Siirry pääsisältöön
EU:n kansalaisaloitefoorumi

Vähemmistön SafePack-suositus käynnissä oleville aloitteille: mukautuminen uuteen asetelmaan

Päivitetty: 05/05/2020

Vähemmistön SafePack-suositus käynnissä oleville aloitteille: mukautuminen uuteen asetelmaan

Menestyksekäs eurooppalainen kansalaisaloiteedellyttää vahvaa syytä, selkeitä viestejä, viisasta strategiaa, hyvää suunnittelua, sitoutuneita ihmisiä, laajaa yleiseurooppalaista verkostoa, taloudellisia resursseja sekä näkyvyyttä verkossa ja sen ulkopuolella. Näinä poikkeuksellisina aikoina niitä on vaikeampi tai mahdoton saavuttaa.

Kaksi vuotta sitten olimme tänä vuonna eurooppalaisen kansalaisaloitteen päälinjassa: SafePack-vähemmistö – miljoona allekirjoitusta Euroopan monimuotoisuuden puolesta. Se on aloite, jossa pyydetään EU:n suojelua ja edistämistä Euroopan alkuperäisille kansallisille vähemmistöille ja kieliryhmille. Eurooppalaisessa kampanjassa, jota koordinoi Euroopan kansallisuusliitto (FUEN), hyödynnettiin paitsi omia henkilöresursseja myös kampanjaa varten perustettua kampanjaa sekä FUENin jäsenjärjestöjen ja uusien kumppaneiden resursseja.

Minority SafePack -aloite (Minority SafePack Initiative, MSPI) ei ole tavanomainen eurooppalainen kansalaisaloite: sen sijaan, että siinä keskityttäisiin yhteen ainoaan kysymykseen, siinä oli otettava huomioon lukuisat ongelmat, joita perinteisten vähemmistöjen on kohdattava eri jäsenvaltioissa, ja pyrittävä löytämään kattavia ratkaisuja näihin ongelmiin. Se sisälsi yhdeksän ehdotusta, jotka koskivat pieniä kieliä käsittelevästä eurooppalaisesta kielikeskuksesta audiovisuaalisen sisällön saatavuutta. Koska EU:n tärkeimmät kohderyhmät olivat vähemmistöyhteisöihin kuuluvat kansalaiset ja aloitteessamme keskityttiin kielioikeuksiin, olemme pyrkineet kommunikoimaan heidän kanssaan äidinkielellään. Tätä varten tilintarkastustuomioistuin keskittyi tietyn ryhmän kannalta merkityksellisimpiin kysymyksiin. Lopettimme viestinnän yli 30 kielellä, joista suurin osa on alueellisia kieliä, jotka eivät ole EU:n virallisia kieliä. Muistakaa: EU:n 24 virallisen kielen lisäksi jopa 50 miljoonaa EU:n kansalaista puhuu yhtä 60:stä alueellisesta kielestä tai vähemmistökielestä. Tätä varten olemme käsitelleet satoja viestejä, jotka on räätälöity eri kohderyhmille. Nämä viestit vastasivat paremmin kohdeyleisöä kielen ansiosta: kuvittele, että Pohjois-Italiassa on yksi 41 000 Ladinin puhujasta ja että Ladinissa on työpaikka sosiaalisessa mediassa!

Viime viikot ovat olleet freeneettisiä: työskenneltiin kovemmin kuin koskaan, ja määrä kasvoi, kun saavutimme kansallisen kynnysarvon yhä useammissa jäsenvaltioissa. Se päättyi 3. huhtikuuta 2018: 1 320 246 tuenilmausta (joista 1 128 385 oli kansallisten viranomaisten validoimia) ja 11 jäsenvaltiota, joissa kynnys onnistui ylittämään. Keräyksen viimeisellä viikolla pystyimme lisäämään 250 000 uutta allekirjoitusta turvalliseen puolelle, jos kaikki allekirjoitukset eivät ole päteviä. Ne kaikki eivät ole koskaan päteviä.

Minority

Olisiko tämä mahdollista nyt? Vastaus on ehdoton EI.

Minun ei tarvitse kertoa, kuinka paljon Eurooppa ja koko maailma ovat muuttuneet viime viikkoina. Juuri nyt EU:n kansalaisten ensisijaisten kysymysten luettelo näyttää siltä:

  1. Koronavirus

Ja näin on. Numeroa 2 ei ole. Ihmiset ovat huolestuneita. He eivät halua saada tartuntaa, he eivät halua tartuttaa muita, he ovat huolissaan vanhemmistaan, isovanhemmistaan, työpaikoistaan ja ovat huolestuneita seuraavana päivänä ja tulevaisuudessa.

Vaikka eristyksen ensimmäinen vaihe päättyy, tässä tilanteessa on edelleen vaikea yrittää esittää erilaista ohjelmaa. Covid-19-kysymys on niin tärkeä, että mikään muu vaikuttaa siihen nähden suhteelliselta. Koska teidän syynne ei todennäköisesti liity tähän aiheeseen, se ei ole nyt kaikkein tärkein asia miljoonille Euroopan kansalaisille. Pahin covid-19-pandemia näyttää kuitenkin lopettavan asteittain, ja käynnissä olevat aloitteet on mukautettava uuteen toimintaympäristöön.

Kokemusmme on, että parhaat tulokset saavutetaan eri kanavien yhdistelmällä, ja niitä on mukautettava uusiin olosuhteisiin. Verkkonäkyvyys, medianäkyvyys, paikalliset tukijat ja vapaaehtoiset yhdessä muodostavat parhaan yhdistelmän. Allekirjoitusten kerääminen kaduilla tai ovelta ovelle -lähestymistapa on tietysti vielä ratkaisematta, koska kukaan ei halua vaarantaa vapaaehtoistensa tai kannattajiensa terveyttä. Tämä ei ole myöskään paras aika vakuuttaa paikallisia kannattajia: heidän voi olla vaikea joutua kohtaamaan kampanjaa, jolla pyritään varastamaan huomio kaikkein tärkeältä koronavirusongelmalta. Uutisointi tiedotusvälineissä saattaa olla edelleen mahdollista, yritä painaa aihepiiriäsi, sillä tiedotusvälineet alkavat etsiä muita aiheita kuin koronaa. Sama pätee myös verkkomainoksiin.

Entä menetetty aika? Luotan siihen, että Euroopan komissio esittää ratkaisun tuenilmausten keräämisen määräajan pidentämiseksi meneillään oleville kansalaisaloitteille.

Rahoitus voi tietenkin olla hankalaa myös ylimääräisinä kuukausina, mutta taloudelliset tukijat ovat todennäköisesti joustavia. Muista, että nämä ongelmat eivät ole ainoita, ja mitä laajempi ongelma on, sitä suurempi on tarve löytää asianmukaisia ratkaisuja.

Vaikka allekirjoitusten kerääminen on ohi, Minority SafePack -pakettiin liittyy myös joitakin vakavia ongelmia: Euroopan komission kanssa järjestetyn onnistuneen tapaamisen jälkeen, jossa esittelimme lainsäädäntöehdotuksiamme, Euroopan parlamentissa 23. maaliskuuta järjestettävää julkista kuulemistilaisuutta sekä Euroopan parlamentin täysistuntokeskustelua, joka oli alun perin suunniteltu pidettäväksi 22. huhtikuuta, on lykätty. Eurooppalaista kansalaisaloitetta koskevan asetuksen mukaan Euroopan komission olisi julkistettava MSPI:tä koskeva kantansa ennen 10. heinäkuuta. Kuten tiedätte, meillä on myös epävarmuustekijöitä, mutta olemme valmiita odottamaan niin kauan kuin se on tarpeen oikeiden ratkaisujen löytämiseksi ja luotamme siihen, että komissio löytää parhaan ratkaisun kaikille osapuolille. Olemme jo ilmoittaneet Euroopan komissiolle kansalaistoimikunnan puolesta, että poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi hyväksymme komission vastauksen määräajan pidentämisen syyskuuhun 2020 ja myöhemmäksi. Sinun on tehtävä samoin ja varmistettava, että olet omalta kannaltasi osoittanut joustavuutta ja ymmärtämystäsi.

Tällä välin voitte myös arvioida teidän työtäsi ja tuloksiasi, analysoida, mitä on tapahtunut hyvin ja mitä ei, hioa strategiaanne ja selvittää, mikä olisi asianne kannalta merkityksellistä tämän ajanjakson päätyttyä. Sinun olisi myös aloitettava allekirjoituksen jälkeisen strategian valmistelu. työtäsi ei tehdä sen jälkeen, kun olet saanut validointitodistukset. Kannattaa tarkastella seuraavia vaiheita ja toimia lobbausstrategian parissa. Ihmiset saavat kriisin aikana uusia kokemuksia, jotka voivat jopa auttaa heitä suhtautumaan paremmin asiaanne. Voit myös osoittaa yhteiskuntavastuusi viestimällä kannattajien ja yleisön kanssa ja kertomalla heille, että heidän terveytesi ja turvallisuutesi on sinulle tärkein. He arvostavat tätä elettä.

Ja viimeiset ohjeet: älä menetä optimismiasi. Nämä ovat kovia aikoja meille kaikille, mutta olemme kaikki tässä yhdessä, ja me kohtaamme ne yhdessä, ja voimme voittaa ne.

Lorant

Laatijat

Loránt Vincze, Euroopan kansallisuusliiton (FUEN) puheenjohtaja

Loránt Vincze on Euroopan kansalaisten liittoliiton (FUEN) puheenjohtaja. Kyseessä on Minority SafePack -järjestö, joka on viides menestyksekäs eurooppalainen kansalaisaloite EU:n historiassa. Vuosina 2017–2018 Loránt toimi yleiseurooppalaisen Minority SafePack -kampanjan koordinaattorina. Kun allekirjoitusten keruuvaihe oli saatu onnistuneesti päätökseen, hänet valittiin vuonna 2019 Euroopan parlamentin jäseneksi unkarilaisten demokraattisen liiton puolesta Romaniassa.

Lisää kommentti

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Vastuuvapauslauseke: EU:n kansalaisaloitefoorumissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Ne eivät millään tapaa edusta Euroopan komission tai Euroopan unionin kantaa.