
Råd frånminoritet SafePack om pågående initiativ: anpassning till den nya situationen
För ett framgångsrikt europeiskt medborgarinitiativ behöver du en stark orsak, tydliga budskap, en klok strategi, god planering, engagerade människor, ett stort alleuropeiskt nätverk, finansiella resurser, synlighet online och offline. I dessa extraordinära tider kommer det att bli svårare eller omöjligt att komma fram.
För två år sedan, den här gången på året, befann vi oss i slutet av vårt europeiska medborgarinitiativ: Minoritet SafePack – En miljon underskrifter för mångfald i Europa. Det är ett initiativ för att EU ska skydda och främja inhemska nationella minoriteter och språkgrupper i Europa. Den europeiska kampanjen, som samordnades av Federala förbundet för europeiska nationaliteter (FUEN), använde inte bara sina egna mänskliga resurser, utan även ett kampanjteam som sammanfördes särskilt för denna kampanj och även resurserna hos FUEN:s medlemsorganisationer och nya partner som anslöt sig till oss på vägen.
Minority SafePack Initiative (MSPI) är inte ett vanligt medborgarinitiativ: i stället för att fokusera på en enda fråga var det nödvändigt att ta hänsyn till de många problem som traditionella minoriteter måste ställas inför i olika medlemsstater och försöka finna övergripande lösningar på dessa problem. Den innehöll nio förslag, från ett europeiskt språkcentrum för små språk till tillgång till audiovisuellt innehåll. Eftersom våra främsta målgrupper var medborgare i minoritetsgrupper och vårt initiativ fokuserade på språkrättigheter gjorde vi stora ansträngningar för att kommunicera med dem på deras modersmål. För att göra detta fokuserade vi på de mest relevanta frågorna för den specifika gruppen. Vi slutade kommunicera på över 30 språk, främst regionala språk som inte är officiella EU-språk. KOM ihåg att utöver de 24 officiella EU-språken talar upp till 50 miljoner EU-medborgare ett av 60 regionala språk eller minoritetsspråk. För att göra detta utarbetade vi hundratals budskap som skräddarsytts för de olika målgrupperna. Dessa budskap bemöttes bättre med målgruppen på grund av språket: Tänk dig att vara en av de 41 Ladintalarna i norra Italien och se ett inlägg i Ladin på dina sociala medier!
De senaste veckorna var frenetiska: vi arbetade hårdare än någonsin och antalet fortsatte att stiga, eftersom vi nådde den nationella tröskeln i allt fler medlemsstater. Den avslutades den 3 april 2018, med 1,320,246 stödförklaringar (varav 1,128,385 godkändes av nationella myndigheter) och 11 medlemsstater där vi lyckades klara tröskelvärdet. Under den sista veckan av insamlingen kunde vi lägga till ytterligare 250.000 underskrifter för att vara på den säkra sidan om inte alla underskrifter är giltiga. De är aldrig giltiga.
Skulle detta vara möjligt nu? Svaret är ett kategoriskt NEJ.
Jag behöver inte berätta hur mycket Europa och hela världen har förändrats under de senaste veckorna. Just nu ser listan över prioriterade frågor för EU-medborgarna ut som det här:
- Coronaviruset
Och det är det. Det finns inget nummer två. Människor är oroliga. De vill inte smittas, de vill inte smitta andra, de är oroliga för sina föräldrar, mor- och farföräldrar, för sina jobb, de oroas för nästa dag och för framtiden.
I detta klimat är det, även när isoleringens första fas är slut, fortfarande svårt att försöka komma fram till en annan agenda. Covid-19-frågan är så viktig att allt annat verkar relativt i förhållande till det. Eftersom din orsak förmodligen inte har något samband med denna fråga är den inte den mest relevanta just nu för de miljontals europeiska medborgarna. Det värsta av covid-19 verkar dock fasa ut, och pågående initiativ kommer att behöva anpassas till den nya situationen.
Vår erfarenhet är att de bästa resultaten uppnås med hjälp av en blandning av kanaler, som måste anpassas till de nya omständigheterna. Närvaro på nätet, mediebevakning, lokala supportrar och volontärer gör tillsammans den bästa kombinationen. Att samla in underskrifter på gatorna eller gå från dörr till dörr ligger naturligtvis utanför frågan, eftersom ingen skulle vilja riskera sina frivilligarbetares eller supportrars hälsa. Detta är inte heller den bästa tiden för att övertyga lokala anhängare: det kan vara svårt för dem att stå inför en kampanj som försöker stjäla uppmärksamheten från den mycket viktiga frågan om coronaviruset. Mediebevakning kan fortfarande vara möjlig, försök att pressa ner ditt ämne eftersom medieföretag kommer att börja leta efter andra ämnen än corona, och samma sak gäller för online-annonser.
Vad händer med den tid som gått förlorad? Jag är övertygad om att Europeiska kommissionen kommer att lägga fram en lösning för att förlänga perioden för insamling av stödförklaringar för pågående medborgarinitiativ.
Naturligtvis kan finansieringen vara svår under dessa extra månader, men dina ekonomiska anhängare kommer förmodligen att vara flexibla. KOM ihåg att du inte är de enda som står inför dessa problem, och ju större problemet är, desto större är behovet av att hitta lämpliga lösningar.
Även om insamlingen av underskrifter är över står Minority SafePack inför vissa allvarliga problem: efter ett framgångsrikt möte med Europeiska kommissionen, där vi lade fram våra lagstiftningsförslag, bordlades den offentliga utfrågningen i Europaparlamentet, som var planerad till den 23 mars, samt plenardebatten i Europaparlamentet, som ursprungligen var planerad till april 22. Enligt förordningen om medborgarinitiativet bör Europeiska kommissionen offentliggöra sin ståndpunkt om MSPI före den 10 juli. Som ni kan se står vi också inför osäkerhet, men vi är beredda att vänta så länge det behövs för rätt lösningar och vi litar på att kommissionen kommer att hitta den bästa lösningen för alla berörda parter. På Medborgarkommitténs vägnar har vi redan informerat kommissionen om att vi med tanke på de extraordinära omständigheterna skulle samtycka till att kommissionens svarsfrist förlängs till september 2020 och senare. Du bör göra detsamma, se till att du från din sida visar prov på flexibilitet och förståelse.
Det du kan göra under tiden är att utvärdera ditt arbete och dina resultat hittills, att analysera vad som har gått bra och vad som inte har gått, att finslipa din strategi och att försöka ta reda på vad som skulle göra din sak relevant när denna period är över. Du bör också börja förbereda er strategi för tiden efter undertecknandet. ditt jobb görs inte när du har fått valideringsintygen. Du bör titta närmare på nästa steg och arbetet med din lobbystrategi. Människor kommer att få nya erfarenheter under krisen, vilket till och med kan hjälpa dem att bättre relatera till din sak. Du kan också bevisa ditt sociala ansvar genom att kommunicera med dina anhängare och publik och informera dem om att deras hälsa och säkerhet är viktigast för dig. De kommer att uppskatta denna gest.
Och ett sista råd: glöm inte att förlora din optimism. Detta är svåra tider för oss alla, men vi är alla i detta sammanhang, och tillsammans kommer vi att möta det, och vi kommer att övervinna dem.
Postare
Loránt Vincze, ordförande för Federala förbundet för europeiska nationaliteter (FUEN)Loránt Vincze är ordförande för Federal Union of European Nationalities (FUEN), den organisation som lanserade Minority SafePack, det 5:e framgångsrika europeiska medborgarinitiativet i EU:s historia. Under 2017–18 fungerade Loránt som samordnare för den alleuropeiska kampanjen Minority SafePack. Efter det framgångsrika slutförandet av namninsamlingen valdes han till ledamot av Europaparlamentet på uppdrag av den demokratiska alliansen av ungrare i Rumänien 2019.
- Kategorier
Kommentera
För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.