Siirry pääsisältöön
EU:n kansalaisaloitefoorumi

Äänestäjät ilman rajoja – eurooppalainen kansalaisaloite, jolla vaaditaan EU:n kansalaisten täydet poliittiset oikeudet asuinmaassaan

Päivitetty: 20/04/2020

Äänestäjät ilman rajoja – eurooppalainen kansalaisaloite, jolla vaaditaan EU:n kansalaisten täydet poliittiset oikeudet asuinmaassaan

Annetaan EU:n kansalaisille mahdollisuus äänestää asuinmaansa alueellisissa ja kansallisissa vaaleissa ja kansanäänestyksissä ja vahvistetaan heidän nykyistä äänioikeuttaan ja vaalikelpoisuuttaan Euroopan parlamentin vaaleissa ja kunnallisvaaleissa: tämä on Euroopan komission rekisteröimän viimeisimmän eurooppalaisen kansalaisaloitteen tavoite.  Vaakalaudalla on täydet poliittiset oikeudet yli 17 miljoonalle eurooppalaiselle, jotka asuvat muussa kuin siinä maassa, jonka kansalaisia he ovat.

Beniamino Brunatin tarina

Se on eurooppalaisen demokratian paradoksi: 17 miljoonalla eurooppalaisella, jotka asuvat muussa jäsenvaltiossa kuin kotimaassaan, ei useinkaan ole äänioikeutta oikeudellisten tai byrokraattisten esteiden vuoksi. Heidän mielipiteensä saattaa kuitenkin kumota tärkeiden kuulemisten tulokset, sillä brexit-kansanäänestys on hälyttävä esimerkki. Tämän ongelman ratkaisemiseksi ECIT- säätiö on käynnistänyt eurooppalaisen kansalaisaloitteen ”Äänestäjät ilman rajoja”, jonka Euroopan komissio rekisteröi 4. maaliskuuta ja jossa vaaditaan täydet poliittiset oikeudet liikkeellä olevilta Euroopan kansalaisilta. Tällainen muutos auttaisi jättämään jälkeen vanhentuneen valtiollisen järjestelmän, jossa aliarvioidaan Euroopan unionin saavuttama liikkuvuuden taso ja joka antaisi täyden merkityksen Euroopan kansalaisuuden käsitteelle.

vote

Koska 81 prosenttia Euroopan väestöstä tuki sitä vuonna 2019, vapaan liikkuvuuden periaatetta pidetään laajalti Euroopan unionin parhaana saavutuksena viime vuosikymmeninä. Sen jälkeen, kun tätä vapautta kannatettiin 1980-luvulla, se on kuitenkin kehittynyt huomattavasti pelkästä taloudellisesta alkuperästään monimutkaisempiin näkökohtiin. Liikkuvuuden lisääntyessä erityisesti viime vuosikymmenen aikana on käynyt ilmeiseksi, että kyse ei ole pelkästään työskentelystä toisessa jäsenvaltiossa vaan myös paikallisyhteisön elämästä laajemmassa merkityksessä, mikä herättää kysymyksen poliittisista oikeuksista ja mahdollisuudesta käyttää niitä. Ensinnäkin velvollisuus maksaa veroja jäsenvaltiossa olisi kytkettävä oikeuteen käyttää sananvaltaa – olipa se aktiivista tai passiivista – sen poliittisissa prosesseissa noudattaen periaatetta, jonka mukaanveroa ei kanneta ilman edustusta.

Näin ollen äänestäjät ilman rajoja -järjestö pyrkii EU:n toimielimille esittämässään pyynnössä kolmeen päätavoitteeseen:

  • Tunnustetaan EU:n kansalaiset automaattisesti äänestäjiksi siellä, missä he asuvat, ja poistetaan esteet, jotka estävät äänestämästä ja asettumasta ehdolle vaaleissa yli rajojen;
  • Kunnostetaan yleismaailmallinen äänioikeus perusoikeutena ja eurooppalaiseksi arvoksi. EU:n kansalaisten olisi valittava, äänestävätkö he asuinmaassaan vai alkuperämaassaan kaikissa vaaleissa ja kansanäänestyksissä.
  • Tutkitaan, miten tällaiset toimet vaikuttavat EU:n kansalaisten yleisiin vaaleihin ja miten niihin voitaisiin sisällyttää kolmansien maiden kansalaisia.

Tässä yhteydessä ihmisen dynamiikalla on keskeinen rooli tällaisen oikeuden puolustamisessa: hyvin usein maa, jossa haluamme asua, on uusi ”koti”, ei välttämättä sekunti kuin alkuperämaamme, jonka elinvoimaisuuteen osallistumme päivittäisellä toiminnallamme ja sitoutumisellamme. Näin ollen on tärkeää saada aikaan vaikutus kyseisessä maassa äänestämällä millä tahansa vaalitasolla – ei ainoastaan paikallisvaaleissa ja Euroopan parlamentin vaaleissa, kuten tietyissä jäsenvaltioissa tällä hetkellä sallitaan lainsäädännössä. Lisäksi tällaisen ylikansallisen ja ajantasaisen eurooppalaisen demokratian luominen antaisi vahvan vastauksen populistisille voimille, jotka vaativat politiikan kansallista ulottuvuutta: näiden 17 miljoonan eurooppalaisen äänen antaminen muuttaisi kauneuden, joka on suuri, yhtenäinen ja monimuotoinen yhteisö poliittisesti.

vote21

Vuoden 2019 Euroopan parlamentin vaalien ennätyksellinen äänestysprosentti on ollut vauhtia, jota meidän ei pidä unohtaa, jos haluamme vaikuttaa konkreettisesti eurooppalaisen demokratian tulevaisuuteen. Yhä useammat eurooppalaiset haluavat nyt saada äänensä kuuluviin eurooppalaisilla foorumeilla, joten uusien demokraattisten välineiden kehittämisen yhteydessä on vahvistettava nykyisiä välineitä, jotka ovat viime kädessä äänestäjiä ilman rajoja.

ECIT on perustanut työryhmän, joka koostuu eurooppalaisista opiskelijoista ja harjoittelijoista, jotka ovat luonnollisesti liikkeellä ja tulevat kaikkialta mantereelta, jotta EU:n toimielimet voitaisiin tavoittaa mielekkäällä ja tehokkaalla tavalla. Keskittyminen nuoriin on olennainen osa tätä eurooppalaista kansalaisaloitetta, joka on tarkoitus toteuttaa tulevaisuudessa, jossa Euroopan poliittinen ja sosiaalinen yhdentyminen jatkuu sen ansiosta, että kansalaisten uudet sukupolvet, joita kansalliset rajat eivät rajoita EU:n sisällä, voivat jatkaa toimintaansa.

vote23

Työryhmän tehtävänä on muun muassa kehittää vahvoja kumppanuuksia samanmielisten yhdistysten kanssa Euroopan, kansallisella ja paikallisella tasolla. Tavoitteena on luoda tukiverkosto ehdotukselle niiden tahojen välille, jotka uskovat poliittisten oikeuksien lisäämisen ja vahvistamisen merkitykseen. Sen vuoksi kehitetään kansallisia strategioita kansalaisjärjestöjen sekä yliopistojen ja tutkimuskeskusten tavoittamiseksi. Kuten tavoitteidemme joukossa korostetaan, tutkimuksella on erittäin merkittävä rooli aloitteen mallissa ja sen ulkopuolella, koska on edelleen tärkeää ymmärtää erilaisia liikkuvuusmalleja EU:ssa ja vastata asiaankuuluviin poliittisiin tarpeisiin.

Tässä prosessissa kaikki, jotka haluavat osallistua ja tehdä hankkeestamme vieläkin täydellisemmän, ovat selvästi tervetulleita. Äänestäjät ilman rajoja -sivusto ja sen sosiaalisen median sivut ovat tärkein foorumi, jolla keskustellaan ja kerrotaan poliittisista oikeuksista Euroopassa. Kaikkia pyydetään kertomaan tarinansa, osallistumaan kyselyihin ja pysymään ajan tasalla eurooppalaisen kansalaisaloitteen kehityksestä näiden kanavien kautta. Ajamalla yhdessä täydet poliittiset oikeudet pystymme vihdoin voittamaan eurooppalaisen demokratian paradoksin ja vahvistamaan Euroopan kansalaisuutta eurooppalaisen kansalaisaloitteen muodostaman osallistavan perusvälineen avulla. 

Lisätietoja on osoitteessa

Aloitteen verkkosivusto – https://voterswithoutborders.eu/

ECIT-säätiön verkkosivusto – https://ecit-foundation.eu/

Äänestäjät Witout Borders on Facebookissa, Instagram (äänestä ilman rajoja), Twitter (VoterWOBorders)

Good Lobby’s Citizen Lobbyist Podcast – Ep. 2 ► Eurooppalainen kansalaisaloite: kansalaisten edunvalvonta ilman rajoja

ben2

Laatijat

Beniamino Brunati

Suoritettuaan ensimmäisen akateemisten opintojensa Bolognan, Buenos Airesin ja Pariisin yliopistoissa Beniamino Brunati opiskelee parhaillaan maisterintutkintoa ULB:n Eurooppa-tutkimuksen instituutissa Brysselissä. Hän liittyi ECIT-säätiöön tammikuussa 2018, koska hän uskoo, että eurooppalaiset kansalaisaloitteet ovat tärkeitä tietoisuuden lisäämiseksi ilmastoon, tasa-arvoon ja demokratiaan liittyvistä ajankohtaisista kysymyksistä Euroopassa. 

Ota yhteyttä Beniaminoiin foorumilla!

Lisää kommentti

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Vastuuvapauslauseke: EU:n kansalaisaloitefoorumissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Ne eivät millään tapaa edusta Euroopan komission tai Euroopan unionin kantaa.