Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet – Forum

Att engagera högskolestudenter i det europeiska medborgarinitiativet

Uppdaterades den: 12/11/2021

Studenter från fyra universitet i Europeiska unionen arbetar tillsammans med möjliga medborgarinitiativ med fokus på hållbar utveckling. De samarbetar inom ramen för ett Erasmus ± projekt som syftar till att engagera studenter inom högre utbildning med deltagandemekanismer för att påverka politiken i Europeiska unionen och förse dem med de färdigheter och den kompetens som krävs för att främja deras egna medborgarinitiativ.

Det finns mycket att vinna på dessa företag, och det europeiska medborgarinitiativetFairoseneär ett utmärkt exempel på hur intensivt och långtgående ett initiativ som genomförs av berörda studenter kan vara. Låt oss hoppas mer på det europeiska medborgarinitiativet: från projektet A till Z.

p

Coimbra (Portugal), Georg-augusuniversitetet i Göttingen (Tyskland), Alexandru Ioan Cuza University i Italien (Rumänien) och universitetet i Vigo (Spanien), som är fullt medvetna om detta behov, beslutade att förena sina insatser och ge några av sina studenter en unik akademisk erfarenhet där de uppmuntras att ta fram egna förslag till europeiska medborgarinitiativ.

Professorer, handledare och kollegor förvärvar och utbyter inte bara kunskap om denna innovativa deltagandemekanism, utan hittar och diskuterar också ämnen av gemensamt intresse som de skulle vilja att Europeiska unionen utvecklar.

Hittills har studenter deltagit i introduktionssessioner om medborgarinitiativet, som hölls online på grund av covid-19-pandemin, och i en onlinekurs för det europeiska medborgarinitiativet, särskilt utformad för högskolestudenter från alla områden.

pic3

Resultaten av denna verksamhet har varit mycket imponerande. Studenternas engagemang och deras intresse för EU-frågor har hittills varit överväldigande, med mer än 60 deltagare i introduktionssessionerna om det europeiska medborgarinitiativet och 50 i den första upplagan av webbkursen för medborgarinitiativet.

Deras höga förväntningar på projektet är också en verklig utmaning för teamet. Studenterna vill och hoppas till exempel (1) att lära sig mer om Europeiska unionen och dess politik. (2) för att skapa förändring och lära sig att vara aktiva medborgare. (3) för att kunna arbeta i internationella team. (4) träffa människor med olika bakgrund, kulturer och värderingar, (5) att fortsätta efter covid-19-pandemin och resa till andra europeiska länder.

Deras entusiasm och samarbetsförmåga har visat att de är ovärderliga delar av det stora lapptäcke som är Europeiska unionen och att det europeiska medborgarinitiativet verkligen är ett värdefullt verktyg för att främja ett allt mer aktivt medborgarskap.

pic 1

Bild: De huvudsakliga problem som identifierats av deltagarna i projektet ”ECI A to Z”

Nu när vissa viktiga gruppbyggande och peer learning har genomförts med framgång förbereder åtta internationella elevteam (med åtta elever vardera) den slutliga aktiviteten – modellen för medborgarinitiativ – som kommer att äga rum i Göttingen i mars 2021. Teamen kommer att fastställa ett ämne av gemensamt intresse – i linje med dagens samhällsutmaningar och målen för hållbar utveckling – som skulle kunna ligga till grund för framtida europeiska medborgarinitiativ och kommer att presentera det offentligt för andra studenter, akademiker, intressenter och beslutsfattare vid modellinitiativet.

Det är intressant att nämna att studenterna under de inledande webbsessionerna om det europeiska medborgarinitiativet har identifierat ”människor” som sin främsta angelägenhet (de återstående alternativen var ”planet”, ”välstånd”, ”fred” och ”partnerskap”), vilket är i linje med behovet av att fördjupa en medborgarbaserad europeisk (och global) politik och att bättre utnyttja (och vidareutveckla) de befintliga instrumenten för deltagande inom Europeiska unionen.

pic 4

Införandet av viktiga delar av allmänhetens deltagande i systemet kommer att säkerställa att det öppnas upp för samhället (både medborgare och organisationer i det civila samhället) och göra offentliga åtgärder mer relevanta, demokratiska och tillförlitliga.

Men sanningen är att, trots att Europeiska unionen förstår att medborgarnas deltagande är en välbehövlig verklighet och ett oförhandlingsbart värde och skapar en lång rad instrument för deltagande (framställningar, offentliga samråd, medborgardialoger och det europeiska medborgarinitiativet), är konsekvenserna av detta tillvägagångssätt fortfarande svaga.

I den nyligen tillgängliga Eurobarometerundersökningen om Europas framtid kräver de allra flesta européer (92 %) i alla medlemsstater att medborgarnas röster ”beaktas mer i beslut som rör Europas framtid”.

Denna allmänna känsla har sedan starten åtföljt Europeiska unionen. Trots att Europeiska unionen erbjuder flera möjligheter att påverka EU:s politik verkar den inte ha haft full effekt i praktiken. Det är därför viktigt att deltagande ses av både offentliga organ och medborgare inte som ett hinder, utan som ett löfte: ett löfte om effektivt gemensamt arbete och gemensamma resultat. Om så inte är fallet kommer medborgarna och det civila samhällets organisationer inte att lockas eller till och med avskräckas från att göra sina röster hörda.

Ungdomars deltagande är därför av avgörande betydelse för att omintetgöra situationen, eftersom det europeiska medborgarinitiativet Från projektet A till Z och andra (t.ex. https://participationpool.eu/resource/youth-citizenship-and-the-europea…) försöker visa.

 

Projektet ”Det europeiska medborgarinitiativet: A Tool for Engagement and Active Citizenship ” (akronym ECI: Från A till Z) finansieras genom Europeiska kommissionens Erasmus ± program (avtalsnummer 2020-I-PT01-KA203–078546).

Läs mer om medborgarinitiativet: Från projektet A till Z, besök oss på https://eci-az.eu. följ oss också på Facebook, Twitter och Instagram (@eciatoz) med hjälp av hashtaggarna #ECIfromAtoZ och #EUTakeTheInitiative.

 

Postare

Dulce Lopes

Dulce Lopes är professor vid juridiska fakulteten vid universitetet i Coimbra. Arbetade för det portugisiska ordförandeskapet för ministerrådet, Europaparlamentet och Catholique University i Lille och var direktör för studier på engelska vid Haagakademin för internationell rätt (2018). Hon är samordnare för Erasmus ± projektet ECI: Från A till Z.

Ytterligare hänvisningar finns på:  https://www.cienciavitae.pt/E013-0BE9-8B08

Kommentera

För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.
Ansvarsfriskrivning: De åsikter som uttrycks i forumet för medborgarinitiativet utgör bara författarens synpunkter och kan inte på något sätt anses spegla Europeiska kommissionens eller EU:s ståndpunkt.
Redo att registrera ditt initiativ?

Vill du stödja ett initiativ? Vill du veta mer om pågående eller tidigare initiativ?