Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Ce caută donatorii în inițiativele cetățenești europene și cum pot obține sprijinul acestora

Actualizat la: 12 December 2024

Sprijinul financiar decent care vă sprijină inițiativa cetățenească europeană vă poate ajuta inițiativa să demareze cu succes campania! Consultările cu donatorii care au sprijinit financiar ICE anterioare oferă o multitudine de date cu privire la prioritățile finanțatorilor, la aspectele care rezonează cel mai mult cu acestea și la strategiile de implicare eficace. Să ne ocupăm de asta. 

O incursiune în peisajul finanțării

Pentru a afla ce îi poate ajuta pe organizatori să obțină sprijin financiar, Democracy International a consultat 23 de donatori anteriori și potențiali ai ICE din 13 țări și zone geografice. Printre acestea s-au numărat fundații, ONG-uri, organizații-umbrelă și instituții de cercetare. Scopul a fost de a înțelege factorii care influențează deciziile finanțatorilor și de a identifica cele mai bune practici pentru abordarea acestora. 

Donatorii au subliniat în mod constant importanța subiectului și a domeniului de aplicare al unei inițiative (cu un rating de importanță medie de 4,18 din 5. Planurile bugetare detaliate au jucat, de asemenea, un rol esențial, cu un rating de importanță de 4 din 5, în timp ce finanțarea anterioară a primit o pondere mai mică, sugerând că inițiativele fără un sprijin puternic existent pot atrage în continuare sprijin dacă sunt bine pregătite. 

Ce caută donatorii?

Consultarea a evidențiat faptul că finanțatorii sunt cei mai susceptibili să sprijine inițiative care abordează aspecte care servesc propriei misiuni și care se încadrează în propriile domenii de activitate. Ei apreciază propunerile care demonstrează în mod clar o înțelegere a activității pe care o desfășoară și a modului în care inițiativa este complementară misiunii și valorilor lor. 

Printre principalele domenii de activitate ale finanțatorilor se numără cetățenia activă, bunăstarea animalelor, agricultura, democrația, dezvoltarea regională, drepturile copilului, agricultura, energia, ajutorul și dezvoltarea, mediul și clima, cultura și mass-media, educația, tineretul, justiția și drepturile fundamentale, migrația și azilul, transporturile, ocuparea forței de muncă și afacerile sociale, afacerile și economia, precum și consumatorii și sănătatea. Acest lucru demonstrează că există o potențială oportunitate de finanțare pentru o mare diversitate de subiecte. Cu alte cuvinte: aceste subiecte la care lucrează donatorii sunt vaste și diverse!

De exemplu, inițiativa „Endthe Cage Age”,sprijinită, printre altele, de World Animal Protection Denmark, ilustrează modul în care inițiativele axate pe obiective clare, precise și cu impact se pot alinia cu succes la prioritățile finanțatorilor – în acest caz, bunăstarea animalelor.

În esență, este important să identificați donatorii ale căror valori și misiuni se aliniază la obiectivele inițiativei dumneavoastră. Atunci când vă apropiați de un potențial donator, demonstrați modul în care ICE pe care o reprezentați poate avea un impact semnificativ și măsurabil. Pentru puncte bonus, prezentați-vă cu un plan de buget detaliat! 

O bună strategie de comunicare: Una dintre cheile succesului 

O temă recurentă a constatărilor a fost importanța unei abordări strategice a comunicării. Donatorii au subliniat în mod constant necesitatea unei comunicări clare, concise și transparente pentru a consolida încrederea. Mulți donatori au subliniat unele greșeli comune făcute de organizatorii ICE, inclusiv supraestimarea numărului de semnături pe care inițiativa lor le-ar putea atrage, neimplicarea partenerilor internaționali/europeni și absența unui plan de comunicare bine conceput. În plus, au fost menționate detalii sau precizii insuficiente în comunicarea lor inițială. Aceste greșeli pot duce la îndoieli cu privire la viabilitatea sau profesionalismul inițiativei, ceea ce poate duce, în cele din urmă, la eliminarea sprijinului potențial. 

Prin urmare, pentru ca o propunere să iasă în evidență, ar trebui să includeți o prezentare bine definită a obiectivelor inițiativei, a impactului preconizat al acesteia și un plan de comunicare detaliat – adaptat donatorului respectiv. Curtea a constatat că strategiile de informare personalizate au fost cea mai eficace modalitate de a colabora cu finanțatorii. Ei au fost mai receptivi la e-mailuri personalizate și la contactul direct prin intermediul rețelelor profesionale. Abordările generale sau impersonale, pe de altă parte, sunt mai puțin susceptibile de a duce la rezultate pozitive. 

Monitorizarea progresului dumneavoastră: o modalitate de a construi încredere cu finanțatorii 

O altă concluzie esențială a consultării cu donatorii ICE este importanța monitorizării și evaluării impactului ICE pentru a menține relațiile cu donatorii. În mod evident, donatorii acordă prioritate inițiativelor care dispun de mecanisme solide de monitorizare și evaluare și de transparență a valorii în ceea ce privește raportarea și impactul măsurabil. Instrumente precum evaluările impactului, analiza acoperirii mediatice și actualizările periodice ale jaloanelor contribuie la demonstrarea faptului că inițiativa își atinge obiectivul. 

Donatorii doresc să știe că investiția lor face diferența, iar transparența procesului este esențială. Prin raportarea periodică cu privire la rezultate, provocări și evoluția inițiativei, inițiativa dumneavoastră cetățenească europeană poate consolida încrederea în finanțatorii săi. Această comunicare regulată va oferi donatorilor asigurarea că sprijinul lor este utilizat în mod eficient, ceea ce vă va ajuta să consolidați relațiile pe termen lung. 

Mergând mai departe

În curând, veți putea găsi mai multe detalii despre Cum să strângeți fonduri într-o notă de orientare actualizată. Până atunci, organizatorii ICE pot începe să își perfecționeze abordarea acordând prioritate alinierii la interesele și valorile tematice ale donatorilor, elaborând planuri bugetare detaliate și transparente și strategii solide de comunicare și de informare, precum și dezvoltând mecanisme de urmărire a progreselor pentru a demonstra donatorilor că ICE merită să fie investită și că utilizarea fondurilor va fi transparentă. 

Prin adoptarea acestor informații și strategii direct de la finanțatori, organizatorii ICE își pot modela mai bine propunerile de finanțare, își pot consolida eforturile de strângere de fonduri și pot construi parteneriate de durată, asigurându-se că inițiativa lor dispune de resursele necesare pentru a obține un impact semnificativ. 

 

Link-uri relevante: 

Autori

Mélina Garnier

Mélina Garnier este responsabil de programe europene în cadrul Democracy International, un ONG cu sediul în Germania dedicat consolidării participării cetățenilor la procesul decizional politic, cu experiență în ceea ce privește inițiativa cetățenească europeană încă de la crearea instrumentului.  În prezent, urmează o diplomă de master în drept economic la Sciences Po. Mélina a obținut anterior o diplomă de licență la Sciences Po Paris, specializată în Științe Politice și Guvernamentale, cu un accent deosebit pe sfera europeană și parteneriatul franco-german.

Categorii

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.