Siirry pääsisältöön
EU:n kansalaisaloitefoorumi

Eurooppalainen kansalaisaloite: ei EU-rahoitusta maille, joilla ei ole riippumatonta oikeuslaitosta ja oikeusvaltioperiaatetta?

Päivitetty: 30/06/2020

Eurooppalainen kansalaisaloite: asetetaan uusille EU:n jäsenvaltioille kiinteä määräaika niiden oikeusjärjestelmien uudistamiselle ja asetetaan kaikkien jäsenten oikeus saada rahoitusta oikeusvaltioperiaatteen mukaisesti.

Eurooppalaisessa kansalaisaloitteessa ”Stop corruption in the EU” ehdotetaan, että hiljattain liittyneille maille asetetaan määräaika oikeusjärjestelmien uudistamiselle. Se kehottaa myös noudattamaan oikeusvaltioperiaatetta edellytyksenä sille, että jokainen jäsenvaltio saa EU:n varoja 

”Korruption torjunta ” -aloitteen alullepanijoina olemme vakuuttuneita siitä, että petokset ja EU:n varojen väärinkäyttö vaikuttavat kaikkiin maihin sekä kaikkiin kansalaisiin, jotka veronmaksajina osallistuvat EU:n talousarvioon. Sen vuoksi ehdotamme EU:n lainsäädäntöön muutoksia, jotka auttavat oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen valvonnassa ja korruption torjunnassa.

Korruptio on ilmiö, jota ei voida koskaan poistaa kokonaan, mutta sen aiheuttamaa vahinkoa voidaan lieventää ja rajoittaa oikeusvaltioperiaatteen tehokkaalla täytäntöönpanolla.

Stop Corruption Rule of Law

Eurobarometri-tutkimuksen mukaan 71,6 prosenttia eurooppalaisista katsoo, että EU:n varoihin kohdistuvat petokset ovat yleinen ilmiö, ja yli 80 prosenttia kannattaa ja tunnustaa oikeusvaltioperiaatteen pääperiaatteiden merkityksen.

Monet yleiseurooppalaiset toimielimet ja mekanismit osallistuvat EU:n varoihin kohdistuvien petosten riskin hallintaan, mutta vain yksittäisten jäsenvaltioiden kansalliset viranomaiset voivat osallistua samanaikaisesti prosessin kaikkiin neljään vaiheeseen – ennaltaehkäisyyn, havaitsemiseen, tutkintaan ja seuraamuksiin.

Uskomme, että Euroopan syyttäjänviraston perustaminen antaa lisäoikeuksia tutkia tällaisia rikkomuksia ja määrätä niistä seuraamuksia, mutta se ei poista tai vähennä kansallisten viranomaisten keskeistä roolia korruption torjunnassa, oikeusvaltioperiaatteen täytäntöönpanossa ja ylläpitämisessä.

”Stop corruption in the EU” -kansalaisaloitteen alullepanijat ovat asettaneet kaiken edellä mainitun osalta seuraavat kaksi tavoitetta:

1. Uusien unioniin liittyneiden maiden oikeusjärjestelmien uudistusten toteuttamista koskevan tiukan määräajan käyttöönotto

Kolme viimeistä EU:n laajentumiskierrosta johtivat siihen, että unioniin liittyi 13 uutta jäsenvaltiota: Viro, Kypros, Latvia, Liettua, Malta, Puola, Slovakia, Slovenia, Unkari ja Tšekki vuonna 2004, Bulgaria ja Romania vuonna 2007 ja Kroatia vuonna 2013.

Uudet jäsenvaltiot voivat saada tukea liittymistä valmistelevista rahastoista ja koheesiorahastosta sekä rakenneuudistusten tukiohjelmasta.

Toisin kuin vuonna 2004 liittyneissä maissa ja Kroatiassa vuonna 2013, Bulgarian ja Romanian liittyminen vuonna 2007 liittyi yhteistyö- ja seurantamekanismiin, koska nämä kaksi maata eivät olleet vielä edistyneet riittävästi oikeuslaitoksen uudistamisessa, korruptiossa ja (Bulgarian) järjestäytyneessä rikollisuudessa.

Kun aloite rekisteröitiin viime vuoden syyskuussa, Bulgaria ja Romania olivat olleet EU:n jäseniä yli 12 vuotta. Tämän jälkeen Euroopan komissio päätti marraskuussa 2019, että yhteistyö- ja seurantamekanismin seuranta voidaan lopettaa Bulgarian osalta (äänestys Euroopan parlamentissa mutta ei EU:n neuvostossa), mutta sitä sovelletaan edelleen Romaniassa.

Tähän mennessä Bulgaria ei ole vielä saattanut päätökseen syyttäjäjärjestelmänsä uudistusta, EU:n varoihin kohdistuvat petokset ovat hyvin yleisiä, ja vuosina 2014–2019 havaituista 40:stä korkean tason korruptiotutkinnasta vain kolme on johtanut tuomioihin.

Vaikka yhteistyö- ja seurantamekanismissa asetetaan täsmälliset ja selkeät tavoitteet, siinä ei aseteta määräaikoja niiden täytäntöönpanolle (yhteistyö- ja seurantamekanismin koko kesto) eikä seurauksia tavoitteiden saavuttamatta jäämiselle.

Kun otetaan huomioon Bulgarian ja Romanian kokemukset ja EU:n tuleva laajentuminen, ehdotamme, että otetaan käyttöön tiukka kymmenen vuoden ajanjakso, jonka aikana uusien unioniin liittyneiden maiden on uudistettava oikeusjärjestelmiään ja varmistettava korruption tehokas torjunta.

corr

2. Oikeusvaltioperiaatteen kytkeminen siihen, miten yksittäiset jäsenvaltiot saavat EU:n varoja

Puutteet oikeusvaltioperiaatteen soveltamisessa vaikuttavat paitsi kykyyn vähentää EU:n varoihin liittyviä petoksia ja korruptiota myös tärkeimpien viranomaisten riippumattomaan toimintaan, liiketoimintaympäristön laatuun ja talouskehitykseen, tiedotusvälineiden riippumattomuuteen, julkisen talouden avoimuuteen ja moniin muihin aloihin, jotka ovat olennaisen tärkeitä kaikille Euroopan kansalaisille.

Nykyinen Euroopan komissio on ilmoittanut aikovansa seurata oikeusvaltioperiaatetta kaikissa EU:n jäsenvaltioissa. Euroopan parlamentti äänesti huhtikuussa 2019 direktiivistä, jolla EU:n varojen saanti kytketään oikeusvaltioperiaatteeseen. Nyt on ollut 14 kuukautta aikaa odottaa Euroopan unionin neuvoston päätöstä tästä direktiivistä.

Kansalaisaloitteessamme ehdotetaan, että vahvistetaan selkeät oikeusvaltioperiaatteeseen liittyvät kriteerit ja vertailuarvot, jotta tuloksista voidaan raportoida täsmällisesti. ja otetaan käyttöön mahdollisuus keskeyttää (väliaikainen) EU:n varojen maksaminen maille, jotka eivät noudata näitä perusteita, kunnes sääntöjenvastaisuudet on poistettu.

Kaikki EU:n kansalaiset maksavat takaisin Euroopan unionin seuraavan seitsenvuotisen talousarvion mukaisten avustusten ja korottomien lainojen merkittävän lisäyksen sekä suunnitellun 750 miljardin euron lainan niiden kattamiseksi. Tämä vahvistaa entisestään sitä, että tarvitaan kiireellisesti tiukempia petostentorjuntatoimenpiteitä ja asianmukaista mekanismia, jolla varmistetaan oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen kaikissa jäsenvaltioissa.

Eurooppalainen kansalaisaloite kiittää vilpittömästi kaikkia, jotka ovat olleet kosketuksissa ja ovat tähän mennessä tukeneet meitä. Olemme ohjanneet kaikki kansalaiset, jotka halusivat ilmoittaa korruptiotapauksista toimivaltaisille viranomaisille. Suhtaudumme myönteisesti kansalaistoimintaan, neuvontaan ja halukkuuteen osallistua aloitteeseen.

Stop Corruption Veneta Magistrelli

Laatijat

Veneta MAGISTRELLI

Veneta MAGISTRELLI vastaa ”Stop corruption in the EU” -aloitteesta. Hänen akateeminen ja ammatillinen taustansa liittyy liikehallintoon (Bertfordshiren yliopisto; MBA, johtajuus ja kestävyys), pienten ja keskisuurten yritysten hallinnointi ja kehittäminen. Oleskeltuaan 15 vuotta Aasiassa seitsemän vuotta sitten hän palasi Eurooppaan ja on nyt sijoittautunut Brysseliin, jossa hän on jatkuvasti kiinnostunut liike-elämän ja yhteiskunnan malleista, minkä vuoksi hän on aktiivisesti tukenut erilaisia poliittisia ja kansalaisten syitä.

Voit ottaa sinuun yhteyttä eurooppalaiseen kansalaisaloitefoorumiin tai klikkaa täällä!

Voit myös tutustua aloitteen Facebook- sivulle tai kirjoittaa sähköpostiviestin.

Lisää kommentti

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.

Kommentit

Pawel Urbanski | 02/09/2020

Tämä on erittäin arvokas innostava tekijä, jonka ansiosta Puola luo todella äärioikeistolaisen voimajärjestelmän.

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Inactive user | 18/10/2020

Olen myös pätevä.

Toivon, että suunnitellut toimenpiteet mahdollistavat EU:n varojen tavoittamisen tuensaajille!

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Vastuuvapauslauseke: EU:n kansalaisaloitefoorumissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Ne eivät millään tapaa edusta Euroopan komission tai Euroopan unionin kantaa.
Onko kansalaisaloitteesi valmis rekisteröitäväksi?

Haluatko allekirjoittaa kansalaisaloitteen? Haluatko lisätietoja muista kansalaisaloitteista?