Direct naar de inhoud
Forum voor het Europees burgerinitiatief

Invoering van het begrip „justitieel precedent” in alle lidstaten van de EU

Auteur: Marius Pitigoi |
Bijgewerkt op: 11/01/2023 |
Aantal keer bekeken: 2012

Hoewel het voor veel burgers vreemd lijkt, is er in de meeste EU-lidstaten geen sprake van een gerechtelijk precedent. De rechterlijke instanties zijn dus geenszins gebonden aan gerechtelijke precedenten, in de praktijk zijn er tal van voorbeelden waarin precies dezelfde zaak (bijvoorbeeld oneerlijke bedingen in overeenkomsten) met dezelfde verweerder, zelfs met dezelfde advocaten, door verschillende rechterlijke instanties verschillend wordt beoordeeld.

Onze ngo strijdt voor democratie en mensenrechten en heeft verschillende rechtszaken tegen de Roemeense staat. We hebben veel uren doorgebracht om de jurisprudentie te bestuderen en niet een paar keer dat we een besluit hebben gekregen dat wij in totaal oneens waren met een ander besluit waarop wij zich hadden beroepen.

Deze feitelijke situatie is duidelijk in strijd met artikel 20 (Gelijkheid voor de wet) en artikel 47 (Recht op een doeltreffende voorziening in rechte en op een onpartijdig gerecht) van het Handvest van de grondrechten van de EU. Als hetzelfde recht door verschillende rechters verschillend wordt uitgelegd, is het niet alleen niet hetzelfde voor iedereen, maar ook is de procedure niet eerlijk.

Om de uniforme toepassing van het recht te eisen, bieden civielrechtelijke stelsels bepaalde mechanismen die de justitiabele niet ter beschikking staan, dan kan hij deze niet initiëren. Bovendien kunnen de justitiabelen niet profiteren van een dergelijk mechanisme, aangezien dit alleen gevolgen heeft voor de toekomst.

Ons doel is een Europees maatschappelijk initiatief op te zetten om de Commissie te verzoeken een richtlijn uit te vaardigen waarmee het begrip „justitieel precedent” effectief zal worden gehandhaafd.

Wij zijn ons ervan bewust dat de rechtsstelsels en -tradities in de lidstaten van de EU verschillend zijn, en daarom vragen we niet om de invoering van een bepaalde vorm.

Wij vragen echter dat de justitiabele een concrete manier heeft om een gerechtelijke procedure in te leiden en dat er bepaalde gevolgen zijn als een rechter besluit een gerechtelijk precedent te negeren (aanbevelingen zijn niet genoeg, ze worden vaak genegeerd en wanneer dat het belangrijkst is).

Wij weten dat het voor ons moeilijk zal zijn en dat er geen politieke wil is om ons optreden te steunen, maar wij zijn vastbesloten dit te doen. Alles begint immers met een droom, niet?

Neem contact met mij op als u wilt meedoen.

0
Stem

Reageren

Om een reactie te plaatsen, moet u zich eerst aanmelden of registreren.

Reacties

Avinash Singh | 12/01/2023

Beste geluk. Ik zal proberen een aantal Europese vrienden te raadplegen om zich voor uw zaak in te schrijven.

Om een reactie te plaatsen, moet u zich eerst aanmelden of registreren.
Petra Bertova | 13/01/2023

Laten we deze hypothetische situatie in overweging nemen:

Een justitiabele bevindt zich in een situatie waarin zijn zaak een tegengestelde uitkomst had dan een eerdere zaak. Als hij geld heeft voor een advocaat, kan hij zich wenden tot de rechtbank van de EU en zich uitspreken over de artikelen 20 en 47 van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie.

Mijn vraag is: Zal hij winnen?

Zo ja, dan is de oplossing voor dit probleem geld (om de advocaat te betalen)

En mijn suggestie voor de oplossing is NEE MONEY. Hoe zit het met het systeem waar u recht hebt op kosteloze dienstverlening? Justitie moet hier zijn voor iedereen, niet alleen voor mensen die rijk zijn en zich het kunnen veroorloven...

Ik ben van mening dat, als mensen hun rechten gratis, en niet ook bevoorrechte zaken, in acht worden genomen en de aanbevelingen niet worden genegeerd. Want nu hebben mensen geen geld om hun rechten af te dwingen.

Om een reactie te plaatsen, moet u zich eerst aanmelden of registreren.
Marius Pitigoi | 14/01/2023

Er zullen altijd goede artsen en minder goede artsen, goede advocaten en minder goede advocaten zijn.

En als u een goede arts of een goede advocaat bent, zult u cliënten hebben die meer betalen. Dit maakt deel uit van het natuurrecht, ik denk dat we dat niet kunnen veranderen. Dus ja, als het om advocaten gaat, hebben de rijken een voordeel omdat zij zich goede advocaten kunnen veroorloven.

Ik kan u vertellen wat er in Roemenië is gebeurd tijdens het communisme, toen alle artsen gelijk moesten worden betaald en alle advocaten gelijk moesten worden betaald. Er waren heel wat advocaten of artsen die gewoon niets opgaven. Waarom dan al die moeite? Hoe dan ook kregen zij hetzelfde salaris.

Het komt mij echter voor dat de discussie niet aan de orde is.

Om een reactie te plaatsen, moet u zich eerst aanmelden of registreren.
Disclaimer: De op het EBI-forum geventileerde meningen geven uitsluitend het standpunt van de auteurs weer en mogen beslist niet worden beschouwd als het standpunt van de Europese Commissie of van de Europese Unie.
Klaar om uw initiatief te registreren?

Wilt u een initiatief steunen? Wilt u meer weten over lopende of eerdere initiatieven?