Ett nytt potentiellt europeiskt medborgarinitiativ som skulle göra det möjligt för medborgarna att använda medlemsstaternas kollektivtrafiksystem med ett enda pass föddes genom ungdomars aktiva deltagande vid en workshop som anordnades av Stand Up for Europeden 15 oktober 2024 i Bryssel. Den praktiska simuleringen av planeringen och genomförandet av ett medborgarinitiativ, som ingår ievenemanget Democracy Beyond Elections, syftade till att stärka ungdomars deltagande i det demokratiska livet genom deltagande- och samtalsmetoder.
Det gjorde det möjligt för 30 unga deltagare från Belgien att tillsammans utarbeta ett förslag till ett unikt EU-omfattande kollektivtrafikkort i en övning för att upptäcka mer om medborgarinitiativet och undersöka hur medborgarna aktivt kan delta i utformningen av politiken. Workshopen handlade inte bara om att lära sig - det var en praktisk, uppslukande upplevelse där deltagarna aktivt utformade kommunikationsstrategier och engagerade sig med experter, vilket gjorde initiativet ett steg närmare verkligheten.
Workshoppen var en del av en större resa som inleddes tidigare under 2024. Evenemanget var det tredje i en serie workshoppar som fokuserade på att vägleda unga medborgare genom processen att utveckla och lämna in ett europeiskt medborgarinitiativ. Under workshopparna diskuterade deltagarna konceptet med ett unikt EU-omfattande kollektivtrafikkort, ett ämne som valdes ut vid den första sessionen bland de EU-prioriteringar som institutionerna fastställde i den årliga gemensamma förklaringen. Under den andra sessionen lärde de sig att utarbeta ett medborgarinitiativ, ge det en titel, designlogotyper och rättsliga bestämmelser för inlämning. I slutskedet arbetade deltagarna med planer för insamling av underskrifter, kampanjer och insamling av stöd för sitt förslag, och slutförde därmed hela medborgarinitiativprocessen.
Aktiviteten gav deltagarna möjlighet att delta i både en paneldiskussion med experter och en praktisk workshop som simulerade slutfaserna i en kampanj för medborgarinitiativet. Till skillnad från konventionella presentationer uppmuntrade denna session fullt deltagande, så att deltagarna inte bara lärde sig om medborgarinitiativprocessen utan aktivt tillämpade den.
I den första delen delade Vasiliki Mustakis (chef för deltagardemokrati vid European Citizen Action Service, ECAS)och Tony Venables (European Citizens’ Rights, Involvement and Trust – ECIT Foundation) insikter om vad som gör ett medborgarinitiativ framgångsrikt. Vasiliki presenterade deltagarna för medborgarinitiativets forum och förklarade hur organisatörerna skulle kunna dra nytta av dess stöd, såsom tjänsten ”be en expert”, där organisatörerna kan få juridisk rådgivning när de förbereder sitt initiativ. Tony Venables delade med sig av sina råd om bästa praxis på grundval av sina erfarenheter av initiativet Voters Without Borders, som, trots att det inte samlade in de nödvändiga underskrifterna, lämnade ett bestående genomslag genom att öka medvetenheten om rösträtt i hela EU och bidrog till fastställandet av dagordningen.
En viktig lärdom från diskussionen var vikten av tidiga förberedelser. Enligt experterna avgörs framgången för varje medborgarinitiativkampanj av strategisk planering, bland annat genom att säkra resurser i god tid innan insamlingen av underskrifter inleds. Deltagarna var djupt engagerade och ställde många frågor om till exempel institutionellt stöd och hur Europeiska kommissionen bättre skulle kunna hjälpa medborgarinitiativkampanjer, och tog upp varför många initiativ har svårt att få genomslag.
Efter diskussionspanelen delades deltagarna upp i två grupper, var och en med uppgift att utforma väsentliga delar av en kampanj för det hypotetiska initiativet för kollektivtrafikpass för alla. En grupp fokuserade på kommunikationsstrategi och undersökte hur plattformar för sociala medier, influerare och lokala myndigheter skulle kunna mobiliseras för att främja initiativet. Deras idéer sträckte sig från att anordna modelldagar för att visa fördelarna med gränsöverskridande resor till att rikta sig till ungdomar genom skolor och universitet.
Den andra gruppen koncentrerade sig på intressentengagemang och strategier för insamling av medel. De diskuterade att engagera ledamöter av Europaparlamentet, lokala politiker och transportföretag och betonade hur privata företag, såsom chipkortstillverkare, skulle kunna bli viktiga finansiärer.
Workshoppen gav deltagarna praktisk kunskap om hur man utformar och främjar ett medborgarinitiativ och gav dem verktyg för att tänka kreativt om intressenternas engagemang och kommunikationsstrategier.
Många deltagare uttryckte ett starkt intresse för att omvandla förslaget om kollektivtrafikpass till ett officiellt initiativ, vilket visar hur workshops som dessa kan utlösa konkreta åtgärder. Genom att gå längre än att bara öka medvetenheten visar denna praktiska strategi för medborgarinitiativprocessen potentialen att främja proaktivt samhällsengagemang och bidra till att forma den europeiska demokratin. Enkelt uttryckt visar detta initiativ att välinformerade medborgare, när de får rätt verktyg, kan driva på verkliga förändringar inom EU.
Postare
Sebastian BerchesanSebastian Berchesan är verkställande sekreterare för Stand Up for Europe och leder lokala och europeiska projekt för att stärka ungdomars demokratiska värderingar, deltagande och engagemang i beslutsprocesser. Han ansvarar för förbindelserna med partnerorganisationer och EU-institutionerna. Han är också ambassadör för medborgarinitiativet.
- Kategorier
Kommentera
För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.Kommentarer