Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Expoziția itinerantă privind inițiativa cetățenească europeană a început la Sofia

Actualizat la: 06/01/2021

Evenimentul „Inițiativa cetățeneascăeuropeană” a început în timpul Zilelor civice europene de la Sofia, Bulgaria, în perioada 29-31 mai. Evenimentul a oferit un spațiu unic pentru ca actorii civici să împărtășească și să învețe unii de la alții și a inclus o prezentare a Forumului Inițiativei cetățenești europene, o introducere la campania de sensibilizare „ Să luăm inițiativa” și o perspectivă valoroasă asupra perspectivei bulgare asupra inițiativei și asupra democrației participative în sens mai larg.

 

Expoziția itinerantă a inițiativei cetățenești europene a demarat în timpul Zilelor civice europene (29-31 mai) de la Sofia, Bulgaria – prima oprire a unei călătorii în întreaga Europă, care urmărește să încurajeze o democrație participativă mai mare și să stimuleze participarea cetățenilor prin inițiative cetățenești.

Trecând în revistă situația actuală a democrației și a spațiului civic în Europa, evenimentul, organizat în comun de Forumul participării cetățenilor, Forumul civic european, Fundația BlueLink și Serviciul European de Acțiune Cetățenească (ECAS), a evidențiat exemple pozitive de implicare civică și de codecizie în procesul de elaborare a politicilor. Acesta a oferit un spațiu unic pentru ca actorii civici să împărtășească și să învețe din diferite experiențe, să asculte de la o varietate de părți interesate și să propună modalități de reînnoire a democrației europene în conformitate cu valorile fundamentale ale egalității, solidarității și incluziunii.

În cadrul Zilelor civice europene, echipa Inițiativei cetățenești europene a prezentat instrumentul și a actualizat revizuirea în curs a temeiului său juridic. Echipa a împărtășit, de asemenea, știri despre Forumul lansat recent.

Un zid interactiv pentru cabine și contacte i-a invitat pe participanți să își exprime punctul de vedere cu privire la subiecte de care au cu adevărat grijă și ar dori să vadă o inițiativă cetățenească europeană. Ideile lor vor călători acum în alte țări ale UE în căutarea unor cetățeni și organizații care împărtășesc aceeași viziune și care doresc să colaboreze pentru a aduce schimbări.

Luarea deciziilor în comun cu cetățenii: colaborare și interacțiune

Pascal Herry, șeful de echipă al echipei Inițiativei cetățenești europene din cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene, a numit forumul ca rezultat concret al multor consultări cu părțile interesate de-a lungul multor ani. „Forumul este un proiect-pilot cu scopul de a face inițiativa mai accesibilă cetățenilor, de a îmbunătăți calitatea propunerilor și de a reuni comunitatea”, a afirmat el, adăugând că instrumentul este în curs de dezvoltare. El îi invită pe participanți să contribuie la îmbunătățirea acestuia prin furnizarea de feedback online.

Deși a afișat funcționalitățile forumului, Elisa Lironi, manager pentru democrație digitală la ECAS, a subliniat că inițiativa cetățenească europeană este un instrument transnațional unic care le permite cetățenilor să participe la procesul decizional al UE. Pentru a îmbunătăți instrumentul, ea a afirmat că toate organizațiile societății civile trebuie să continue să colaboreze. Assya Kavrakova, directoarea ECAS și moderatorul grupului * name *.., a adăugat că forumul reprezintă un pas important în direcția acestui obiectiv și că ar trebui să funcționeze ca un ecosistem.

Ca răspuns la un comentariu din partea publicului, participanții au discutat varietatea impacturilor pe care o inițiativă le poate avea pe lângă o propunere legislativă. Recomandările Comisiei Europene au inclus o dezbatere în Parlamentul European, sensibilizarea la nivel local, național și la nivelul UE, implicarea părților interesate și crearea de rețele în jurul unor preocupări similare în toate țările UE.  

Întrebându-se ce anume contribuie la promovarea unei inițiative, un participant a subliniat faptul că, atunci când mesajul campaniei se axează pe ceva care are un impact negativ asupra vieții oamenilor – o problemă urgentă sau o situație de urgență – acesta se răspândește mult mai rapid și cu mai mult succes.

Între timp, Atanas Slavov de la Institutul pentru Democrație Directă a subliniat că amploarea este importantă. Pe baza experienței sale în ceea ce privește comunicarea și colectarea de semnături pentru inițiative și petiții, el a afirmat că implicarea și mobilizarea cetățenilor la nivel local, unde impactul este mai tangibil, este mult mai eficace și măsurabilă decât desfășurarea de activități la nivel național.

Să luăm inițiativa: comunicare și implicare

O discuție de grup pe tema „Să luăm inițiativa: o nouă campanie de comunicare la nivelul UE privind inițiativa cetățenească europeană” a adus o combinație interesantă de perspective cu privire la modalitățile de promovare a învățării și a schimburilor și demonstrează modul în care comunicarea poate conduce la un număr tot mai mare de inițiative de succes pe termen lung.

Fabien Dongradi, șef de echipă „Campanii UE” la GOPA Com., a prezentat noua campanie de sensibilizare „Să luăm inițiativa”, care include o varietate de activități și instrumente care se axează pe implicarea părților interesate din întreaga Europă. El a vorbit despre expoziția itinerantă, care va vizita alte șase țări până la sfârșitul anului – Polonia, Estonia, Republica Cehă, Portugalia, Franța, Austria și va acoperi toate statele membre ale UE în următorii doi ani.

Referindu-se la discuția din cadrul grupului de dezbatere anterior, dl Dongradi subliniază că, deși campania de comunicare a fost lansată la Bruxelles, scopul este de a se întâlni cu actorii locali și de a se informa direct de la aceștia cu privire la ceea ce se întâmplă pe teren. În acest caz, rolul organizațiilor naționale este esențial în difuzarea cuvântului la nivel local prin intermediul membrilor sau circumscripțiilor lor. „Dacă doriți să participați la succesul acestui instrument, care este special și unic, ne alăturați în difuzarea cuvântului”, a declarat el, invitând toți participanții să descarce materialele de comunicare gata pregătite care sunt disponibile online pe site-ul Inițiativei cetățenești europene în toate limbile UE și să le utilizeze prin intermediul propriilor canale de comunicare.

Perspectiva Bulgariei a fost furnizată de Atanas Slavov de la Universitatea din Sofia și de Institutul pentru Democrație Directă și Radostina Pavlova de la Centrul de asistență juridică: Vocea Bulgariei – coordonatorul local al inițiativei în curs „Suntem o Europă primitoare”.

Atanas Slavov a remarcat că inițiativa cetățenească europeană nu se referă doar la participarea cetățenilor, ci face parte dintr-o imagine de ansamblu, fiind un element esențial pentru ca UE să devină mai democratică și punând accentul pe consolidarea valorilor europene comune. În continuare, el subliniază schimbările pozitive incluse în propunerea Comisiei de revizuire a Regulamentului privind inițiativa cetățenească europeană, aflate în prezent în discuție între colegiuitorii UE:

  • acordarea de francize unui număr mai mare de cetățeni ai UE prin reducerea vârstei de sprijinire a unei inițiative la 16 de ani;
  • posibilitatea de a înregistra o anumită entitate juridică pentru a oferi sprijin organizațional;
  • sporirea sprijinului din partea Comisiei Europene prin intermediul unui sistem de colectare online pentru colectarea semnăturilor online și al unui forum care să ofere consiliere și consultare; și
  • reducerea cerințelor privind furnizarea de date cu caracter personal în momentul semnării unei inițiative.

Dl Slavov consideră că abordarea proactivă a Comisiei Europene va avea o influență pozitivă asupra legislației naționale și asupra promovării unor noi inițiative la nivel național.

Radostina Pavlova a vorbit despre experiența sa directă în calitate de organizator al inițiativei „Suntem o Europă primitoare” și despre abordarea sa în ceea ce privește comunicarea, colectarea de semnături și crearea de rețele. Deși menționează provocări precum complexitatea procesului, expertiza și resursele necesare pentru desfășurarea unei campanii și lipsa unei tradiții puternice de implicare civică în Bulgaria, ea a subliniat o serie de elemente importante pe care coordonatorii de inițiative ar trebui să le aibă în vedere:

  • adaptarea mesajelor și a stilului lingvistic la contextul local, astfel încât acestea să reflecte mai bine;
  • găsirea de parteneri care să lucreze într-un context mai larg și cu o bază mai largă de membri;
  • crearea de parteneriate durabile dincolo de o inițiativă specifică (de exemplu, au lansat societatea civilă Brunch); și
  • profitând de întreaga gamă de oportunități de comunicare, inclusiv implicarea față în față, apariții în mass-media, conferințe la universități etc.

Inițiativa cetățenească europeană: impact dincolo de semnături

Moderatorul grupului, Assya Kavrakova, a deschis discuția privind impactul inițiativei cetățenești europene dincolo de obiectivul final al modificării legislative cu publicul. „Inițiativa cetățenească europeană este mult mai mult decât colectarea și obținerea a 1 milioane de semnături. Este logic să se promoveze crearea unui grup de lucru la nivel înalt privind inițiativa în cadrul Consiliului UE, care să poată discuta propuneri. Există numeroase inițiative și idei care pot fi dezvoltate chiar și fără modificări legislative”, a declarat dna Kavrakova.

Publicul a fost de acord că succesul inițiativelor cetățenești europene ar trebui măsurat în termeni mai generali, ținând seama de rezultate precum consolidarea sprijinului și a rețelelor, creșterea vizibilității mesajelor, reformarea actelor legislative naționale și lansarea de dezbateri la nivelul UE.

Dupăcum a afirmat dna Pavlova: „Inițiativa cetățenească europeană reprezintă o oportunitate pentru o campanie mai amplă de promovare atât la nivelul UE, cât și la nivel național. Este o modalitate de a le spune cetățenilor UE că nu sunt singuri și că există o modalitate de a schimba împreună.”

Autori

Yana Pargova, manager de campanie @ EUTakeTheInitiative

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.

Comentarii

Công ty TNHH PR Việt | 29/09/2022

I love roadshow events, it helps people communicate and solve problems more effectively.

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.
Sunteți gata să vă înregistrați inițiativa?

Doriți să susțineți o inițiativă? Vreți să aflați mai multe despre anumite inițiative actuale sau încheiate?