
Om Ett pälsfritt Europa
”Ett pälsfritt Europa” (Fur free Europe) är det tionde initiativet som fått tillräckligt många underskrifter. Initiativet uppmanar kommissionen att föreslå ett EU-förbud mot pälsdjursuppfödning och försäljning av pälsprodukter på EU-marknaden.
Initiativet registrerades den 16 mars 2022 och fick snabbt genomslag. Namninsamlingen startade den 18 maj 2022 och man fick ihop totalt 1 502 319 giltiga namnunderskrifter och nådde tröskelvärdet i 18 EU-länder. Det var nytt rekord för ett medborgarinitiativ och ett bevis på att det är en viktig fråga för många i EU. Namninsamlingen kunde avslutas den 1 mars 2022, mer än två månader före tidsfristen den 18 maj 2023, och underskrifterna lämnades snabbt in för validering av myndigheterna i de olika länderna.
När myndigheterna hade validerat underskrifterna skickades initiativet in till kommissionen den 14 juni 2023 (se pressmeddelandet). Den 7 december 2023 publicerade kommissionen ett meddelande om sina planerade åtgärder för att tillmötesgå allmänhetens krav på skärpta djurskyddsnormer och etiska överväganden på EU-marknaden.
Initiativet registreras
16 mars 2022
Namninsamlingen börjar
18 maj 2022
Namninsamlingen avslutas
1 mars 2023
Initiativet lämnas in
14 juni 2023
EU-kommissionen svarar
7 december 2023
Vilka var kampanjens framgångsfaktorer?
Initiativet ”Ett pälsfritt Europa” nådde med råge målen för namninsamlingen och lyckades få över 1,5 miljoner underskrifter totalt och ett visst minsta antal underskrifter i 18 länder – långt över kravet på en miljon underskrifter och sju länder. Organisatörerna lyfter själva fram tre framgångsfaktorer:
Att organisera ett medborgarinitiativ är ett maraton och inte ett sprintlopp. Man måste planera noga och hålla i och hålla ut för att nå i mål.
Det är viktigt att knyta kontakter med olika partnerorganisationer och utöka sitt nätverk under kampanjens gång för att få ett brett stöd.
En tydlig budget och en solid strategi för att samla in stöd och säkra finansiering är också nödvändigt för att hålla liv i kampanjen och nå målen.
Kampanjstrategi
Förberedelser
Organisatörerna hade stor nytta av sina tidigare erfarenheter från initiativen End the Cage Age (Stopp för djur i bur) och Rädda icke-djurtestade kosmetikaprodukter, som fick omkring 1,4 miljoner respektive 1,2 miljoner underskrifter. Då fick de lära sig hur viktigt det är med förberedelser för att lyckas med ett initiativ.
Innan organisatörerna drog i gång sin kampanj ägnade de tid åt att bygga ett starkt nätverk av 82 samarbetspartner för att säkra ett brett stöd innan de började samla in namnunderskrifter. Deras viktigaste stödorganisation var Eurogroup for Animals, en paraplyorganisation med över 90 medlemsorganisationer. En tredjedel av dessa organisationer hade arbetat för ett pälsförbud i flera år, och bjöds in att delta i kampanjen. Organisatörerna kontaktade också andra möjliga samarbetspartner runt om i EU.
Insamling av pengar och resurser
Kampanjen fick in 1 904 595 euro i bidrag och annat stöd från 30 sponsorer, bland annat stora bidrag från organisationerna Four paws, Eurogroup for Animals och Djurens Rätt.
Finansieringskällor (euro)
Du kan läsa mer om bidragen till Ett pälsfritt Europa på kommissionens webbsida om initiativet. Endast bidrag på mer än 500 euro per sponsor behöver redovisas.
För att kunna stötta sina volontärer och samarbetspartner och se till att partnernätverket arbetade aktivt för initiativet, skapade organisatörerna en slags kampanjbank med kommunikationsmaterial, mallar för sociala medier och strategiska vägledningar. Organisatörerna höll också regelbundna möten med sina partner för att uppdatera dem om kampanjarbetet, samordna insatserna och lösa eventuella problem.
Kampanjstrategi och plan för namninsamlingen
Organisatörerna satsade framför allt på att bygga upp en stark närvaro på nätet eftersom man insåg att det är det bästa sättet att nå ut till så många som möjligt. De tog fram en flerspråkig webbplats med bakgrundsinformation om initiativet och dess mål, en sida för att skriva på initiativet och ett nyhetsbrev. De var också aktiva i olika sociala medier, bland annat Instagram med 5 300 följare och 295 inlägg. Dessutom använde de sina egna kanaler för att marknadsföra initiativet: X (tidigare Twitter) med 16 100 följare, Youtube med 844 prenumeranter, Instagram med 6 200 följare och Facebook med 20 000 följare.
Organisatörerna planerade namninsamlingen noga och satte upp mål för varje land utifrån olika faktorer, bland annat om det fanns en aktiv pälsindustri i landet, antalet underskrifter i tidigare liknande kampanjer och antalet stödorganisationer. De beslutade att fokusera på ett maximalt antal länder för att visa att stödet för initiativet verkligen kom från hela EU.
Namninsamling och kontroll av underskrifter
För namninsamlingen på nätet använde organisatörerna sitt eget system.
[Sedan den 1 januari 2023 måste alla organisatörer använda kommissionens centrala system för att samla in underskrifter på nätet.]
Kampanjstrategin var främst inriktad på sociala medier och organisatörerna förlitade sig på sitt nätverk för att nå ut till de olika partnerorganisationernas målgrupper. De lyckades hålla tempot uppe hela kampanjåret genom att fortlöpande analysera sin strategi och diskutera med sina partner om vad som fungerade bra och vad som inte fungerade.
Organisatörerna valde att avsluta namninsamlingen redan den 1 mars 2023, två och en halv månad före tidsfristen. Initiativet fick totalt 1 701 892 miljoner underskrifter i 27 EU-länder, men bara 88 procent av dem godkändes efter myndigheternas kontroll. Initiativet nådde dessutom tröskelvärdet i hela 18 EU-länder – nytt rekord för ett medborgarinitiativ.
Den 14 juni 2023 lämnade organisatörerna in initiativet till kommissionen tillsammans med intyg som styrkte 1 502 319 giltiga namnunderskrifter. Bäst gick namninsamlingen i Tyskland (518 534 underskrifter), följt av Frankrike (107 672 underskrifter) och Sverige (101 645 underskrifter). Därefter inleddes kommissionens sex månader långa granskningsperiod.
Antal underskrifter för Ett pälsfritt Europa per EU-land
På kartan kan du se i vilka länder man fick ett visst minsta antal underskrifter. De 18 EU-länderna är markerade med en grön bock. Hela tabellen över antalet underskrifter finns på kommissionens webbsida om initiativet.
Genomslag för Ett pälsfritt Europa
Inlämning av initiativet och möten med kommissionen
Den 20 juli 2023 träffade organisatörerna Věra Jourová, kommissionens vice ordförande med ansvar för värden och öppenhet, och Stella Kyriakides, EU:s kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet, för att diskutera initiativet (se pressmeddelandet).
(© European Union, 2023)
Utfrågning i Europaparlamentet
Den 10 oktober 2023 höll Europaparlamentet en offentlig utfrågning där organisatörerna presenterade initiativets mål och diskuterade med ledamöterna på ett konstruktivt sätt. Se inspelningen av utfrågningen
(© European Union, 2023)
Plenardebatt i Europaparlamentet
Den 19 oktober 2023 diskuterade Europaparlamentet initiativet vid sitt plenarmöte. Se inspelningen del 1 och del 2.
EU-kommissionens svar
Den 7 december 2023 antog kommissionen ett meddelande som svar på ”Ett pälsfritt Europa” där man välkomnade initiativet och aviserade följande åtgärder (se pressmeddelandet):
- Vetenskaplig granskning av Efsa: Kommissionen har bett Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) att lämna ett vetenskapligt yttrande om pälsdjurens välbefinnande senast i mars 2025. Yttrandet gäller djur som uteslutande hålls för pälsproduktion – minkar, rävar, mårdhundar och chinchillor – och Efsa ska analysera hur djurskyddet ser ut, vilka djurhållningssystem som används och hur man kan förebygga eller avhjälpa eventuella djurskyddsproblem under rådande uppfödningsförhållanden.
- Utvärdering av föreslagna förbud: Kommissionen ska också utvärdera de förbud som föreslås i initiativet ”Ett pälsfritt Europa” och bedöma förbudens ekonomiska och sociala konsekvenser i EU.
- Beslut om pälsdjursuppfödning och försäljning av pälsprodukter: Senast i mars 2026 ska kommissionen, mot bakgrund av Efsas yttrande och konsekvensbedömningen, meddela om den anser det lämpligt att föreslå ett förbud mot pälsdjursuppfödning och försäljning av pälsprodukter i EU efter en övergångsperiod.
Under tiden fortsätter kommissionen sitt arbete med andra djurskyddsförslag i enlighet med från jord till bord-strategin. Kommissionen vidtar också flera åtgärder när det gäller pälsdjursuppfödningens inverkan på djurvälfärden, folkhälsan och miljön. Det handlar bland annat om besök på plats på pälsdjursfarmer i EU-länderna för att se vilka ”One Health-mekanismer” som används, och en konsekvensbedömning inför en eventuell översyn av textilmärkningsförordningen. Kommissionen ska följa ”One health”-modellen och principen att människors, djurs och miljöns hälsa hänger samman för att förhindra, upptäcka och hantera sjukdomsutbrott på pälsfarmer.
Den 9 februari 2024 träffade organisatörerna EU-kommissionären Stella Kyriakides för att diskutera kommissionens svar.
(© European Union, 2024)
Tips och råd till andra organisatörer
Här är några viktiga tips från organisatörerna av Ett pälsfritt Europa som hjälper er att lyckas med er kampanj:
Grundliga förberedelser är A och O. Se till att ni förstår hela processen och alla rättsliga krav så att ni inte får problem längs vägen.
Fråga våra experter om ni undrar något!
Samarbeta med organisationer som redan har ett aktivt engagemang och ett starkt stöd. Deras etablerade nätverk kan hjälpa till att sprida ert budskap.
Fokusera på att bygga nya partnerskap och knyta kontakter för att nå ut till fler. Ju större nätverk, desto större genomslag.
Uppmuntra dem som stöder ert initiativ att dela kampanjen i sina kanaler och hjälp dem genom att ta fram kommunikationsverktyg och slå fast viktiga kampanjdatum.
Mer information
Mer information om ett pälsfritt Europa finns på organisatörernas webbplats och kommissionens sida om initiativet.
Hitta mer material om Ett pälsfritt Europa och dess organisatörer