Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Alegătorii fără frontiere, Inițiativa cetățenească europeană care solicită drepturi politice depline pentru cetățenii UE în țara lor de reședință

Actualizat la: 20/04/2020

Alegătorii fără frontiere, Inițiativa cetățenească europeană care solicită drepturi politice depline pentru cetățenii UE în țara lor de reședință

Să permită cetățenilor UE să voteze la alegerile regionale și naționale și la referendumurile din țara lor de reședință și să își consolideze drepturile existente de a vota și de a candida la alegerile europene și municipale: acesta este obiectivul ultimei inițiative cetățenești europene înregistrate de Comisia Europeană.  Miza este reprezentată de drepturile politice depline ale peste 17 milioane de europeni care locuiesc într-o altă țară decât cea a cărei cetățenie o dețin.

Povestea lui Beniamino Brunati

Este un paradox al democrației europene: șaptesprezece milioane de europeni care locuiesc într-un stat membru diferit de țara lor de origine nu au adesea drept de vot din cauza barierelor juridice sau birocratice. Cu toate acestea, opinia lor ar putea anula rezultatul unor consultări importante, referendumul privind Brexitul fiind un exemplu frapant. Pentru a aborda această problemă, Fundația ECIT a lansat inițiativa cetățenească europeană „Voteri fără frontiere”, înregistrată de Comisia Europeană la 4 martie, solicitând drepturi politice depline pentru cetățenii europeni aflați în mișcare. O astfel de schimbare ar contribui la abandonarea unui sistem învechit, bazat pe state, care subestimează nivelul de mobilitate atins de Uniunea Europeană și ar oferi un sens deplin noțiunii de cetățenie europeană.

vote

Având în vedere că 81 % din populația europeană o sprijină în 2019, principiul libertății de circulație este considerat, în general, ca fiind cea mai bună realizare a Uniunii Europene în ultimele decenii. Cu toate acestea, din momentul în care a fost promovată în anii 1980, această libertate a evoluat considerabil de la simple sale origini economice la aspecte mai complexe. Având în vedere că mobilitatea a crescut în special în ultimul deceniu, a devenit evident că acest lucru nu se referă doar la munca într-un alt stat membru, ci și la contribuția la viața comunității locale într-un sens mai larg, ceea ce ridică problema drepturilor politice și a posibilității de a le exercita. În primul rând, obligația de a plăti impozite într-un stat membru ar trebui să fie legată de dreptul de a avea un cuvânt de spus – indiferent dacă este activ sau pasiv – în procesele sale politice, urmând principiul „nicio impozitare fără reprezentare”.

Prin urmare, alegătorii fără frontiere urmăresc trei obiective principale în solicitarea sa adresată instituțiilor europene:

  • Recunoașterea automată a cetățenilor UE ca alegători în locul în care își au reședința și eliminarea obstacolelor din calea votului și a participării la alegeri transfrontaliere;
  • Renovarea suportului universal ca drept fundamental și valoare europeană. Cetățenii UE ar trebui să aleagă dacă să voteze în țara lor de reședință sau în țara de origine pentru toate alegerile și referendumurile;
  • Să cerceteze impactul unor astfel de măsuri în ceea ce privește acoperirea universală pentru cetățenii UE și modul în care aceștia ar putea include resortisanți ai țărilor terțe.

În acest context, dinamica umană joacă un rol fundamental în apărarea acestui drept: foarte adesea, țara în care alegem să trăim constituie o nouă „casă”, nu neapărat secundară față de țara noastră de origine, la a cărei vitalitate contribuim prin activitățile și angajamentul nostru zilnic. Prin urmare, este important să avem un impact în această țară prin votul nostru la orice nivel electoral – și nu numai la alegerile locale și europene, astfel cum permit în prezent legislațiile în anumite state membre. În plus, construirea unei astfel de democrații europene transnaționale și actualizate ar oferi un răspuns puternic forțelor populiste care insistă asupra dimensiunii naționale a politicii: a da glas acestor 17 de milioane de europeni ar traduce frumusețea de a fi o comunitate mare, unită, dar diversă, în termeni politici.

vote21

Prezența record la vot a alegerilor europene din 2019 a marcat un impuls pe care nu trebuie să îl ratăm dacă dorim să avem un impact concret asupra viitorului democrației europene. În prezent, mai mulți europeni sunt dispuși să își facă auzită vocea în forurile europene, astfel încât dezvoltarea de noi instrumente democratice trebuie să fie însoțită de consolidarea celor existente, care este cea mai importantă soluție a alegătorilor fără frontiere.

Pentru a ajunge în mod semnificativ și eficient la instituțiile europene, ECIT a format un grup operativ format din studenți și stagiari europeni în cele două legături, în mod natural în mișcare și venind de pe întreg continentul. Accentul pus pe tineret este un aspect fundamental al acestei inițiative cetățenești europene, preconizată într-un viitor în care integrarea politică și socială europeană va continua să crească datorită noilor generații de cetățeni care nu sunt constrânși de frontierele naționale din interiorul UE.

vote23

Printre alte câteva activități, grupul nostru operativ se ocupă de dezvoltarea unor parteneriate puternice cu asociații care împărtășesc aceeași viziune la nivel european, național și local, pentru a crea o rețea de sprijin pentru propunerea noastră în rândul entităților care cred în importanța unor drepturi politice mai numeroase și mai puternice. Prin urmare, sunt în curs de elaborare strategii naționale pentru a se adresa ONG-urilor, precum și universităților și centrelor de cercetare. După cum s-a subliniat printre obiectivele noastre, cercetarea joacă un rol extrem de important în modelul inițiativei noastre și dincolo de acesta, deoarece este în continuare important să se înțeleagă diferitele modele de mobilitate din UE și să se răspundă nevoilor politice relevante.

În acest proces, orice persoană care dorește să contribuie și să facă proiectul nostru și mai complet este în mod clar binevenită. Site-ul internet al votanților fără frontiere, precum și paginile sale de pe platformele de comunicare socială reprezintă principalul forum pentru dezbateri și povești despre drepturile politice în Europa. Oricine este invitat să ne spună povestea sa, să participe la sondajele noastre și să fie la curent cu evoluțiile inițiativei noastre cetățenești europene prin intermediul acestor canale. Pledând împreună pentru drepturi politice depline, vom fi în măsură să depășim în cele din urmă paradoxul democrației europene și să consolidăm cetățenia europeană prin intermediul instrumentului participativ fundamental, și anume o inițiativă cetățenească europeană. 

Pentru informații suplimentare, a se vedea:

Site-ul inițiativei - https://voterswithoutborders.eu/

Site-ul Fundației ECIT - https://ecit-foundation.eu/

Alegătorii asistă la frontiere pe Facebook, Instagram (voterswithout outborderseci), Twitter (VoterWOBorders)

„The Good Lobby ’Citizen Lobbyist Podcast – Ep. Inițiativa cetățenească europeană 2: activități de lobby pentru cetățenii fără frontiere

ben2

Autori

Beniamino Brunati

După finalizarea primei sale runde de studii universitare la universitățile din Bologna, Buenos Aires și Paris, Beniamino Brunati studiază în prezent pentru obținerea unei diplome de master la Institutul de Studii Europene al ULB din Bruxelles. El s-a alăturat Fundației ECIT în ianuarie 2018, deoarece crede în importanța ICE pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la problemele actuale legate de climă, egalitate și democrație în Europa. 

Conectați-vă cu Beniamino în cadrul forumului!

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.