Preskoči na glavno vsebino
Forum evropske državljanske pobude

Svetovanje manjšinam SafePack za tekoče pobude: prilagoditev na novo okolje

Spremenjeno dne: 05/05/2020

Svetovanje manjšinamSafePack za tekoče pobude: prilagoditev na novo okolje

Za uspešno evropsko državljansko pobudo potrebujete močan razlog, jasna sporočila, pametno strategijo, dobro načrtovanje, predane ljudi, veliko vseevropsko mrežo, finančne vire ter prepoznavnost na spletu in drugje. V teh izrednih časih se vam zdi težje ali nemogoče priti do teh težav.

Letos smo bili pred dvema letoma v zaključevanju naše evropske državljanske pobude: Manjšina SafePack – En milijon podpisov za raznolikost v Evropi. Gre za pobudo, ki zahteva zaščito in spodbujanje EU za avtohtone narodne manjšine in jezikovne skupine v Evropi. Evropska kampanja, ki jo je usklajevala Zvezna zveza evropskih državljanov (FUEN), ni uporabljala le lastnih človeških virov, temveč tudi ekipo kampanje, ki je bila organizirana posebej za to kampanjo, pa tudi vire organizacij članic FUEN in novih partnerjev, ki so se nam pridružili.

Pobuda za zaščito manjšin (MSPI) ni redna evropska državljanska pobuda: namesto da bi se osredotočila na eno samo vprašanje, je morala upoštevati številne težave, s katerimi se morajo tradicionalne manjšine soočiti v različnih državah članicah, in poskušati poiskati celovite rešitve za te težave. Vseboval je devet predlogov, od evropskega jezikovnega centra za majhne jezike do dostopnosti avdiovizualnih vsebin. Ker so bili naši glavni ciljni skupini državljani, ki pripadajo manjšinskim skupnostim, in naša pobuda je bila osredotočena na jezikovne pravice, smo si močno prizadevali, da bi z njimi komunicirali v njihovem maternem jeziku. V ta namen smo se osredotočili na najpomembnejša vprašanja za posamezno skupino. Na koncu smo komunicirali v več kot 30 jezikih, večinoma v regionalnih jezikih, ki niso uradni jeziki EU. Ne pozabite: poleg 24 uradnih jezikov EU do 50 milijonov državljanov EU govori enega od 60 regionalnih ali manjšinskih jezikov. V ta namen smo pripravili na stotine sporočil, prilagojenih različnim ciljnim skupinam. Ta sporočila so se bolje odzivala na ciljno občinstvo zaradi jezika: predstavljajte si, da bi bili eden od 41 000 ladinskih govorcev v severni Italiji in da bi si ogledali delovno mesto v Ladinu na vašem prispevku v družbenih medijih!

Zadnji tedni so bili fretični: delali smo močneje kot kdaj koli prej, število pa se je še naprej povečevalo, saj smo v vse več državah članicah dosegli nacionalni prag. Vse se je končalo 3. aprila 2018 s 1 320 246 izjavami o podpori (od katerih so 1 128 385 potrdili nacionalni organi) in 11 držav članic, v katerih je ta prag uspešno preseglo. V zadnjem tednu zbirke smo lahko dodali dodatnih 250 000 podpisov, da bi bili na varni strani, če ne bi bili vsi podpisi veljavni. Nikoli niso veljavni.

Minority

Ali bi bilo to zdaj mogoče? Odgovor je kategoričen NE.

Ni mi treba povedati, koliko se je Evropa in ves svet v zadnjih nekaj tednih spremenila. Zdaj je prednostni seznam vprašanj, s katerimi se srečujejo državljani EU, videti kot to:

  1. Koronavirus

In to je tudi to. Številke 2 ni. Ljudje so zaskrbljeni. Nočejo se okužiti, ne želijo okužiti drugih, so zaskrbljeni zaradi svojih staršev, starih staršev, delovnih mest, skrbijo za naslednji dan in za prihodnost.

V teh razmerah je tudi ob koncu prve faze omejitve gibanja še vedno težko oblikovati drugačen program. Vprašanje COVID-19 je tako pomembno, da se zdi vse drugo relativno. Ker vaš namen verjetno ni povezan s to temo, to trenutno ni najpomembnejše za milijone evropskih državljanov. Kljub temu se zdi, da je najhujši med pandemijo COVID-19 postopno opuščen, tekoče pobude pa se bodo morale prilagoditi novemu okolju.

Naše izkušnje kažejo, da se najboljši rezultati dosežejo z mešanico kanalov, ki jih je treba prilagoditi novim okoliščinam. Najboljša kombinacija so spletna prisotnost, medijska pokritost, lokalni avtorji in prostovoljci. Zbiranje podpisov na ulicah ali od vrat do vrat je seveda še vedno nerešeno, saj nihče ne želi ogroziti zdravja svojih prostovoljcev ali navijačev. To tudi ni najboljši čas, da bi prepričali lokalne podpornike: morda se bodo težko znašli v kampanji, ki poskuša ukrasti pozornost v zvezi z zelo pomembnim problemom koronavirusa. Medijska pokritost je morda še vedno mogoča, poskusite zmanjševati svojo temo, saj bodo medijske hiše začele iskati druge teme poleg korone, enako pa bi veljalo tudi za spletne oglase.

Kaj pa izgubljeni čas? Prepričan sem, da bo Evropska komisija našla rešitev za podaljšanje obdobja za zbiranje izjav o podpori za tekoče evropske državljanske pobude.

Seveda je financiranje za te dodatne mesece lahko težavno, vendar bodo vaši finančni podporniki verjetno prilagodljivi. Ne pozabite, da niste edini, ki se soočate s temi težavami, in večja je potreba po ustreznih rešitvah, kolikor večji je problem.

Čeprav je zbiranje podpisov končano, se zaščita manjšin sooča tudi z nekaterimi resnimi težavami: po uspešnem srečanju z Evropsko komisijo, na katerem smo predstavili svoje zakonodajne predloge, sta bila javna predstavitev v Evropskem parlamentu, predvidena za 23. marec, in plenarna razprava v Evropskem parlamentu, ki je bila prvotno načrtovana za 22. april, preloženi. V skladu z uredbo o evropski državljanski pobudi bi morala Evropska komisija svoje stališče o MSPI objaviti do 10. julija. Kot lahko vidite, se soočamo tudi z negotovostmi, vendar smo pripravljeni počakati, dokler je to potrebno za prave rešitve, in verjamemo, da bo Komisija našla najboljšo rešitev za vse udeležene strani. V imenu našega državljanskega odbora smo že obvestili Evropsko komisijo, da se glede na izredne razmere strinjamo s podaljšanjem roka za odgovor Evropske komisije na september 2020 in pozneje. Enako bi morali storiti, tako da boste dokazali prožnost in razumevanje.

Medtem lahko tudi ocenite svoje dosedanje delo in rezultate, analizirate, kaj je bilo dobro in kaj ne, izpopolnite svojo strategijo in poskusite ugotoviti, kaj bi bil vaš vzrok relevanten po koncu tega obdobja. Prav tako bi morali začeti pripravljati strategijo po podpisu; vaše delo se ne opravi, ko prejmete potrdila o potrditvi. Poglejte si naslednje korake in se lotite strategije lobistov. Ljudje bodo med to krizo pridobili nove izkušnje, ki bi jim lahko celo pomagale, da se bolje povežejo z vašim ciljem. Svojo družbeno odgovornost lahko dokažete tudi s komuniciranjem z navijači in občinstvom ter jim sporočite, da sta njihovo zdravje in varnost najpomembnejša za vas. To potezo bodo cenili.

In zadnji nasvet: ne izgubite optimizma. To so težki časi za vse nas, vendar smo v tem času skupaj in skupaj se bomo soočili z njim, kar bomo premagali.

Lorant

Avtorji člankov

Loránt Vincze, predsednik Zvezne zveze evropskih državljanov (FUEN)

Loránt Vincze je predsednik Zvezne zveze evropskih državljanov (FUEN), organizacije, ki je začela izvajati 5. uspešno evropsko državljansko pobudo v zgodovini EU Minority SafePack. Loránt je bil v obdobju 2017–2018 koordinator vseevropske kampanje za zaščito manjšin. Po uspešnem zaključku faze zbiranja podpisov je bil leta 2019 izvoljen za poslanca Evropskega parlamenta v imenu Demokratične zveze Madžarov v Romuniji.

Categories
Zbiranje podpisov

Komentiraj

Za dodajanje komentarjev se morate avtenticirati ali registrirati.
Izjava o omejitvi odgovornosti: Mnenja, izražena na forumu o evropski državljanski pobudi, odražajo izključno mnenja avtorjev in nikakor ne odražajo stališč Evropske komisije ali Evropske unije.