Siirry pääsisältöön
EU:n kansalaisaloitefoorumi

Opiskelija-aloite, jolla se sisällytettiin vihreän kehityksen ohjelmaan: ”Taistelun arvoisia taisteluja ei juuri koskaan voiteta rahalla.”

Päivitetty: 26/08/2021

”Fairosene”-kansalaisaloitteen ”Ending the Aviation Fuel Tax Exemption in Europetarina on se, että järjestäjinä muistamme aina. Se on tarina seitsemän opiskelijan unelmalle ajatukselle, joka päätyi Euroopan komission ympäristöpolitiikan ytimeen. Tarina ruohonjuuritason aloitteesta, joka keräsi vain 75 000 allekirjoitusta mutta jonka toimintapoliittinen ehdotus sisältyi Euroopan komission 55-valmiuspakettiin, jolla pyritään toteuttamaan vihreän kehityksen ohjelma.

Tavoitteemme oli yksinkertainen: kehotetaan Euroopan komissiota ehdottamaan lentopolttoaineen (keroseenin) verottamista kotimaan lennoille ja Euroopan sisäisille lennoille. Tavoitteena on lopettaa kaikkein hiili-intensiivisemmän liikennemuodon tuottoisa vapautus polttoaineverosta kestävämpien matkustusvaihtoehtojen kustannuksella. Hyödynnämme ainoaa Euroopan kansalaisten käytettävissä olevaa osallistavan demokratian välinettä, eurooppalaista kansalaisaloitetta, joka mahdollistaa tietoisuuden lisäämisen kansalaisyhteiskunnan eri tasoilla mutta myös poliittisten päättäjien edunvalvonnan alalla.

”Alussa meillä ei ollut varoja eikä minkäänlaisia odotuksia. lähdimme kuitenkin yrittämään – eihän meillä ollut mitään menetettävää. Halusimme oppia, miten tavallisten ihmisten tarpeita ja vaatimuksia on mahdollista puolustaa”, aloitteen järjestäneet opiskelijat kertovat.

Nyt kun aloite on saatu onnistuneesti päätökseen, toivomme, että eurooppalainen kansalaisaloite innostaa kansalaisia kaikkialla toimimaan sen puolesta, mitä he uskovat, ja käyttämään tätä välinettä, joka voi olla vaikuttava myös silloin, kun sen käynnistää ryhmä alirahoitettuja ja kokemattomia opiskelijoita.

Fairosenen edustajat tapaavat Ursula von der Leyenin

Fairosense Von Der Leyen

Kampanjan valmistelun alusta lähtien tiedämme, että miljoonan allekirjoituksen kerääminen ilman asianmukaista rahoitusta, kokemusta ja jo olemassa olevaa verkostoa, joka haluaa edistää aloitetta, olisi erittäin työläs tehtävä. Tästä syystä ja vaikutusten maksimoimiseksi strategiamme oli keskittää suuri osa ponnisteluistamme EU:n toimielinten poliittisten päättäjien edunvalvontaan sekä tietoisuuden lisäämiseen, allekirjoitusten keräämiseen ja yleiseen edunvalvontaan. Tämä päätös osoittautui keskeiseksi eurooppalaisen kansalaisaloitteen edistymisen kannalta, sillä lobbauskampanjamme toi ilmailun saastumista ja lentopetrolin verovapautuksia koskevan aiheen kärkeen Euroopan komission poliittisella asialistalla, ja se sisällytettiin 55-valmiuspakettiin. Tässä prosessissa saavutimme monia virstanpylväitä ja saimme arvokkaita kokemuksia esimerkiksi mielenosoituksemme Euroopan parlamentin ulkopuolella ja tapaamisen Euroopan parlamentin jäsenten ja Euroopan tason poliittisten puolueiden kanssa, esittelyn Euroopan parlamentin vetoomusvaliokunnalle (PETI) ja osallistumalla Hiilin hinnoittelua ja ilmailuveroa käsittelevään hallitustenväliseen konferenssiin Haagissa, jossa Fairosene oli ainoa kansalaisyhteiskunnan edustaja.

EU:n virkamiesten kanssa pidetyissä tapaamisissamme esittämiämme perusteluja, jotka koskivat ehdotetun politiikan merkitystä Euroopan kansalaisille ja ympäristölle, vahvistivat keräämämme allekirjoitusten määrä ja samanmielisten organisaatioiden liittouma, jonka olemme perustaneet.

Edunvalvonta onnistuu vain, jos synergiaetuja esiintyy.

Saavutimme siis samanmieliset organisaatiot ja vapaaehtoiset henkilökohtaisista verkostoistamme, joiden avulla eurooppalainen kansalaisaloite saavutti mahdollisimman monta Euroopan maata. Yritimme laajentaa aloitteen maantieteellistä jakautumista tavoittamalla monia kattojärjestöjä, joilla on jäseniä eri maissa ja joilla on paikallisia yhteyksiä, ja rakentamalla vetovoimaisten vapaaehtoisten verkkokeskuksia, jotka jakoivat vetoomuksen suun kautta sekä verkossa että sen ulkopuolella.

Fairosenen edustajat, joilla on vapaaehtoisia ilmastomarssissa

Fairosense Blog 2

Ilman rahoitusta ei ollut helppoa käynnistää moneen maahan ulottuvaa tiedostuskampanjaa. Samaan aikaan näiden opiskelija-aktivistien piti myös jatkaa korkeakouluopintojaan, Kansalaisaloitteen järjestäjinä meidän oli uhrattava suuri määrä vapaata vapaa-aikaamme, jotta aloitteen onnistumismahdollisuudet paranisivat, mutta uhraaminen oli helpompaa kuin suurin osa, koska se kohtasi intohimoa. Intohimo ja uhraukset palkittiin, kun hyvin arvostetut organisaatiot, jotka olivat jo vuosikymmeniä työskennelleet samaa aihetta käsitellessään, sopivat tekevänsä yhteistyötä kanssamme ja auttavamme viemään poliittisen ehdotuksen komission ytimeen. Mitä enemmän aloitteemme on saanut vetovoimaa verkossa, sitä enemmän nuoret eri puolilta Eurooppaa ovat tavoitelleet meitä muodostamaan vapaaehtoistiimiä omassa maassaan ja kampanjoimaan paikallistasolla allekirjoitusten lisäämiseksi. Tällä tavoin

vaikka me kampanjoimme erittäin voimakasta teollisuutta vastaan, kampanjan loppuun mennessä olimme tehnyt huomattavasti enemmän ystäviä kuin vihollisia.

Tuki, jonka saimme koko kampanjan ajan organisaatioilta, kansalaisilta ja kansalaisyhteiskunnalta, oli täysin odottamaton ja luultavasti kaikkein myönteisin kokemus eurooppalaisen kansalaisaloitteen aloittamisesta. Vaikka kampanja on päättynyt, yhteydet ja yhteydet, joita olemme luoneet Brysselissä toimiviin organisaatioihin ja kansalaisiin eri puolilla EU:ta, ovat edelleen olemassa, sillä teemme edelleen yhteistyötä monissa kampanjoissa ja toimissa, joita on seurattu Fairosenen eurooppalaisen kansalaisaloitteen päättymisen jälkeen.

Fairosenen edustajat, joilla on vapaaehtoisia ilmastomarssissa

Fairosense Blog 2

Koska yliopisto-opiskelijat aloittivat yleiseurooppalaisen kampanjan, ei ole salaista, että kampanjalta puuttuivat huomattavat taloudelliset resurssit. Mutta

taistelut, joiden puolesta on syytä taistella, eivät juuri koskaan voita rahaa.

Ne voitetaan määrätietoisten ihmisten kanssa, eikä tätä eurooppalaista kansalaisaloitettamme todellakaan ole puuttunut. Tämä on mielestämme tärkein Fairosenen eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta: ihmiset, jotka olivat riittävän innostuneita käsittelemään ympäristökysymystä ilman, että he olivat tavattu aiemmin, ilman taloudellisia resursseja tai runsasta vapaa-aikaa, pääsivät työskentelemään yhdessä ja olivat riippuvaisia toistensa ponnisteluista ja tuesta tavoitteidensa saavuttamiseksi.

Fairosenen edustaja ilmastomarsissa

Fairosense Blog 3

Viime kädessä eurooppalainen kansalaisaloite on meille: väline, jonka avulla kansalaiset eri puolilta Eurooppaa voivat kokoontua yhteen ja torjua yhdessä ongelmia ja ongelmia, joita me kaikki kohtaamme maantieteellisestä sijainnistamme riippumatta. Kokemuksemme perusteella —

oma-aloitteisuus oli toinen ratkaiseva tekijä eurooppalaisen kansalaisaloitteen käynnistämisessä.

Vaikka kampanjan valmistelu ja kartoitus voivat toisaalta olla ratkaiseva tekijä, joka edistää sen onnistumista, sitä enemmän ajattelet prosessin jokaista vaihetta ja mitä enemmän odotat valmistautuvan kaikkeen, sitä todennäköisempää on, että sinut saadaan luopumaan lukuisista tehtävistä, jotka on suoritettava ennen kampanjan käynnistämistä ja sen aikana. Muutama kuukausi ennen kampanjan käynnistämistä kukaan meistä ei tiennyt, että kampanjoimme kerosiiniveron puolesta seuraavien puolentoista vuoden aikana. Tai J. A. Redmerskin sanoin: ”Arvailen joskus eniten muistoja paikoissa, jotka ovat kaikkein epätodennäköisimpiä, ja lisätodisteita siitä, että spontaanisuus on palkitsevampaa kuin huolellisesti suunniteltu elinikä”.

Euroopan vihreän kehityksen ohjelma: https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal_en

Komissio ehdottaa EU:n talouden ja yhteiskunnan muuttamista ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi (55 vuotta varten): https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_3541

Ehdotus energiaverodirektiivin tarkistamiseksi: https://ec.europa.eu/info/files/revision-energy-tax-directive_en

Tassos 2 Fairosense

 

Laatijat

Tassos Papachristou

Tassos Papachristou on eurooppalaisen kansalaisaloitteen ”Ending the Aviation Fuel Tax Exemption in Europe” (Fairosene) European Citizen’ Initiative -järjestön (Ending the Aviation Fuel Tax Exemption in Europe) varaedustaja ja Maastrichtin yliopiston Eurooppa-julkisasioiden maisterintutkinto-opiskelija. Fairosene voitti The Good Lobbyn vuoden 2019 kansalaispalkinnon, ja sen toimintapoliittinen ehdotus sisällytettiin Euroopan komission 55-valmiuspakettiin vuonna 2021. Hän kampanjoi puhtaan liikkuvuuden puolesta Generation Climate Europessa (GCE).

Lisää kommentti

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Vastuuvapauslauseke: EU:n kansalaisaloitefoorumissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Ne eivät millään tapaa edusta Euroopan komission tai Euroopan unionin kantaa.
Onko kansalaisaloitteesi valmis rekisteröitäväksi?

Haluatko allekirjoittaa kansalaisaloitteen? Haluatko lisätietoja muista kansalaisaloitteista?