Gå til hovedindholdet
Forum for det europæiske borgerinitiativ

Fur Free Europe (Et pelsfrit Europa)

 

Fur Free Europe logo

Om Et pelsfrit Europa

"Et pelsfrit Europa" er det 10. vellykkede europæiske borgerinitiativ og opfordrer til et EU-dækkende forbud mod pelsdyravl og salg af pelsprodukter i det indre marked.

Initiativet "Et pelsfrit Europa" blev registreret den 16. marts 2022 og tog hurtigt fart. Indsamlingen af underskrifter i forbindelse med kampagnen begyndte officielt den 18. maj 2022, og der blev indsamlet 1.502.319 bekræftede støttetilkendegivelser – en ekstraordinær milepæl. Det mindste antal krævede underskrifter blev nået i 18 medlemslande hvilket er en rekord for europæiske borgerinitiativer og understreger, hvor vigtig denne sag er i hele EU. Helt ekstraordinært blev underskriftsindsamlingen afsluttet af initiativtagerne den 1. marts 2023, mere end to måneder før fristen den 18. maj 2023. De indsamlede underskrifter blev straks sendt til validering hos de ansvarlige myndigheder i medlemslandene.

Efter at støttetilkendegivelserne var blevet valideret, blev initiativet formelt forelagt Europa-Kommissionen den 14. juni 2023 (se pressemeddelelse). Den 7. december 2023 offentliggjorde Kommissionen en meddelelse om sine planlagte tiltag som reaktion på initiativet. Dette var et vigtigt skridt i det rigtige retning med hensyn til at imødekomme borgernes krav om strengere dyrevelfærdsstandarder og etiske overvejelser i EU-markedet.

  1. Initiativet registreres

    16. marts 2022

  2. Startdato for indsamling af underskrifter

    18. maj 2022

  3. Slutdato for indsamling af underskrifter

    1. marts 2023

  4. Initiativet godkendes af Europa-Kommissionen

    14. juni 2023

  5. Initiativet besvares af Europa-Kommissionen

    7. december 2023

Hvorfor var Et pelsfrit Europa vellykket?

"Et pelsfrit Europa" mere end opfyldte målene, da der blev indsamlet over 1,5 million underskrifter, og mindstekravet blev nået i 18 medlemslande – dette er langt over kravet om, at der skal opnås 1 million underskrifter fra borgere i mindst 7 lande. Ifølge initiativtagerne skyldtes dette tre succesfaktorer:

Grundig forberedelse

Et europæisk borgerinitiativ er ikke en spurt, men et maraton Det kræver omhyggelig planlægning, en vedvarende indsats og et langsigtet engagement at nå målene.

Opbygning af et stærkt netværk

Det er afgørende at skabe forbindelser til flere forskellige partnerorganisationer og løbende udvide dette netværk gennem hele kampagnen, hvis initiativet skal opnå bred støtte.

Budgettering og indsamling af midler

Et klart budget og en solid strategi for indsamling af støtte og midler er afgørende for at holde kampagnen kørende og nå dens mål.

 

Strategien bag Et pelsfrit Europa

 

A group of people holding signs

Forberedelse

Initiativtagerne til "Et pelsfrit Europa" trak på deres erfaringer fra tidligere europæiske borgerinitiativer såsom "End the Cage Age" (slut med opdræt i bure) og "Save Cruelty Free Cosmetics" (bevar dyremishandlingsfri kosmetik), som indsamlede henholdsvis ca. 1,4 million og 1,2 million underskrifter. Gennem denne værdifulde erfaring vidste initiativtagerne, at grundig forberedelse er afgørende for en vellykket tilrettelæggelse og lancering af et europæisk borgerinitiativ.

Inden kampagnen blev lanceret, fokuserede initiativtagerne på at opbygge et stærkt netværk af 82 partnere for at sikre et stærkt støttegrundlag for underskriftsindsamlingen. Eurogroup for Animals, som er den primære NGO, der støtter initiativet, er en paraplyorganisation med mere end 90 medlemsorganisationer. En tredjedel af disse organisationer har længe været aktivt engageret i at forbyde pels, og blev opfordret til at deltage i kampagnen. Derudover samarbejdede initiativtagerne med organisationer uden for deres direkte netværk ved at kortlægge relevante organisationer i EU-landene.

Tilvejebringelse af midler og ressourcer

Initiativtagerne til "Et pelsfrit Europa" indsamlede 1.904.595,00 euro i støtte og midler fra 30 sponsorer med betydelige bidrag fra organisationer som FOUR PAWS, Eurogroup for Animals og Djurens Rätt.

Finansieringskilder (i euro)

A chart displaying funding sources for the Fur Free Europe ECI in EUR

Bemærk: Yderligere oplysninger om støtte og midler til Et pelsfrit Europa findes på Kommissionens særlige webside. Det er kun bidrag på over 500 euro pr. sponsor, der skal indberettes.

For at kunne støtte deres frivillige og partnere og sikre, at disse partnernetværk aktivt støttede initiativet, oprettede initiativtagerne en "kampagneaktivbank". I denne "bank" kunne frivillige og partnere finde kommunikationsmateriale, skabeloner til brug på de sociale medier og strategiske vejledninger. Initiativtagerne holdt også regelmæssige møder med partnerne for at holde dem orienteret om initiativets fremskridt, opretholde koordineringen og drøfte eventuelle udfordringer, der opstod under kampagnen. 

Kampagnestrategi og plan for indsamling af underskrifter

Initiativtagernes primære kampagnestrategi fokuserede på at opbygge en stærk onlinetilstedeværelse, da dette er den mest effektive måde at nå ud til og komme i dialog med en bred vifte af borgere på. De oprettede et flersproget website med baggrundsinformation om initiativet, initiativets mål, en side til indsamling af underskrifter og et nyhedsbrev. Desuden udvidede initiativtagerne deres tilstedeværelse på de sociale medier, herunder Instagram (5.300 følgere og 295 opslag). De brugte også deres egne kanaler på de sociale medier til at fremme initiativet: X (tidligere Twitter) med 16.100 følgere, YouTube med 844 abonnenter, Instagram med 6.200 følgere og Facebook med 20.000 følgere. 

Initiativtagerne planlagde omhyggeligt underskriftsindsamlingsfasen og satte mål for hvert medlemsland ud fra flere faktorer, bl.a. hvorvidt pelsindustrien stadig er aktiv i det pågældende land, antallet af underskrifter, der tidligere er blevet indsamlet i det pågældende land i tilsvarende kampagner, og antallet af støtteorganisationer, der er aktive i landet. Initiativtagerne besluttede at fokusere på et så stort antal medlemslande som muligt for at vise, at der er støtte til initiativet i hele EU. 

"Det er ikke let at nå op på mere end 1 million underskrifter, så du bør ikke begrænse dig til at fokusere på de minimum syv medlemslande, der kræves." – initiativtager til "Et pelsfrit Europa".

 

Indsamling og godkendelse af underskrifter

Initiativtagerne anvendte et uafhængigt onlineindsamlingssystem. 

[Mens initiativtagerne til Et pelsfrit Europa anvendte et uafhængigt onlineindsamlingssystem, er det centrale onlineindsamlingssystem fra og med den 1. januar 2023 det eneste system, som initiativtagerne kan bruge til at indsamle underskrifter online.]

Deres kampagnestrategi fokuserede hovedsagelig på de sociale medier, hvor de satte deres lid til, at deres netværk promoverede kampagnen for Et pelsfrit Europa for de forskellige målgrupper i de forskellige partnerorganisationer. Initiativtagerne løste udfordringen med at miste momentum i løbet af kampagnen, som varede et år, ved aktivt at analysere deres kampagnestrategi og kommunikere med partnere om, hvad der fungerede godt, og hvad der ikke gjorde.

"Du skal hele tiden analysere, afprøve, lave dine planer om, se, hvad der virker og hvor, og bevare gejsten!" – initiativtager til "Et pelsfrit Europa"

Initiativtagerne til "Et pelsfrit Europa" valgte at lukke indsamlingen af underskrifter den 1. marts 2023, hvilket var to en halv måned før fristen. I alt indsamlede initiativet 1.701.892 underskrifter i 27 EU-lande, hvoraf 88 % blev anset for gyldige af de nationale myndigheder. Mindstekravet blev nået i 18 medlemslande – en rekord for europæiske borgerinitiativer.

Den 14. juni 2023 indgav initiativtagerne 1.502.319 godkendte støttetilkendegivelser til Kommissionen. Tyskland stod i spidsen for støtten til initiativet Et pelsfrit Europa med 518.534 støttetilkendegivelser efterfulgt af Frankrig (107.672) og Sverige (101.645). Indsendelsen af underskrifterne åbnede for undersøgelsesperioden på 6 måneder. 

Antal støttetilkendegivelser indsamlet i forbindelse med Et pelsfrit Europa pr. medlemsland

A visual map showing the distribution of signatures collected
Fur Free Europe reached the minimum thresholds in 18 Member States. Source: European Citizens' Initiative website, 2024.

Punkterne på diagrammet viser de EU-lande, hvor det mindste antal underskrifter, der kræves for at støtte initiativet, er blevet opfyldt. Et Pelsfrit Europa nåede minimumskravet i 18 medlemslande. Den fulde tabel med støttetilkendegivelser til Et pelsfrit Europa findes på Kommissionens særlige webside

 

Virkningen af Et pelsfrit Europa

Formel indgivelse og møder med Kommissionen

Efter den formelle indgivelse af initiativet "Et pelsfrit Europa" mødtes initiativtagerne den 20. juli 2023 med Kommissionens næstformand med ansvar for værdier og gennemsigtighed, Věra Jourová, og kommissær med ansvar for sundhed og fødevaresikkerhed, Stella Kyriakides (se pressemeddelelse). 

 

Visit of representatives of the successful European Citizens’ Initiative ‘Fur Free Europe’ to the European Commission
Visit of representatives of the successful European Citizens’ Initiative ‘Fur Free Europe’ to the European Commission

(© Den Europæiske Union, 2023)

Europa-Parlamentets offentlige høring

Den 10. oktober 2023 afholdt Europa-Parlamentet en offentlig høring om initiativet "Et pelsfrit Europa". Under den offentlige høring beskrev initiativtagerne deres mål og indgik i en konstruktiv dialog med medlemmer af Europa-Parlamentet. Se optagelse af den offentlige høring.

European Parliament hearing on Fur Free Europe, showcasing the assembly in session with engaged participants.

(© Den Europæiske Union, 2023)

Plenarmøde i Europa-Parlamentet

Den 19. oktober 2023 blev initiativet "Et pelsfrit Europa" drøftet på et plenarmøde i Europa-Parlamentet. Se optagelse af plenarmødet: del 1 | del 2.

Europa-Kommissionens formelle svar

Den 7. december 2023 vedtog Europa-Kommissionen en meddelelse om dens tiltag som reaktion på initiativet "Et pelsfrit Europa". Kommissionen hilste initiativet velkommen og offentliggjorde følgende tiltag (se pressemeddelelse): 

  1. EFSA's videnskabelige udtalelse: Kommissionen bad Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) om at afgive en videnskabelig udtalelse om dyrevelfærd for pelsdyr senest i marts 2025. EFSA's udtalelse bør fokusere på de dyr, der udelukkende holdes til pelsproduktion, dvs. mink, ræve, mårhunde og chinchilla, og analysere disse dyrs velfærd, almindelige opdrætssystemer, og hvordan eventuelle velfærdsproblemer kan forebygges eller afbødes under de nuværende landbrugsforhold.
  2. Evaluering af de foreslåede forbud: Kommissionen vil derefter evaluere de forbud, som efterspørges i initiativet "Et pelsfrit Europa", og blandt andet vurdere de økonomiske og sociale virkninger af disse forbud i EU. 
  3. Afgørelse om pelsdyropdræt og markedsføring af pelsprodukter: Senest i marts 2026, under hensyntagen til EFSA's udtalelse og resultaterne af evalueringen, meddeler Kommissionen, om den finder det hensigtsmæssigt at foreslå et forbud mod pelsdyravl og markedsføring af pelsprodukter i EU efter en overgangsperiode.  

Indtil da vil Kommissionen også – som omhandlet i jord til bord-strategien – fortsætte sit indledende arbejde med andre dyrevelfærdsforslag. Kommissionen træffer også en række foranstaltninger i forbindelse med pelsdyravlens indvirkning på velfærden, den offentlige sundhed og miljøet. Disse foranstaltninger omfatter besøg på pelsdyrfarme i medlemslandene for at se, hvilke "One Health-mekanismer", der anvendes, og en konsekvensanalyse med henblik på eventuelt at foretage en revision af forordningen om mærkning af tekstiler. Kommissionen vil følge en One Health-tilgang for at forebygge, opdage og reagere på sygdomsudbrud på pelsdyrfarme, da den anerkender, at menneskers, dyrs og miljøets sundhed hænger uløseligt sammen.

Den 9. februar 2024 mødtes initiativtagerne med daværende kommissær Stella Kyriakides for at drøfte svaret på deres initiativ.

Visit of representatives of the European Citizens' Initiative "Fur Free Europe" to the European Commission
Visit of Representatives of the European Citizens' Initiative 'Fur Free Europe' to the European Commission

(© Den Europæiske Union, 2024)

 

Gode råd til fremtidige initiativtagere

Med disse gode råd fra initiativtagerne til Et pelsfrit Europa sikrer du en vellykket kampagne:

Gør forarbejdet, inden du begynder! 

Grundig forberedelse er afgørende. Sørg for, at du fuldt ud forstår processen vedrørende europæiske borgerinitiativer og de tilhørende lovkrav for at undgå hindringer på vejen.

 

Spørg vores eksperter, hvis der er noget, du er i tvivl om angående dit initiativ.

 

Sørg for at skabe partnerskaber med etablerede civilsamfundsorganisationer

Arbejd sammen med organisationer, som allerede har borgernes opmærksomhed og støtte. Deres etablerede netværk kan hjælpe dig med at sprede dit budskab.

Udvid dit netværk

Fokusér på at skabe nye forbindelser og partnerskaber for at nå ud til flere. Jo flere forbindelser du skaber, jo større virkning vil dit initiativ få.

Giv muligheder til dem, der støtter dig

Gør det muligt for dem, der støtter din sag, aktivt at promovere din kampagne. Giv dem de rette værktøjer såsom centrale oplysninger, kommunikationsressourcer og vigtige kampagnedatoer, så de kan dele dit budskab på deres egne kanaler.

 

Yderligere oplysninger

Et pelsfrit Europa