Gå til hovedindholdet
Forum for det europæiske borgerinitiativ

Inddragelse af studerende på videregående uddannelser i det europæiske borgerinitiativ

Opdateret den: 12/11/2021

Studerende fra fire universiteter i Den Europæiske Union arbejder sammen om mulige europæiske borgerinitiativer med fokus på bæredygtig udvikling. De samarbejder inden for rammerne af et Erasmus ± projekt, der har til formål at inddrage studerende på videregående uddannelser med deltagelsesmekanismer for at påvirke politikken i Den Europæiske Union og give dem de færdigheder og kompetencer, der er nødvendige for at fremme deres egne borgerinitiativer.

Der er meget at vinde ved disse virksomheder, og det europæiskeborgerinitiativ "Fairosene" er et godt eksempel på, hvor intenst og vidtrækkende et initiativ, der gennemføres af involverede studerende, kan være. Lad os håbe, at der vil komme mere af det europæiske borgerinitiativ: fra A til Z-projektet.

p

Universitetet i Coimbra (Portugal), universitetet i Georg-august i Göttingen (Tyskland), Alexandru Ioan Cuza Universitet (Rumænien) og universitetet i Vigo (Spanien) besluttede fuldt ud at være klar over dette behov og besluttede at samle indsatsen og give nogle af sine studerende en enestående akademisk erfaring, hvor de tilskyndes til at udarbejde deres egne forslag til europæiske borgerinitiativer.

Professorer, vejledere og ligestillede erhverver og deler ikke blot viden om denne innovative deltagelsesmekanisme, men finder og drøfter også emner af fælles interesse, som de ønsker, at Den Europæiske Union udvikler.

Indtil videre har studerende deltaget i introduktionsmøder om det europæiske borgerinitiativ, som blev afholdt online på grund af covid-19-pandemien, og i et europæisk borgerinitiativkursus online, der er specielt udformet til studerende på videregående uddannelser fra alle områder.

pic3

Resultaterne af disse aktiviteter har været helt imponerende. De studerendes engagement og deres interesse i europæiske anliggender har hidtil været overvældende med mere end 60 deltagere i de indledende sessioner om ECI og 50, der afsluttede den første udgave af borgerinitiativet online.

Deres høje forventninger til projektet er også en stor udfordring for teamet. For eksempel ønsker og håber de studerende (1) at lære mere om Den Europæiske Union og dens politikker; (2) at skabe forandring og lære, hvordan man bliver aktive borgere; (3) for at kunne arbejde i internationale hold (4) at møde mennesker med forskellig baggrund, kultur og værdier (5) for at komme videre efter covid-19-pandemien og rejse til andre europæiske lande.

Deres entusiasme og samarbejdsfærdigheder har vist, at de er uvurderlige dele af det store kludetæppe, som er Den Europæiske Union, og at det europæiske borgerinitiativ er et værdifuldt redskab til fremme af et stadig mere aktivt medborgerskab.

pic 1

Billede: De vigtigste betænkeligheder, som projektdeltagerne i "ECI A til Z" har peget på

Nu hvor der er gennemført en række vigtige teamopbygningsaktiviteter og peerlæringsaktiviteter, forbereder otte internationale hold af studerende (med hver otte elever) den endelige aktivitet — modellen for det europæiske borgerinitiativ — som finder sted i Göttingen i marts 2021. Holdene vil definere et emne af fælles interesse — i overensstemmelse med de aktuelle samfundsmæssige udfordringer og målene for bæredygtig udvikling — som kan danne grundlag for fremtidige europæiske borgerinitiativer, og vil offentligt præsentere det for andre studerende, akademikere, interessenter og politiske beslutningstagere i modellen for det europæiske borgerinitiativ.

Det er interessant at nævne, at studerende under onlineintroduktionssessionerne om det europæiske borgerinitiativ har peget på "mennesker" som deres største bekymring (de resterende muligheder var "planet", "velstand", "fred" og "partnerskab"), hvilket er i overensstemmelse med behovet for at uddybe en borgerbaseret europæisk (og global) politik og for bedre at udnytte (og videreudvikle) de eksisterende deltagelsesinstrumenter i Den Europæiske Union.

pic 4

Indførelsen af væsentlige elementer af offentlig deltagelse i systemet vil sikre, at det åbner op for samfundet (både borgere og civilsamfundsorganisationer), og gøre offentlige tiltag mere relevante, demokratiske og troværdige.

Men sandheden er, at selv om Den Europæiske Union forstår, at borgerdeltagelse er en hårdt tiltrængt virkelighed og en uomgængelig værdi og skaber en bred vifte af deltagelsesinstrumenter (andragender, offentlige høringer, borgerdialoger og det europæiske borgerinitiativ), er konsekvenserne af denne tilgang fortsat skrøbelige.

I den nyligt tilgængelige Eurobarometerundersøgelse om Europas fremtid kræver langt størstedelen af europæerne (92 %) i alle medlemsstater, at borgernes stemmer "i højere grad tages i betragtning i beslutninger vedrørende Europas fremtid".

Denne generelle følelse har fulgt Den Europæiske Union siden dens oprettelse. Og selv om Den Europæiske Union tilbyder flere adgangspunkter for at påvirke EU's politikker, synes den ikke at have haft fuld virkning i praksis. Det er derfor vigtigt, at både offentlige enheder og borgere ikke betragter deltagelse som en hindring, men som et løfte: et løfte om effektivt fælles arbejde og fælles resultater. Hvis dette ikke er tilfældet, vil borgere og civilsamfundsorganisationer ikke blive tiltrukket eller endda afholde sig fra at give deres mening til kende.

Inddragelse af unge er som sådan afgørende for at ændre tingenes tilstand, da det europæiske borgerinitiativ: Fra A til Z-projektet og andre (f.eks. https://participationpool.eu/resource/youth-citizenship-and-the-europea…) forsøger at vise.

 

Projektet "Det europæiske borgerinitiativ: Et værktøj for engagement og aktivt medborgerskab " (akronym ECI: Fra A til Z) finansieres af Europa-Kommissionens Erasmus ± program (aftalenummer 2020-I-PT01-KA203-078546)

Få mere at vide om det europæiske borgerinitiativ: Fra A til Z-projektet, besøg os på https://eci-az.eu; følg os også på Facebook, Twitter og Instagram (@eciatoz) ved hjælp af hashtaggene #ECIfromAtoZ og #EUTakeTheInitiative.

 

Blogartikelforfattere

Dulce Lopes

Dulce Lopes er professor ved det juridiske fakultet ved universitetet i Coimbra. Arbejdede for det portugisiske formandskab for Ministerrådet, Europa-Parlamentet og det katolske universitet i Lille og var direktør for studier på engelsk ved Haag-akademiet for international ret (2018). Hun er koordinator for Erasmus ± projektet ECI: Fra A til Z.

Yderligere henvisninger findes på:  https://www.cienciavitae.pt/E013-0BE9-8B08

Skriv en kommentar

For at tilføje kommentarer, skal du logge ind eller registrere dig.
Ansvarsfraskrivelse: De holdninger, der gives udtryk for i forummet for det europæiske borgerinitiativ, er alene udtryk for forfatternes synspunkter og kan ikke på nogen måde anses for at afspejle Europa-Kommissionens eller EU's holdning.
Er du klar til at registrere dit borgerinitiativ?

Vil du skrive under på et borgerinitiativ? Vil du gerne vide mere om nuværende eller tidligere borgerinitiativer?