Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet – Forum

Det europeiska medborgarinitiativet startar i Sofia

Uppdaterades den: 06/01/2021

Deteuropeiska medborgarinitiativet startade under de europeiska medborgardagarna i Sofia i Bulgarien den 29–31 maj. Evenemanget gav ett unikt utrymme för medborgaraktörer att dela med sig av och lära av varandra och omfattade en presentation av forumet för det europeiska medborgarinitiativet, en introduktion till informationskampanjen ” Take the Initiative ” och en del värdefull inblick i Bulgariens perspektiv på initiativet och om deltagandedemokrati i vidare bemärkelse.

 

Det europeiska medborgarinitiativet startade under de europeiska medborgardagarna (29–31 maj) i Sofia i Bulgarien – det första stoppet på en resa i Europa för att uppmuntra till ökad deltagandedemokrati och öka medborgarnas deltagande genom medborgarinitiativ.

Evenemanget, som anordnades gemensamt av forumet för medborgardeltagande, det europeiska medborgarforumet, BlueLink-stiftelsen och European Citizen Action Service (Ecas), belyste positiva exempel på medborgarengagemang och medbeslutande i det politiska beslutsfattandet. Det gav ett unikt utrymme för medborgaraktörer att dela med sig av och lära av olika erfarenheter, höra från en rad olika intressenter och hitta sätt att förnya den europeiska demokratin i linje med de grundläggande värdena jämlikhet, solidaritet och delaktighet.

Som en del av de europeiska medborgardagarna presenterade teamet för det europeiska medborgarinitiativet instrumentet och uppdaterade om den pågående översynen av dess rättsliga grund. Teamet utbytte också nyheter om det nyligen lanserade forumet.

Ett interaktivt bås och en kontaktvägg uppmanade deltagarna att yttra sig om frågor som de verkligen bryr sig om och skulle vilja se som ett europeiskt medborgarinitiativ. Deras idéer kommer nu att resa till andra EU-länder för att söka efter likasinnade medborgare och organisationer som vill samarbeta för att åstadkomma förändringar.

Medbestämmanderätt med medborgarna: samarbete och samverkan

Pascal Herry, gruppledare för det europeiska medborgarinitiativets team vid Europeiska kommissionens generalsekretariat, kallade forumet som ett konkret resultat av många samråd med berörda parter under många år. ”Forumet är ett pilotprojekt som syftar till att göra initiativet mer medborgarvänligt, förbättra förslagens kvalitet och föra samman samhället”, sade han och tillade att verktyget håller på att utvecklas. Han uppmanade deltagarna att bidra till att förbättra den genom att ge återkoppling online.

Elisa Lironi, chef för digital demokrati vid Ecas, visade forumets funktioner och påpekade att det europeiska medborgarinitiativet är ett unikt, transnationellt verktyg som gör det möjligt för medborgarna att delta i EU:s beslutsfattande. För att förbättra verktyget sade hon att alla organisationer i det civila samhället måste fortsätta att samarbeta. Assya Kavrakova, direktör för ECAS och diskussionsledare för panelen * namn *.., tillade att forumet är ett viktigt steg mot detta mål och att det bör fungera som ett ekosystem.

Som svar på en kommentar från publiken diskuterade paneldeltagarna vilka konsekvenser ett initiativ kan få utöver ett lagstiftningsförslag. Rekommendationerna från Europeiska kommissionen omfattade en debatt i Europaparlamentet, ökad medvetenhet på lokal, nationell och europeisk nivå, involvering av berörda parter och skapande av nätverk kring liknande problem i EU-länderna.  

På frågan om vad som gör skillnad när det gäller att främja ett initiativ underströk en deltagare att när kampanjbudskapet fokuserar på något som har en negativ inverkan på människors liv – en brådskande fråga eller en nödsituation – sprids det mycket snabbare och mer framgångsrikt.

Samtidigt betonade Atanas Slavov från institutet för direktdemokrati att omfattning är viktig. På grundval av sin erfarenhet av kommunikation och insamling av underskrifter för initiativ och framställningar sade han att det är betydligt effektivare och mer mätbart att nå ut till och mobilisera medborgare på lokal nivå, där effekterna är mer påtagliga än att bedriva verksamhet på nationell nivå.

Ta initiativet: kommunikation och engagemang

Paneldiskussion om initiativet: en ny EU-omfattande informationskampanj om det europeiska medborgarinitiativet ”gav en intressant blandning av olika perspektiv på hur man kan främja lärande och utbyte och visa hur kommunikation kan leda till ett ökande antal framgångsrika initiativ på lång sikt.

Fabien Dongradi, gruppledare för EU-kampanjerna, presenterade den nya upplysningskampanjen ”Take the Initiative”, som omfattar en rad olika aktiviteter och verktyg som fokuserar på intressenternas engagemang i hela Europa. Han talade om vägvisningen, som kommer att besöka ytterligare sex länder i slutet av året – Polen, Estland, Tjeckien, Portugal, Frankrike och Österrike – och kommer att omfatta alla EU-medlemsstater under de kommande två åren.

Med hänvisning till diskussionen i den förra panelen påpekade Giovanni Dongradi att även om kommunikationskampanjen inleddes i Bryssel är målet att träffa lokala aktörer och höra direkt från dem om vad som händer på fältet. Här är de nationella organisationernas roll avgörande för att sprida ordet på lokal nivå genom sina medlemmar eller valkretsar. ”Om du vill bli en del av framgången med detta verktyg, som är särskilt och unikt, kommer du att delta i spridningen av ordet”, sade han och hon uppmanade alla deltagare att ladda ner det färdiga kommunikationsmaterial som finns tillgängligt online på webbplatsen för det europeiska medborgarinitiativet på alla EU-språk och att använda det via sina egna kommunikationskanaler.

Det bulgariska perspektivet tillhandahölls av Atanas Slavov från Sofias universitet och institutet för direktdemokrati och Radostina Pavlova från centrumet för rättshjälp: Röst i Bulgarien – lokal samordnare för det pågående initiativet ”Vi är ett välkomnande Europa”.

Atanas Slavov noterade att det europeiska medborgarinitiativet inte bara handlar om medborgardeltagande, utan att det är en del av en större bild – det är en viktig faktor för att göra EU mer demokratiskt och fokuserar på att stärka gemensamma europeiska värden. Han fortsatte med att lyfta fram de positiva förändringar som ingår i kommissionens förslag till översyn av förordningen om det europeiska medborgarinitiativet som för närvarande diskuteras av EU:s medlagstiftare:

  • att ge fler EU-medborgare rösträtt genom att sänka åldern för att stödja ett initiativ till 16 år.
  • möjligheten att registrera en särskild rättslig enhet för att tillhandahålla organisatoriskt stöd.
  • ökat stöd från Europeiska kommissionen genom ett namninsamlingssystem för insamling av underskrifter online och ett forum för rådgivning och samråd. och
  • minska kraven på tillhandahållande av personuppgifter när ett initiativ undertecknas.

Alavov Slavov anser att Europeiska kommissionens proaktiva strategi kommer att ha en positiv inverkan på den nationella lagstiftningen och på främjandet av nya initiativ på nationell nivå.

Radostina Pavlova talade om sin direkta erfarenhet som organisatör av initiativet ”Vi är ett välkomnande Europa” och sin strategi för kommunikation, insamling av underskrifter och uppbyggnad av nätverk. Samtidigt som hon nämnde utmaningar såsom processens komplexitet, den sakkunskap och de resurser som krävs för att genomföra en kampanj och bristen på en stark tradition av medborgarengagemang i Bulgarien, påpekade hon flera viktiga inslag som initiativsamordnarna bör ha i åtanke:

  • anpassning av budskap och språkstil till den lokala kontexten så att de får bättre gensvar.
  • hitta partner som arbetar i ett större sammanhang och med en bredare medlemsbas,
  • skapa varaktiga partnerskap utöver ett specifikt initiativ (t.ex. lanserade det civila samhället Brunch), och
  • utnyttja alla kommunikationsmöjligheter, bland annat personligt engagemang, medieföreställningar, föreläsningar vid universitet osv.

Det europeiska medborgarinitiativet: effekter utöver underskrifterna

Panelens moderator Assya Kavrakova inledde sedan diskussionen om det europeiska medborgarinitiativets effekter utöver det slutliga målet att ändra lagstiftningen med publiken. ”Det europeiska medborgarinitiativet har mycket mer än att samla in och nå 1 miljoner underskrifter. Det är rimligt att verka för en högnivågrupp om initiativet i Europeiska unionens råd som kan diskutera förslag. Det finns många initiativ och idéer som kan utvecklas även utan ändringar av lagstiftningen ”, sade Kavrakova.

Publiken var enig om att framgången för europeiska medborgarinitiativ bör mätas i ett bredare perspektiv, med beaktande av resultat såsom konsolidering av stöd och förstärkning av nätverk, ökad synlighet för budskapen, reformering av nationella lagstiftningsakter och inledande av EU-omfattande debatter.

Som Dilyana Pavlova sade: ”Det europeiska medborgarinitiativet är en möjlighet till en bredare opinionsbildningskampanj både på EU-nivå och på nationell nivå. Det är ett sätt att upplysa EU-medborgarna om att de inte är ensamma och att det finns ett sätt att genomföra förändringar tillsammans. ”

Postare

Yana Pargova, kampanjchef @ EUTakeTheInitiative

Kommentera

För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.

Kommentarer

Công ty TNHH PR Việt | 29/09/2022

I love roadshow events, it helps people communicate and solve problems more effectively.

Ansvarsfriskrivning: De åsikter som uttrycks i forumet för medborgarinitiativet utgör bara författarens synpunkter och kan inte på något sätt anses spegla Europeiska kommissionens eller EU:s ståndpunkt.