Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet – Forum

Väljare utan gränser, det europeiska medborgarinitiativet ”Kravet på fullständiga politiska rättigheter för EU-medborgare i deras bosättningsland”

Uppdaterades den: 20/04/2020

Väljare utan gränser, det europeiska medborgarinitiativet ”Kravet på fullständiga politiska rättigheter för EU-medborgare i deras bosättningsland”

Göra det möjligt för EU-medborgare att rösta i regionala och nationella val och folkomröstningar i det land där de är bosatta, och stärka deras befintliga rätt att rösta och ställa upp i val till Europaparlamentet och i kommunala val: detta är målet för det senaste europeiska medborgarinitiativet som registrerats av Europeiska kommissionen.  Det som står på spel är de fulla politiska rättigheterna för över 17 miljoner européer som bor i ett annat land än det som de är medborgare i.

Berättelse av Beniamino Brunati

Det är en paradox i den europeiska demokratin: sjutton miljoner européer som bor i en annan medlemsstat än sitt ursprungsland saknar ofta rösträtt på grund av rättsliga eller byråkratiska hinder. Ändå skulle deras åsikt eventuellt kunna omintetgöra resultatet av viktiga samråd, eftersom folkomröstningen om brexit är ett tydligt exempel. För att ta itu med denna fråga har ECIT-stiftelsen lanserat det europeiska medborgarinitiativet ”Voters without Borders”, som registrerades av Europeiska kommissionen den 4 mars och som kräver fullständiga politiska rättigheter för EU-medborgare på väg. En sådan förändring skulle bidra till att lämna kvar ett föråldrat, statbaserat system som underskattar den rörlighetsnivå som Europeiska unionen har uppnått och skulle ge full innebörd åt begreppet europeiskt medborgarskap.

vote

81 % av EU:s befolkning stödde den 2019, och principen om fri rörlighet anses allmänt vara Europeiska unionens bästa resultat under de senaste årtiondena. Sedan den tidpunkt då den förespråkades på 1980-talet har dock denna frihet utvecklats avsevärt från sitt rena ekonomiska ursprung till att omfatta mer komplexa aspekter. Eftersom rörligheten har ökat särskilt under det senaste årtiondet har det blivit uppenbart att detta inte bara handlar om att arbeta i en annan medlemsstat, utan också om att bidra till lokalsamhällets liv i en vidare bemärkelse, vilket väcker frågan om politiska rättigheter och möjligheten att utöva dem. Till att börja med bör skyldigheten att betala skatt i en medlemsstat vara kopplad till rätten att yttra sig – oavsett om det är aktivt eller passivt – i dess politiska processer, i enlighet med principen om ”ingen beskattning utan representation”.

Därför har väljare utan gränser tre huvudmål i sin begäran till EU-institutionerna:

  • Automatiskt erkänna EU-medborgare som väljare där de är bosatta och undanröja hinder för att rösta och ställa upp i val över gränserna,
  • Renovera Universal Suffrage som en grundläggande rättighet och ett europeiskt värde. EU-medborgare bör välja om de vill rösta i sitt bosättningsland eller i ursprungslandet för alla val och folkomröstningar.
  • Undersöka effekterna av sådana åtgärder mot allmän rösträtt för EU-medborgare och hur de skulle kunna inbegripa tredjelandsmedborgare.

Här spelar mänsklig dynamik en grundläggande roll för försvaret av sådana rättigheter: mycket ofta utgör det land som vi väljer att leva i ett nytt ”hem”, som inte nödvändigtvis ligger kvar i vårt ursprungsland, vars livskraft vi bidrar till genom vår dagliga verksamhet och vårt dagliga engagemang. Därför är det viktigt att påverka landet genom att rösta på valnivå – och inte bara i lokala val och val till Europaparlamentet, vilket för närvarande är tillåtet enligt lagstiftningen i vissa medlemsstater. Att bygga en sådan gränsöverskridande, aktuell europeisk demokrati skulle dessutom ge ett kraftfullt svar till populistiska krafter som insisterar på den nationella dimensionen av politiken: att ge dessa 17 miljoner européer röst skulle omsätta skönheten att vara en stor, enad och mångsidig gemenskap i politiska termer.

vote21

Det rekordhöga valdeltagandet i valet till Europaparlamentet 2019 har markerat en dynamik som vi inte får missa om vi vill ha en konkret inverkan på den europeiska demokratins framtid. Fler européer är nu villiga att göra sin röst hörd i europeiska forum, så utvecklingen av nya demokratiska verktyg måste åtföljas av en förstärkning av de befintliga, som är det yttersta mantra för väljare utan gränser.

För att nå ut till EU-institutionerna på ett meningsfullt och effektivt sätt har ECIT bildat en arbetsgrupp bestående av europeiska studenter och interner i sina två år, naturligtvis på väg, och som kommer från hela kontinenten. Fokus på ungdomar är en grundläggande aspekt av detta europeiska medborgarinitiativ, som planeras i en framtid där den europeiska politiska och sociala integrationen kommer att fortsätta att växa tack vare nya generationer av medborgare som inte begränsas av nationella gränser inom EU.

vote23

Bland flera andra verksamheter arbetar vår arbetsgrupp för att utveckla starka partnerskap med likasinnade sammanslutningar på europeisk, nationell och lokal nivå för att skapa ett nätverk av stöd för vårt förslag bland enheter som tror på vikten av fler och starkare politiska rättigheter. Nationella strategier håller därför på att utarbetas för att nå ut till icke-statliga organisationer, universitet och forskningscentrum. Såsom betonas bland våra mål spelar forskningen en mycket viktig roll i vårt initiativs mönster och i andra sammanhang, eftersom det fortfarande är viktigt att förstå de olika rörlighetsmönstren i EU och att tillgodose relevanta politiska behov.

I denna process är alla som är villiga att bidra och göra vårt projekt ännu mer fullständigt välkomna. Webbplatsen för väljare utan gränser, liksom dess sidor på sociala medier, är det viktigaste forumet för debatt och berättande om politiska rättigheter i Europa. Alla uppmanas att berätta om sin historia, delta i våra enkäter och hålla oss uppdaterade om utvecklingen av vårt medborgarinitiativ genom dessa kanaler. Genom att tillsammans förespråka fullständiga politiska rättigheter kommer vi äntligen att kunna övervinna paradoxen europeisk demokrati och stärka det europeiska medborgarskapet genom det grundläggande verktyg för deltagande som är ett europeiskt medborgarinitiativ. 

För ytterligare information, se:

Initiativets webbplats – https://voterswithoutborders.eu/

ECIT-stiftelsens webbplats – https://ecit-foundation.eu/

Väljarna kommer på Facebook, Instagram (voterswithoutborderseci), Twitter (VoterWOBorder)

The Good Lobby ’ Citizen Lobbyist Podcast – Ep. 2 – det europeiska medborgarinitiativet: lobbyverksamhet för medborgare utan gränser

ben2

Postare

Beniamino Brunati

Efter att ha avslutat sin första omgång akademiska studier vid universiteten i Bologna, Buenos Aires och Paris studerar Beniamino Brunati för närvarande en masterexamen vid ULB:s institut för Europastudier i Bryssel. Han gick med i ECIT-stiftelsen i januari 2018 eftersom han anser att medborgarinitiativ är viktiga för att öka medvetenheten om aktuella frågor om klimat, jämlikhet och demokrati i Europa. 

Kontakta Beniamino på forumet!

Kommentera

För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.
Ansvarsfriskrivning: De åsikter som uttrycks i forumet för medborgarinitiativet utgör bara författarens synpunkter och kan inte på något sätt anses spegla Europeiska kommissionens eller EU:s ståndpunkt.