Siirry pääsisältöön
EU:n kansalaisaloitefoorumi

Fur Free Europe (Eurooppa ilman turkiksia)

 

Fur Free Europe logo

Fur Free Europe (Eurooppa ilman turkiksia)

Fur Free Europe -kansalaisaloite on kymmenes Euroopan komission käsittelyyn edennyt eurooppalainen kansalaisaloite. Sen tavoitteena on kieltää turkistarhaus koko EU:ssa ja turkistuotteiden myynti sisämarkkinoilla.

Fur Free Europe -kansalaisaloite rekisteröitiin 16.3.2022, ja se alkoi nopeasti saada kannatusta. Allekirjoituksia alettiin kerätä virallisesti 18.5.2022, ja kampanjassa saavutettiin poikkeuksellinen virstanpylväs: aloitteelle kerättiin 1 502 319 hyväksyttyä tuenilmausta. Tuenilmausten vähimmäismäärä saavutettiin 18 jäsenvaltiossa, mikä on enemmän kuin yhdelläkään toisella eurooppalaisella kansalaisaloitteella ja korostaa kiinnostusta asiaa kohtaan kaikkialla EU:ssa. Huomattavaa on, että järjestäjät saivat allekirjoitusten keruuvaiheen päätökseen 1.3.2023 eli kaksi kuukautta ennen määräaikaa (18.5.2023). Kerätyt allekirjoitukset toimitettiin viipymättä kansallisten viranomaisten vahvistettavaksi.

Kun allekirjoitukset oli vahvistettu, aloite toimitettiin virallisesti Euroopan komissiolle 14.6.2023 (lehdistötiedote). Komissio julkaisi 7.12.2023 tiedonannon toimista, jotka se aikoo aloitteen pohjalta toteuttaa. Tämä oli merkittävä edistysaskel pyrittäessä ottamaan huomioon kansalaisten vaatimukset tiukemmista eläinten hyvinvointia koskevista normeista ja eettiset kysymykset EU:n markkinoilla.

  1. Kansalaisaloite rekisteröity

    16.3.2022

  2. Allekirjoitusten keruu alkanut

    18.5.2022

  3. Allekirjoitusten keruu päättynyt

    1.3.2023

  4. Euroopan komissio vahvistanut tuenilmausten pätevyyden

    14.6.2023

  5. Euroopan komissio vastannut kansalaisaloitteeseen

    7.12.2023

Näin Fur Free Europe -kansalaisaloitteessa onnistuttiin

Fur Free Europe -kansalaisaloite saavutti ja jopa ylitti kaikki kansalaisaloitteille asetetut tavoitteet, sillä tuenilmauksia kertyi yli 1,5 miljoonaa ja yli vähimmäismäärän päästiin 18 jäsenvaltiossa. Vaaditut miljoona allekirjoitusta ja vähimmäismäärä vähintään seitsemässä maassa ylittyivät siis kirkkaasti. Aloitteen järjestäjät nimesivät kolme keskeistä tekijää onnistumisen taustalla:

Perusteellinen valmistelu

Kansalaisaloitteen organisointi ei ole pikapyrähdys vaan maraton. Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää huolellista suunnittelua, sitkeyttä ja pitkäaikaista sitoutumista.

Vahvan verkoston luominen

Jotta kampanjalle saadaan laaja tuki, on ratkaisevan tärkeää luoda yhteyksiä monenlaisiin kumppaniorganisaatioihin ja laajentaa kumppaniverkostoa jatkuvasti.

Budjetointi ja varainhankinta

Selkeä budjetti ja vankka strategia tuen ja rahoituksen turvaamiseksi ovat olennaisen tärkeitä, jotta kampanja pysyy käynnissä ja pääsee tavoitteisiinsa.

 

Strategia Fur Free Europe -aloitteen taustalla

 

A group of people holding signs

Aloitteen valmistelu

Fur Free Europe -aloitteen järjestäjillä oli jo aiempaa kokemusta eurooppalaisten kansalaisaloitteiden järjestämisestä, sillä he ovat olleet mukana järjestämässä myös aloitteitaEnd the Cage Age, joka keräsi noin 1,4 miljoona allekirjoitusta, ja Pelastetaan eläinkokeeton kosmetiikka (Save Cruelty Free Cosmetics), joka sai 1,2 miljoonaa allekirjoitusta. Tämä aiempi kokemus osoittautui arvokkaaksi, sillä järjestäjät ymmärsivät huolellisen valmistelun merkityksen eurooppalaisen kansalaisaloitteen onnistumisen kannalta.

Ennen kampanjan käynnistämistä järjestäjät loivat 82 kumppanin tiiviin verkoston, jotta tuenilmausten keruulle olisi vankka pohja. Eurogroup for Animals – tämän aloitteen pääasiallinen tukiorganisaatio – on kattojärjestö, jolla on yli 90 jäsenjärjestöä. Kolmannes näistä järjestöistä on jo pitkään ajanut aktiivisesti turkistarhauksen kieltämistä, ja ne kutsuttiin mukaan kampanjaan. Ydinverkoston lisäksi järjestäjät tekivät yhteistyötä myös muiden aiheen parissa toimivien eurooppalaisten organisaatioiden kanssa.

Varainhankinta ja resurssit

Fur Free Europe -aloitteen järjestäjät keräsivät aloitteelle 1 904 595 euron arvosta rahoitusta ja muuta tukea 30 sponsorilta. Merkittäviä rahoitusosuuksia antaneita organisaatioita olivat esimerkiksi FOUR PAWS, Eurogroup for Animals ja Djurens Rätt.

Rahoituslähteet (€)

A chart displaying funding sources for the Fur Free Europe ECI in EUR

Huomautus: Lisätietoja Fur Free Europe -aloitteen saamasta tuesta ja rahoituksesta on saatavilla aloitetta koskevalla komission verkkosivulla. Komissiolle täytyy ilmoittaa vain tuesta, jonka arvo on yli 500 euroa sponsoria kohti.

Kumppaneiden ja kampanjaan osallistuneiden vapaaehtoisten käyttöön ja aktivointia varten järjestäjät perustivat aineistotietokannan, jossa oli viestintämateriaalia, malleja sosiaalisen median julkaisuja varten ja strategiaoppaita vapaaehtoisten ja kumppaneiden käyttöön. Järjestäjät järjestivät myös kumppaneiden kanssa säännöllisiä kokouksia, joissa kerrottiin tuenilmausten keruun edistymisestä, koordinoitiin toimintaa ja keskusteltiin kampanjan aikana ilmenneistä haasteista. 

Kampanjastrategia ja tuenilmausten keruusuunnitelma

Järjestäjien ensisijaisessa kampanjastrategiassa keskityttiin vahvan verkkonäkyvyyden varmistamiseen, sillä se on tehokkain tapa tavoittaa laaja joukko ihmisiä ja herättää kiinnostusta. Aloitteelle perustettiin monikielinen verkkosivusto, jossa oli taustatietoa aloitteesta ja sen tavoitteista, tuenilmausten keruun etenemistä esittelevä alasivu ja uutiskirje. Lisäksi järjestäjät laajensivat näkyvyyttään sosiaalisen median eri alustoilla, kuten Instagramissa (5 300 seuraajaa ja 295 julkaisua). Järjestäjät käyttivät kampanjointiin myös jo olemassa olleita sosiaalisen median tilejään: X (entinen Twitter) (16 100 seuraajaa), YouTube (844 tilaajaa), Instagram (6 200 seuraajaa) ja Facebook (20 000 seuraajaa). 

Järjestäjäryhmä teki huolelliset suunnitelmat allekirjoitusten keruuvaihetta varten ja asetti maakohtaiset tavoitteet. Niissä otettiin huomioon muun muassa se, onko maassa edelleen turkistuotantoa, kuinka paljon allekirjoituksia vastaavat aloitteet ovat maassa aiemmin saaneet ja kuinka monia kumppaniorganisaatioita maassa toimii. Järjestäjät päättivät kampanjoida mahdollisimman monessa maassa, koska näin voitiin osoittaa, että aloitetta kannatettiin kaikkialla EU:ssa. 

”Yli miljoonan allekirjoituksen kerääminen ei ole helppoa, joten ei kannata rajoittua vain 7 maahan, mikä on vähimmäisvaatimus.” – Fur Free Europe -kansalaisaloitteen järjestäjä

 

Tuenilmausten keruu ja tarkastus

Aloitteen järjestäjät keräsivät tuenilmauksia verkossa omalla keruujärjestelmällään. 

[Fur Free Europe -aloitteen järjestäjät käyttivät omaa verkossa toimivaa keruujärjestelmäänsä, mutta 1.1.2023 alkaen järjestäjät voivat käyttää vain komission ylläpitämää keskitettyä keruujärjestelmää allekirjoitusten keräämiseen verkossa.]

Kampanjastrategiassa painotettiin sosiaalista mediaa, ja aloitteesta tiedotettiin eri kohdeyleisöille kumppaniorganisaatioiden kautta. Vuoden kuluessa analysoitiin kampanjastrategiaa aktiivisesti ja viestittiin kumppaneiden kanssa siitä, mikä toimi hyvin ja mikä ei.

”On tärkeää jatkuvasti analysoida, testata, päivittää suunnitelmia sekä seurata, mikä toimii missäkin, ja pitää yllä motivaatiota.” – Fur Free Europe -kansalaisaloitteen järjestäjä

Fur Free Europe -aloitteen järjestäjät päättivät lopettaa allekirjoitusten keruun 1.3.2023 eli kaksi ja puoli kuukautta ennen määräaikaa. Aloitteelle kerättiin yhteensä 1 701 892 allekirjoitusta 27:ssä EU:n jäsenmaassa, ja kansalliset viranomaiset katsoivat 88 prosenttia allekirjoituksista päteviksi. Maakohtainen vähimmäismäärä ylittyi 18 maassa, mikä on enemmän kuin yhdelläkään aiemmalla eurooppalaisella kansalaisaloitteella.

Järjestäjät toimittivat 14.6.2023 Euroopan komissiolle 1 502 319 viranomaisten hyväksymää tuenilmausta. Saksasta Fur Free Europe -aloite keräsi peräti 518 534 tuenilmausta. Seuraavaksi eniten tuenilmauksia saatiin Ranskasta (107 672) ja Ruotsista (101 645). Tämän jälkeen alkoi 6 kuukauden käsittelyjakso komissiossa. 

Fur Free Europe -aloitteen keräämien tuenilmausten määrä maittain

A visual map showing the distribution of signatures collected
Fur Free Europe reached the minimum thresholds in 18 Member States. Source: European Citizens' Initiative website, 2024.

Oheiseen kuvaan on merkitty EU-maat, joissa saavutettiin vaadittu vähimmäismäärä allekirjoituksia. Vaadittu vähimmäismäärä saavutettiin 18 maassa. Kattavat tiedot Fur Free Europe -aloitteen keräämistä tuenilmauksista ovat aloitetta koskevalla komission verkkosivulla olevassa taulukossa. 

 

Fur Free Europe -aloitteen vaikutukset

Aloitteen toimittaminen komissiolle ja tapaamiset komission kanssa

Toimitettuaan aloitteen komissiolle järjestäjät tapasivat 20.7.2023 Euroopan komission varapuheenjohtajan Věra Jourován ja komissaari Stella Kyriakidesin, joka vastaa komissiossa terveys- ja elintarviketurvallisuusasioista (lehdistötiedote). 

Visit of representatives of the successful European Citizens’ Initiative ‘Fur Free Europe’ to the European Commission
Visit of representatives of the successful European Citizens’ Initiative ‘Fur Free Europe’ to the European Commission

(© Euroopan unioni, 2023)

Julkinen kuuleminen Euroopan parlamentissa

Euroopan parlamentissa pidettiin Fur Free Europe -aloitteesta 10.10.2023 julkinen kuulemistilaisuus, jossa järjestäjät esittivät tavoitteensa ja kävivät rakentavaa keskustelua aiheesta Euroopan parlamentin jäsenten kanssa. Kuulemistilaisuuden tallenne

European Parliament hearing on Fur Free Europe, showcasing the assembly in session with engaged participants.

(© Euroopan unioni, 2023)

Keskustelu Euroopan parlamentin täysistunnossa

Fur Free Europe -aloitteesta keskusteltiin 19.10.2023 Euroopan parlamentin täysistunnossa. Täysistuntokeskustelun tallenteet: osa 1 | osa 2.

Euroopan komission virallinen vastaus

Euroopan komissio antoi 7.12.2023 tiedonannon toimista, joihin se aikoo ryhtyä Fur Free Europe” -aloitteen pohjalta. Komissio suhtautui aloitteeseen myönteisesti ja ilmoitti seuraavista toimista (lehdistötiedote): 

  1. EFSAn tieteellinen tarkastelu: Komissio on pyytänyt Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaista (EFSA) antamaan tieteellisen lausunnon turkiseläinten hyvinvoinnista maaliskuuhun 2025 mennessä. EFSAn lausunnossa käsitellään eläimiä, joita pidetään yksinomaan turkistuotantoa varten, eli minkkejä, kettuja, supikoiria ja chinchilloja, ja analysoidaan niiden hyvinvointia, yleisiä kasvatusmenetelmiä ja hyvinvointiongelmien ehkäisy- tai lievennyskeinoja nykyisissä eläintenpito-olosuhteissa.
  2. Ehdotettujen kieltojen arviointi: Seuraavaksi komission on määrä arvioida Fur Free Europe -aloitteessa peräänkuulutettuja kieltoja ja niiden taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia EU:ssa. 
  3. Päätös turkistarhauksesta ja turkismarkkinoinnista: EFSAn lausunnon ja arvioinnin tulosten perusteella komissio ilmoittaa viimeistään maaliskuussa 2026, onko sen mielestä syytä ehdottaa turkistarhauksen ja turkiskaupan kieltämistä EU:ssa siirtymäkauden jälkeen.  

Lisäksi komissio jatkaa eläinten hyvinvointiin liittyvien muiden ehdotusten valmistelua Pellolta pöytään -strategian mukaisesti. Komissio on jo ottanut käyttöön useita toimenpiteitä, jotka liittyvät turkiseläinten hyvinvointiin sekä turkistarhauksen kansanterveys- ja ympäristövaikutuksiin. Näitä ovat muun muassa EU:ssa sijaitseviin turkistarhoihin tehtävät tarkastuskäynnit, joissa tarkastellaan käytössä olevia ”yhteinen terveys” -mallin mukaisia menettelyjä, sekä mahdolliseen tekstiilimerkintäasetuksen tarkistukseen liittyvä vaikutustenarviointi. Turkistarhoilla esiintyvien tautien havainnoinnissa ja torjunnassa komissio noudattaa ”yhteinen terveys” -toimintamallia, jonka mukaan ihmisten ja eläinten terveys sekä ympäristön hyvinvointi liittyvät erottamattomasti toisiinsa.

Kansalaisaloitteen järjestäjät keskustelivat komission vastauksesta EU-komissaari Stella Kyriakidesin kanssa 9.2.2024.

Visit of representatives of the European Citizens' Initiative "Fur Free Europe" to the European Commission
Visit of Representatives of the European Citizens' Initiative 'Fur Free Europe' to the European Commission

(© Euroopan unioni, 2024)

 

Vinkkejä kansalaisaloitteiden järjestäjille

Fur Free Europe -aloitteen järjestäjien vinkit onnistuneeseen kampanjaan:

Valmistaudu kunnolla! 

Huolellinen pohjatyö on tärkeää. Perehdy kansalaisaloitemenettelyyn, jotta ymmärrät täysin siihen liittyvät oikeudelliset vaatimukset ja osaat välttää mahdolliset sudenkuopat.

 

Kysy tarvittaessa neuvoa asiantuntijoilta!

 

Tee yhteistyötä vakiintuneiden kansalaisjärjestöjen kanssa

Ota yhteistyökumppaneiksi tunnettuja kansalaisjärjestöjä, joilla on jo tukijoita yleisön keskuudessa. Niiden vakiintuneiden verkostojen avulla vahvistat viestiäsi ja tavoitat laajemman yleisön.

Laajenna verkostoasi

Etsi aktiivisesti uusia yhteyksiä ja kumppaneita, joiden avulla voit saavuttaa suuremman yleisön. Laaja verkosto parantaa aloitteen vaikuttavuutta.

Aktivoi tukijasi

Kannusta aloitteesi tukijoita levittämään tietoa kansalaisaloitteesta. Jaa heille kampanjan keskeiset tiedot, viestintämateriaalit ja tärkeät päivämäärät, jotta he voivat levittää tietoa aloitteesta omissa kanavissaan.

 

Lisätietoja

Eurooppa ilman turkiksia