cea de-a doua sesiune, aceștia au învățat cum să elaboreze o ICE, cum să îi dea un titlu, logo-uri de design și dispoziții legale pentru depunere. În etapa finală, participanții au lucrat la planuri de colectare a semnăturilor, de campanie și de strângere de sprijin pentru propunerea lor, finalizând astfel întregul proces al ICE.
Activitatea le-a oferit participanților posibilitatea de a participa atât la o masă rotundă cu experți, cât și la un atelier practic, care să simuleze etapele finale ale unei campanii ICE. Spre deosebire de prezentările convenționale, această sesiune a încurajat participarea deplină, asigurându-se că participanții nu numai că au aflat despre procesul ICE, ci l-au și aplicat în mod activ.
În prima parte, Vasiliki Mustakis (Manager pentru democrație participativă în cadrul Serviciului European pentru Acțiune Cetățenească, ECAS)și Tony Venables (European Citizens’ Rights, Involvement and Trust - Fundația ECIT) au făcut schimb de opinii cu privire la ceea ce face ca o ICE să aibă succes. Vasiliki a prezentat participanților la Forumul ICE, explicând modul în care organizatorii ar putea beneficia de sprijinul acestuia, cum ar fi serviciul „Solicitați un expert”, unde organizatorii pot primi consiliere juridică atunci când își pregătesc inițiativa. Tony Venables și-a împărtășit sfaturile privind cele mai bune practici pe baza experienței pe care a avut-o cu inițiativa „Alegători fără frontiere” , care, deși nu a strâns semnăturile necesare, a avut un impact de durată prin sensibilizarea cu privire la drepturile de vot în întreaga UE și a contribuit la stabilirea agendei.
Una dintre concluziile principale ale discuției a fost importanța pregătirii timpurii. Potrivit experților, succesul oricărei campanii ICE este determinat de planificarea strategică, inclusiv de asigurarea resurselor cu mult înainte de începerea colectării semnăturilor. Participanții s-au implicat profund, punând numeroase întrebări privind, de exemplu, sprijinul instituțional și modul în care Comisia Europeană ar putea ajuta mai bine campaniile ICE, abordând motivele pentru care multe inițiative întâmpină dificultăți în a câștiga teren.
În urma mesei rotunde, participanții s-au împărțit în două grupuri, fiecare având sarcina de a concepe elementele esențiale ale unei campanii pentru inițiativa ipotetică privind pașaportul universal pentru transportul public. Un grup s-a axat pe strategia de comunicare, explorând modul în care platformele de comunicare socială, influențatorii și autoritățile locale ar putea fi mobilizate pentru a promova inițiativa. Ideile lor au variat de la organizarea de zile-machetă pentru a demonstra beneficiile călătoriilor transfrontaliere, la direcționarea către tineri prin școli și universități.
Al doilea grup s-a concentrat asupra implicării părților interesate și a strategiilor de strângere de fonduri. Aceștia au discutat despre implicarea deputaților în Parlamentul European, a politicienilor locali și a companiilor de transport, subliniind modul în care companiile private, cum ar fi producătorii de carduri cu cip, ar putea deveni susținători financiari esențiali.
Atelierul a oferit participanților cunoștințe practice despre cum să creeze și să promoveze o ICE și le-a oferit instrumentele necesare pentru a gândi creativ cu privire la implicarea părților interesate și la strategiile de comunicare.
Mulți participanți și-au exprimat interesul puternic de a transforma propunerea de trecere a transportului public într-o inițiativă oficială, demonstrând modul în care atelierele de acest gen pot declanșa acțiuni tangibile. Depășind simpla sensibilizare, această abordare practică a procesului ICE demonstrează potențialul de a promova angajamentul civic proactiv și de a contribui la modelarea democrației europene. Cu alte cuvinte, această inițiativă dovedește că cetățenii informați, atunci când dispun de instrumentele adecvate, pot impulsiona schimbări reale în cadrul UE.
Autori
Sebastian BerchesanSebastian Berchesan este secretarul executiv al organizației Stand Up for Europe, care gestionează proiectele locale și europene legate de consolidarea valorilor democratice, participarea și implicarea tinerilor în procesele decizionale. Este responsabil de relațiile cu organizațiile partenere și cu instituțiile europene. El este, de asemenea, ambasador al ICE.
Scrieți un comentariu
Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.Comentarii