În cadrul Anului european al competențelor, Ziua Inițiativei cetățenești europene, găzduită în mod tradițional de Comitetul Economic și Social European (CESE), a oferit sfaturi practice și sfaturi cu privire la elementele-cheie ale lansării și desfășurării unei inițiative cetățenești europene de succes pentru sute de participanți care trăiesc la Bruxelles și online în întreaga UE. Atelierele cu organizatorii și experții ICE s-au axat pe abordarea provocărilor juridice legate de transformarea unei idei de politică într-o propunere de inițiativă cetățenească europeană, utilizând influențatori și multiplicatori externi pentru a stimula campaniile, utilizând alegerile pentru Parlamentul European din 2024 pentru a atrage atenția publică asupra inițiativelor în curs și noi și oferind tinerilor competențele și materialele didactice necesare pentru a utiliza cu succes instrumentele democrației participative, cum ar fi ICE.
- Urmăriți aici sesiunile și atelierele organizate cu ocazia Zilei ICE 2023
- Obțineți ajutor în ceea ce privește ideea dumneavoastră de inițiativă
- Aflați cum să redactați și să depuneți o inițiativă
- Sfaturi de la foștii organizatori
În 2023, Comisia Europeană a înregistrat cea de-a 100-a inițiativă cetățenească europeană și a răspuns celei de-a șaptea ICE de succes. Numărul impresionant de inițiative înregistrate și numărul tot mai mare de inițiative prezentate spre examinare de către Comisie (4 din octombrie 2022) au oferit vorbitorilor care au deschis Ziua ICE o ocazie de a reflecta asupra importanței implicării active a cetățenilor și a democrației participative în UE.
Vicepreședinta Comisiei Europene, Věra Jourová, care a condus activitatea Comisiei privind valorile și transparența, a deschis Ziua ICE, confirmând angajamentul Comisiei de a îmbunătăți în continuare punerea în aplicare a normelor inițiativei cetățenești europene și a invitat să contribuie la viitorul raport de punere în aplicare; și a subliniat că Comisia se va asigura că organizatorii ICE au la dispoziție un reprezentant al Comisiei pentru consultări active pe parcursul întregului proces de examinare.
„Cred că procesul poate avea succes atunci când există o interacțiune intensă și utilă între organizatori și Comisie.”
Vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova © UE 2023 – sursa: CESE
„Cetățenii activi sunt principalii piloni ai sistemului nostru democratic. Nu sunt de acord cu cei care afirmă că cetățenii ar trebui să fie activi doar o dată la patru ani, pentru a-și exprima votul. Cred că implicarea permanentă și activă a cetățenilor este de mare valoare și este o comemorare pe care o avem în statele noastre membre europene.”
Luând cuvântul la deschidere, președintele CESE, dl Oliver Röpke, a subliniat că Comitetul va continua să își joace rolul de facilitator și garant al democrației participative. Președintele Röpke și-a exprimat, de asemenea, angajamentul de a contribui la sporirea vizibilității și a rolului inițiativei cetățenești europene ca instrument participativ.
Oliver Röpke, președintele Comitetului Economic și Social European © UE 2023 – sursa: CESE
„Democrația participativă nu este doar complementară democrației reprezentative, ci este un element fundamental al acesteia.”
Rudiger Boogert, Secretariatul General al Comisiei Europene © UE 2023 – sursa: CESE
Luând cuvântul la deschiderea Zilei ICE, Rudiger Boogert, șeful unității Priorități politice și program de lucru din cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene, a subliniat tendințele pozitive de la reforma normelor inițiativei cetățenești europene în 2020. El a remarcat faptul că, dintre cele 31 de inițiative care au solicitat începerea colectării semnăturilor în temeiul noilor norme, doar una a fost refuzată, deoarece se solicită o modificare a tratatelor, care nu intră în sfera de competență a Comisiei. „Unul din 31, care înseamnă o rată de succes de peste 95 %”, a remarcat dl Boogert.
„Aș spune celor care doresc să conducă o inițiativă cetățenească europeană: în primul rând, înțelegeți că puteți desfășura o campanie de succes.”
El continuă subliniind că, începând din 2020, alte cinci inițiative au trecut de linia de finalizare, colectând cu succes peste 1 milion de semnături; și că se preconizează că o a șasea inițiativă se va alătura în curând grupului de succes.
Dl Boogert a citat rezultatele sondajelor realizate în rândul practicienilor ICE, arătând că trei din patru organizatori de inițiative consideră că noile norme sunt „în cea mai mare parte” sau „foarte eficace” și ușor de utilizat. În plus, utilizatorii sistemului central de colectare online, în foarte mare majoritate – 93 % – afirmă că sistemul este ușor sau foarte ușor de utilizat.
Rudiger Boogert a subliniat, de asemenea, necesitatea ca organizatorii să se pregătească bine și să utilizeze toate instrumentele de sprijin existente care i-ar putea ajuta să lanseze și să desfășoare o ICE de succes.
„Aș recomanda, în special, să utilizez ajutorul Forumului ICE, site-ul multilingv care primește feedback foarte pozitiv din partea utilizatorilor săi de la introducerea sa și care este gestionat de Serviciul European pentru Acțiune Cetățenească.”
Dl Boogert a abordat, de asemenea, problema beneficiilor suplimentare pe care funcționarea unei ICE le aduce chiar și organizatorilor care nu reușesc să atingă pragul de 1 milioane de semnături.
„Tot ce se întâmplă, nu vă descurajați, dar reflectați și la ceea ce v-a adus un an de campanie.”
El a subliniat că organizatorii consideră dezvoltarea personală și profesională care rezultă din desfășurarea unei ICE ca fiind un mare plus, la fel ca crearea unei rețele de parteneri care împărtășesc aceeași viziune, care poate conduce la o cooperare pe termen mai lung. Precum și conștientizarea și dezbaterea publică pe care tema ICE o creează la nivel regional, local, național și european și, prin urmare, impactul acesteia.
Assya Kavrakova, directoarea Serviciului European de Acțiune Cetățenească © UE 2023 – sursa: CESE
Luând cuvântul la deschiderea Zilei ICE, directoarea ECAS, Assya Kavrakova, a analizat din nou o sută de inițiative înregistrate și a remarcat că 60 % dintre acestea se încadrează în trei domenii principale:
- mediu și climă;
- drepturile sociale și de muncă – securitatea socială, dreptul de acces la sănătate și drepturile consumatorilor;
- democrație, justiție și drepturi fundamentale.
„Acum că avem deja grupurile de dezbatere ale cetățenilor ca instrument obișnuit după Conferința privind viitorul Europei, ar putea fi logic ca Comisia să organizeze grupuri de dezbatere în aceste trei domenii, să asculte cetățenii și să înțeleagă mai multe despre nevoile și dorințele cetățenilor.”
Assya Kavrakova a comentat, de asemenea, faptul că cetățenii lansează adesea inițiative în domenii în care există deja legislație a UE. În opinia sa, motivul este că punerea în aplicare a acestor norme nu este vizibilă la nivel național sau că normele europene nu sunt puse în aplicare.
„În calitate de gardian al tratatelor, Comisia ar trebui să analizeze aceste trei domenii principale, să efectueze o examinare și să vadă cum se desfășoară punerea în aplicare.”
Assya Kavrakova a abordat, de asemenea, subiectul implicării tinerilor cetățeni, remarcând importanța sa primordială.
„S-a estimat că, la viitoarele alegeri europene de anul viitor, vom avea încă 270 000 de tineri cu vârsta peste 16 de ani care vor vota. Acești tineri cetățeni pot, de asemenea, să inițieze și să semneze inițiative cetățenești europene. Ei trebuie să știe cum.”
Aflați mai multe despre tinerii europeni și despre inițiativa cetățenească europeană:
Carte nouă pentru studenți pe ICE
Set de instrumente educaționale privind ICE pentru învățământul secundar
Elevii din spatele EcoScore: Puteți avea un impact chiar dacă nu obțineți 1 milion de semnături
Webinarul „Descoperirea inițiativei cetățenești europene”
Scrieți un comentariu
Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.