Direct naar de inhoud
Forum voor het Europees burgerinitiatief

Roadshow voor het Europees burgerinitiatief in Sofia

Bijgewerkt op: 06/01/2021

De roadshow van het Europees burgerinitiatief is van start gegaan tijdens de Europese Burgerdagen in Sofia, Bulgarije, op 29 en 31 mei. Het evenement bood maatschappelijke actoren een unieke ruimte om elkaar te delen en van elkaar te leren, en omvatte een presentatie van het Forum voor het Europees burgerinitiatief, een inleiding tot de bewustmakingscampagne „ Take the Initiative” en een waardevol inzicht in het Bulgaarse perspectief van het initiatief en de participatiedemocratie in het algemeen.

 

De roadshow van het Europees burgerinitiatief is van start gegaan tijdens de Europese Burgerdagen (29-31 mei) in Sofia (Bulgarije) — de eerste stop met een reis door Europa om een grotere participatieve democratie aan te moedigen en de burgerparticipatie te stimuleren door middel van burgerinitiatieven.

In het kader van het evenement, dat mede werd georganiseerd door het burgerparticipatieforum, het European Civic Forum, de BlueLink Foundation en de European Citizen Action Service (ECAS), werd de balans opgemaakt van de huidige stand van de democratie en de ruimte voor het maatschappelijk middenveld in Europa en werden positieve voorbeelden van burgerparticipatie en medebeslissing in de beleidsvorming belicht. Het bood maatschappelijke actoren een unieke ruimte om verschillende ervaringen uit te wisselen en daarvan te leren, van diverse belanghebbenden te horen en te bekijken hoe de Europese democratie kan worden vernieuwd in overeenstemming met de kernwaarden gelijkheid, solidariteit en inclusiviteit.

In het kader van de Europese Burgerdagen heeft het team van het Europees burgerinitiatief het instrument gepresenteerd en op de hoogte gebracht van de lopende herziening van de rechtsgrondslag. Het team deelde ook nieuws over het onlangs gelanceerde forum.

Een interactieve cabine en matchmakingmuur nodigde de deelnemers uit om hun mening te geven over onderwerpen waar zij echt mee te maken hebben en die graag een Europees burgerinitiatief zouden zijn. Hun ideeën zullen nu naar andere EU-landen reizen op zoek naar gelijkgestemde burgers en organisaties die willen samenwerken om verandering teweeg te brengen.

Medebeslissing met burgers: samenwerking en interactie

Pascal Herry, teamleider van het team van het Europees burgerinitiatief in het secretariaat-generaal van de Europese Commissie, noemde het Forum een concreet resultaat van vele jarenlange raadplegingen van belanghebbenden. „Het forum is een proefproject om het initiatief burgervriendelijker te maken, de kwaliteit van de voorstellen te verbeteren en de gemeenschap samen te brengen”, voegde hij eraan toe dat het instrument in ontwikkeling is. Hij riep de deelnemers op het systeem te helpen verbeteren door online feedback te geven.

Elisa Lironi, manager voor digitale democratie bij ECAS, wees erop dat het Europees burgerinitiatief een uniek, transnationaal instrument is dat burgers in staat stelt deel te nemen aan de besluitvorming van de EU. Om het instrument te verbeteren, zei zij dat alle maatschappelijke organisaties moeten blijven samenwerken. Assya Kavrakova, directeur van ECAS en gespreksleider van het panel * naam *.., voegde eraan toe dat het Forum een belangrijke stap in de richting van deze doelstelling is en als ecosysteem moet functioneren.

In antwoord op een opmerking van het publiek bespraken de panelleden de uiteenlopende gevolgen die een initiatief naast een wetgevingsvoorstel kan hebben. De aanbevelingen van de Europese Commissie omvatten een debat in het Europees Parlement, bewustmaking op lokaal, nationaal en EU-niveau, het betrekken van belanghebbenden en het opzetten van netwerken rond soortgelijke zorgen in alle EU-landen.  

Aan de vraag wat een verschil maakt bij het promoten van een initiatief, onderstreepte één deelnemer dat, wanneer de campagneboodschap zich richt op iets dat een negatief effect heeft op het leven van mensen — een dringende kwestie of noodsituatie — deze veel sneller en succesvoller verspreidt.

In de tussentijd benadrukte Atanas Slavov van het Institute for Direct Democracy dat schaal belangrijk is. Op basis van zijn ervaring met communicatie en het verzamelen van handtekeningen voor initiatieven en verzoekschriften zei hij dat het bereiken en mobiliseren van burgers op lokaal niveau, waar de effecten tastbaarder zijn, aanzienlijk doeltreffender en meetbaarder is dan het uitvoeren van activiteiten op nationaal niveau.

Neem het initiatief: communicatie en betrokkenheid

Paneldiscussie over "Het initiatief nemen: een nieuwe EU-brede communicatiecampagne over het Europees burgerinitiatief "heeft een interessante mix van perspectieven opgeleverd over hoe leren en uitwisselingen kunnen worden bevorderd, en laten zien hoe communicatie op lange termijn kan leiden tot een toenemend aantal succesvolle initiatieven.

Fabien Dongradi, teamleider EU-campagnes bij GOPA Com, presenteerde de nieuwe bewustmakingscampagne „Take the Initiative”, die een reeks activiteiten en instrumenten omvat die gericht zijn op de betrokkenheid van belanghebbenden in heel Europa. Hij spreekt over de roadshow, die tegen het einde van het jaar nog zes landen zal bezoeken — Polen, Estland, Tsjechië, Portugal, Frankrijk en Oostenrijk — en die de komende twee jaar alle EU-lidstaten zal bestrijken.

Onder verwijzing naar de discussie in het vorige panel wijst de heer Dongradi erop dat de communicatiecampagne weliswaar in Brussel van start is gegaan, maar dat het de bedoeling is lokale actoren te ontmoeten en rechtstreeks van hen te horen wat er ter plaatse gebeurt. In dit verband is de rol van de nationale organisaties van cruciaal belang voor de verspreiding van het woord op lokaal niveau via hun leden of kiesdistricten. „Als je deel wilt uitmaken van het succes van dit speciale en unieke instrument, doe je mee aan de verspreiding van het woord”, zei hij en nodigt hij alle deelnemers uit om het kant-en-klare communicatiemateriaal dat online beschikbaar is op de website van het Europees burgerinitiatief in alle EU-talen te downloaden en te gebruiken via hun eigen communicatiekanalen.

Het Bulgaarse perspectief werd verstrekt door Atanas Slavov van de Universiteit van Sofia en het Instituut voor Directe Democratie en Radostina Pavlova van het Centrum voor rechtsbijstand: Stem in Bulgarije — de lokale coördinator van het lopende initiatief „We are a welcoming Europe”.

Atanas Slavov merkte op dat het Europees burgerinitiatief niet alleen betrekking heeft op burgerparticipatie, maar ook deel uitmaakt van een groter beeld — het is een essentieel element om de EU democratischer te maken en legt de nadruk op de versterking van de gemeenschappelijke Europese waarden. Vervolgens wijst hij op de positieve veranderingen die zijn opgenomen in het voorstel van de Commissie voor de herziening van de verordening betreffende het Europees burgerinitiatief, dat momenteel door de medewetgevers van de EU wordt besproken:

  • meer EU-burgers stemrecht geven door de leeftijd voor het steunen van een initiatief te verlagen tot 16 jaar;
  • de mogelijkheid om een specifieke juridische entiteit te registreren om organisatorische steun te verlenen;
  • meer steun van de Europese Commissie via een online inzamelingssysteem voor het verzamelen van online handtekeningen en een forum voor advies en raadpleging; en
  • beperking van de vereisten voor het verstrekken van persoonsgegevens bij het ondertekenen van een initiatief.

De heer Slavov is van mening dat de proactieve aanpak van de Europese Commissie een positieve invloed zal hebben op de nationale wetgeving en op de bevordering van nieuwe initiatieven op nationaal niveau.

Radostina Pavlova sprak over haar directe ervaring als organisator van het initiatief „We are a welcoming Europe” en over hun aanpak van communicatie, het verzamelen van handtekeningen en het opbouwen van netwerken. Zij wijst op uitdagingen zoals de complexiteit van het proces, de deskundigheid en middelen die nodig zijn om een campagne te voeren, en het gebrek aan een sterke traditie van maatschappelijke betrokkenheid in Bulgarije, maar wijst op een aantal belangrijke elementen die de initiatiefcoördinatoren voor ogen moeten houden:

  • het aanpassen van boodschappen en taalstijl aan de lokale context, zodat ze beter weerklank vinden;
  • het vinden van partners die in een bredere context en met een bredere ledenbasis werken;
  • het tot stand brengen van duurzame partnerschappen die verder gaan dan een specifiek initiatief (bv. de oprichting van het maatschappelijk middenveld Brunch); en
  • gebruik maken van het volledige scala aan communicatiemogelijkheden, met inbegrip van persoonlijke contacten, media-optredens, lezingen aan universiteiten, enz.

Europees burgerinitiatief: gevolgen die verder gaan dan de handtekeningen

De panelmoderator Assya Kavrakova opende vervolgens de discussie over de impact van het Europees burgerinitiatief na het uiteindelijke doel van wetswijziging met het publiek. „Het Europees burgerinitiatief kent veel meer dan het verzamelen en bereiken van 1 miljoen handtekeningen. Het is zinvol aan te dringen op een werkgroep op hoog niveau voor het initiatief in de Raad van de EU, die voorstellen kan bespreken. Er zijn veel initiatieven en ideeën die zelfs zonder wetswijziging kunnen worden ontwikkeld”, aldus mevrouw Kavrakova.

Het publiek was het erover eens dat het succes van Europese burgerinitiatieven in bredere zin moet worden gemeten, rekening houdend met resultaten zoals consolidatie van steun en versterking van netwerken, vergroting van de zichtbaarheid van boodschappen, hervorming van nationale wetgevingshandelingen en het starten van EU-brede debatten.

Zoalsmevrouw Pavlova stelde: „Het Europees burgerinitiatief is een gelegenheid voor een bredere campagne voor belangenbehartiging, zowel op EU- als op nationaal niveau. Het is een manier om de EU-burgers te vertellen dat zij niet alleen zijn en dat er een manier is om samen veranderingen door te voeren.”

Auteurs

Yana Pargova, campagnemanager @ EUTakeTheInitiative

Reageren

Om een reactie te plaatsen, moet u zich eerst aanmelden of registreren.

Reacties

Công ty TNHH PR Việt | 29/09/2022

I love roadshow events, it helps people communicate and solve problems more effectively.

Disclaimer: De op het EBI-forum geventileerde meningen geven uitsluitend het standpunt van de auteurs weer en mogen beslist niet worden beschouwd als het standpunt van de Europese Commissie of van de Europese Unie.