Direct naar de inhoud
Forum voor het Europees burgerinitiatief

Studenten in het hoger onderwijs betrekken bij het Europees burgerinitiatief

Bijgewerkt op: 12/11/2021

Studenten van vier universiteiten in de Europese Unie werken samen aan mogelijke EBI’s die gericht zijn op duurzame ontwikkeling. Zij werken samen in het kader van een Erasmus ± project dat erop gericht is studenten in het hoger onderwijs te betrekken bij participatiemechanismen om invloed uit te oefenen op het beleid in de Europese Unie en hen te voorzien van de nodige vaardigheden en competenties om hun eigen burgerinitiatieven te promoten.

Er is veel te winnen bij deze ondernemingen en het Europeesburgerinitiatief „Fairosene” is een mooi voorbeeld van de intensiteit en reikwijdte van een initiatief van de betrokken studenten. Laten we hopen dat het EBI meer zal opleveren: van project A tot Z.

p

De Universiteit van Coimbra (Portugal), de Universiteit van Georg-augustus van Göttingen (Duitsland), de Alexandru Ioan Cuza-universiteit van Iați (Roemenië) en de Universiteit van Vigo (Spanje) beslisten zich volledig bewust van deze behoefte en besloten om de inspanningen te bundelen en een aantal van haar studenten een unieke academische ervaring te bieden waarin zij worden gestimuleerd om hun eigen voorstellen voor een Europees burgerinitiatief op te stellen.

Professoren, mentoren en peers verwerven en delen niet alleen kennis over dit innovatieve participatiemechanisme, maar vinden en bespreken ook onderwerpen van gemeenschappelijk belang die zij voor de Europese Unie willen ontwikkelen.

Tot dusver hebben studenten deelgenomen aan inleidende sessies over het EBI, die vanwege de COVID-19-pandemie online werden gehouden, en aan een online EBI-cursus, met name voor studenten uit het hoger onderwijs uit alle vakgebieden.

pic3

De resultaten van deze activiteiten waren absoluut indrukwekkend. De betrokkenheid van studenten en hun interesse in Europese aangelegenheden zijn tot dusver overweldigend geweest: meer dan 60 deelnemers hebben deelgenomen aan de Introductory Sessions on ECI en 50 hebben de eerste editie van de online EBI-cursus afgerond.

Hun hoge verwachtingen ten aanzien van het project vormen ook echt een uitdaging voor het team. Zo willen en hopen studenten (1) meer te weten te komen over de Europese Unie en haar beleid; (2) het creëren van verandering en het leren actief zijn van burgers; (3) in staat te zijn om in internationale teams te werken; (4) om mensen met verschillende achtergronden, culturen en waarden te ontmoeten; (5) om na de COVID-19-pandemie te verhuizen en naar andere Europese landen te reizen.

Hun enthousiasme en samenwerkingsvaardigheden hebben aangetoond dat zij onschatbare delen zijn van de grote lappendeken van de Europese Unie en dat het Europees burgerinitiatief inderdaad een waardevol instrument is voor de bevordering van een steeds actiever burgerschap.

pic 1

Afbeelding: De belangrijkste punten van zorg van de deelnemers aan het project „ECI A to Z”

Nu enkele belangrijke teamopbouw- en peerlearningactiviteiten met succes zijn uitgevoerd, bereiden acht internationale studententeams (met elk acht studenten) zich voor op de laatste activiteit — het model van het EBI — die in maart 2021 in Göttingen zal plaatsvinden. De teams zullen een onderwerp van gemeenschappelijk belang definiëren — afgestemd op de huidige maatschappelijke uitdagingen en de duurzameontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) — dat de basis kan vormen voor toekomstige Europese burgerinitiatieven en dat openbaar zal worden gepresenteerd aan andere studenten, academici, belanghebbenden en beleidsmakers in het kader van het model van het EBI.

Het is interessant te vermelden dat studenten tijdens de online-introductiesessies over EBI’s „mensen” als hun belangrijkste aandachtspunt hebben aangemerkt (de resterende opties waren „planeet”, „welvaart”, „vrede” en „partnerschap”), hetgeen strookt met de noodzaak om een op burgers gebaseerd Europees (en mondiaal) beleid te verdiepen en beter gebruik te maken (en verder te ontwikkelen) van de bestaande participatie-instrumenten binnen de Europese Unie.

pic 4

De invoering van belangrijke elementen van publieke participatie in het systeem zal er immers voor zorgen dat het systeem openstaat voor de samenleving (zowel burgers als maatschappelijke organisaties) en het overheidsoptreden relevanter, democratischer en betrouwbaarder maakt.

De waarheid is echter dat, ondanks het feit dat de Europese Unie begrijpt dat burgerparticipatie een broodnodige realiteit is en een ononderhandelbare waarde heeft en een breed scala aan participatie-instrumenten tot stand brengt (verzoekschriften, openbare raadplegingen, burgerdialogen en het Europees burgerinitiatief), de gevolgen van deze aanpak nog steeds precair zijn.

In de zeer recente Eurobarometer over de toekomst van Europa eist de overgrote meerderheid van de Europeanen (92 %) in alle lidstaten dat „meer rekening wordt gehouden met de stem van de burgers bij beslissingen over de toekomst van Europa”.

Dit algemene gevoel heeft de Europese Unie sinds haar oprichting begeleid. En ondanks het feit dat de Europese Unie verschillende toegangspunten biedt om het Europese beleid te beïnvloeden, lijkt zij in de praktijk geen volwaardig effect te hebben gehad. Daarom is het belangrijk dat participatie door zowel overheidsinstanties als burgers niet wordt gezien als een obstakel, maar als een belofte: een belofte van doeltreffende gezamenlijke werkzaamheden en gezamenlijke resultaten. Als dit niet het geval is, zullen burgers en maatschappelijke organisaties niet worden aangetrokken of zelfs worden ontmoedigd om hun stem te laten horen.

Als zodanig is de betrokkenheid van jongeren van essentieel belang om de toestand van de dingen ongedaan te maken, aangezien het EBI: Van A tot Z en anderen (bijvoorbeeld https://participationpool.eu/resource/youth-citizenship-and-the-europea…) proberen ze te tonen.

 

Het project „Het Europees burgerinitiatief: A Tool for Engagement and Active Citizenship” (acroniem ECI: Van A tot Z) wordt gefinancierd door het Erasmus ± programma van de Europese Commissie (overeenkomst nummer 2020-I-PT01-KA203-078546),

Om meer te weten te komen over het EBI: Van A tot Z project, bezoek ons op https://eci-az.eu; volg ons ook op Facebook, Twitter en Instagram (@eciatoz), met de hashtags #ECIfromAtoZ en #EUTakeTheInitiative.

 

Auteurs

Dulce Lopes

Dulce Lopes is hoogleraar aan de rechtenfaculteit van de Universiteit van Coimbra. Werkte voor het Portugese voorzitterschap van de Raad van Ministers, het Europees Parlement en de Katholieke Universiteit van Lille en was directeur van studies in het Engels aan de Haagse Academie voor internationaal recht (2018). Zij is de coördinator van het Erasmus ± project ECI: Van A tot Z.

Verdere verwijzingen zijn te vinden op:  https://www.cienciavitae.pt/E013-0BE9-8B08

Reageren

Om een reactie te plaatsen, moet u zich eerst aanmelden of registreren.
Disclaimer: De op het EBI-forum geventileerde meningen geven uitsluitend het standpunt van de auteurs weer en mogen beslist niet worden beschouwd als het standpunt van de Europese Commissie of van de Europese Unie.
Klaar om uw initiatief te registreren?

Wilt u een initiatief steunen? Wilt u meer weten over lopende of eerdere initiatieven?