Direct naar de inhoud
Forum voor het Europees burgerinitiatief

Assya Kavrakova van ECAS over de toekomst van het Europees burgerinitiatief

Bijgewerkt op: 06/01/2021

Assya Kavrakova, directeur van ECAS: Het Europees burgerinitiatief is het eerste transnationale mechanisme voor participatieve democratie in de wereld

In dit interview met het team van het Europees burgerinitiatief geeft de uitvoerend directeur van de European Citizen Action Service (ECAS), Assya Kavrakova, ons inzicht in het instrument en doet aanbevelingen voor de ontwikkeling ervan tot een doeltreffend instrument van participerende democratie.

Een kernelement van de werkzaamheden van ECAS is het ondersteunen van democratische participatie in en betrokkenheid bij de EU. Hoe doeltreffend is het Europees burgerinitiatief om deze deelname te vergemakkelijken?

Het Europees burgerinitiatief is om een aantal redenen een uniek instrument. Om te beginnen is het het eerste transnationale mechanisme voor participerende democratie, niet alleen in Europa, maar wereldwijd.

Ten tweede hebben Europese burgers dankzij het Europees burgerinitiatief voor het eerst in de geschiedenis van de Europese Unie dezelfde rechten als het Europees Parlement en de Raad, namelijk om de Commissie te verzoeken wetgeving aan te nemen over een bepaald onderwerp dat onder haar bevoegdheid valt.

Dit gezegd zijnde, is het initiatief geen instrument voor dagelijks gebruik, en misschien terecht, kan het potentieel ervan voor het vaststellen van de agenda op Europees niveau alleen worden onderzocht door degenen die de steun van de burgers in ten minste zeven lidstaten kunnen mobiliseren. Deze eis zorgt ervoor dat zij representatief is voor echte Europese belangen of zorgen.

Wat waren de belangrijkste belemmeringen voor de betrokkenheid van burgers bij het Europees burgerinitiatief?

Kortom, het is moeilijk te gebruiken. Hoewel wij het erover eens zijn dat er waarborgen moeten zijn om een minimale evenwichtige vertegenwoordiging uit de hele EU te waarborgen, hebben buitensporige administratieve belemmeringen — zoals het verzamelen van te veel persoonsgegevens in sommige lidstaten — het niet geschikt gemaakt voor het beoogde doel. Dit wordt nog verergerd door problemen met de certificering van de systemen voor het online verzamelen van steunbetuigingen, de persoonlijke verantwoordelijkheid van elk lid van het burgercomité enz. De organisatoren moeten te veel inspanningen leveren op het gebied van personele, financiële, tijd- en energiebehoeften voor wat zij aan het einde van het proces krijgen.

Hoe zal de herziening van het Europees burgerinitiatief deze kwesties aanpakken en bijdragen tot een grotere doeltreffendheid ervan als instrument van participerende democratie?

De door de Commissie voorgestelde wijzigingen van de verordening zouden zeker bijdragen tot de gebruiksvriendelijkheid van het initiatief. Deze zullen tot doel hebben de kosten en lasten van het proces te verminderen, het voor burgers gemakkelijker te maken een initiatief te lanceren en organisatoren in staat te stellen efficiënt en doeltreffend campagnes te voeren. De mogelijkheid om op 16-jarige leeftijd een initiatief te ondertekenen zal de burgerparticipatie vergroten en de gemeenschap van het Europees burgerinitiatief verrijken.

De Europese Commissie heeft onlangs eenforumvoor het Europees burgerinitiatief gelanceerd. Welk effect zal dit naar verwachting hebben?

Wij hopen dat het forum zal uitgroeien tot een echt samenwerkingsplatform, dat deel uitmaakt van de Europese publieke ruimte. Het biedt alle geïnteresseerde Europese burgers de kans om te debatteren, van gedachten te wisselen en met elkaar in contact te treden. Zij zullen kunnen leren wat het Europees burgerinitiatief is en hoe het zich sinds de lancering ervan heeft ontwikkeld.

Het forum zal toekomstige organisatoren ook helpen feedback te krijgen over hun ideeën voor initiatieven, samenwerkende en supporters te vinden en van elkaars ervaringen met het instrument te leren.

Tot slot, maar daarom niet minder belangrijk, zullen de huidige en toekomstige organisatoren kunnen profiteren van onafhankelijk deskundig advies over de juridische aspecten, fondsenwerving en campagneacties van hun initiatieven, kosteloos.

Als het forum in de toekomst het systeem voor het online verzamelen van steunbetuigingen dat de Commissie de organisatoren ter beschikking stelt, wordt geïntegreerd en de website in één loket wordt geïntegreerd, dan kunnen we spreken over een echt ecosysteem van het Europees burgerinitiatief.

Debetrokkenheid van burgers bij het Europees burgerinitiatief hangt in grote mate af van de mate waarin het initiatief bekend is. Wat wordt er gedaan om de bekendheid van het initiatief in de hele EU te vergroten?

Ik ben van mening dat tot nu toe niet veel. Helaas heeft dit gebrek aan bewustzijn een extra last voor de organisatoren met zich meegebracht: zij moeten niet alleen hun oorzaak uitleggen, maar ook wat het Europees burgerinitiatief is. Dit heeft veel van hen ontmoedigd en als gevolg daarvan opgegeven.

De drie jaar durende bewustmakingscampagne die de Commissie in de lidstaten organiseert, is zeer welkom en noodzakelijk. Dit moet echter gepaard gaan met een bewuste inspanning van zowel hoge EU-ambtenaren als nationale politici om het Europees burgerinitiatief uit te leggen en er waar mogelijk naar te verwijzen.

Welke andere stappen beveelt u, naast bewustmaking, aan om de betrokkenheid bij het Europees burgerinitiatief te vergroten en de doeltreffendheid ervan te verbeteren?

De uitvoering van een Europees burgerinitiatief moet en zal worden vereenvoudigd door de herziening van de verordening. De respons van Europese besluitvormers op succesvolle initiatieven moet echter ook worden versterkt. Naast de Commissie kan het Europees Parlement zeker een grotere rol spelen bij het overwegen van de initiatieven, en de Raad moet een werkgroep van deskundigen voor het Europees burgerinitiatief oprichten die vergelijkbaar is met die op andere gebieden (vrij verkeer, migratie enz.). Veel initiatieven zouden op nationaal niveau kunnen worden opgevolgd in lidstaten waar er voldoende politieke wil is, zelfs als er geen wetgevende follow-up op Europees niveau is.

Auteurs

Assya Kavrakova

Directeur van ECAS

Reageren

Om een reactie te plaatsen, moet u zich eerst aanmelden of registreren.
Disclaimer: De op het EBI-forum geventileerde meningen geven uitsluitend het standpunt van de auteurs weer en mogen beslist niet worden beschouwd als het standpunt van de Europese Commissie of van de Europese Unie.