Gå til hovedindholdet
Forum for det europæiske borgerinitiativ

Assya Kavrakova fra ECAS om det europæiske borgerinitiativs fremtid

Opdateret den: 06/01/2021

Assya Kavrakova, direktør for ECAS: Det europæiske borgerinitiativ er den første tværnationale mekanisme for deltagelsesdemokrati i verden

I dette interview med teamet for det europæiske borgerinitiativ giver den administrerende direktør Assya Kavrakova (European Citizen Action Service) Assya Kavrakova os indsigt i værktøjet og fremsætter anbefalinger til, hvordan det kan udvikles til et effektivt instrument for deltagelsesdemokrati.

Et centralt element i ECAS "arbejde er at støtte demokratisk deltagelse i og engagement i EU. Hvor effektivt er det europæiske borgerinitiativ med hensyn til at lette denne deltagelse?

Det europæiske borgerinitiativ er et enestående instrument af en række årsager. Først og fremmest er det den første tværnationale mekanisme for deltagelsesdemokrati, ikke kun i Europa, men i hele verden.

For det andet har borgerne for første gang i Den Europæiske Unions historie takket være det europæiske borgerinitiativ samme rettigheder som Europa-Parlamentet og Rådet — nemlig at opfordre Kommissionen til at lovgive om et bestemt emne inden for dens kompetenceområde.

Når det er sagt, er initiativet ikke et værktøj til daglig brug, og det er måske med rette, at dets potentiale for fastsættelse af dagsordenen på europæisk plan kun kan undersøges af dem, der er i stand til at mobilisere støtte fra borgerne i mindst syv medlemsstater. Dette krav sikrer, at det er repræsentativt for reelle europæiske interesser eller bekymringer.

Hvad har været de største hindringer for borgernes inddragelse i det europæiske borgerinitiativ?

Kort sagt har den vist sig at være vanskelig at bruge. Selv om vi er enige om, at der bør være garantier for at sikre et minimum af afbalanceret repræsentation fra hele EU, har overdrevne administrative hindringer — såsom indsamling af for mange personoplysninger i nogle medlemsstater — gjort dem uegnede til formålet. Dette er blevet forværret af vanskelighederne med at certificere onlineindsamlingssystemerne, det personlige ansvar for hvert medlem af borgerkomitéen osv. Der er behov for en for stor indsats på initiativtagernes vegne i form af ressourcer — menneskelige, finansielle, tidsmæssige og energimæssige — til det, de får ved processens afslutning.

Hvordan vil revisionen af det europæiske borgerinitiativ behandle disse spørgsmål og bidrage til at øge dets effektivitet som et redskab til deltagelsesdemokrati?

Kommissionens foreslåede ændringer af forordningen vil helt sikkert bidrage til initiativets brugervenlighed. Disse vil sigte mod at mindske omkostningerne og byrden ved processen, gøre det lettere for borgerne at iværksætte et initiativ og sætte initiativtagerne i stand til at gennemføre kampagner på en effektiv og virkningsfuld måde. Muligheden for at underskrive et initiativ i en alder af 16 år vil øge borgernes deltagelse og sigte mod at berige det europæiske borgerinitiativ.

Europa-Kommissionen har for nylig lanceret etforumfor det europæiske borgerinitiativ. Hvilken virkning forventes dette at få?

Vi håber, at forummet vil udvikle sig til en reel samarbejdsplatform, der er en del af det europæiske offentlige rum. Det vil give alle interesserede europæiske borgere mulighed for at debattere, udveksle synspunkter og skabe kontakt med hinanden. De vil kunne lære om, hvad det europæiske borgerinitiativ er, og hvordan det har udviklet sig, siden det blev lanceret.

Forummet vil også hjælpe fremtidige arrangører med at få feedback om deres idéer til initiativer og finde samarbejdspartnere og støtter samt lære af hinandens erfaringer med værktøjet.

Sidst, men ikke mindst, vil nuværende og fremtidige initiativtagere gratis modtage uafhængig ekspertrådgivning om juridiske aspekter, fundraising og kampagneaspekter af deres initiativer.

Hvis forummet, det onlineindsamlingssystem, som Kommissionen stiller til rådighed for initiativtagerne, og webstedet integreres i en one-stop-shop, vil vi kunne tale om et egentligt økosystem for det europæiske borgerinitiativ.

Borgernes engagement i det europæiske borgerinitiativ afhænger i vid udstrækning af kendskabet til initiativet. Hvad gøres der for at øge kendskabet til initiativet i hele EU?

Det er efter min opfattelse ikke meget før nu. Desværre har denne manglende bevidsthed lagt en ekstra byrde på initiativtagerne — de skal ikke blot forklare deres årsag, men også hvad det europæiske borgerinitiativ er. Dette har afskrækket mange af dem, og de er som følge heraf opgivet.

Den treårige oplysningskampagne, som Kommissionen tilrettelægger i medlemsstaterne, er meget velkommen og nødvendig. Det bør dog kombineres med en bevidst indsats fra både EU's øverste embedsmænd og nationale politikere for at forklare og henvise til det europæiske borgerinitiativ, når det er muligt.

Hvilke andre skridt anbefaler du ud over bevidstgørelse at øge engagementet i det europæiske borgerinitiativ og forbedre dets effektivitet?

Processen med at gennemføre et europæisk borgerinitiativ bør og vil blive forenklet med revisionen af forordningen. De europæiske beslutningstageres reaktion på vellykkede initiativer bør dog også styrkes. Ud over Kommissionen kan Europa-Parlamentet helt sikkert spille en større rolle i overvejelserne om initiativerne, og Rådet bør træde ind i og nedsætte en ekspertgruppe om det europæiske borgerinitiativ i lighed med gruppen på andre områder — fri bevægelighed, migration osv. Mange initiativer kan følges op på nationalt plan i medlemsstater, hvor der er tilstrækkelig politisk vilje, selv om der ikke er nogen lovgivningsmæssig opfølgning på europæisk plan.

Blogartikelforfattere

Assya Kavrakova

Direktør for ECAS

Skriv en kommentar

For at tilføje kommentarer, skal du logge ind eller registrere dig.
Ansvarsfraskrivelse: De holdninger, der gives udtryk for i forummet for det europæiske borgerinitiativ, er alene udtryk for forfatternes synspunkter og kan ikke på nogen måde anses for at afspejle Europa-Kommissionens eller EU's holdning.
Er du klar til at registrere dit borgerinitiativ?

Vil du skrive under på et borgerinitiativ? Vil du gerne vide mere om nuværende eller tidligere borgerinitiativer?