Siirry pääsisältöön
EU:n kansalaisaloitefoorumi

”Eurooppalaiset turvallisten yhteyksien puolesta” peräänkuulutetaan satelliittien megakonstellaatioiden parempaa sääntelyä

Päivitetty: 21/12/2021

”Europeans for Safe Connections” on sellaisten kansallisten ja kansainvälisten organisaatioiden yhteenliittymä, jotka ovat tietoisia nykyaikaisen viestintäteknologian kielteisistä seurauksista. We emphasise that we are not against technology, but in favour of safe technology and safe connections.

Eurooppalaisessa kansalaisaloitteessa ”Stop ((5G)) – Stay Connected but Protected” on esitetty23 ehdotusta. Kehotamme muun muassa keskeyttämään välittömästi 5G-satelliittien megakonstellaatiot maailmanlaajuisesti, kunnes haitalliset ympäristövaikutukset on ratkaistu (ehdotus 17)ja vaadimme, että kaikkien avaruushankkeiden ympäristövaikutusten arviointi asetetaan etusijalle eurooppalaisessa avaruuspolitiikassa (ehdotus 18).

Televiestintäsatelliiteilla on tärkeä rooli 5G-strategiassa satelliittien integroimiseksi 5G-verkkoihin.

Olemme huolissaan siitä, että 5G:n käyttöönotto voi olla ihmisyyttä ja ympäristöä koskeva koe, koska monet tutkimukset osoittavat, että nykyiset radiotaajuiset sähkömagneettiset kentät eivät ole turvallisia, eikä 5G:n terveys- ja ympäristövaikutuksia ole testattu ennen markkinoille saattamista. Eurooppalaisessa kansalaisaloitteessa ja muissa artikkeleissa käsitellään monia muita kysymyksiä. Tässä artiklassa käsitellään vain yhtä niistä.

5G


Miten se alkoi

Ihmiset alkoivat valloittaa tilaa laukaisemalla maan ensimmäisen keinotekoisen satelliitin, Neuvostoliiton Sputnik 1 -satelliitin, vuonna 1957. Toisen maailmansodan jälkeen avaruusteknologia on avannut tähtimiehille uusia mahdollisuuksia tutustua maailmannäyttämöön. Lähimenneisyydessä on tapahtunut matalan kiertoradan satelliittien aikakausi, joka ei kohdistu avaruuteen vaan maapalloon. Ne tarjoavat internetiä, maantieteellisiä palveluja tai jopa sotilaallisia palveluja, ja niiden määrä kasvaa tällä hetkellä nopeasti.

Kansainvälinen televiestintäliitto (ITU) omaksui innovatiivisen uuden välitavoitteisiin perustuvan lähestymistavan muiden kuin GSO-järjestelmien käyttöönotolle, mukaan lukien megakonstellaatiot matalan maan kiertoradalla. Yhdysvaltojen liittovaltion viestintäkomissio (FCC) on myöntänyt useita toimilupia satelliittikonstellaatioille ja jopa ottanut käyttöön yhtenäisen lupakehyksen.

Osa FCC:n valtuutuksista ja valtuutettujen satelliittien lukumäärä:
Boeing(3. marraskuuta2021) 147 satelliittia OneWeb
( 26. elokuuta 2020) – 2000 satelliittia Kuiper
(30. heinäkuuta 2020) – 3236 satelliittia
ViaSat (huhtikuu 23, 2020) – 20 satelliittia Theia
(9. toukokuuta 2019) – 112 satelliittia
Kepler (15. marraskuuta 2018) – 112 satelliittia Telesat
( 15. marraskuuta 2018) – 117 satelliittia LeoSat
(15. marraskuuta 2018) – 78 satelliittia
SpaceX (29. maaliskuuta 2018) – 4425 satelliittia
TOTAL 10275 satelliittia

Vaikka ITU hallinnoi langattomia taajuuksia, ei ole olemassa kansainvälistä elintä, jolla olisi valtuudet säännellä satelliittien laukaisua. Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus kehotti vuonna 2020 Yhdistyneitä kansakuntia käynnistämään kansainvälisiä keskusteluja siitä, miten maiden olisi toimittava vastuullisesti avaruudessa, ja vuonna 2021 Euroopan avaruusjärjestön (ESA) uusi johtaja kehotti eurooppalaisia johtajia puuttumaan asiaan ja koordinoimaan toimia, jotta SpaceX-toimitusjohtaja Elon Musk ei tekisi avaruustalouden omaa leikkikenttää.

SATCON1:n tieteellisen järjestelykomitean jäsenet ovat SATCON1- raportissaan huolestuneita siitä, että monet yritykset ja monet hallitukset ovat ehdottaneet vähintään 100,000 LEOsaattoria. Monet muut tutkijat tarkkailevat tätä kehitystä huolestuneena, koska he näkevät useita sivuvaikutuksia. Alle kolme niistä mainitaan.

l

Luotto: Creative Commons Attribution 4.0 International License
New Starlink -satelliitit, jotka heijastavat auringonvaloa. Kuvatussa 33 altistuksen yhdistelmässä on nähtävissä Starlink-satelliittien rinnakkaisia levyjä Etelä-Brasiliassa. Auringonkukat pisteyttävät etupohjan, kun taas oikealla on sattumanvaraisesti kirkas meteori.
Lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/File:StarlinkTrails_Filter_1080.jpg
 

Avaruusromu

Matalan maan kiertoradan (LEO) katsotaan olevan planeettamme kiertorata noin 160–1 000 kilometrin korkeudessa merenpinnasta.

Tämä alue kuuluu ilmakehään (osana ionosfääriä), ja koska satelliitit ovat vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa, niiden käyttöikä on lyhyt (noin 5 vuotta), ja ne on poistettava, kun ne vahingoittavat otsonikerrosta palamisen aikana. Niiden korvaaminen merkitsee sitä, että satelliittien määrä kasvaa, kun Eurooppa ajaa vihreää energiaa.

Samaan aikaan myös satelliittien epäonnistumisaste on tietty. Karvard-Smithsonian Center for Astrophysicsin astronomeeri Jonathan McDowell: ”Noin 2,5 prosentin epäonnistumisaste tällä alalla ei ole liian huono, mutta jos tämä luku koskee koko suunniteltua SpaceX:n aluskantaa, se voi johtaa yli 1000 kuollutta satelliittia.

Tämä puolestaan voi johtaa törmäysten määrän merkittävään lisääntymiseen, mikä aiheuttaa uuden avaruusromun muodostumisen (nk. Kessler-ilmiö).

Venäjän Central Research Institute for Machine Building -tutkimuslaitoksen johtaja (osa Venäjän valtion avaruusyhtiö ROSCOSMOSia) Igor Bakaras toteaa äskettäisessä haastattelussa (venäjäksi), että maapallon kiertoradoilla on tällä hetkellä noin 7000 tonnia avaruusromua (kun taas aktiivisia avaruusaluksia on 3000 tonnia).

ASTRIAGraph on kehys, joka mahdollistaa avaruusalan toimijoiden toiminnan seurannan, arvioinnin ja todentamisen. Se on kehittänyt maan eri puolilla olevista kohteista interaktiivisen kartan, josta voit tarkistaa Show Rbris -laatikon jätteen näyttämiseksi.

Valon ja radion pilaantuminen

Maan kiertoradalla olevien keinotekoisten kohteiden määrä rajoittaa jo nyt voimakkaasti tähtitieteellisiä havaintoja sekä optisella että radiospektrillä.

Astronomia & astrophysics on vertaisarvioitu tähtitieteellinen lehti, joka on yksi alansa tärkeimmistä akateemisista aikakauslehdistä maailmassa. He julkaisivat vuonna 2021 tutkimuksen, joka osoittaa, että satelliittien kirkkaus on erittäin korkea herkkien astronomisten instrumenttien osalta.

Oxford University Press julkaisee korkealaatuisimpia julkaisuja, muun muassa kuninkaallisen astronomisen yhdistyksen kuukausittaisia ilmoituksia: Kirjaimet. Vuonna 2021 he julkaisivat artikkelin ”Avaruusesineiden leviäminen on nopeasti kasvava keinotekoisen yötaivaan kirkkauden lähde ”, jossa kirjailijaryhmä osoittaa, että maan kiertoradalla olevat keinotekoiset esineet lisäävät valosaastetta aiempaa enemmän. Tutkimuksessa todetaan myös, että näiden esineiden aiheuttama ei-toivottu valon määrä ilmakehässä voi muutaman vuoden aikana lisätä yötaivastta yli 10 prosenttia luonnollisen tason yläpuolella. Tämä ylittäisi kynnysarvon, jonka astronomeerit asettivat yli 40 vuotta sitten katsoakseen alueen olevan valosaastunut.

Euroopan eteläinen seurantakeskus (ESO) on julkaissut simulaation satelliittimegasetien vaikutuksesta optisiin instrumentteihin.

Lisäksi ne häiritsevät yötaivaa, joka on ihmiskunnan erittäin tärkeä luonnon- ja kulttuuriperintö ja jota on suojeltava ja säilytettävä tuleville sukupolville.

i


Kuva: 68 kuvan (yhteensä 35 min) piippu, joka sisältää 39 Starlink-satelliittia, 3 GEO-satelliittia ja yhden rakettiyksikön
Credit:
Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
Lähde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Starlink_9,_CZ-2C_RB_and_geosats_100mm.jpg

 

5G star

Kuva: Taustakuvassa on kaksoismerkki Albireo Cygnusissa, ja se otettiin 26. joulukuuta 2019. Kaksi kymmenestä 2,5 minuutin altistuksesta kirjasi Starlink-satelliitteja, jotka liikkuvat kentän yli.
Luotto:
Creative Commons Attribution 4.0 Kansainvälinen lisenssin
lähde: https://noirlab.edu/public/images/ann21021c/ 

 

Radiosäteily

Satelliitit lähettävät säteilyä radiotaajuuksilla. Satelliitit lähettävät satelliitteja useilla taajuusalueilla:

          3600–4 200 MHz (avaruudesta maahan) 5850
–6 725 MHz (maa-avaruus) 10,95–
11,2 GHz (avaruus-maa-avaruus) 11.45–
12,2 GHz (avaruus-maa-avaruus) 13,75–
14,5 GHz (maa-avaruus) 18,3–
18,8 GHz (avaruus-maa-avaruus) 19,7–
20,2 GHz (avaruus-maa-avaruus) 24,75–
25,25 GHz (maa-avaruuteen) 28,35–
28,6 GHz (maa-avaruus) 29,25–
30 GHz (maa-avaruuteen)

Ks. FCC:n artikkelissa oleva linkki XLS-tiedoston luetteloon.

Maanpinnan tasolla satelliittien säteily on hyvin vähäistä, mutta myös hyvin alhaisella säteilyllä on biologisia vaikutuksia eläviin organismeihin. Satelliittien laajan kattavuuden ansiosta maapallolla ei enää ole paikkoja ilman ihmisen tuottamaa säteilyä radiotaajuuksilla.

Satelliittien on oltava yhteydessä maan tukiasemiin. Maassa olevista radiolähettimistä peräisin oleva keinotekoinen ihmisen aikaansaama säteily vahingoittaa jo nyt maapallon sähkömagnetismia. Se on osittain vastuussa magnetosfäärin sisä- ja ulkosäteilyn Van Allen -vyön välisen elektroniaukon muodostumisesta. Radioaallot ulottuvat ionosfääriin ja magnetosfääriin ja ovat vuorovaikutuksessa Van Allen -vyön kanssa, jolloin syntyy elektronisateita, jotka muuttavat ilmakehän sähköisiä ominaisuuksia. Näin ollen viestintäsatelliitit, jotka lähettävät suoraan ionosfääriin lähetettyjä RF-säteitä, voivat myös laukaista elektronisateita ja saastuttaa maan maailmanlaajuista sähköpiiriä, joka säätelee kaikenlaisten luonnonilmiöiden, myös elämän, sähköominaisuuksia.

Springer Nature on akateeminen kustannusyhtiö, joka on sitoutunut tukemaan tutkijoita tutkimustiedon jakamisessa. Vuonna 2017 he julkaisivat artikkelin avaruussääilmiöstä maan säteilyvyöhykkeissä, jossa tutkijaryhmä totesi, ettäon olemassa runsaasti kehittyvää näyttöä siitä, että säteilyvyön hiukkasten häviämisellä maapallon ilmakehään voi olla syvällisiä vaikutuksia planeettamme kemiaan ja sähködynaamiseen tilaan.

er

Kuva: Starlink – dynaaminen 3D-kiertoratanäyttö
Lähde:
https://heavens-above.com/Starlink.aspx

 

 

uk

Kuva: Starlink-juna. Kuva otettu Ukrainasta.
Lähde:
https://unsplash.com/photos/-IrD7sB1qok

Päätelmä

EU:n kansalaisilta ei ole kysytty, hyväksyvätkö he 5G-satelliittien (eli 5G- verkkoon integroitujen satelliittien) laajalle ulottuvat ympäristövaikutukset teknologian kehityksen ja digitalisoinnin nimissä. Heillä on oikeus ympäristötiedon saantiin, yleisön osallistumiseen ympäristöä koskeviin päätöksentekoprosesseihin ja muutoksenhaku- ja vireillepano-oikeuteen.

Sen vuoksi eurooppalaisessa kansalaisaloitteessa ”Stop ((5G)) – Stay Connected but Protected” vaadimme vahvempaa sääntelyä ympäristön suojelemiseksi kaikilta 5G:n ja digitalisaation vaikutuksilta, mukaan lukien satelliittien megakonstellaatiot, eurooppalaisen kansalaisaloitteen ehdotuksissa 17 ja 18.

”ehdotus 17: Kehottaa keskeyttämään välittömästi 5G-satelliittien megakonstellaatiot maailmanlaajuisesti, kunnes haitalliset ympäristövaikutukset on ratkaistu.”

”ehdotus 18: Asetetaan kaikkien avaruushankkeiden ympäristövaikutusten arviointi ensisijaiseksi tavoitteeksi Euroopan avaruuspolitiikassa”

Emmekä ole yksin:

  • Kansainvälinen vetoomus ”Stop 5G on Earth and in Space” edellyttää, että 5G (viidennen sukupolven) langattoman verkon, mukaan lukien avaruussatelliiteista peräisin oleva 5G, käyttöönotto lopetetaan kiireellisesti.
  • BBILAN (BroadBand International Legal Action Network) on asianajajien ja alan asiantuntijoiden ammatillinen verkosto, jonka tehtävänä on ohjata 5G juggernaut -juggernautia tasapainoon ja viisauteen. He peräänkuuluttavat tasapainoisia ratkaisuja ja julkaisivat Healthy Heavens Trust Declaration -julistuksen, jossa he pyytävät taukoa kaikkiin satelliittilisensseihin ja satelliittien laukaisuihin, kunnes turvallisuusriskit ja pitkän aikavälin haitat on arvioitu perusteellisesti.
  • Night Skyn laadun puolustamista ja tähtien tarkkailemista koskevan kansainvälisen konferenssin osanottajat julkaisivat yhdessä Unescon, UNWTO:n, IAU:n ja tiedeyhteisön jäsenten kanssa julistuksen yötaikin puolustamisesta ja oikeudesta nälkään.
  • Kansainvälinen astronominen liitto (IAU) ja YK:n ulkoavaruustoimisto (UNOOSA) järjestivät seminaarin aiheesta ”Tarkand Quiet Skies for Science and Society”. Tämän jälkeen julkaistiin asiakirja Recommendations to Keep Dark and Quiet Skies for Science and Society.

 

pe

Laatijat

Petra Bertová

Petra Bertová on eurooppalaisen kansalaisaloitteen ”Stop ((5G)) – Stay Connected but Protected” tukiryhmän jäsen.

Slovakiasta peräisin oleva Petra työskenteli aiemmin tietotekniikkayrityksen palveluksessa ja myös koulutusalalla.

Lisää kommentti

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Vastuuvapauslauseke: EU:n kansalaisaloitefoorumissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Ne eivät millään tapaa edusta Euroopan komission tai Euroopan unionin kantaa.
Onko kansalaisaloitteesi valmis rekisteröitäväksi?

Haluatko allekirjoittaa kansalaisaloitteen? Haluatko lisätietoja muista kansalaisaloitteista?