Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών

Τοπικές ισπανικές εκστρατείες προλειαίνουν το έδαφος για μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για την αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος στην Ευρώπη

Επικαιροποιήθηκε στις: 06/01/2021

Διάφορες τοπικές πρωτοβουλίες στην Ισπανία έχουν εμπλέξει τους πολίτες να εντοπίσουν λύσεις για το ψηφιακό χάσμα στο επίκεντρο των κοινοτικών προβλημάτων. Έχουν γραπτά δηλωτικά για την ψηφιακή ένταξη των γυναικών, των μεταναστών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία. Εφιστούν την προσοχή των τοπικών αρχών και των γειτόνων στην ανάγκη να γεφυρωθεί το χάσμα. Ωστόσο, η έλλειψη βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων και πρόσβασης στο διαδίκτυο εξακολουθούν να εκκρεμούν σε κάποιο βαθμό όχι μόνο στην Ισπανία, αλλά και σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Οι τοπικές πρωτοβουλίες πολιτών αποτελούν το πρώτο βήμα ενός ευρύτερου μέσου για την απαίτηση καλύτερης πρόσβασης και γνώσης για τη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών.

ANA2

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, το ψηφιακό χάσμα στην Ευρώπη παραμένει μεγάλο: οι πολίτες της ΕΕ με βασικές ψηφιακές δεξιότητες εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόνο το 58 % του πληθυσμού το 2020. Επιπλέον, το 9,5 % των πολιτών της ΕΕ κατά μέσο όρο δεν έχει ποτέ πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το54 % αυτών είναι άτομα με αναπηρία, ποσοστό που αντιστοιχεί σε ένα στα τρία εξ αυτών. Ωστόσο, οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης διαφέρουν σημαντικά από τις χώρες της Ανατολικής και της Νότιας Ευρώπης. Στη Σουηδία, τη Δανία, τις Κάτω Χώρες και το Λουξεμβούργο ο ψηφιακός αναλφαβητισμός παραμένει κάτω από το 3 % του πληθυσμού. Ωστόσο, στη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κροατία, κυμαίνεται μεταξύ 18 % και 24 %. Στην Ισπανία, το ποσοστό αυτό είναι 8 % κατά μέσο όρο.

Στην Ισπανία, διάφοροι δήμοι έχουν αναπτύξει δημοφιλείς πρωτοβουλίες στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωνικής συμμετοχής, έργων και εργαστηρίων. Οι ίδιοι οι άνθρωποι ένωσαν τις δυνάμεις τους επιδιώκοντας λύσεις για την αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος, οι οποίες θεωρούνται από αυτούς ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των κοινοτήτων τους. Για παράδειγμα, μια κοινότητα γειτόνων που βρίσκεται στο Alcobendas (βορείως της Μαδρίτης) συμμετείχε σε έργο που υποστηρίχθηκε από το δημοτικό συμβούλιο με τίτλο «Κατάρτιση, οργάνωση και νόμος». Σε αυτό το πλαίσιο, συνέταξαν ένα «μανδύα για την ενίσχυση των τηλεματικών υπηρεσιών» για να ζητήσουν καλύτερες ψηφιακές υπηρεσίες στην πόλη. Προτίθενται να ενθαρρύνουν όλους τους πολίτες να συνεργαστούν για την επίτευξη αυτών των στόχων.

 Εν τω μεταξύ, στη Βαλένθια, μια βιομηχανική πόλη με σχεδόν δύο εκατομμύρια κατοίκους, μια ομάδα 30 ΜΚΟ ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν την πρωτοβουλία «Το διαδίκτυο αποτελεί δικαίωμα». Έχουν γράψει ένα «μαννιφέστο για την ψηφιακή ένταξη» για να διεκδικήσουν μέτρα για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και την επίλυση του προβλήματος της ανισότητας των φύλων όσον αφορά την πρόσβαση και τη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών.

Είναι σαφές ότι αυτές οι τοπικές πρωτοβουλίες αυξάνουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του ψηφιακού χάσματος για την ανθρώπινη ανάπτυξη, τη συμμετοχικότητα και τη βελτίωση των ψηφιακών ικανοτήτων. Τα μανιφέστο αυτά αφορούν το ίδιο πρόβλημα, μολονότι προτάθηκαν αυθόρμητα από δύο διαφορετικούς τομείς της κοινωνίας.

Οι εκδηλώσεις αυτές εμπνέουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, αλλά δεν διαθέτουν τις συγκεκριμένες δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν από τις κυβερνήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να επιτευχθούν αποτελεσματικά μέσω μιας Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών. Η διάσταση του ψηφιακού χάσματος στην περιοχή μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία για τον σχεδιασμό μιας πιο εκτεταμένης πρότασης, δεδομένου ότι το πεδίο εφαρμογής και η έκταση των ψηφιακών δικαιωμάτων υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα και περιλαμβάνουν ένα ευρωπαϊκό ψηφιακό δίκτυο. Επιπλέον, στο τρέχον πλαίσιο, ο στόχος «μια πιο ψηφιακή και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία» στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων επισημαίνει την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στον σχεδιασμό στρατηγικών για την εξάλειψη του ψηφιακού χάσματος στο θεματολόγιο του σχεδίου ανάκαμψης από την κρίση.

ANA 3

Επιπλέον, οι νομικές αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, όπως η δημιουργία ειδικών ταμείων ή επιδοτήσεων για την πρόσβαση και τη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών, αποτελούν κίνητρα για τη σύνδεση αυτών των τοπικών πρωτοβουλιών με ένα ευρωπαϊκό μέσο εμπνευσμένο από τα αιτήματα των πολιτών, όπως η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών.

Τέλος, οι πολίτες μιας συγκεκριμένης τοποθεσίας — μιας πόλης, ή ενός κράτους — της ευρωπαϊκής επικράτειας μπορούν να ηγηθούν δράσεων σε ευρωπαϊκή κλίμακα με βάση τα δικαιώματα πρόσβασης και χρήσης του διαδικτύου. Ως εκ τούτου, είναι ευπρόσδεκτες οι παρατηρήσεις σχετικά με πρόταση ΕΠΠ για ψηφιακή επιδότηση που θα ενσωματωθεί στο σύστημα κοινωνικής προστασίας κάθε κράτους μέλους (ιδίως για όσους βρίσκονται σε κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού ή κινδύνου φτώχειας).

ana bio

Συντελεστές

Ana Milena Carranza Carranza

Η Ana Milena Carranza Carranza είναι δικηγόρος. Διαθέτει διδακτορικό δίπλωμα στο κράτος δικαίου και την παγκόσμια διακυβέρνηση και μεταπτυχιακό δίπλωμα στην οικονομική ανάλυση του δικαίου και των δημόσιων πολιτικών από το Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκας. Είναι εθελοντής ερευνητής στην Ένωση Amigos MIRA España για μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τις εγγυήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ψηφιακή ένταξη και τις σπουδές μεταναστών.

Αφήστε ένα σχόλιο

Για να προσθέσετε τα σχόλιά σας, πρέπει να γίνει η ταυτοποίησή σας ή να εγγραφείτε.

Σχόλια

Inactive user | 16/02/2021

La pandemia ha acelerado la transformación digital en medio de la sociedad actual. Esto acentúa las desigualdades sociales existentes y amplia los factores de vulnerabilidad a los que expuestas las familias con menos recursos. Es necesario crear medidas para fomentar el acceso y aprovechamiento de internet por parte de toda la sociedad, sin dejar a nadie atrás

Inactive user | 16/02/2021

Hoy más que nunca es de suma importancia terminar con la desigualdad entre las personas que pueden tener acceso o conocimiento en relación a las nuevas tecnologías y las que no. Este tipo de iniciativas aportan realmente al avance y crecimiento de la comunicación entre grupos sociales.

Inactive user | 18/02/2021

«Θέλετε να σπουδάσετε; Ωραία! Εγγραφείτε σε εικονικά μαθήματα, σήμερα είναι πολύ εύκολο, είναι προσιτό σε όλους. Όμως, μπορώ να «πω, δεν έχω διαδίκτυο»... αυτό είναι αυτό που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Τα άτομα που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό είναι εκείνα που χρειάζονται τη μεγαλύτερη στήριξή μας και που μπορούν να βγουν λιγότερο από την κατάστασή τους λόγω του ψηφιακού χάσματος. Με τη δημιουργία πρωτοβουλιών, μπορούμε να τους βοηθήσουμε να έχουν πραγματικά ποιοτική εκπαίδευση.

Inactive user | 13/03/2021

Πρόκειται για μια τόσο ενδιαφέρουσα ανάγνωση. Πιστεύω ότι ζούμε σήμερα σε μια ψηφιακή επανάσταση, όπου το διαδίκτυο εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς σε ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι αδιανόητο να βλέπουμε μια προσπάθεια να εδραιωθούν οι πολλαπλές τμηματικές προσπάθειες και να παραπεμφθούν στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία.

Επιθυμώ η πρωτοβουλία αυτή να επεκταθεί και στη διασφάλιση της ανωνυμίας κατά τη σύνδεσή της με δημόσια δίκτυα. Έχω παρατηρήσει ότι πολλά τελικά σημεία wifi απαιτούν δεδομένα χρήστη, όπως αριθμό τηλεφώνου, για να δοθεί πρόσβαση, αλλά δεν διαθέτουν όλοι οι χρήστες αριθμό τηλεφώνου!Η πρόσβαση στο διαδίκτυο θα πρέπει να παρέχεται χωρίς φραγμούς ή περιορισμούς.

Η αναθεώρησή σας με κάνει να αναρωτηθώ για το ψηφιακό χάσμα σε άλλες χώρες που είναι πολύ λιγότερο ανεπτυγμένες από την Ευρώπη, και ελπίζω οι πολίτες να αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι το διαδίκτυο γίνεταιμόνο πλατφόρμα για την άσκηση της δημόσιας σφαίρας μας.

Μεγάλη δουλειά της Ana Milena για μια τόσο εκτεταμένη έρευνα επί του θέματος και για την προβολή της στο κοινό. Ευχαριστώ τον AME για τη χορηγία αυτού του έργου.  

Inactive user | 18/03/2021

Η ανισότητα έχει πολλά άτομα και η ταχεία πανδημία είναι ένα από αυτά: ΨΗΦΙΑΚΌ· Δείχνει πολλές διαφορές στην καθημερινή εξέλιξη των πολιτών. Ενθαρρύνω τις τοπικές ομάδες, τις οντότητες και τους γείτονες να υποστηρίξουν τέτοιες πρωτοβουλίες και να μην αφήσουμε κανέναν έξω.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίο, αναγκαίο, επείγον... να εξαλειφθεί το ψηφιακό χάσμα.
 

Δήλωση αποποίησης ευθύνης: Τα σχόλια που διατυπώνονται στο φόρουμ της ΕΠΠ αντανακλούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι αντανακλούν τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.