Siirry pääsisältöön
EU:n kansalaisaloitefoorumi

Oikeudellisen ennakkotapauksen käsitteen käyttöönotto kaikissa EU:n jäsenvaltioissa

Laatija: Marius Pitigoi |
Päivitetty: 11/01/2023 |
Näyttökertojen määrä: 2012

Vaikka se vaikuttaa monille kansalaisille oudolta, useimmissa EU:n jäsenvaltioissa ei ole olemassa oikeudellista ennakkotapausta. Tuomioistuinten ennakkotapaukset eivät siten millään tavoin sido tuomioistuimia, ja käytännössä on useita esimerkkejä siitä, että eri tuomioistuimet arvioivat eri tavalla täsmälleen samaa asiaa (esimerkiksi sopimusten väärinkäyttöä koskevia lausekkeita), jossa sama vastaaja, jopa samojen asianajajien kanssa, arvioi eri tavalla.

Kansalaisjärjestömme taistelee demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta, ja sillä on useita kanteita Romanian valtion kanssa. Teimme useita tunteja opiskellaksemme oikeuskäytäntöä, eikä muutamaa kertaa sattunut, että saimme päätöksen, joka oli täysin eri mieltä toisen mainitsemamme päätöksen kanssa.

Tämä tilanne on selvästi EU:n perusoikeuskirjan 20 artiklan (Yhdenvertaisuus lain edessä) ja 47 artiklan (Oikeus tehokkaisiin oikeussuojakeinoihin ja puolueettomaan tuomioistuimeen) vastainen. Jos eri tuomioistuimet tulkitsevat samaa lakia eri tavoin, sen lisäksi, että laki ei ole sama kaikille, menettely ei myöskään ole oikeudenmukainen.

Vaatiakseen lain yhdenmukaista soveltamista siviilioikeudelliset järjestelmät tarjoavat tiettyjä mekanismeja, jotka eivät ole asianosaisen käytettävissä, mutta eivät voi panna niitä vireille. Sitäkin suuremmalla syyllä asianosaiset eivät voi hyötyä tällaisesta mekanismista, joka vaikuttaa vain tulevaisuuteen.

Tavoitteenamme on käynnistää eurooppalainen kansalaisaloite, jolla pyritään saamaan komissio antamaan direktiivi, jossa oikeudellisen ennakkotapauksen käsite pannaan tehokkaasti täytäntöön.

Olemme tietoisia siitä, että EU:n jäsenvaltioiden oikeusjärjestelmät ja perinteet ovat erilaisia, minkä vuoksi emme pyydä tietyn muodon käyttöönottoa.

Vaadimme kuitenkin, että asianosaisella on konkreettinen tapa vedota oikeuskäsittelyyn ja että on tiettyjä seurauksia, jos tuomari päättää olla ottamatta huomioon tuomioistuimen ennakkotapausta (suositukset eivät riitä, vaan niitä ei oteta huomioon moneen kertaan ja silloin, kun sillä on eniten merkitystä).

Tiedämme, että meille on vaikeaa ja ettei ole poliittista tahtoa tukea toimintaamme, mutta olemme päättäneet aloittaa tämän tavoitteen. Kaikki alkaa unelmalla, eikö se?

Ota minuun yhteyttä, jos haluat osallistua.

0
Piste

Lisää kommentti

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.

Kommentit

Avinash Singh | 12/01/2023

Paras onne. Yritän pyytää joitakin eurooppalaisia ystäviä rekisteröitymään.

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Petra Bertova | 13/01/2023

Otetaan huomioon tämä hypoteettinen tilanne:

Asianosainen on tilanteessa, jossa hänen asiansa ratkaistiin toisin kuin eräässä aikaisemmassa asiassa. Jos hänellä on rahaa asianajajaa varten, hän voi nostaa kanteen EU:n tuomioistuimessa ja vedota perusoikeuskirjan 20 ja 47 artiklaan.

Kysymykseni kuuluu: Voittaako hän?

Jos vastaus on kyllä, ratkaisu tähän ongelmaan on raha (maksettava asianajajalle).

Ja ratkaisuehdotukseni on EI MONEY. Mikä on järjestelmä, jossa sinulla on oikeus maksuttomaan oikeudelliseen palveluun? Täällä olisi oltava oikeutta kaikille eikä vain niille, joilla on runsaasti taloja, joilla on siihen varaa...

Uskon, että jos ihmisille taataan heidän oikeutensa ilmaiseksi, noudatetaan myös ennakkotapauksia eikä suosituksia unohdeta. Tällä hetkellä ihmisillä ei ole rahaa oikeuksiensa toteuttamiseen.

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Marius Pitigoi | 14/01/2023

Tarjolla on aina hyviä lääkäreitä ja vähemmän hyviä lääkäreitä, hyviä lakimiehiä ja vähemmän hyviä lakimiehiä.

Jos olet hyvä lääkäri tai hyvä lakimies, sinulla on asiakkaita, jotka maksavat enemmän. Tämä on osa luonnonlainsäädäntöä, en usko, että sitä voi muuttaa. Kyllä, kun kyse on asianajajista, rikkailla on etulyöntiasema, koska heillä on varaa hyviin asianajajiin.

Voin kertoa, mitä Romaniassa tapahtui kommunismin aikana, jolloin kaikille lääkäreille oli maksettava sama palkka, kaikille asianajajille oli maksettava sama palkka. Monet lakimiehet tai lääkärit eivät yksinkertaisesti huolehtineet mistään. Miksi kulkija? He saivat joka tapauksessa saman palkan.

Minusta vaikuttaa kuitenkin siltä, että keskustelu on aiheeton.

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Vastuuvapauslauseke: EU:n kansalaisaloitefoorumissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Ne eivät millään tapaa edusta Euroopan komission tai Euroopan unionin kantaa.
Onko kansalaisaloitteesi valmis rekisteröitäväksi?

Haluatko allekirjoittaa kansalaisaloitteen? Haluatko lisätietoja muista kansalaisaloitteista?