Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών

Συμμετοχή των φοιτητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών

Επικαιροποιήθηκε στις: 12/11/2021

Φοιτητές από τέσσερα πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεργάζονται για πιθανές ΕΠΠ που επικεντρώνονται στη βιώσιμη ανάπτυξη. Συνεργάζονται στο πλαίσιο ενός σχεδίου Erasmus+ με στόχο τη συμμετοχή των φοιτητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με συμμετοχικούς μηχανισμούς για τον αντίκτυπο της πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την παροχή των απαραίτητων δεξιοτήτων και ικανοτήτων για την προώθηση των δικών τους πρωτοβουλιών πολιτών.

Υπάρχουν πολλά οφέλη από αυτές τις επιχειρήσεις και η Ευρωπαϊκή ΠρωτοβουλίαΠολιτών «Fairosene» αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα του πόσο έντονη και εκτεταμένη μπορεί να είναι μια πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται από τους συμμετέχοντες μαθητές. Ας ελπίζουμε ότι θα προέλθουν περισσότερα από την ΕΠΠ: από το έργο A έως Z.

p

Έχοντας πλήρη επίγνωση αυτής της ανάγκης, το Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα (Πορτογαλία), το Πανεπιστήμιο Georg-August του Göttingen (Γερμανία), το Πανεπιστήμιο Alexandru Ioan Cuza του Iaůi (Ρουμανία) και το Πανεπιστήμιο του Vigo (Ισπανία) αποφάσισαν να ενώσουν τις προσπάθειές τους και να παράσχουν σε ορισμένους από τους φοιτητές του μια μοναδική ακαδημαϊκή εμπειρία στην οποία ενθαρρύνονται να δημιουργήσουν τις δικές τους προτάσεις ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πολιτών.

Καθηγητές, εκπαιδευτές και ομότιμοι όχι μόνο αποκτούν και ανταλλάσσουν γνώσεις σχετικά με αυτόν τον καινοτόμο συμμετοχικό μηχανισμό, αλλά επίσης εντοπίζουν και συζητούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος που θα επιθυμούσαν να αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέχρι στιγμής, οι μαθητές έχουν συμμετάσχει σε εισαγωγικές συνεδρίες σχετικά με την ΕΠΠ, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά λόγω της πανδημίας COVID-19, και σε διαδικτυακό μάθημα ΕΠΠ, ειδικά σχεδιασμένο για φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από όλους τους τομείς.

pic3

Τα αποτελέσματα αυτών των δραστηριοτήτων ήταν απολύτως εντυπωσιακά. Η συμμετοχή των μαθητών και το ενδιαφέρον τους για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις υπήρξε μέχρι στιγμής συντριπτικά, με περισσότερους από 60 συμμετέχοντες στις εισαγωγικές συνεδριάσεις για την ΕΠΠ και 50 συμμετέχοντες να ολοκληρώνουν την πρώτη έκδοση του διαδικτυακού μαθήματος της ΕΠΠ.

Επίσης, οι υψηλές προσδοκίες τους όσον αφορά το έργο αποτελούν πραγματικά πρόκληση για την ομάδα. Για παράδειγμα, οι μαθητές επιθυμούν και ελπίζουν (1) να μάθουν περισσότερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πολιτικές της· (2) να δημιουργήσουν αλλαγές και να μάθουν πώς να είναι ενεργοί πολίτες· (3) να είναι σε θέση να εργάζονται σε διεθνείς ομάδες· (4) να συναντώνται άτομα με διαφορετικό υπόβαθρο, πολιτισμούς και αξίες· (5) να προχωρήσουν μετά την πανδημία COVID-19 και να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο ενθουσιασμός και οι συνεργατικές δεξιότητές τους έδειξαν ότι αποτελούν ανεκτίμητα κομμάτια του μεγάλου συνονθυλεύματος που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών αποτελεί πράγματι πολύτιμο εργαλείο για την προώθηση μιας ολοένα και πιο ενεργού συμμετοχής των πολιτών στα κοινά.

pic 1

Εικόνα: Οι κύριοι προβληματισμοί που εντοπίστηκαν από τους συμμετέχοντες στο έργο «ECI A έως Z»

Τώρα που έχουν διεξαχθεί επιτυχώς ορισμένες βασικές δραστηριότητες οικοδόμησης ομάδων και μάθησης από ομοτίμους, οκτώ διεθνείς ομάδες μαθητών (με οκτώ μαθητές η καθεμία) προετοιμάζονται για την τελική δραστηριότητα —το υπόδειγμα ΕΠΠ- που θα πραγματοποιηθεί στο Göttingen τον Μάρτιο του 2021. Οι ομάδες θα καθορίσουν ένα θέμα κοινού ενδιαφέροντος — ευθυγραμμισμένο με τις σήμερα κοινωνικές προκλήσεις και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) — που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για μελλοντικές Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών και θα το παρουσιάσουν δημοσίως σε άλλους σπουδαστές, ακαδημαϊκούς, ενδιαφερόμενους φορείς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο υπόδειγμα ΕΠΠ.

Είναι ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι, κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών εισαγωγικών συνόδων σχετικά με την ΕΠΠ, οι μαθητές προσδιόρισαν τους «άτομους» ως το κύριο μέλημά τους (οι υπόλοιπες επιλογές ήταν ο «πλανήτης», η «ευημερία», η «ειρήνη» και η «εταιρική σχέση»), γεγονός που συνάδει με την ανάγκη εμβάθυνσης μιας ευρωπαϊκής (και παγκόσμιας) πολιτικής με βάση τον πολίτη και καλύτερης χρήσης (και περαιτέρω ανάπτυξης) των υφιστάμενων συμμετοχικών μέσων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

pic 4

Πράγματι, η εισαγωγή σημαντικών στοιχείων συμμετοχής του κοινού στο σύστημα θα διασφαλίσει το άνοιγμα του συστήματος στην κοινωνία (τόσο τους πολίτες όσο και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών) και θα καταστήσει τη δημόσια δράση πιο συναφή, δημοκρατική και αξιόπιστη.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατανοεί ότι η συμμετοχή των πολιτών αποτελεί αναγκαία πραγματικότητα και αδιαπραγμάτευτη αξία και δημιουργεί ένα ευρύ φάσμα μέσων συμμετοχής (αναφορές, δημόσιες διαβουλεύσεις, διάλογοι με τους πολίτες και Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών), οι συνέπειες αυτής της προσέγγισης εξακολουθούν να είναι εύθραυστες.

Στο πολύ πρόσφατα διαθέσιμο Ευρωβαρόμετρο για το μέλλον της Ευρώπης, η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων (92 %) σε όλα τα κράτη μέλη απαιτούν οι φωνές των πολιτών να «λαμβάνονται περισσότερο υπόψη στις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης».

Αυτό το γενικευμένο αίσθημα συνοδεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση από την ίδρυσή της. Και παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει διάφορα σημεία πρόσβασης για να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές πολιτικές, φαίνεται ότι δεν είχε πλήρη αποτελέσματα στην πράξη. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό η συμμετοχή να θεωρείται τόσο από δημόσιους φορείς όσο και από τους πολίτες όχι ως εμπόδιο, αλλά ως υπόσχεση: υπόσχεση για αποτελεσματικές κοινές εργασίες και κοινά αποτελέσματα. Σε αντίθετη περίπτωση, οι πολίτες και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών δεν θα προσελκυσθούν ή ακόμη και θα αποθαρρυνθούν από το να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί.

Ως εκ τούτου, η συμμετοχή των νέων είναι απαραίτητη για την ανατροπή της κατάστασης, καθώς η ΕΠΠ: Από το έργο Α έως το έργο Ζ και άλλα (π.χ. https://participationpool.eu/resource/youth-citizenship-and-the-europea…) προσπαθήστε να δείξετε.

 

Το έργο «Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών: Ένα εργαλείο για τη συμμετοχή και την ενεργό συμμετοχή του πολίτη στα κοινά» (αρκτικόλεξο ΕΠΠ: Από Α έως Ζ) χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus + της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Συμφωνία αριθ. 2020-I-PT01-KA203-078546),

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ΕΠΠ: Από το έργο Α έως Ζ, επισκεφτείτε μας στη διεύθυνση https://eci-az.eu · επίσης, ακολουθήστε μας στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram (@eciatoz), χρησιμοποιώντας τα hashtag #ECIfromAtoZ και #EUTakeTheInitiative.

 

Συντελεστές

Dulce Lopes

Η Dulce Lopes είναι καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα. Εργάστηκε στην πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Πανεπιστήμιο της Λίλλης και διετέλεσε διευθυντής σπουδών στην αγγλική γλώσσα στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης (2018). Είναι η συντονίστρια του έργου Erasmus+: Από Α έως Ζ.

Περαιτέρω παραπομπές στη διεύθυνση:  https://www.cienciavitae.pt/E013-0BE9-8B08

Αφήστε ένα σχόλιο

Για να προσθέσετε τα σχόλιά σας, πρέπει να γίνει η ταυτοποίησή σας ή να εγγραφείτε.
Δήλωση αποποίησης ευθύνης: Τα σχόλια που διατυπώνονται στο φόρουμ της ΕΠΠ αντανακλούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι αντανακλούν τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είστε έτοιμοι να καταχωρίσετε την πρωτοβουλία σας;

Θέλετε να υποστηρίξετε μια πρωτοβουλία; Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τρέχουσες ή παλαιότερες πρωτοβουλίες;