Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών

Παροχή συμβουλών για τις εν εξελίξει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του προγράμματος SafePack της μειοψηφίας: προσαρμογή στο νέο πλαίσιο

Επικαιροποιήθηκε στις: 05/05/2020

Παροχή συμβουλών για τις εν εξελίξει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του προγράμματοςSafePack της μειοψηφίας: προσαρμογή στο νέο πλαίσιο

Για μια επιτυχημένη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, χρειάζεστε έναν ισχυρό σκοπό, σαφή μηνύματα, συνετή στρατηγική, καλό σχεδιασμό, αφοσιωμένους ανθρώπους, ένα μεγάλο πανευρωπαϊκό δίκτυο, οικονομικούς πόρους, διαδικτυακή και απογραμμική προβολή. Σε αυτούς τους έκτακτους καιρούς θα μπορέσετε να τις συναντήσετε δυσκολότερο ή αδύνατο.

Πριν από δύο χρόνια, αυτή τη φορά του έτους βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών: Μειοψηφία SafePack — one million signatures for diversity in Europe (Ένα εκατομμύριο υπογραφές για την πολυμορφία στην Ευρώπη). Πρόκειται για πρωτοβουλία με την οποία ζητείται η προστασία και η προώθηση σε επίπεδο ΕΕ των αυτόχθονων εθνικών μειονοτήτων και των γλωσσικών ομάδων της Ευρώπης. Η ευρωπαϊκή εκστρατεία, την οποία συντονίζει η Ομοσπονδιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Ιθαγένειας (FUEN), χρησιμοποίησε όχι μόνο τους δικούς της ανθρώπινους πόρους, αλλά και μια ομάδα εκστρατείας που συγκροτήθηκε ειδικά για την εκστρατεία αυτή, καθώς και τους πόρους των οργανώσεων-μελών του FUEN και των νέων εταίρων που μας προσχώρησαν.

Η πρωτοβουλία Minority SafePack (MSPI) δεν αποτελεί τακτική ΕΠΠ: αντί να επικεντρωθεί σε ένα μόνο ζήτημα, έπρεπε να λάβει υπόψη τα πολυάριθμα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι παραδοσιακές μειονότητες στα διάφορα κράτη μέλη και να προσπαθήσει να βρει ολοκληρωμένες λύσεις στα προβλήματα αυτά. Περιείχε εννέα προτάσεις, από ένα ευρωπαϊκό γλωσσικό κέντρο για μικρές γλώσσες έως την προσβασιμότητα οπτικοακουστικού περιεχομένου. Καθώς οι κύριες ομάδες-στόχοι ήταν οι πολίτες που ανήκουν σε μειονοτικές κοινότητες και η πρωτοβουλία μας επικεντρώθηκε στα γλωσσικά δικαιώματα, καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες για να επικοινωνήσουμε μαζί τους στη μητρική τους γλώσσα. Για τον σκοπό αυτό, επικεντρωθήκαμε στα πιο σημαντικά ζητήματα για τη συγκεκριμένη ομάδα. Καταλήξαμε στην επικοινωνία σε περισσότερες από 30 γλώσσες, κυρίως περιφερειακές γλώσσες που δεν είναι επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Μην ξεχνάτε: πέραν των 24 επίσημων γλωσσών της ΕΕ, έως 50 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ μιλούν μία από τις 60 περιφερειακές ή μειονοτικές γλώσσες. Για τον σκοπό αυτό, διατυπώσαμε εκατοντάδες μηνύματα προσαρμοσμένα στις διάφορες ομάδες-στόχους. Τα μηνύματα αυτά είχαν καλύτερη απήχηση στο κοινό-στόχο λόγω της γλώσσας: φανταστείτε ότι είστε ένας από τους 41 χιλιάδες ομιλητές Ladin στη Βόρεια Ιταλία και βλέπουμε μια ανάρτηση στο Ladin στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Οι τελευταίες εβδομάδες ήταν φημιστικές: εργαστήκαμε πιο σκληρά από ποτέ και οι αριθμοί συνέχισαν να αυξάνονται, καθώς έφθασαν το εθνικό όριο σε όλο και περισσότερα κράτη μέλη. Όλες έληξε στις 3 Απριλίου 2018, με 1.320.246 δηλώσεις υποστήριξης (εκ των οποίων 1 128.385 επικυρώθηκαν από τις εθνικές αρχές) και 11 κράτη μέλη στα οποία καταφέραμε να ξεπεράσουμε το όριο. Την τελευταία εβδομάδα της συλλογής μπορέσαμε να προσθέσουμε επιπλέον 250.000 υπογραφές ώστε να είναι στην ασφαλή πλευρά, εάν δεν είναι έγκυρες όλες οι υπογραφές. Δεν είναι ποτέ έγκυροι.

Minority

Αυτό θα ήταν δυνατό τώρα; Η απάντηση είναι κατηγορηματική ΟΧΙ.

Δεν είμαι υποχρεωμένος να σας πω πόσα άλλαξε η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος τις τελευταίες εβδομάδες. Σήμερα, ο κατάλογος προτεραιοτήτων των πολιτών της ΕΕ έχει την ίδια μορφή:

  1. Κορονοϊός

Και αυτό είναι και αυτό. Δεν υπάρχουν δύο αριθμοί. Οι άνθρωποι ανησυχούν. Δεν θέλουν να μολυνθούν, δεν θέλουν να μολύνουν άλλους, ανησυχούν για τους γονείς, τους παππούδες τους, για την εργασία τους, ανησυχούν για την επόμενη ημέρα και για το μέλλον.

Σε αυτό το κλίμα, ακόμη και όταν τελειώνει η πρώτη φάση του εγκλεισμού, εξακολουθεί να είναι δύσκολο να επιχειρηθεί μια διαφορετική ατζέντα. Το ζήτημα της νόσου COVID-19 είναι τόσο σημαντικό ώστε οτιδήποτε άλλο φαίνεται να σχετίζεται με αυτό. Δεδομένου ότι η αιτία σας είναι πιθανώς άσχετη με αυτό το θέμα, δεν είναι το πλέον σημαντικό επί του παρόντος για τα εκατομμύρια ευρωπαίων πολιτών. Ωστόσο, η χειρότερη από την πανδημία COVID-19 φαίνεται να καταργείται σταδιακά και οι εν εξελίξει πρωτοβουλίες θα πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο πλαίσιο.

Η εμπειρία μας είναι ότι τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με συνδυασμό διαύλων, οι οποίοι πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Η διαδικτυακή παρουσία, η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, οι τοπικοί υποστηρικτές και οι εθελοντές αποτελούν από κοινού τον καλύτερο συνδυασμό. Η συγκέντρωση υπογραφών στους δρόμους ή η μετάβαση από πόρτα σε πόρτα είναι, φυσικά, ακόμη και ανέφικτη, καθώς κανείς δεν θα ήθελε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των εθελοντών ή των υποστηρικτών του. Επίσης, δεν είναι η καλύτερη στιγμή για να πειστούν οι τοπικοί υποστηρικτές: μπορεί να είναι δύσκολο για αυτούς να είναι το πρόσωπο μιας εκστρατείας που προσπαθεί να κλονίσει την προσοχή από το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα του κορονοϊού. Η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης μπορεί να εξακολουθεί να είναι δυνατή, προσπαθήστε να συμπιέσετε το θέμα σας, καθώς τα μέσα ενημέρωσης θα αρχίσουν να αναζητούν άλλα θέματα εκτός από τον κορονοϊό, και το ίδιο θα ισχύει και για τις διαδικτυακές διαφημίσεις.

Τι γίνεται με τον χρόνο που χάνεται; Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει λύση για την παράταση της περιόδου συγκέντρωσης δηλώσεων υποστήριξης για τις εν εξελίξει ΕΠΠ.

Φυσικά, η χρηματοδότηση μπορεί επίσης να είναι δύσκολη για αυτούς τους επιπλέον μήνες, αλλά οι χρηματοδότες σας θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ευέλικτοι. Μην ξεχνάτε ότι δεν είστε οι μόνοι που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα και όσο μεγαλύτερη είναι η κλίμακα του προβλήματος τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη εξεύρεσης κατάλληλων λύσεων.

Αν και η συγκέντρωση υπογραφών έχει ολοκληρωθεί, το Minority SafePack αντιμετωπίζει επίσης ορισμένα σοβαρά ζητήματα: μετά από επιτυχή συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου παρουσιάσαμε τις νομοθετικές μας προτάσεις, η δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 23 Μαρτίου, αναβλήθηκε, καθώς και η συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΚ, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 22 Απριλίου. Σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΠΠ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δημοσιοποιήσει τη θέση της σχετικά με το MSPI πριν από τις 10 Ιουλίου. Όπως βλέπετε, αντιμετωπίζουμε επίσης αβεβαιότητες, αλλά είμαστε πρόθυμοι να περιμένουμε για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για τις σωστές λύσεις και ελπίζουμε ότι η Επιτροπή θα βρει την καλύτερη λύση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Εξ ονόματος της Επιτροπής Πολιτών μας ενημερώσαμε ήδη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι, δεδομένων των έκτακτων περιστάσεων, θα συμφωνήσουμε με την παράταση της προθεσμίας απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έως τον Σεπτέμβριο του 2020 και αργότερα. Θα πρέπει να κάνετε το ίδιο και να βεβαιωθείτε ότι από την πλευρά σας θα αποδείξετε την ευελιξία και την κατανόησή σας.

Αυτό που μπορείτε επίσης να κάνετε εν τω μεταξύ είναι να αξιολογήσετε το έργο και τα αποτελέσματά σας μέχρι στιγμής, να αναλύσετε τι έφτασε καλά και τι όχι, να βελτιώσετε τη στρατηγική σας και να προσπαθήσετε να παρουσιάσετε ποια θα ήταν η αιτία σας μετά τη λήξη αυτής της περιόδου. Θα πρέπει επίσης να αρχίσετε να προετοιμάζετε τη στρατηγική σας μετά την υπογραφή· η εργασία σας δεν εκτελείται μόλις λάβετε τα πιστοποιητικά επικύρωσης. Θα πρέπει να εξετάσετε τα επόμενα βήματα και να εργαστείτε σχετικά με τη στρατηγική σας για τις ομάδες συμφερόντων. Οι άνθρωποι θα αποκτήσουν νέες εμπειρίες κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, γεγονός που μπορεί ακόμη και να τους βοηθήσει να συνδεθούν καλύτερα με την αιτία σας. Μπορείτε επίσης να αποδείξετε την κοινωνική ευθύνη σας επικοινωνώντας με τους οπαδούς και το ακροατήριό σας, να τους ενημερώσετε ότι η υγεία και η ασφάλειά τους είναι οι σημαντικότερες για εσάς. Θα εκτιμήσουν τη χειρονομία αυτή.

Και μια τελευταία συμβουλή: μην χάσετε την αισιοδοξία σας. Πρόκειται για δύσκολους καιρούς για όλους μας, αλλά είμαστε όλοι μαζί σε αυτό, και μαζί θα το αντιμετωπίσουμε, και θα ξεπεράσουμε.

Lorant

Συντελεστές

Loránt Vincze, Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Υπηκοοτήτων (FUEN)

Ο Loránt Vincze είναι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Υπηκοοτήτων (FUEN), της οργάνωσης που δρομολόγησε το Minority SafePack, την 5η επιτυχημένη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών στην ιστορία της ΕΕ. Κατά την περίοδο 2017-18, ο Loránt διετέλεσε συντονιστής της πανευρωπαϊκής εκστρατείας Minority SafePack. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της φάσης συγκέντρωσης υπογραφών, εξελέγη βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξ ονόματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας των Ούγγρων στη Ρουμανία το 2019.

Αφήστε ένα σχόλιο

Για να προσθέσετε τα σχόλιά σας, πρέπει να γίνει η ταυτοποίησή σας ή να εγγραφείτε.
Δήλωση αποποίησης ευθύνης: Τα σχόλια που διατυπώνονται στο φόρουμ της ΕΠΠ αντανακλούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι αντανακλούν τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.