Siirry pääsisältöön
EU:n kansalaisaloitefoorumi

Haluatko matkustaa yhdellä kulkuluvalla missä tahansa EU:n alueella? Eurooppalaisen kansalaisaloitteen tekeminen voisi olla ratkaisu

Päivitetty: 13 November 2024

Uusi mahdollinen eurooppalainen kansalaisaloite, jossa vaadittaisiin, että kansalaiset voisivat käyttää jäsenvaltioiden julkisia liikennejärjestelmiä yhdellä ainoalla kulkuluvalla, syntyi, kun nuoret osallistuivat aktiivisestiStand Up for Europen15. lokakuuta 2024 Brysselissä järjestämään työpajaan. Demokratiaa vaalien jälkeen -tapahtumaansisältyvän eurooppalaisen kansalaisaloitteen suunnittelun ja täytäntöönpanon käytännön simulointi,jonka tavoitteena on vahvistaa nuorten osallistumista demokraattiseen toimintaan osallistavien ja keskustelevien käytäntöjen avulla. 

Tapahtumassa 30 nuorta belgialaista osallistujaa laati yhteistyössä ehdotuksen ainutlaatuiseksi EU:n laajuiseksi julkisen liikenteen kulkuluvaksi. Tarkoituksena oli saada lisätietoa eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta ja selvittää, miten kansalaiset voivat osallistua aktiivisesti politiikan muotoiluun. Työpajassa ei ollut kyse vain oppimisesta - se oli käytännöllinen, mukaansatempaava kokemus, jossa osallistujat laativat aktiivisesti viestintästrategioita ja osallistuivat asiantuntijoiden kanssa, mikä teki aloitteesta askeleen lähemmäksi todellisuutta.

A workshop with participants seated in groups. A screen in the background displays Panel and Workshop: A European Citizens Initiative as a Unique Public Transnational Participatory and Deliberative Communication Campaign.

Työpaja oli osa laajempaa matkaa, joka alkoi aiemmin vuonna 2024. Se oli kolmas tapahtuma työpajojen sarjassa, jossa keskityttiin ohjaamaan nuoria kansalaisia eurooppalaisen kansalaisaloitteen laatimisessa ja esittämisessä. Työpajojen aikana osallistujat käsittelivät ainutlaatuista EU:n laajuista julkisen liikenteen kulkulupaa, joka valittiin ensimmäisessä istunnossa vuotuisessa yhteisessä julistuksessa vahvistettujen EU:n toimielinten painopisteiden joukosta.  Toisessa istunnossa he oppivat laatimaan kansalaisaloitteen, antamaan sille nimen, suunnittelemaan logot ja toimittamaan oikeudelliset säännökset. Viimeisessä vaiheessa osallistujat laativat suunnitelmia allekirjoitusten keräämiseksi, kampanjoimiseksi ja tuen keräämiseksi ehdotukselleen ja saattoivat siten päätökseen koko kansalaisaloiteprosessin.

Toiminta tarjosi osallistujille mahdollisuuden osallistua sekä paneelikeskusteluun asiantuntijoiden kanssa että käytännön työpajaan, jossa simuloitiin kansalaisaloitekampanjan loppuvaiheita. Toisin kuin perinteisissä esityksissä, tässä istunnossa kannustettiin täyteen osallistumiseen ja varmistettiin, että osallistujat eivät vain oppineet kansalaisaloiteprosessista vaan sovelsivat sitä aktiivisesti.

Ensimmäisessä osassa Vasiliki Mustakis (European Citizen Action Servicen osallistuvan demokratian johtaja, ECAS)ja Tony Venables (European Citizens’ Rights, Involvement and Trust - ECIT Foundation) jakoivat näkemyksiä siitä, mikä tekee eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta onnistuneen. Vasiliki esitteli kansalaisaloitefoorumin osallistujia ja selitti, miten järjestäjät voisivat hyötyä foorumin tuesta, kuten ”pyydä asiantuntijaa” -palvelusta, jossa järjestäjät voivat saada oikeudellista neuvontaa aloitettaan valmistellessaan. Tony Venables jakoi parhaita käytäntöjä koskevia neuvojaan äänestäjät ilman rajoja -aloitteesta saamiensa kokemusten perusteella. Aloitteella ei saatu vaadittuja allekirjoituksia, mutta sillä oli pysyvä vaikutus, sillä se lisäsi tietoisuutta äänioikeudesta kaikkialla EU:ssa ja edisti asialistan laatimista. 

Keskeistä keskustelussa oli varhaisen valmistelun merkitys. Asiantuntijoiden mukaan minkä tahansa kansalaisaloitekampanjan onnistuminen riippuu strategisesta suunnittelusta, mukaan lukien resurssien turvaaminen hyvissä ajoin ennen allekirjoitusten keruun aloittamista. Osallistujat olivat syvästi sitoutuneita ja esittivät monia kysymyksiä esimerkiksi institutionaalisesta tuesta ja siitä, miten Euroopan komissio voisi paremmin auttaa kansalaisaloitekampanjoita ja selvittää, miksi monilla aloitteilla on vaikeuksia saada kannatusta.

Keskustelupaneelin jälkeen osallistujat jakaantuivat kahteen ryhmään, joista kunkin tehtävänä oli suunnitella hypoteettista yleistä julkisen liikenteen kulkulupaa koskevan kampanjan keskeiset osat. Yksi ryhmä keskittyi viestintästrategiaan ja selvitti, miten sosiaalisen median alustat, vaikuttajat ja paikallisviranomaiset voitaisiin ottaa mukaan aloitteen edistämiseen. Heidän ajatuksensa vaihtelivat mallipäivien järjestämisestä rajat ylittävän matkustamisen hyötyjen osoittamiseksi nuorille koulujen ja yliopistojen kautta.

Toinen ryhmä keskittyi sidosryhmien osallistamiseen ja varainhankintastrategioihin. He keskustelivat Euroopan parlamentin jäsenten, paikallispoliitikkojen ja kuljetusyritysten osallistamisesta ja korostivat, miten yksityisistä yrityksistä, kuten sirukorttien valmistajista, voisi tulla keskeisiä taloudellisia tukijoita. 

A group of people gathered indoors, engaged in conversation. One person holds a large sheet of paper, another a folder. They appear to be in a meeting or workshop setting, with windows in the background.

Työpaja tarjosi osallistujille käytännön tietoa eurooppalaisen kansalaisaloitteen laatimisesta ja edistämisestä ja antoi heille välineet ajatella luovasti sidosryhmien osallistumista ja viestintästrategioita. 

Monet osallistujat ilmaisivat olevansa erittäin kiinnostuneita muuttamaan julkisen liikenteen kulkulupaa koskevan ehdotuksen viralliseksi aloitteeksi ja osoittivat, miten tällaiset työpajat voivat saada aikaan konkreettisia toimia. Tämä käytännönläheinen lähestymistapa eurooppalaista kansalaisaloitetta koskevaan prosessiin osoittaa, että pelkän tietoisuuden lisäämisen lisäksi sillä voidaan edistää ennakoivaa kansalaisvaikuttamista ja vaikuttaa eurooppalaisen demokratian muovaamiseen. Yksinkertaisesti sanottuna tämä aloite osoittaa, että valistuneet kansalaiset voivat saada aikaan todellisia muutoksia EU:ssa, kun heille annetaan oikeat välineet.

Laatijat

Sebastian Berchesan

Sebastian Berchesan on Stand Up for Europen toimeenpaneva sihteeri. Hän hallinnoi paikallisia ja eurooppalaisia hankkeita, jotka liittyvät demokraattisten arvojen vahvistamiseen sekä nuorten osallistumiseen ja sitoutumiseen päätöksentekoprosesseihin. Hän vastaa suhteista kumppaniorganisaatioihin ja EU:n toimielimiin. Hän on myös kansalaisaloitelähettiläs.

Lisää kommentti

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.

Kommentit

Kansalaisaloitefoorumin käyttäjä  | 26 November 2024

Hienosti tehty.

Miksi aloite ei ole vielä valmis käynnistettäväksi?