Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Consiliere din partea minorității SafePack pentru inițiativele în curs: adaptarea la noile reguli și facilități

Actualizat la: 05 May 2020

Consiliere din partea minoritățiiSafePack pentru inițiativele în curs: adaptarea la noile reguli și facilități

Pentru o inițiativă cetățenească europeană de succes, aveți nevoie de o cauză puternică, de mesaje clare, de o strategie înțeleaptă, de o bună planificare, de persoane angajate, de o rețea paneuropeană extinsă, de resurse financiare, de vizibilitate online și offline. În aceste vremuri extraordinare, le veți găsi mai greu sau mai greu de parcurs.

În urmă cu doi ani, în această perioadă a anului ne aflăm în linia finală a inițiativei noastre cetățenești europene: Minty SafePack – One million signatures for diversity in Europe (Minoritatea SafePack – un milion de semnături pentru diversitate în Europa). Este o inițiativă care solicită protecția și promovarea de către UE a minorităților naționale autohtone și a grupurilor lingvistice din Europa. Campania europeană, coordonată de Uniunea Federală a Cetățenilor Europeni (FUEN), a utilizat nu numai propriile resurse umane, ci și o echipă de campanie constituită în special pentru această campanie, precum și resursele organizațiilor membre ale FUEN și ale noilor parteneri care ni s-au alăturat pe parcurs.

Inițiativa Minority SafePack (MSPI) nu este o ICE obișnuită: în loc să se concentreze asupra unei singure chestiuni, aceasta a trebuit să țină seama de numeroasele probleme cu care trebuie să se confrunte minoritățile tradiționale în diferite state membre și să încerce să găsească soluții cuprinzătoare la aceste probleme. Acesta conținea nouă propuneri, de la un centru lingvistic european pentru limbi mici până la accesibilitatea conținutului audiovizual. Întrucât principalele noastre grupuri-țintă au fost cetățenii care aparțin comunităților minoritare și inițiativa noastră axată pe drepturile lingvistice, am depus eforturi considerabile pentru a comunica cu aceștia în limba maternă. În acest scop, ne-am concentrat asupra celor mai relevante aspecte pentru grupul specific. Am ajuns să comunicăm în peste 30 de limbi, majoritatea regionale care nu sunt limbi oficiale ale UE. Nu uitați: în afara celor 24 de limbi oficiale ale UE, până la 50 milioane de cetățeni ai UE vorbesc una dintre cele 60 de limbi regionale sau minoritare. În acest scop, am elaborat sute de mesaje adaptate diferitelor grupuri-țintă. Aceste mesaje au avut un ecou mai bun cu publicul-țintă datorită limbii: imaginați-vă că sunteți unul dintre cei 41 de vorbitori de Ladin din nordul Italiei și că vedeți o postare la Ladin pe fluxul dumneavoastră de pe platformele de comunicare socială!

Ultimele săptămâni au fost frenetice: am depus eforturi mai mari ca niciodată, iar cifrele au continuat să crească, deoarece am atins pragul național în tot mai multe state membre. Toate acestea s-au încheiat la 3 aprilie 2018, cu 1,320,246 de declarații de susținere (dintre care 1,128,385 au fost validate de autoritățile naționale) și 11 state membre în care am reușit să depășim pragul. În ultima săptămână a colecției am putut adăuga 250.000 semnături suplimentare pe partea sigură dacă nu toate semnăturile sunt valabile. Acestea nu sunt niciodată valabile.

Minority

Acest lucru ar fi posibil acum? Răspunsul este un NU categoric.

Nu trebuie să vă spun cât de mult s-a schimbat Europa și întreaga lume în ultimele săptămâni. În prezent, lista prioritară a problemelor cetățenilor UE pare să fie următoarea:

  1. Coronavirus

Așa stau lucrurile. Nu există numărul doi. Oamenii sunt îngrijorați. Ei nu doresc să se infecteze, nu doresc să îi infecteze pe alții, sunt îngrijorați pentru părinți, bunici, pentru locurile lor de muncă, sunt îngrijorați pentru ziua următoare și pentru viitor.

În acest climat, chiar dacă prima fază a izolării se încheie, este încă dificil să se încerce elaborarea unei agende diferite. Problema COVID-19 este atât de importantă încât orice altceva pare relativ în raport cu aceasta. Deoarece cauza dumneavoastră nu are probabil legătură cu acest subiect, ea nu este cea mai relevantă în prezent pentru milioanele de cetățeni europeni. Cu toate acestea, cea mai gravă consecință a pandemiei de COVID-19 pare să se elimine treptat, iar inițiativele în curs vor trebui să se adapteze la noul cadru.

Experiența noastră este că cele mai bune rezultate sunt obținute printr-o combinație de canale, acestea trebuind să fie adaptate în noile circumstanțe. Prezența online, acoperirea mediatică, susținătorii locali și voluntarii formează împreună cea mai bună combinație. Colectarea de semnături pe străzi sau trecerea de la ușă la ușă este, bineînțeles, indiscutabilă, deoarece nimeni nu ar dori să pună în pericol sănătatea voluntarilor sau a susținătorilor săi. De asemenea, nu este momentul cel mai potrivit pentru a-i convinge pe susținătorii locali: ar putea fi dificil pentru ei să se confrunte cu o campanie care încearcă să distragă atenția de la problema extrem de importantă a coronavirusului. Este posibil ca acoperirea mediatică să fie încă posibilă, încercând să restrângeți subiectul dumneavoastră, întrucât organele de presă vor începe să caute alte subiecte decât pandemia de coronavirus, același lucru fiind valabil și în cazul anunțurilor publicitare online.

Ce se întâmplă cu timpul pierdut? Am convingerea că Comisia Europeană va propune o soluție pentru prelungirea perioadei de colectare a declarațiilor de susținere pentru ICE în curs.

Desigur, finanțarea poate fi, de asemenea, dificilă pentru aceste luni suplimentare, însă suporterii dumneavoastră financiari vor fi probabil flexibili. Nu uitați că nu sunteți singurii care se confruntă cu aceste probleme, iar cu cât este mai mare amploarea problemei, cu atât este mai mare nevoia de a găsi soluții adecvate.

Deși colectarea semnăturilor s-a încheiat, Minority SafePack se confruntă, de asemenea, cu unele probleme grave: după o reuniune încununată de succes cu Comisia Europeană, în cadrul căreia ne-am prezentat propunerile legislative, audierea publică în Parlamentul European, programată pentru 23 martie, a fost amânată, precum și dezbaterea în plen din PE, programată inițial pentru aprilie 22. În conformitate cu Regulamentul privind inițiativa cetățenească europeană, Comisia Europeană ar trebui să își facă publică poziția cu privire la MSPI înainte de 10 iulie. După cum puteți vedea, ne confruntăm, de asemenea, cu incertitudini, dar suntem dispuși să așteptăm atât timp cât este necesar pentru găsirea soluțiilor adecvate și avem încredere că Comisia va găsi cea mai bună soluție pentru toate părțile implicate. În numele Comitetului cetățenilor, am informat deja CE că, având în vedere circumstanțele extraordinare, vom fi de acord cu prelungirea termenului de răspuns al CE până în septembrie 2020 și ulterior. Ar trebui să faceți același lucru, asigurați-vă că, în ceea ce vă privește, dovediți flexibilitate și înțelegere.

De asemenea, puteți face între timp pentru a evalua activitatea și rezultatele obținute până în prezent, pentru a analiza ce a funcționat bine și ce nu a funcționat, pentru a vă perfecționa strategia și pentru a încerca să estimați ce ar face cauza dumneavoastră relevantă după încheierea acestei perioade. De asemenea, ar trebui să începeți să vă pregătiți strategia post-semnătură; activitatea dumneavoastră nu se realizează odată ce obțineți certificatele de validare. Ar trebui să analizați etapele următoare și să lucrați la strategia dumneavoastră de lobby. Oamenii vor câștiga noi experiențe în timpul acestei crize, ceea ce le-ar putea chiar ajuta să se coreleze mai bine cu cauza dumneavoastră. De asemenea, vă puteți dovedi responsabilitatea socială comunicând cu suporterii și cu publicul, informându-i că sănătatea și securitatea lor sunt cele mai importante pentru dumneavoastră. Ei vor aprecia acest gest.

Și o ultimă recomandare: nu vă pierdeți optimismul. Acestea sunt vremuri dificile pentru noi toți, dar suntem cu toții împreună și împreună ne vom confrunta cu ea și vom depăși această situație.

Lorant

Autori

Loránt Vincze, președintele Uniunii Federale a Cetățenilor Europeni (FUEN)

Loránt Vincze este președintele Uniunii Federale a Cetățenilor Europeni (FUEN), organizația care a lansat Minority SafePack, cea de-a 5-a inițiativă cetățenească europeană de succes din istoria UE. În perioada 2017-18, Loránt a fost coordonatorul campaniei paneuropene a Minority SafePack. După încheierea cu succes a etapei de colectare a semnăturilor, a fost ales deputat în Parlamentul European în numele Alianței Democratice a Maghiarilor din România în 2019.

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.