Povestea inițiativei cetățenești europene „Fairosene” sau „Ending the Aviation Fuel Tax Exemption in Europe” este o poveste pe care noi, în calitate de organizatori, ne vom aminti întotdeauna. Povestea unei idei vizionate de șapte studenți în dormitoarele lor a ajuns în centrul politicii de mediu a Comisiei Europene. O poveste a unei inițiative la nivel local care a strâns doar 75,000 de semnături, dar propunerea sa de politică a fost inclusă în pachetul legislativ „Pregătiți pentru 55” al Comisiei Europene, care își propune să transforme Pactul verde în realitate.
Obiectivul nostru a fost simplu: să îndemne Comisia Europeană să propună o taxă pe combustibilul de aviație (kerosen) pentru zborurile interne și intraeuropene, o politică menită să pună capăt scutirii lucrative a combustibililor de care se bucură modul de transport cu cea mai mare intensitate a emisiilor de dioxid de carbon în detrimentul alternativelor de călătorie mai durabile. Am utilizat singurul instrument al democrației participative aflat la dispoziția cetățenilor europeni, inițiativa cetățenească europeană, care permite sensibilizarea diferitelor niveluri ale societății civile, dar și a factorilor de decizie politică.
„Ne-am început campania fără fonduri și fără așteptări, cu ideea că nu avem nimic de pierdut și cu dorința de a învăța cum să pledăm mai bine pentru nevoile și cerințele cetățenilor.”
Acum, după încheierea cu succes a acesteia, sperăm că aventura noastră prin intermediul ICE îi inspiră pe cetățenii din întreaga UE să acționeze pentru ceea ce cred și să utilizeze acest instrument, care poate avea impact chiar și atunci când este lansat de un grup de studenți subfinanțați și subfinanțați
Întâlnirea reprezentanților Fairosene cu Ursula von der Leyen
Încă de la începutul pregătirilor pentru campanie, am știut că colectarea a 1 milioane de semnături fără o finanțare adecvată, fără experiență și fără o rețea preexistentă de organizații care doresc să militeze pentru inițiativă ar fi o sarcină extrem de greoaie. Din acest motiv și pentru a încerca să ne maximizăm impactul, strategia noastră a fost de a concentra o mare parte a eforturilor noastre asupra activităților de lobby pe factorii de decizie din instituțiile UE, simultan cu sensibilizarea, colectarea semnăturilor și promovarea generală. Această decizie s-a dovedit esențială pentru progresul inițiativei noastre cetățenești europene, deoarece, în cele din urmă, campania noastră de lobby a adus subiectul poluării aviatice și al scutirilor de la plata taxei pe combustibil pentru avioane cu reacție mai sus menționat pe agenda politică a Comisiei Europene și a fost inclus în pachetul legislativ „Pregătiți pentru 55”. În acest proces, am realizat numeroase etape și am dobândit experiențe valoroase prin acțiuni precum demonstrația noastră în afara Parlamentului European și întâlnirea cu deputați în Parlamentul European și cu partidele politice europene, o prezentare în fața Comisiei pentru petiții a Parlamentului European (PETI) și participarea la conferința interguvernamentală privind stabilirea prețului carbonului și taxa pe aviație de la Haga, în cadrul căreia Fairosene a fost singurul reprezentant al societății civile.
În cadrul reuniunilor noastre cu funcționari ai UE, argumentele noastre cu privire la importanța politicii propuse pentru cetățenii europeni și pentru mediu au fost consolidate de numărul de semnături pe care le-am colectat și de coaliția organizațiilor care împărtășesc aceeași viziune pe care le-am creat.
Promovarea are succes numai atunci când există sinergii.
Prin urmare, ne-am adresat organizațiilor și voluntarilor care împărtășesc aceeași viziune din rețelele noastre personale, care au permis ICE să ajungă la cât mai multe țări europene. Am încercat să extindem răspândirea geografică a inițiativei noastre prin stabilirea de contacte cu numeroase organizații-umbrelă care au membri în diferite țări cu conexiuni locale și am construit centre online de voluntari pasionați care au difuzat petiția pe cale orală, atât online, cât și offline.
Reprezentanți ai Fairosene cu voluntari în cadrul unui marș privind clima
Lansarea unei campanii fără finanțare, în mai multe țări ale UE, în paralel cu studiile universitare, nu a fost o sarcină deloc ușoară. Pe tot parcursul ICE, în calitate de organizatori, a trebuit să sacrificăm mult timp liber și liber pentru a oferi inițiativei șanse mai mari de succes, dar sacrificiul a fost mai ușor decât majoritatea, deoarece a fost întâmpinat cu pasiune. Într-adevăr, pasiunea și sacrificiul au fost recompensate atunci când organizații bine respectate, care lucrau deja de zeci de ani pe aceeași temă, au convenit să coopereze cu noi și să ne ajute să aducem propunerea de politică în centrul Comisiei. În plus, cu cât inițiativa noastră s-a dezvoltat online, cu atât mai mulți tineri cetățeni din întreaga Europă ne-au contactat pentru a forma echipe de voluntari în țările lor și pentru a face campanie la nivel local pentru a strânge semnături. În acest mod,
în ciuda faptului că am luptat împotriva unei industrii foarte puternice, până la sfârșitul campaniei ne-am făcut mult mai mulți prieteni decât dușmani.
Sprijinul pe care l-am primit pe parcursul campaniei noastre din partea organizațiilor, a cetățenilor și a societății civile în ansamblu a fost extrem de neașteptat și, fără îndoială, experiența cea mai pozitivă a demarării unei ICE. Chiar dacă campania s-a încheiat, legăturile și legăturile pe care le-am format cu organizațiile cu sediul la Bruxelles și cu cetățenii din întreaga UE rămân până în prezent, deoarece colaborăm încă la numeroase campanii și acțiuni care au urmat de la sfârșitul ICE Fairosene.
Reprezentanți ai Fairosene cu voluntari în cadrul unui marș privind clima
În calitate de studenți care au început o campanie paneuropeană, nu este secret faptul că campania noastră nu dispunea de resurse financiare substanțiale. Cu toate acestea,
luptele care merită lupte nu sunt aproape niciodată câștigate cu bani.
Ei sunt câștigați cu oameni hotărâți, iar ICE noastră nu a fost cu siguranță absentă. Aceasta este, în opinia noastră, cea mai importantă renunțare la ICE Fairosene: persoanele care au fost suficient de pasionate pentru a aborda o problemă de mediu, fără să se fi întâlnit în prealabil, fără a dispune de resurse financiare sau de un timp liber abundent, au venit să lucreze împreună și au depins doar de eforturile și sprijinul reciproc pentru atingerea obiectivului lor.
Reprezentantul Fairosene într-un marș climatic
În cele din urmă, aceasta este ceea ce este pentru noi ICE: un instrument care servește drept platformă pentru ca cetățenii din întreaga Europă să se reunească și să lupte împreună pentru problemele și problemele cu care ne confruntăm toți, indiferent de localizarea noastră geografică. Din experiența noastră,
spontaneitatea a fost un alt factor esențial pentru lansarea ICE.
Deși, pe de o parte, pregătirea și cartografierea unei campanii poate fi un factor decisiv care contribuie la succesul acesteia, pe de altă parte, cu cât credeți mai mult despre fiecare etapă a procesului și cu cât așteptați mai mult să pregătiți totul pentru perfecție, cu atât este mai probabil să fiți descurajat de multitudinea de sarcini care trebuie îndeplinite înainte și în timpul lansării unei campanii. Cu câteva luni înainte de lansarea campaniei, nimeni nu știa că vom cheltui următorii ani și jumătate pentru a pleda pentru o taxă pe kerosen. Sau, potrivit lui J. A. Redmerski, „Mă urez uneori cele mai mari amintiri sunt făcute în locurile cele mai puțin probabile, o dovadă suplimentară a faptului că spontaneitatea este mai recompensată decât o viață planificată cu meticulozitate”.
Un Pact verde european: https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal_en
Comisia propune transformarea economiei și a societății UE pentru a îndeplini obiectivele ambițioase în materie de climă (Pregătiți pentru 55): https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_3541
Propunere de revizuire a Directivei privind impozitarea energiei: https://ec.europa.eu/info/files/revision-energy-tax-directive_en
Autori
Tassos PapachristouTassos Papachristou este reprezentantul supleant al inițiativei cetățenești europene „Ending the Aviation Fuel Exemption in Europe” (Fairosene) și masterat în afaceri publice europene la Universitatea din Maastricht. Fairosene a câștigat premiul „Cetățeni” al anului 2019 prin „Good Lobby”, iar propunerea sa de politică a fost inclusă în pachetul legislativ „Pregătiți pentru 55” al Comisiei Europene în 2021. Este militant pentru o mobilitate curată în Generația „Europa climatică” (GCE).
- Categories
Scrieți un comentariu
Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.