Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών

Δεδομένα από 12 χρόνια Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών: Τι μας λέει το ενημερωτικό γράφημα της ΕΠΠ για το 2024

Επικαιροποιήθηκε στις: 09/07/2024

Το πρόσφατα δημοσιευμένο ενημερωτικό γράφημα της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για το 2024 παρέχει μια ολοκληρωμένη στατιστική επισκόπηση και βασικές πληροφορίες από τις διάφορες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες πολιτών (ΕΠΠ) που έχουν καταχωριστεί από το 2012, συμπεριλαμβανομένων δημογραφικών στοιχείων σχετικά με τους διοργανωτές και τους υποστηρικτές τους. Αυτό το ενημερωτικό γράφημα, το οποίο καταρτίζεται ετησίως από την ομάδα του φόρουμ ΕΠΠ, χρησιμεύει ως πολύτιμος πόρος για την κατανόηση των τάσεων στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες πολιτών. Παρέχει πληροφορίες που βασίζονται σε δεδομένα και μπορούν να τροφοδοτήσουν στρατηγικές για την επιτυχία των μελλοντικών ΕΠΠ.

Επιτυχημένες ΕΠΠ συνέλεξαν σχεδόν 13 εκατομμύρια υπογραφές

Με 10 επιτυχημένες ΕΠΠ από το 2024 — μία περισσότερο από πέρυσι — είναι σαφές ότι η συλλογική δράση των πολιτών είναι πιο σημαντική από ποτέ. Τα δεδομένα σχετικά με τις υπογραφές που συλλέχθηκαν από αυτές τις 10 επιτυχημένες πρωτοβουλίες αποκαλύπτουν σημαντικά πρότυπα όσον αφορά την κατανομή και τη δέσμευση στα διάφορα κράτη μέλη.

Μεταξύ των επιτυχημένων πρωτοβουλιών, το «One of Us» συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό επαληθευμένων υπογραφών, συνολικά 1,695,328, ακολουθούμενο στενά από το «Right2Water» με 1,673,181 υπογραφές. Η πιο πρόσφατη επιτυχημένη πρωτοβουλία, «Fur Free Europe», έρχεται στην τρίτη θέση με 1,502,319 υπογραφές. Αυτό καταδεικνύει σημαντική δημόσια στήριξη για διάφορους σκοπούς, από την υπεράσπιση της ζωής έως τα περιβαλλοντικά δικαιώματα και τα δικαιώματα των ζώων.

Σχήμα 1. Συνολικός αριθμός επαληθευμένων υπογραφών που συλλέχθηκαν από 10 επιτυχημένες ΕΠΠ (2012-2024)

bar chart reporting total signatures collected per ECI

Η Γερμανία ανέφερε τον μεγαλύτερο αριθμό υπογραφών συνολικά, ενώ η Μάλτα είχε τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν συμμετοχή

Η Γερμανία ανέφερε τον μεγαλύτερο αριθμό υπογραφών συνολικά, με περισσότερες από 4,47 εκατομμύρια υπογραφές, υπερβαίνοντας κατά πολύ οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ακολούθησε η Ιταλία με πάνω από 1,9 εκατομμύρια υπογραφές και η Γαλλία με σχεδόν 1,1 εκατομμύρια υπογραφές. Αυτό το υψηλό επίπεδο συμμετοχής στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία υποδεικνύει τις χώρες αυτές ως στρατηγικές τοποθεσίες για εκστρατείες μεγάλης κλίμακας λόγω του μεγάλου πληθυσμού τους και της ισχυρής συμμετοχής τους στα κοινά. Πρωτοβουλίες όπως το «Stop Glyphosate» και το «Right2Water» επωφελήθηκαν από εκτεταμένα δίκτυα σε αυτές τις χώρες, αξιοποιώντας τις υφιστάμενες δομές ευαισθητοποίησης και υπεράσπισης του κοινού για να μεγιστοποιήσουν την εμβέλειά τους.

Αντίθετα, μικρότερα κράτη όπως η Κύπρος και η Εσθονία παρουσιάζουν πολύ χαμηλότερο αριθμό, με 14,462 και 22,368 υπογραφές, αντίστοιχα, γεγονός που αναμένεται δεδομένου του μικρότερου πληθυσμού τους. Ωστόσο, κατά την εξέταση των υπογραφών σε σχέση με τους πληθυσμούς των κρατών μελών, η Μάλτα ξεχωρίζει με τη συμμετοχή του 8,9 % του πληθυσμού της, την υψηλότερη κατά κεφαλή συμμετοχή μεταξύ όλων των κρατών μελών. Η πρωτοβουλία «Ένας από εμάς» ήταν ιδιαίτερα επιτυχής στη Μάλτα, συγκεντρώνοντας 23,017 υπογραφές, σχεδόν το 48 % όλων των υπογραφών που συλλέχθηκαν από επιτυχημένες πρωτοβουλίες στη Μάλτα. Ακολουθεί η Ουγγαρία με 7,2 % κατά κεφαλή δέσμευση, η οποία καθοδηγείται σημαντικά από την πρωτοβουλία «Minority SafePack», η οποία συγκέντρωσε 527,686 υπογραφές, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 76 % των υπογραφών για όλες τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες στην Ουγγαρία. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι μικρότερες χώρες, παρά το μέγεθος του πληθυσμού τους, μπορούν να επιτύχουν υψηλά επίπεδα συμμετοχής μέσω αποτελεσματικής κινητοποίησης και στοχευμένης εκστρατείας.

Αντίθετα, χώρες όπως η Ιρλανδία, οι οποίες έχουν τόσο χαμηλό απόλυτο αριθμό υπογραφών όσο και χαμηλή κατά κεφαλή δέσμευση, μπορεί να υποδεικνύουν ορισμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διοργανωτές. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών ή την ανεπαρκή στοχευμένη εκστρατεία. Η κατανόηση και η αντιμετώπιση αυτών των υποκείμενων αιτίων είναι ζωτικής σημασίας για μελλοντικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη κινητοποίηση της στήριξης σε χώρες με χαμηλή συμμετοχή στην ΕΠΠ. Παρά τον μεγάλο απόλυτο αριθμό υπογραφών της, η Γαλλία παρουσιάζει σχετικά χαμηλή κατά κεφαλή δέσμευση στο 1,5 %, γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη για πιο στοχευμένες και σχετικές στρατηγικές εκστρατείας.

Εκτός από τη συλλογή τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου υπογραφών, οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες πολιτών πρέπει επίσης να φθάσουν σε έναν ελάχιστο αριθμό υπογραφών σε τουλάχιστον επτά κράτη μέλη για να θεωρηθούν επιτυχείς. Η κατανομή των κατώτατων ορίων υπογραφής που πληροί κάθε πρωτοβουλία αναδεικνύει την ευρεία υποστήριξη ορισμένων πρωτοβουλιών που συγκεντρώθηκαν, όπως φαίνεται στο διάγραμμα που ακολουθεί. Για παράδειγμα, το «Save Cruelty Free Cosmetics» πέτυχε τον υψηλότερο αριθμό κατώτατων ορίων, ικανοποιώντας τον ελάχιστο αριθμό υπογραφών σε 21 κράτη μέλη. «Ένας από εμάς», «Τέλος στην εποχή των κλουβιών» και «Ελεύθερη Ευρώπη» πληρούσε τα κατώτατα όρια σε 18 κράτη μέλη.

Σχήμα 2. Επιτυχημένες ΕΠΠ που έφθασαν στο κατώτατο όριο υπογραφής σε κάθε κράτος μέλος (2012-2024)

bar chart depicting what initiatives reached the minimum thresholds in different countries

Τα κατώτατα όρια τηρήθηκαν συχνότερα στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, με καθένα από τα κατώτατα όρια να φθάνει σε 9 από τις 10 επιτυχημένες ΕΠΠ. Αυτή η συνέπεια προτείνει στοχευμένες εκστρατείες από τους διοργανωτές στις χώρες αυτές. Για παράδειγμα, το «Ένας από εμάς» επικεντρώθηκε σε χώρες με καθιερωμένα κινήματα υπέρ της ζωής, όπως η Γερμανία, η Πολωνία, η Ισπανία, η Μάλτα και η Ιταλία, διασφαλίζοντας ότι η εκστρατεία απηχούσε τις υπάρχουσες αξίες και πεποιθήσεις των τοπικών πληθυσμών. Εκτός από τη στόχευση χωρών όπου ήταν ευκολότερη η συλλογή υπογραφών, η πρωτοβουλία «Right2Water» προσπάθησε επίσης να συγκεντρώσει τουλάχιστον 5 % πάνω από το όριο όταν έφθασαν στο όριο σε μια χώρα για να επιτύχουν την πρωτοβουλία τους.

Αντιστρόφως, σε 15 κράτη μέλη, ο αριθμός των ΕΠΠ που έφθασαν στο κατώτατο όριο ήταν πέντε ή λιγότεροι. Οι λόγοι γι’ αυτό θα απαιτούσαν περαιτέρω έρευνα, αλλά ένας πιθανός λόγος θα μπορούσε να είναι ότι οι διοργανωτές τείνουν να επιλέγουν περιορισμένο αριθμό χωρών για να ηγηθούν της εκστρατείας τους.

Η χρηματοδότηση είναι ζωτικής σημασίας, αλλά μια ισχυρή στρατηγική εκστρατείας μπορεί να διασφαλίσει την επιτυχία της ΕΠΠ σας ανεξαρτήτως

Επιτυχημένες ΕΠΠ όπως τα «Save Cruelty Free Cosmetics» και «Fur Free Europe» έχουν λάβει σημαντική χρηματοδότηση, όπως απεικονίζεται στο παρακάτω διάγραμμα. Αντίθετα, πρωτοβουλίες όπως το «Stop Vivisection» και το «Stop Finning» λειτούργησαν σε μικρότερους προϋπολογισμούς. Ωστόσο, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι οικονομικοί πόροι, αν και επωφελείς, δεν καθορίζουν μεμονωμένα την επιτυχία. Πρωτοβουλίες όπως το «Stop Vivisection» έχουν αποδείξει ότι μια καλά σχεδιασμένη εκστρατεία, ένα ευρύ δίκτυο εθελοντών και η εκτεταμένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μπορούν να αντισταθμίσουν την περιορισμένη χρηματοδότηση και εξακολουθούν να συγκεντρώνουν ένα εκατομμύριο υπογραφές. 

Η αποτελεσματικότητα μιας εκστρατείας συχνά εξαρτάται από την απήχηση του μηνύματός της με το κοινό και την ικανότητα κινητοποίησης εθελοντών και υποστηρικτών. Οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση καθολικά συναφών ζητημάτων, όπως τα δικαιώματα των ζώων ή η προστασία του περιβάλλοντος, τείνουν να προσελκύουν μεγαλύτερη προσοχή και στήριξη. Επιπλέον, η επιτυχία μιας πρωτοβουλίας μπορεί να επηρεαστεί από την ικανότητα στόχευσης συγκεκριμένων κρατών μελών με ειδικά προσαρμοσμένα μηνύματα που ευθυγραμμίζονται με τις τοπικές ανησυχίες. Αυτό υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο του στρατηγικού σχεδιασμού και της εκτέλεσης, παράλληλα με τη χρηματοδοτική στήριξη για την επίτευξη επιτυχίας με τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες πολιτών.

Σχήμα 3. Χρηματοδότηση που αναφέρθηκαν από 10 επιτυχημένες ΕΠΠ (2012 — 2024)

bar chart reporting amount of funding reported by 10 successful initiatives

Οι μεσήλικες Ευρωπαίοι ηγούνται της κατηγορίας σε επιτυχημένες ΕΠΠ

Όταν συγκρίνουμε τα δημογραφικά στοιχεία των επιτυχημένων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών πολιτών με όλες τις καταχωρισμένες ΕΠΠ, εμφανίζονται ορισμένες ενδιαφέρουσες τάσεις. Μεταξύ των επιτυχημένων ΕΠΠ, το 32 % των διοργανωτών είναι ηλικίας μεταξύ 51 και 61 ετών, σε σύγκριση με το 17 % των διοργανωτών όλων των πρωτοβουλιών. Αυτό υποδηλώνει ότι οι Ευρωπαίοι μέσης ηλικίας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη επιτυχημένων αποτελεσμάτων για τις ΕΠΠ. Αντίθετα, οι νεώτεροι διοργανωτές, ιδίως όσοι είναι κάτω των 40 ετών, εκπροσωπούνται περισσότερο στην ευρύτερη δεξαμενή των ΕΠΠ που έχουν ξεκινήσει, αλλά έχουν χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας σε σύγκριση.

Η κατανομή των διοργανωτών της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πολιτών ανά εθνικότητα δείχνει σημαντική συμμετοχή από τη Γαλλία (12 %), τη Γερμανία (11 %), την Ιταλία (9 %) και την Ισπανία (8 %). Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι χώρες αυτές ηγούνται του αριθμού των διοργανωτών, δεδομένου ότι αναφέρουν επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό υπογραφών, αντανακλώντας τον μεγαλύτερο πληθυσμό τους και τη μεγαλύτερη συμμετοχή τους σε πρωτοβουλίες ευρωπαίων πολιτών σε όλους τους τομείς.

Όσον αφορά τη χώρα διαμονής των διοργανωτών, η Γερμανία (11 %) και η Γαλλία (10 %) προηγούνται εκ νέου, ακολουθούμενες από την Ιταλία (9 %) και το Βέλγιο (8 %). Αυτό υποδηλώνει ότι οι διοργανωτές συχνά λειτουργούν εντός των δικών τους χωρών, αν και ορισμένοι κατοικούν αλλού — με το Βέλγιο να είναι ένα σαφές ακραίο όριο, επειδή είναι η «πρωτεύουσα» της ΕΕ.

Σχήμα 4. Κατανομή διοργανωτών ΕΠΠ ανά χώρα διαμονής

bar chart and coloured EU map depicting the distribution of initiative organisers by country of residence

Συμπεράσματα

Το ενημερωτικό γράφημα της ΕΠΠ για το 2024 προσφέρει ένα συναρπαστικό στιγμιότυπο του τρέχοντος τοπίου συνεργασίας με τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Υπογραμμίζει ότι η επιτυχία των ΕΠΠ βασίζεται κυρίως σε αποτελεσματικές στρατηγικές εκστρατείας και σε ευρεία κινητοποίηση του κοινού. Οι μεσήλικες Ευρωπαίοι αναδεικνύονται ως βασικοί κινητήριες δυνάμεις επιτυχημένων πρωτοβουλιών, ενώ οι νεότεροι (κάτω των 40 ετών) είναι εκείνοι που ξεκινούν τις περισσότερες πρωτοβουλίες. Τα διαφορετικά επίπεδα συμμετοχής μεταξύ των κρατών μελών, από την υψηλή κατά κεφαλή συμμετοχή της Μάλτας έως τις ευρύτερες τάσεις σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία, υπογραμμίζουν τις ποικίλες πολιτικές κουλτούρες που επηρεάζουν τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Οι τάσεις αυτές τονίζουν τη σημασία της προσαρμογής των στρατηγικών της εκστρατείας σε συγκεκριμένα εθνικά πλαίσια, ώστε να μεγιστοποιηθεί η δέσμευση και η επιτυχία.

Εξερευνήστε το πλήρες ενημερωτικό γράφημα της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών 2024 για πληροφορίες σχετικά με τις ευρύτερες τάσεις σε όλες τις ΕΠΠ, όχι μόνο τις επιτυχημένες.

Δείτε τις επιτυχημένεςιστορίες του φόρουμΕΠΠ, με συμβουλές από 10 επιτυχημένες ΕΠΠ!

Συντελεστές

Savannah Schuurbiers, Συντονίστρια Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Δράσης των Πολιτών (ECAS)

Αφήστε ένα σχόλιο

Για να προσθέσετε τα σχόλιά σας, πρέπει να γίνει η ταυτοποίησή σας ή να εγγραφείτε.
Δήλωση αποποίησης ευθύνης: Τα σχόλια που διατυπώνονται στο φόρουμ της ΕΠΠ αντανακλούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι αντανακλούν τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.