
Despre inițiativa Fur Free Europe („O Europă fără produse din blană”)
Inițiativa Fur Free Europe („O Europă fără produse din blană”) este cea de-a 10-a inițiativă cetățenească europeană (ICE) de succes. Ea a solicitat interzicerea peste tot în UE a creșterii animalelor pentru blană și a vânzării de produse din blană pe piața unică.
Înregistrată la 16 martie 2022, inițiativa „O Europă fără produse din blană” a luat rapid avânt. Campania a început să colecteze oficial semnături la 18 mai 2022 și a ajuns la un rezultat excepțional: 1 502 319 de declarații de susținere verificate. Pragurile minime au fost atinse în 18 state membre, stabilind un record istoric pentru ICE și arătând cât de importantă este această cauză peste tot în UE. În mod remarcabil, etapa de colectare a semnăturilor a fost încheiată de organizatori la 1 martie 2023, cu mai mult de două luni înainte de termenul-limită (18 mai 2023). Semnăturile colectate au fost transmise prompt spre validare de către autoritățile naționale competente.
În urma procesului de validare, inițiativa a fost depusă oficial la Comisia Europeană pe 14 iunie 2023 (citiți anunțul de presă). Comisia a răspuns prin publicarea, la 7 decembrie 2023, a unei comunicări în care prezintă acțiunile pe care intenționează să le întreprindă ca răspuns la inițiativă. Acest lucru a marcat un pas important în întâmpinarea doleanțelor cetățenilor: standarde și considerații etice mai stricte în materie de bunăstare a animalelor pe piața UE.
Inițiativa a fost înregistrată
16.3.2022
A început colectarea semnăturilor
18.5.2022
S-a încheiat colectarea semnăturilor
1.3.2023
Inițiativa a fost validată de Comisia Europeană
14.6.2023
Comisia Europeană a răspuns la inițiativă
7.12.2023
De ce a avut succes inițiativa „O Europă fără produse din blană”?
Inițiativa a colectat peste 1,5 milioane de semnături și a atins pragurile minime în 18 state membre, depășind cu mult cerințele de 1 milion de semnături și pragurile necesare în cel puțin 7 țări. Potrivit organizatorilor săi, trei factori principali au contribuit la această reușită:
Organizarea unei ICE este un maraton, nu un sprint. A necesitat planificare atentă, efort susținut și angajament pe termen lung.
Pentru a obține sprijin larg, a fost importantă crearea și extinderea pe toată durata campaniei a unei rețele cu organizații partenere variate.
Pentru a avea cu ce să susțină campania și să-și atingă obiectivele, organizatorii au avut un buget clar și o strategie solidă de colectare a sprijinului și de asigurare a finanțării.
Strategia care a stat la baza inițiativei „O Europă fără produse din blană”
Pregătirea
Organizatorii inițiativei „O Europă fără produse din blană” și-au valorificat experiența dobândită în urma unor inițiative cetățenești europene anterioare precum End the Cage Age („Să punem capăt erei cuștii”) și Save Cruelty Free Cosmetics („Cosmetice fără cruzime”), care au colectat circa 1,4 și respectiv 1,2 milioane de semnături. Experiența anterioară s-a dovedit valoroasă, deoarece le-a arătat organizatorilor că o pregătire atentă este esențială pentru organizarea și lansarea cu succes a unei ICE.
Înainte de a-și lansa campania, organizatorii s-au concentrat pe construirea unei rețele puternice de 82 de parteneri pentru a asigura o bază solidă de sprijin pentru colectarea semnăturilor. Eurogrupul pentru animale, principalul ONG care a susținut această inițiativă, este o organizație-umbrelă cu peste 90 de organizații membre. O treime sunt active de mult timp în mișcarea de interzicere a blănurilor. Acestea au fost invitate să se alăture campaniei. În plus, organizatorii au colaborat cu grupuri din afara rețelei lor imediate, identificând organizații relevante din statele membre ale UE.
Strângerea de fonduri și resurse
Organizatorii inițiativei „O Europă fără produse din blană” au avut 30 de sponsori care au oferit sprijin și fonduri în valoare de 1 904 595 EUR. Printre sponsorii cei mai importanți s-au numărat organizații precum FOUR PAWS, Eurogrupul pentru animale și Djurens Rätt.
Surse de finanțare (EUR)
Notă: Puteți vedea detaliile privind sprijinul și finanțarea primite de inițiativa „O Europă fără produse din blană” pe pagina dedicată a Comisiei. Trebuie raportate numai contribuțiile de peste 500 EUR per sponsor.
Pentru a-și ajuta voluntarii și partenerii și pentru a se asigura că partenerii sprijină activ inițiativa, organizatorii au creat un set de materiale de campanie. Acesta conține materiale de comunicare, modele de mesaje pentru rețelele sociale și orientări strategice. În plus, organizatorii au avut reuniuni periodice cu partenerii pentru a-i ține la curent cu evoluția inițiativei, pentru a-și coordona eforturile și pentru a discuta provocările care au apărut în timpul campaniei.
Strategia de campanie și planul de colectare a semnăturilor
Principala strategie de campanie a organizatorilor s-a axat pe construirea unei prezențe online puternice, modalitatea cea mai eficientă de a ajunge la cât mai mulți cetățeni și de a-i convinge să se alăture cauzei. Organizatorii au dezvoltat un site multilingv cu informații despre inițiativă, context și obiective, cu o pagină de colectare a semnăturilor și cu un buletin informativ. În plus, și-au extins prezența pe rețelele sociale, inclusiv pe Instagram (5 300 de urmăritori și 295 de postări). De asemenea, și-au utilizat propriile canale de comunicare socială pentru a promova inițiativa: contul X (fostul Twitter), cu 16 100 urmăritori, canalul YouTube, cu 844 abonați, profilul Instagram, cu 6 200 urmăritori și profilul Facebook, cu 20 000 de urmăritori.
Organizatorii au planificat cu atenție faza de colectare a semnăturilor. Astfel, au stabilit obiective pentru fiecare stat membru, pe baza mai multor factori (ex. dacă industria blănurilor este încă activă în țara respectivă, câte semnături s-au colectat anterior acolo pentru campanii similare, câte organizații de sprijin active există în țară etc.). Organizatorii au decis să se concentreze pe cât mai multe state membre, pentru a demonstra că inițiativa este sprijinită în toată Uniunea Europeană.
Procesul de colectare și verificare a semnăturilor
Organizatorii inițiativei au utilizat un sistem separat de colectare a semnăturilor.
[Organizatorii inițiativei „O Europă fără produse din blană”) au utilizat un sistem independent de colectare online, dar începând cu 1 ianuarie 2023, sistemul central de colectare online este singurul pe care organizatorii îl pot utiliza pentru a colecta semnături online.]
Strategia lor de campanie s-a axat în principal pe rețelele sociale, bazându-se pe rețeaua de organizații partenere pentru a promova campania „O Europă fără produse din blană” în rândul propriilor lor publicuri-țintă. Pe parcursul campaniei care a durat un an, au existat și momente în care s-a pierdut din dinamism. Ca să le depășească, organizatorii și-au analizat constant strategia de campanie și au discutat cu partenerii despre ce funcționează și ce nu.
Organizatorii inițiativei „O Europă fără produse din blană” au decis să încheie perioada de colectare a semnăturilor la 1 martie 2023, cu două luni și jumătate înainte de termenul-limită. În total, inițiativa a colectat 1 701 892 de semnături din 27 de state membre ale UE. Autoritățile naționale au validat 88 % dintre acestea. Pragurile necesare au fost atinse în 18 state membre – un număr record.
Pe 14 iunie 2023, organizatorii au prezentat Comisiei Europene cele 1 502 319 declarații de susținere validate. Cele mai multe declarații de susținere pentru inițiativa „O Europă fără produse din blană” au fost colectate în Germania (518 534), Franța (107 672) și Suedia (101 645). Depunerea semnăturilor a deschis perioada de examinare de 6 luni.
Numărul de declarații de susținere pentru inițiativa „O Europă fără produse din blană” per stat membru
Semnul bifă de pe grafic indică statele membre ale UE în care a fost atins pragul minim de semnături necesar pentru susținerea inițiativei. Inițiativa „O Europă fără produse din blană” a atins pragurile minime în 18 state membre. Tabelul complet cu declarațiile de susținere pentru inițiativa „O Europă fără produse din blană” este disponibil pe pagina dedicată a Comisiei.
Impactul inițiativei „O Europă fără produse din blană”
Depunerea oficială și reuniunile cu Comisia
După depunerea oficială a inițiativei „O Europă fără produse din blană”, organizatorii s-au întâlnit, pe 20 iulie 2023, cu vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență, doamna Věra Jourová, și cu doamna comisar pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides (consultați comunicatul de presă).
(© Uniunea Europeană, 2023)
Audierea în Parlamentul European
Pe 10 octombrie 2023, Parlamentul European a organizat o audiere publică privind inițiativa „O Europă fără produse din blană”. În cursul acesteia, organizatorii și-au prezentat obiectivele și au discutat direct cu deputații europeni, în cadrul unui dialog constructiv. Urmăriți înregistrarea audierii publice
(© Uniunea Europeană, 2023)
Dezbaterea în plen în Parlamentul European
Pe 19 octombrie 2023, inițiativa „O Europă fără produse din blană” a fost dezbătută într-o sesiune plenară a Parlamentului European. Urmăriți dezbaterea în plen: Partea 1 | Partea 2.
Răspunsul oficial al Comisiei Europene
Pe 7 decembrie 2023, Comisia Europeană a adoptat o comunicare cu răspunsul său la inițiativa „O Europă fără produse din blană”. Comisia a salutat inițiativa și a anunțat ce măsuri va lua (comunicat de presă):
- Analiza științifică efectuată de EFSA: Comisia a solicitat Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) să furnizeze, până în martie 2025, un aviz științific privind bunăstarea animalelor crescute pentru blană. Avizul EFSA ar trebui să se concentreze asupra animalelor crescute exclusiv pentru producția de blană (nurci, vulpi, câini enot și șinșila) și să analizeze bunăstarea acestor animale, sistemele comune de creștere și cum pot fi prevenite sau atenuate problemele de bunăstare în condițiile actuale de creștere a animalelor.
- Evaluarea interdicțiilor propuse: Ulterior, Comisia va evalua interdicțiile solicitate în inițiativa „O Europă fără produse din blană”, inclusiv impactul economic și social al acestor interdicții în UE.
- Decizia privind creșterea animalelor pentru blană și comercializarea blănurilor: Până în martie 2026, ținând seama de avizul EFSA și de rezultatele evaluării, Comisia va comunica dacă găsește oportun să propună interzicerea creșterii animalelor pentru blană și a comercializării blănurilor în UE după o perioadă de tranziție.
Între timp, Comisia își va continua lucrările pregătitoare cu privire la alte propuneri privind bunăstarea animalelor, așa cum a anunțat în Strategia „De la fermă la consumator”. De asemenea, ia câteva măsuri în ceea ce privește impactul creșterii animalelor de blană asupra bunăstării animalelor, sănătății publice și mediului. În acest sens, efectuează vizite la fermele de animale de blană din statele membre, explorează mecanismele relative la abordarea „O singură sănătate” existente și realizează o evaluare a impactului în vederea unei posibile revizuiri a Regulamentului privind etichetarea produselor textile. Comisia va urma o abordare de tip „O singură sănătate” – recunoscând că sănătatea oamenilor, a animalelor și a mediului sunt legate în mod indisolubil – pentru a preveni, a detecta și a combate focarele de boală din fermele de animale de blană.
Pe 9 februarie 2024, organizatorii s-au întâlnit cu doamna comisar Kyriakides pentru a discuta despre răspunsul Comisiei la inițiativa lor.
(© Uniunea Europeană, 2024)
Sfaturi și sugestii pentru viitori organizatori
Iată câteva sfaturi ale organizatorilor inițiativei „O Europă fără produse din blană” care v-ar putea ajuta să creșteți șansele de reușită ale campaniei dumneavoastră:
Este foarte important să vă pregătiți temeinic. Asigurați-vă că ați înțeles bine procesul ICE și cerințele legale pentru a evita obstacolele care ar putea apărea.
Dacă aveți îndoieli legate de organizarea inițiativei dumneavoastră, vorbiți cu experții noștri!
Colaborați cu organizații care au deja sprijin solid din partea cetățenilor. Rețelele lor bine ancorate vor putea să vă difuzeze mesajul pentru a ajunge la un public mai larg.
Construiți noi relații și parteneriate pentru a vă spori raza de acțiune. Cu cât vă creați mai multe conexiuni, cu atât impactul pe care îl va avea inițiativa dumneavoastră va fi mai mare.
Încurajați-i pe cei care se alătură cauzei dumneavoastră să devină promotori activi ai campaniei. Dați-le instrumentele adecvate: informațiile cele mai relevante, materiale de comunicare și date importante din campanie. Astfel ei vă vor putea difuza mesajul pe propriile canale.
Informații suplimentare
Citiți alte informații despre inițiativa „O Europă fără produse din blană” pe site-ul organizatorilor și pe pagina dedicată a Comisiei.
Alte materiale la care au contribuit organizatorii inițiativei „O Europă fără produse din blană”