Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

„Europenii pentru conexiuni sigure” solicită o reglementare mai strictă a mega-constelațiilor sateliților

Actualizat la: 21/12/2021

„Europenii pentru conexiuni sigure” este o coaliție de organizații naționale și internaționale care sunt conștiente de consecințele negative ale tehnologiilor moderne de comunicare. Subliniem că nu suntem împotriva tehnologiei, ci în favoarea unei tehnologii sigure și a unor conexiuni sigure.

În inițiativa noastră cetățenească europeană (ICE) „Stop [(5G)] – Să fim conectați, dar protejați” avem 23 de propuneri. Printre acestea, solicităm un moratoriu imediat asupra mega-constelațiilor de sateliți 5G la nivel mondial până la soluționarea efectelor negative asupra mediului (propunerea nr. 17 din inițiativa noastră cetățeneascăeuropeană) și solicităm ca evaluarea impactului asupra mediului al tuturor proiectelor spațiale să devină o prioritate în cadrul politicii spațiale europene (propunerea nr.18 din inițiativa noastră cetățeneascăeuropeană).

Sateliții de telecomunicații joacă un rol important în strategia 5G de integrare a sateliților în rețelele 5G.

Suntem preocupați de faptul că utilizarea tehnologiei 5G poate constitui un experiment privind umanitatea și mediul, deoarece multe studii dovedesc că câmpurile electromagnetice de radiofrecvență actuale (RF EMF) sunt nesigure, iar tehnologia 5G nu a fost testată pentru impactul asupra sănătății și mediului înainte de a fi introdusă pe piață. În inițiativa noastră cetățenească europeană și în alte articole, abordăm multe alte aspecte. La acest articol se discută doar unul dintre acestea.

5G


Cum a început totul

Oamenii au început să cucerească spațiul odată cu lansarea primului satelit artificial al Pământului, satelitul sovietic Sputnik 1, în 1957. După cel de-al Doilea Război Mondial, tehnologia spațială a deschis noi posibilități pentru astronomi de a explora universul. Recent, a intrat în epoca sateliților pe orbită joasă, care nu vizează spațiul, ci Pământul. Acestea furnizează servicii de internet, geografice sau chiar militare, iar numărul lor este în prezent în creștere rapidă.

Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT) a adoptat o nouă abordare inovatoare bazată pe kilometraj pentru implementarea sistemelor non-GSO, inclusiv a mega-constelațiilor pe orbita terestră joasă. Comisia Federală pentru Comunicații a Statelor Unite (FCC) a acordat numeroase licențe pentru constelații de sateliți și chiar a adoptat cadrul unificat de acordare a licențelor.

Unele dintre autorizațiile FCC și numărul de sateliți autorizați:
Boeing (3 noiembrie 2021) -147 sateliți OneWeb
( 26 august 2020) -2000 sateliți Kuiper
(30 iulie 2020) -3236 sateliți
ViaSat (23 aprilie 2020) -20 sateliți Theia
(9 mai 2019) -112 sateliți
Kepler (noiembrie 15, 2018) -112 sateliți Telesat
( noiembrie 15, 2018) -117 sateliți LeoSat
(noiembrie 15, 2018) -78 sateliți
SpaceX (29 martie 2018) -4425 sateliți
TOTAL 10275 sateliți

Deși UIT gestionează frecvențele wireless, nu există niciun organism internațional competent să reglementeze lansările de sateliți. În 2020, guvernul Regatului Unit a solicitat Organizației Națiunilor Unite să inițieze discuții la nivel internațional pentru a conveni asupra modului în care țările ar trebui să funcționeze în mod responsabil în spațiu, iar în 2021 noul șef al Agenției Spațiale Europene (ESA) a îndemnat liderii europeni să intervină și să se coordoneze pentru a împiedica directorul general al SpaceX Elon Muson să își transforme terenul de joacă personal în economia spațială.

Membrii Comitetului de organizare științifică SATCON1 în raportul lor SATCON1 sunt îngrijorați cu privire la cele 100,000 sau mai multe LEOsats propuse de multe întreprinderi și de multe guverne pentru a fi desfășurate. Mulți alți oameni de știință urmăresc cu îngrijorare această evoluție, deoarece observă mai multe efecte secundare. Mai jos sunt menționate trei dintre acestea.

l

Credit: Creative Commons Attribution 4.0 International License
New Starlink sateliți care reflectă lumina solară. În compusul picturat format din 33 de expuneri, în sudul Braziliei sunt vizibile stridii paralele ale sateliților Starlink. Floarea-soarelui se află în prim-plan, în timp ce un meteor strălucitor a fost prins întâmplător în partea din dreapta sus.
Sursă: https://en.wikipedia.org/wiki/File:StarlinkTrails_Filter_1080.jpg
 

Deșeurile spațiale

Orbita terestră joasă (LEO) este considerată a fi orbita planetei noastre la o altitudine de aproximativ 160-1,000 de kilometri deasupra nivelului mării.

Această zonă aparține atmosferei (ca parte a ionosferei) și, datorită interacțiunii cu împrejurimi, sateliții au o durată de viață scurtă (aproximativ 5 ani) și trebuie să fie deorbitizați atunci când dăunează stratului de ozon în timpul arderii. Înlocuirea lor înseamnă din ce în ce mai mulți sateliți să înceapă într-un moment în care Europa militează pentru energie verde.

În același timp, sateliții au, de asemenea, o anumită rată de eșec. Conformlui Jonathan McDowell, astronomer la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizica: „O rată de eșec de aproximativ 2,5 % nu este prea proastă în acest sector, dar, dacă acest număr este valabil pentru întreaga flotă planificată a SpaceX, aceasta poate duce la peste 1,000 de sateliți morți.

La rândul său, acest lucru poate duce la o creștere semnificativă a numărului de coliziuni, ceea ce va cauza formarea de noi deșeuri spațiale (utilizarea în cascadă a coliziunilor, numită efect Kessler).

Șeful Institutului Central de Cercetare pentru Clădiri Machine din Rusia (care face parte din Corporația spațială de stat rusă ROSCOSMOS), Igor Bakaras, afirmă într-un interviu recent (în limba rusă) că în prezent există aproximativ 7,000 de tone de deșeuri spațiale în orbitele din apropierea Pământului (în timp ce există încă 3,000 de tone de nave spațiale active).

ASTRIAGraph, un cadru care permite monitorizarea, evaluarea și verificarea comportamentului actorului spațial, a elaborat o hartă interactivă a obiectelor din jurul Pământului, unde puteți verifica caseta „Show deșeuri” pentru a afișa deșeurile.

Poluarea luminoasă și radioelectrică

Numărul de obiecte artificiale de pe orbita Pământului limitează deja în mod sever observațiile astronomice nu numai în spectrul optic, ci și în spectrul de frecvențe radio.

Astronomia – Astrofizica este o revistă astronomică evaluată inter pares, care este una dintre cele mai importante reviste academice din domeniul său din lume. În 2021, acestea au publicat un studiu care arată că luminozitatea sateliților este foarte ridicată pentru instrumentele astronomice sensibile.

Oxford University Press publică reviste de cea mai înaltă calitate, inclusiv anunțuri lunare ale Royal Astronomical Society: Scrisori. În 2021, aceștia au publicat un articol privind proliferarea obiectelor spațiale este o sursă din ce în ce mai mare de luminozitate artificială a cerului de noapte, în care echipa de autori arată că obiectele artificiale de pe orbita Pământului contribuie la poluarea luminoasă într-o măsură mai mare decât se credea anterior. Studiul subliniază, de asemenea, că, în câțiva ani, cantitatea de lumină nedorită dispersată în atmosferă cauzată de aceste obiecte ar putea crește luminozitatea globală a cerului de noapte cu mai mult de 10 % peste nivelul natural. Acest lucru ar depăși pragul stabilit de astronomi în urmă cu peste 40 de ani pentru a considera un sit ca fiind ușor poluat.

Observatorul European de Sud (ESO) a publicat o simulare a impactului mebenzetrelor prin satelit asupra instrumentelor optice.

Nu în ultimul rând, ele perturbă viziunea naturală a cerului de noapte, care este patrimoniul natural și cultural al umanității de cea mai mare importanță și care trebuie protejat și conservat pentru generațiile viitoare.

i


Ilustrație: Coș de 68 imagini (35 min în total) conținând 39 Starlink, 3 sateliți GEO și un credit pentru corpul
de rachete:
Repartizarea atribuirilor încomun creative Alike 4.0
Sursa internațională
: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Starlink_9,_CZ-2C_RB_and_geosats_100mm.jpg

 

5G star

Ilustrație: Imaginea de fond înfățișează dublul stele Albireo din Cygnus și a fost făcută la 26 decembrie 2019. Două din zece expuneri de 2.5 minute au înregistrat sateliți Starlink care se deplasează pe teren.
Credit:
Atribuția „Creative Commons Attribution” 4.0 International License
Source: https://noirlab.edu/public/images/ann21021c/ 

 

Radiațiile radio

Sateliții emit radiații în spectrul de frecvențe radio. Există mai multe benzi de frecvență în care sateliții emit:

          3600-4 200 MHz (spațiu-Pământ)
5850-6 725 MHz (Earth-to-space)
10.95-11,2 GHz (spațiu-Pământ)
11.45-12,2 GHz (spațiu-Pământ)
13.75-14,5 GHz (Earth-to-space) 18.3-18,8 GHz (
spațiu-Pământ) 19.7-20,2 GHz (
spațiu-Pământ) 24.75-25,25 GHz (Earth-to-space)
28.35-28,6 GHz (Earth-to-space)
29.25-30 GHz (Earth-to-space)
- GHz (Earth-to-space)

A se vedea linkul către lista din fișierul XLS furnizat în articolul FCC.

La nivel terestru, radiațiile sateliților vor fi foarte scăzute, dar și radiațiile foarte scăzute au efecte biologice asupra organismelor vii. În condițiile unei acoperiri atât de extinse a sateliților, nu vor mai exista locuri pe Pământ fără radiații provocate de om în spectrul de frecvențe radio.

Sateliții trebuie să comunice cu stațiile terestre de bază. Radiațiile artificiale provocate de emițătoarele radio de pe teren dăunează deja electromagnetismului Pământului. Aceasta este parțial responsabilă pentru formarea farului de electroni între radiația interioară și cea exterioară a benzilor Van Allen din magnetosferă. Undele radio ajung la ionosferă și magnetosferă și interacționează cu centurile Van Allen, producând ploi de electroni care modifică proprietățile electrice ale atmosferei. Astfel, sateliții de comunicații care emit fascicule RF desfășurate direct în ionosferă pot declanșa, de asemenea, ploi de electroni și pot polua și mai mult circuitele electrice globale ale Pământului, care guvernează calitățile electrice ale fenomenelor pur naturale, inclusiv viața în sine.

Springer Nature este o societate de editare academică care se angajează să sprijine cercetătorii în schimbul de date de cercetare. În 2017, aceștia au publicat un articol privind efectele meteorologice spațiale încenturile de radiație ale Pământului, în care o echipă de oameni de știință concluzionează că „există numeroase dovezi evolutive că pierderea particulelor de bandă de radiație în atmosfera terestră poate avea efecte profunde asupra chimiei și stării electrodinamice a planetei noastre.

er

Ilustrație: Starlink – afișaj dinamic pe orbită 3D
Sursa:
https://heavens-above.com/Starlink.aspx

 

 

uk

Ilustrație: Tren Starlink. Imagine petrecută în Ucraina.
Sursă:
https://unsplash.com/photos/-IrD7sB1qok

Încheiere

Cetățenii UE nu au fost întrebați dacă acceptă consecințele generalizate asupra mediului ale sateliților 5G (și anume sateliții integrați în rețeaua 5G) în numele progresului tehnologic și al digitalizării. Aceștia au dreptul de a avea acces la informații despre mediu, de a participa la procesele de luare a deciziilor în domeniul mediului și de a avea acces la justiție.

Prin urmare, în inițiativa cetățenească europeană „Stop ((5G)) – Să fim conectați, dar protejați”, solicităm o reglementare mai strictă pentru a proteja mediul de toate impacturile tehnologiei 5G și ale digitalizării, inclusiv de mega-constelațiile sateliților în propunerile 17 și 18 ale ICE.

„propunerea 17: Solicitarea unui moratoriu imediat asupra mega-constelațiilor de sateliți 5G la nivel mondial până la soluționarea efectelor negative asupra mediului”

„propunerea 18: Să facă din evaluarea impactului asupra mediului al tuturor proiectelor spațiale o prioritate în cadrul politicii spațiale europene”

Și nu suntem singuri:

 

pe

Autori

Petra Bertová

Petra Bertová este membră a echipei care sprijină inițiativa cetățenească europeană (ICE) „Stop [((5G)] – Să fim conectați, dar protejați

Petra din Slovacia a lucrat anterior pentru o societate IT și, de asemenea, în sectorul educației.

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.
Sunteți gata să vă înregistrați inițiativa?

Doriți să susțineți o inițiativă? Vreți să aflați mai multe despre anumite inițiative actuale sau încheiate?