Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών

«Οι Ευρωπαίοι για ασφαλείς συνδέσεις» ζητούν ισχυρότερη ρύθμιση των μεγάλων συστοιχιών δορυφόρων

Επικαιροποιήθηκε στις: 21/12/2021

«Ευρωπαίοι για ασφαλείς συνδέσεις» είναι ένας συνασπισμός εθνικών και διεθνών οργανισμών που έχουν επίγνωση των αρνητικών συνεπειών των σύγχρονων τεχνολογιών επικοινωνίας. Τονίζουμε ότι δεν είμαστε κατά της τεχνολογίας, αλλά υπέρ της ασφαλούς τεχνολογίας και των ασφαλών συνδέσεων.

Στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ΕΠΠ) «Σταματήστε (((5G)) — Ας μείνουμε συνδεδεμένοι αλλά προστατευμένοι»έχουμε 23 προτάσεις. Μεταξύ αυτών ζητούμε άμεσο μορατόριουμ για τους μεγάλους σχηματισμούς δορυφόρων 5G παγκοσμίως έως ότου επιλυθούν οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις (πρόταση 17 της ΕΠΠ μας) και ζητούμε να δοθεί προτεραιότητα στην εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων όλων των διαστημικών έργων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διαστημικής πολιτικής (πρόταση 18 της ΕΠΠ μας).

Οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη στρατηγική 5G για την ενσωμάτωση δορυφόρων στα δίκτυα 5G.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας για το γεγονός ότι η ανάπτυξη του 5G μπορεί να αποτελέσει πείραμα για την ανθρωπότητα και το περιβάλλον, δεδομένου ότι πολλές μελέτες αποδεικνύουν ότι τα σημερινά ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων (ΗΜΠ RF) είναι μη ασφαλή και το 5G δεν έχει δοκιμαστεί για επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον πριν από τη διάθεσή του στην αγορά. Στην ΕΠΠ μας και σε άλλα άρθρα εξετάζουμε πολλά άλλα ζητήματα. Στο παρόν άρθρο συζητείται μόνο μία από αυτές.

5G


Πώς ξεκίνησε το εγχείρημα

Οι άνθρωποι άρχισαν να κερδίζουν χώρο με την εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου της Γης, του σοβιετικού δορυφόρου Sputnik 1, το 1957. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η διαστημική τεχνολογία έδωσε νέες δυνατότητες στους αστρονόμους να διερευνήσουν το σύμπαν. Στο πρόσφατο παρελθόν, εισήλθε η εποχή των δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά, οι οποίοι δεν στοχεύουν στο διάστημα αλλά στη Γη. Παρέχουν διαδικτυακές, γεωγραφικές ή ακόμη και στρατιωτικές υπηρεσίες και ο αριθμός τους αυξάνεται επί του παρόντος με ταχείς ρυθμούς.

Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) υιοθέτησε μια καινοτόμο νέα προσέγγιση με βάση το ορόσημο για την εγκατάσταση συστημάτων που δεν είναι GSO, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων συστοιχιών σε χαμηλή τροχιά της Γης. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των Ηνωμένων Πολιτειών (FCC) έχει χορηγήσει πολλές άδειες για δορυφορικές συστοιχίες και έχει ακόμη εγκρίνει το ενοποιημένο πλαίσιο αδειοδότησης.

Ορισμένες από τις άδειες της FCC και ο αριθμός των αδειοδοτημένων δορυφόρων:
Boeing (3 Νοεμβρίου 2021) — 147 δορυφόροι OneWeb
( 26 Αυγούστου 2020) — 2000 δορυφόροι
Kuiper (30 Ιουλίου 2020) — 3236 δορυφόροι
ViaSat (23 Απριλίου 2020) — 20 δορυφόροι Theia
(9 Μαΐου 2019) — 112 δορυφόροι
Kepler (15 Νοεμβρίου 2018) — 112 δορυφόροι Telesat
( 15 Νοεμβρίου 2018) — 117 δορυφόροι LeoSat
(15 Νοεμβρίου 2018) — 78 δορυφόροι
SpaceX (29 Μαρτίου 2018) — 4425 δορυφόροι
TOTAL 10275 δορυφόροι

Μολονότι η ITU διαχειρίζεται τις ασύρματες συχνότητες, δεν υπάρχει διεθνής οργανισμός με αρμοδιότητα να ρυθμίζει τις εκτοξεύσεις δορυφόρων. Το 2020, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να ξεκινήσουν διεθνείς συζητήσεις για να συμφωνήσουν σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες θα πρέπει να λειτουργούν υπεύθυνα στο διάστημα και, το 2021, ο νέος επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ) παρότρυνε τους ευρωπαίους ηγέτες να παρέμβουν και να συντονίσουν ώστε ο διευθύνων σύμβουλος SpaceX Elon Musk να μην καταστήσει την οικονομία του διαστήματος προσωπική του παιδεία.

Τα μέλη της επιτροπής επιστημονικής οργάνωσης SATCON1 στην έκθεσή τους SATCON1 ανησυχούν για τους 100,000 ή περισσότερους LEOsats που προτείνουν πολλές εταιρείες και πολλές κυβερνήσεις που πρόκειται να αναπτυχθούν. Πολλοί άλλοι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη αυτή με ανησυχία διότι διαπιστώνουν διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες. Στη συνέχεια αναφέρονται τρεις από αυτές.

l

Πίστωση: Creative Commons Attribution 4.0 International License
New Starlink δορυφόροι που αντικατοπτρίζουν το ηλιακό φως. Στο εικονιζόμενο σύνθετο υλικό των 33 εκθέσεων, είναι ορατές παράλληλες γραμμώσεις από δορυφόρους Starlink στη νότια Βραζιλία. Τα άνθη του ηλίανθου περιβάλλουν το μπροστινό μέρος, ενώ ένας λαμπερός μετρητής παγιδευόταν τυχαία στο επάνω δεξιό μέρος.
Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/File:StarlinkTrails_Filter_1080.jpg
 

Διαστημικά υπολείμματα

Η χαμηλή τροχιά της Γης (LEO) θεωρείται ως η τροχιά του πλανήτη μας σε υψόμετρο περίπου 160 έως 1,000 χιλιομέτρων πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.

Η περιοχή αυτή ανήκει στην ατμόσφαιρα (ως μέρος της ιοντόσφαιρας) και, λόγω της αλληλεπίδρασης με τον περιβάλλοντα χώρο, οι δορυφόροι έχουν σύντομη διάρκεια ζωής (περίπου 5 έτη) και πρέπει να παραμορφωθούν, όταν βλάπτουν τη στιβάδα του όζοντος κατά την καύση. Η αντικατάστασή τους σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι δορυφόροι ξεκινούν σε μια εποχή κατά την οποία η Ευρώπη πιέζει για πράσινη ενέργεια.

Ταυτόχρονα, οι δορυφόροι παρουσιάζουν επίσης ορισμένο ποσοστό αστοχίας. Σύμφωναμε τον Jonathan McDowell, αστρονόμο στο Harvard-Smithsonian Center για την Αστροφυσική: «Ένα ποσοστό αστοχίας περίπου 2,5 % δεν είναι υπερβολικά κακό στον εν λόγω κλάδο, αλλά εάν ο αριθμός αυτός ισχύει για ολόκληρο τον προβλεπόμενο στόλο της SpaceX, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερους από 1,000 νεκρούς δορυφόρους.»

Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του αριθμού των συγκρούσεων, γεγονός που θα προκαλέσει τον σχηματισμό νέων διαστημικών υπολειμμάτων (σύγκρουση διαδοχικού τύπου που ονομάζεται επίδραση Kessler).

Ο επικεφαλής του ρωσικού κεντρικού ερευνητικού ινστιτούτου για την κατασκευή μηχανημάτων (τμήμα της ρωσικής κρατικής διαστημικής εταιρείας ROSCOSMOS), Igor Bakaras, δηλώνει σε πρόσφατη συνέντευξη (στα ρωσικά) ότι υπάρχουν σήμερα περίπου 7,000 τόνοι διαστημικών υπολειμμάτων σε τροχιές κοντά στη Γη (ενώ υπάρχουν επιπλέον 3,000 τόνοι ενεργών διαστημικών σκαφών).

Το ASTRIAGraph, ένα πλαίσιο που επιτρέπει την παρακολούθηση, την αξιολόγηση και την επαλήθευση της διαστημικής συμπεριφοράς, έχει αναπτύξει έναν διαδραστικό χάρτη των αντικειμένων γύρω από τη Γη, όπου μπορείτε να ελέγξετε το κουτί αποβλήτων Show για να απεικονίσετε τα απόβλητα.

Φωτορύπανση και ραδιορύπανση

Ο αριθμός των τεχνητών αντικειμένων σε τροχιά της Γης περιορίζει ήδη σημαντικά τις αστρονομικές παρατηρήσεις όχι μόνο στο οπτικό αλλά και στο ραδιοφάσμα.

Η αστροφυσική είναι ένα αστρονομικό περιοδικό που έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους και είναι ένα από τα σημαντικότερα ακαδημαϊκά περιοδικά στον τομέα του παγκοσμίως. Το 2021 δημοσίευσαν μελέτη που δείχνει ότι η φωτεινότητα των δορυφόρων είναι πολύ υψηλή για ευαίσθητα αστρονομικά όργανα.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημοσιεύει τα πλέον υψηλής ποιότητας περιοδικά, συμπεριλαμβανομένων των μηνιαίων ανακοινώσεων της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας: Επιστολές. Το 2021 δημοσίευσαν άρθρο σχετικά με τον πολλαπλασιασμό των διαστημικών αντικειμένων, το οποίο αποτελεί ταχέως αυξανόμενη πηγή τεχνητής φωτεινότητας του νυχτερινού ουρανού, στο οποίο η ομάδα των συγγραφέων δείχνει ότι τα τεχνητά αντικείμενα στην τροχιά της Γης συμβάλλουν σε μεγαλύτερο βαθμό από ό, τι θεωρούνταν προηγουμένως στη φωτορύπανση. Η μελέτη επισημαίνει επίσης ότι, σε λίγα χρόνια, η ποσότητα του ανεπιθύμητου φωτός που διασκορπίζεται στην ατμόσφαιρα που προκαλείται από τα αντικείμενα αυτά θα μπορούσε να αυξήσει τη συνολική φωτεινότητα του νυχτερινού ουρανού κατά περισσότερο από 10 % πάνω από το φυσικό επίπεδο. Αυτό θα υπερέβαινε το όριο που έθεσαν οι αστρονόμοι πριν από περισσότερα από 40 χρόνια για να θεωρήσουν έναν τόπο ως ελαφρώς μολυσμένο.

Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο του Νότου (ESO) έχει δημοσιεύσει προσομοίωση του αντικτύπου των δορυφορικών megasets στα οπτικά όργανα.

Τέλος, διαταράσσουν τη φυσική άποψη του νυχτερινού ουρανού, ο οποίος είναι υψίστης σημασίας για τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας και πρέπει να προστατεύεται και να διαφυλάσσεται για τις μελλοντικές γενιές.

i


Εικόνα: Στοίβα 68 εικόνων (σύνολο 35 λεπτών) που περιέχει 39 Starlink, 3 δορυφόρους GEO και ένα πυραυλικό σώμα
Credit:
Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Διεθνής
πηγή: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Starlink_9,_CZ-2C_RB_and_geosats_100mm.jpg

 

5G star

Εικόνα: Η εικόνα φόντου δείχνει το διπλό αστέρι Albireo στο Cygnus και ελήφθη στις 26 Δεκεμβρίου 2019. Δύο από τις δέκα εκθέσεις διάρκειας 2.5 λεπτών κατέγραψαν δορυφόρους Starlink που κινούνται σε όλο το πεδίο.
Πίστωση:
Creative Commons Attribution 4.0 International License
Source: https://noirlab.edu/public/images/ann21021c/ 

 

Ραδιοακτινοβολία

Οι δορυφόροι εκπέμπουν ακτινοβολία στο ραδιοφάσμα. Υπάρχουν αρκετές ζώνες συχνοτήτων στις οποίες εκπέμπουν δορυφόροι:

          3600-4 200 MHz (διάστημα στη Γη)
5850-6 725 MHz (γήπεδο προς διάστημα) 10.95-11,2 GHz (διάστημα στη Γη)
11.45-12,2 GHz (διάστημα στη
Γη) 13.75-14,5 GHz (γήπεδο προς διάστημα)
18.3-18,8 GHz (διάστημα στη Γη)
19.7-20,2 GHz (διάστημα στη Γη)
24.75-25,25 GHz (από το έδαφος στη Γη)
28.35-28,6 GHz (Γη προς διάστημα)
29.25-30 GHz (γήπεδο προς διάστημα)
- GHz (από το έδαφος στο διάστημα)

Βλ. τον σύνδεσμο προς τον κατάλογο στο αρχείο XLS που παρέχεται στο άρθρο της FCC.

Στο επίπεδο του εδάφους, η ακτινοβολία από δορυφόρους θα είναι πολύ χαμηλή, αλλά και πολύ χαμηλή ακτινοβολία έχει βιολογικές επιπτώσεις στους ζωντανούς οργανισμούς. Και με τόσο εκτεταμένη κάλυψη δορυφόρων, δεν θα υπάρχουν πλέον θέσεις στη Γη χωρίς ανθρωπογενή ακτινοβολία στο ραδιοφάσμα.

Οι δορυφόροι πρέπει να επικοινωνούν με τους σταθμούς βάσης της Γης. Η τεχνητή ακτινοβολία από ραδιοπομπούς στο έδαφος βλάπτει ήδη τον ηλεκτρομαγνητισμό της Γης. Είναι εν μέρει υπεύθυνη για τον σχηματισμό της θυρίδας ηλεκτρονίων μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής ακτινοβολίας των ζωνών Van Allen στη μαγνητοσφαίρα. Τα ραδιοκύματα φθάνουν στην ιονόσφαιρα και τη μαγνητοσφαίρα και αλληλεπιδρούν με τις ζώνες Van Allen, δημιουργώντας βροχή ηλεκτρονίων η οποία μεταβάλλει τις ηλεκτρικές ιδιότητες της ατμόσφαιρας. Έτσι, οι δορυφόροι επικοινωνιών που εκπέμπουν δέσμες ραδιοσυχνοτήτων που αναπτύσσονται απευθείας στην ιονόσφαιρα μπορούν επίσης να προκαλέσουν βροχή ηλεκτρονίων και περαιτέρω ρύπανση του παγκόσμιου ηλεκτρικού κυκλώματος της Γης που διέπει τις ηλεκτρικές ιδιότητες όλων των φυσικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της ζωής.

ΗSpringer Nature είναι ακαδημαϊκή εταιρεία εκδόσεων που έχει δεσμευτεί να στηρίζει ερευνητές στην ανταλλαγή ερευνητικών δεδομένων. Το 2017 δημοσίευσαν άρθρο σχετικά με τις διαστημικές μετεωρολογικές επιδράσεις στις ζώνες ακτινοβολίας της Γης, όπου μια ομάδα επιστημόνων καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «υπάρχουν πολλά εξελισσόμενα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η απώλεια σωματιδίων της ζώνης ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα της Γης μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις στη χημεία και την ηλεκτροδυναμική κατάσταση του πλανήτη μας».

er

Εικόνα: Starlink — δυναμική απεικόνιση 3D σε τροχιά
Πηγή:
https://heavens-above.com/Starlink.aspx

 

 

uk

Εικόνα: Αμαξοστοιχία Starlink. Εικόνα που ελήφθη στην Ουκρανία.
Πηγή:
https://unsplash.com/photos/-IrD7sB1qok

Συμπέρασμα

Οι πολίτες της ΕΕ δεν ερωτήθηκαν αν αποδέχονται τις εκτεταμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δορυφόρων 5G (δηλαδή δορυφόρων ενσωματωμένων στο δίκτυο 5G) στο όνομα της τεχνολογικής προόδου και της ψηφιοποίησης. Έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε περιβαλλοντικές πληροφορίες, συμμετοχής του κοινού στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για το περιβάλλον και πρόσβασης στη δικαιοσύνη.

Ως εκ τούτου, στην ΕΠΠ «Σταματήστε ((((5G)) — Ας μείνουμε συνδεδεμένοι αλλά προστατευμένοι» ζητούμε ισχυρότερη ρύθμιση για την προστασία του περιβάλλοντος από όλες τις επιπτώσεις του 5G και της ψηφιοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων συστοιχιών δορυφόρων στις προτάσεις 17 και στην πρόταση 18 της ΕΠΠ.

«πρόταση 17: Έκκληση για άμεσο μορατόριουμ στους μεγάλους σχηματισμούς δορυφόρων 5G παγκοσμίως έως ότου επιλυθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον»

«πρόταση 18: Να καταστεί προτεραιότητα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διαστημικής πολιτικής η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων όλων των διαστημικών έργων»

Και δεν είμαστε μόνοι μας:

  • Η διεθνής έκκληση «Σταματήστε το 5G στη Γη και στο διάστημα» ζητεί επειγόντως να σταματήσει η ανάπτυξη του ασύρματου δικτύου 5G (πέμπτης γενιάς), συμπεριλαμβανομένου του 5G από διαστημικούς δορυφόρους.
  • Το BroadBand International Legal Action Network (BBILAN) είναι ένα επαγγελματικό δίκτυο δικηγόρων και σχετικών εμπειρογνωμόνων, αφιερωμένο στον αναπροσανατολισμό του juggernaut 5G προς την ισορροπία και τη σοφία. Ζητούν την εξεύρεση ισορροπημένων λύσεων και τη δημοσίευση διακήρυξης εμπιστοσύνης «Healthy Heavens», όπου ζητούν παύση όλων των δορυφορικών αδειοδοτήσεων και εκτοξεύσεων, έως ότου πραγματοποιηθεί πλήρης αξιολόγηση των κινδύνων για την ασφάλεια και των μακροπρόθεσμων βλαβών.
  • Οι συμμετέχοντες στη Διεθνή Διάσκεψη για την Άμυνα της Ποιότητας της Νυχτερινής Ουρανού και το δικαίωμα παρατήρησης των αστέρων, από κοινού με τους εκπροσώπους της UNESCO, του UNWTO, της IAU και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, δημοσίευσαν τη Διακήρυξη για την υπεράσπιση του νυχτερινού ουρανού και του δικαιώματος στην εξόντωση.
  • Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τις διαστημικές υποθέσεις (UNOOSA) διοργάνωσαν εργαστήριο με θέμα «Dark and Quiet Skies for Science and Society». Στη συνέχεια, δημοσιεύθηκε το έγγραφο Συστάσεις προς τους Keep Dark και Quiet Skies for Science and Society.

 

pe

Συντελεστές

Petra Bertová

Η Petra Bertová είναι μέλος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών (ΕΠΠ) «Σταματήστε (((5G)) — Ας μείνουμε συνδεδεμένοι αλλά προστατευμένοι»

Στο παρελθόν, η Petra από τη Σλοβακία εργαζόταν σε εταιρεία ΤΠ, καθώς και στον τομέα της εκπαίδευσης.

Αφήστε ένα σχόλιο

Για να προσθέσετε τα σχόλιά σας, πρέπει να γίνει η ταυτοποίησή σας ή να εγγραφείτε.
Δήλωση αποποίησης ευθύνης: Τα σχόλια που διατυπώνονται στο φόρουμ της ΕΠΠ αντανακλούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι αντανακλούν τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είστε έτοιμοι να καταχωρίσετε την πρωτοβουλία σας;

Θέλετε να υποστηρίξετε μια πρωτοβουλία; Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τρέχουσες ή παλαιότερες πρωτοβουλίες;