Ugrás a fő tartalomra
Az európai polgári kezdeményezés fóruma

Kisebbségi SafePack tanácsadás folyamatban lévő kezdeményezésekhez: alkalmazkodás az új környezethez

Frissítés dátuma: 05/05/2020

Kisebbségi SafePack tanácsadás folyamatban lévő kezdeményezésekhez: alkalmazkodás az új környezethez

A sikeres európai polgári kezdeményezéshez határozott indokra, világos üzenetekre, bölcs stratégiára, jó tervezésre, elkötelezett emberekre, nagy páneurópai hálózatra, pénzügyi forrásokra, online és offline láthatóságra van szükség. Ezekben a rendkívüli időkben ezeket nehezebben vagy lehetetlenen érheti el.

Két évvel ezelőtt, az európai polgári kezdeményezés végéhez értünk ebben az évben: Kisebbségi SafePack – Egymillió aláírás a sokszínűségért Európában. Olyan kezdeményezésről van szó, amely Európa őshonos nemzeti kisebbségeinek és nyelvi csoportjainak uniós védelmét és előmozdítását kéri. Az Európai Nemzetiségek Szövetségi Szövetsége (FUEN) által koordinált európai kampány nemcsak saját emberi erőforrásait használta fel, hanem egy kampánycsapatot is, amely különösen erre a kampányra, valamint a FUEN tagszervezeteinek és új partnereinek erőforrásaira is kiterjedt.

A Minority SafePack kezdeményezés (MSPI) nem rendszeres európai polgári kezdeményezés: ahelyett, hogy egyetlen kérdésre összpontosítana, figyelembe kellett vennie azt a számos problémát, amellyel a hagyományos kisebbségeknek a különböző tagállamokban szembe kell nézniük, és meg kellett próbálniuk átfogó megoldásokat találni ezekre a problémákra. A dokumentum kilenc javaslatot tartalmazott, a kisnyelvi Európai Nyelvi Központtól az audiovizuális tartalmak hozzáférhetőségéig. Mivel fő célcsoportjaink a kisebbségi közösségekhez tartozó polgárok voltak, és kezdeményezésünk a nyelvi jogokra összpontosított, nagy erőfeszítéseket tettünk arra, hogy anyanyelvükön kommunikáljunk velük. Ennek érdekében az adott csoport számára legrelevánsabb kérdésekre összpontosítottunk. Végül több mint 30 nyelven kommunikáltunk, többnyire olyan regionális nyelveken, amelyek nem az EU hivatalos nyelvei. Ne feledje: az EU 24 hivatalos nyelvén túl akár 50 millió uniós polgár beszél 60 regionális vagy kisebbségi nyelvből. Ennek érdekében a különböző célcsoportokra szabott üzenetek százait dolgoztuk ki. Ezek az üzenetek a nyelvnek köszönhetően jobban reagáltak a célközönséggel: képzelje el, hogy egyike a 41 ezer észak-olaszországi Ladin előadónak, és látogasson el egy ladini posztra az Ön közösségimédia-tápján!

Az elmúlt hetekben ősi volt: minden eddiginél nehezebben dolgoztunk, és a számok folyamatosan növekedtek, mivel egyre több tagállamban érték el a nemzeti küszöbértéket. 2018. április 3-án lezárult 1 320 146 támogató nyilatkozat (ebből 1 128 385-öt validáltak a nemzeti hatóságok) és 11 olyan tagállam, ahol sikerült elérni a küszöbértéket. A gyűjtemény utolsó hetében további 250 000 aláírást tudtunk hozzáadni a biztonságos oldalhoz, ha nem minden aláírás érvényes. Soha nem mindegyikük érvényes.

Minority

Ez most lehetséges lenne-e? A válasz kategorikus NO.

Nem kell elmondnom, hogy Európa és az egész világ milyen mértékben változott az elmúlt hetekben. Az uniós polgárok problémáinak prioritási listája most ilyennek tűnik:

  1. Koronavírus

És ez is így van. A második szám nincs. Az emberek aggódnak. Nem akarnak megfertőzni másokat, nem akarnak megfertőzni másokat, aggódnak szüleik, nagyszüleik, munkájuk miatt, aggódnak a jövő és a jövő miatt.

Ebben az éghajlatban még a kijárási korlátozás első szakaszának végén is nehéz más menetrendet kidolgozni. A Covid19 kérdése annyira fontos, hogy ahhoz képest minden más viszonylagosnak tűnik. Mivel az Ön ügye valószínűleg nem kapcsolódik ehhez a témához, jelenleg nem a legrelevánsabb az európai polgárok milliói számára. Mindazonáltal úgy tűnik, hogy a Covid19 legsúlyosabb eseteit fokozatosan kivezetik, és a folyamatban lévő kezdeményezéseknek alkalmazkodniuk kell az új környezethez.

Tapasztalatunk az, hogy a legjobb eredményeket vegyes csatornákkal érjük el, amelyeket az új körülmények között ki kell igazítani. Az online jelenlét, a médiatudósítás, a helyi támogatók és az önkéntesek együttesen biztosítják a legjobb kombinációt. Az utcán történő aláírásgyűjtés vagy a háztól házig történő utazás természetesen továbbra sem merül fel, mivel senki sem akarja veszélyeztetni önkéntesei vagy támogatói egészségét. Szintén nem ez a legjobb alkalom a helyi szurkolók meggyőzésére: nehéz lehet számukra, hogy olyan kampányba ütközzenek, amely megkísérli elrejteni a figyelmet a koronavírus minden fontos problémájáról. Előfordulhat, hogy a médialefedettség továbbra is lehetséges, megpróbálja a témát szűkíteni, mivel a médiaorgánumok a koronavíruson kívül más témákat is keresnek, és ugyanez vonatkozik az online hirdetésekre is.

Mi a helyzet az időveszteséggel? Bízom benne, hogy az Európai Bizottság megoldást fog találni a folyamatban lévő európai polgári kezdeményezések támogató nyilatkozatai gyűjtési időszakának meghosszabbítására.

Természetesen előfordulhat, hogy a finanszírozás e további hónapok tekintetében is gondot okoz, de a pénzügyi támogatók valószínűleg rugalmasak lesznek. Ne feledje, hogy nem csak Ön szembesül ezekkel a problémákkal, és minél nagyobb a probléma nagyságrendje, annál nagyobb szükség van megfelelő megoldásokra.

Bár az aláírásgyűjtés befejeződött, a Minority SafePack-nak komoly problémákkal is szembe kell néznie: az Európai Bizottsággal tartott sikeres találkozót követően, amelyen bemutattuk jogalkotási javaslatainkat, az Európai Parlamentben március 23-ra tervezett nyilvános meghallgatást, valamint az Európai Parlamentben eredetileg április 22-ra tervezett plenáris vitát elhalasztották. Az európai polgári kezdeményezésről szóló rendelet értelmében az Európai Bizottságnak július 10. előtt közzé kell tennie az MSPI-vel kapcsolatos álláspontját. Amint azt Ön is láthatja, bizonytalanságokkal is szembesülünk, de készek vagyunk várni mindaddig, amíg ez a megfelelő megoldásokhoz szükséges, és bízunk abban, hogy a Bizottság megtalálja a legjobb megoldást valamennyi érintett fél számára. Polgári bizottságunk nevében már tájékoztattuk az Európai Bizottságot, hogy a rendkívüli körülményekre való tekintettel egyetértünk azzal, hogy az Európai Bizottság válaszadási határidejét 2020 szeptemberére és későbbre hosszabbítsuk meg. Ugyanezt tegye meg, ügyeljen arra, hogy a maga részéről rugalmasnak és érthetőnek bizonyuljon.

Időközben azt is megteheti, hogy értékelje eddigi munkáját és eredményeit, elemezze, mi történt jól és mi nem, pontosítsa stratégiáját, és megkísérelje megmutatni, hogy mi lenne az oka, ha ez az időszak letelt. Meg kell kezdenie az aláírást követő időszakra vonatkozó stratégia kidolgozását is; Ön nem végez munkát, miután megkapta az érvényesítési igazolásokat. Nézze meg a következő lépéseket, és dolgozzon lobbistratégiáján. A válság során az emberek új tapasztalatokra tesznek szert, ami még abban is segíthet, hogy jobban kapcsolatba lépjenek az Ön ügyével. Társadalmi felelősségvállalását a szurkolókkal és a közönséggel folytatott kommunikációval is bizonyíthatja, és tájékoztassa őket arról, hogy egészségük és biztonságuk a legfontosabb az Ön számára. Nagyra értékelik ezt a gesztust.

És az utolsó tanács: ne veszítse el optimizmusát. Ezek mindannyiunk számára nehéz időket jelentenek, de mindannyian együtt vagyunk ebben a helyzetben, és együtt fogunk szembenézni vele, és meg fogunk birkózni vele.

Lorant

Közreműködők

Vincze Loránt, az Európai Állampolgárok Szövetségi Szövetségének (FUEN) elnöke

Vincze Loránt az Európai Állampolgárok Szövetségi Szövetségének (FUEN) elnöke, amely szervezet elindította a Minority SafePack-ot, az 5. sikeres európai polgári kezdeményezést az EU történetében. 2017–2018-ban Loránt a Minority SafePack páneurópai kampányának koordinátora volt. Az aláírásgyűjtési szakasz sikeres lezárását követően 2019-ben a romániai Magyarok Demokratikus Szövetsége nevében európai parlamenti képviselővé választották.

Szóljon hozzá!

Észrevételek beírásához kérjük, jelentkezzen be vagy regisztráljon.
Felelősségkizáró nyilatkozat: Az európai polgári kezdeményezés fórumán megosztott vélemények kizárólag a véleménynyilvánító személy álláspontját tükrözik, és semmiképp sem tekinthetők sem az Európai Bizottság, sem az Európai Unió hivatalos álláspontjának.