Gå til hovedindholdet
Forum for det europæiske borgerinitiativ

Lokale spanske kampagner baner vejen for et europæisk borgerinitiativ til afhjælpning af den digitale kløft i Europa

Opdateret den: 06/01/2021

Forskellige lokale initiativer i Spanien har inddraget borgerne i at finde løsninger på den digitale kløft i centrum af samfundsproblemerne. De har et skriftligt manifest om digital inklusion af kvinder, migranter, ældre og personer med handicap. De henleder de lokale myndigheders og naboernes opmærksomhed på nødvendigheden af at lukke hullet. Manglen på grundlæggende digitale færdigheder og adgang til internettet er dog til en vis grad stadig udestående spørgsmål ikke blot i Spanien, men også på europæisk plan. Lokale borgerinitiativer er det første skridt i et større instrument til at kræve bedre adgang og viden til brug af digitale tjenester.

ANA2

Ifølge de seneste vurderinger er den digitale kløft i Europa fortsat stor: EU-borgere med grundlæggende digitale færdigheder udgør stadig kun 58 % af befolkningen i 2020. Desuden har 9,5 % af EU-borgerne i gennemsnit aldrig haft adgang til internettet. 54 % af dem er personer med handicap, hvilket svarer til en ud af tre af dem. De nordeuropæiske lande adskiller sig imidlertid betydeligt fra de østeuropæiske og sydeuropæiske lande. I Sverige, Danmark, Nederlandene og Luxembourg ligger digital analfabetisme fortsat på under tre procent af befolkningen. I Bulgarien, Grækenland, Portugal og Kroatien ligger den dog på mellem 18 % og 24 %. I Spanien er denne andel i gennemsnit 8 %.

I Spanien har forskellige kommuner udviklet folkelige initiativer inden for rammerne af programmer for social deltagelse, projekter og workshopper. Folk er gået sammen om at finde løsninger på den digitale kløft, som de betragter som et af de mest relevante problemer i deres lokalsamfund. F.eks. deltog et nabofællesskab i Alcobendas (nord for Madrid) i et projekt støttet af byrådet kaldet "Train, Organise and Act". Inden for disse rammer har de skrevet et "manifest om styrkelse af telematiktjenester" for at efterspørge bedre digitale tjenester i byen. De har til hensigt at tilskynde alle borgere til at samarbejde om at nå disse mål.

 I Valencia, en industriby med næsten to millioner indbyggere, er en klynge på 30 NGO'er i mellemtiden gået sammen om at fremme initiativet "Internet er en rettighed". De har skrevet et "manifest for digital inklusion" for at kræve foranstaltninger til at lukke den digitale kløft og løse problemet med manglende ligestilling mellem kønnene for at få adgang til og anvende de digitale tjenester.

Det er klart, at disse lokale initiativer øger bevidstheden om betydningen af den digitale kløft for menneskelig udvikling, inklusion og forbedring af digitale kompetencer. Disse manifester beskæftiger sig med det samme problem, selv om de spontant blev foreslået af to forskellige samfundssektorer.

Sådanne manifester inspirerer til større bevidsthed, men mangler de konkrete foranstaltninger, der skal gennemføres af regeringerne, hvilket kan opnås effektivt gennem et europæisk borgerinitiativ. Den digitale kløft i regionen kan være en anledning til at udarbejde et mere omfattende forslag i betragtning af, at anvendelsesområdet for og omfanget af digitale rettigheder går ud over de nationale grænser og involverer et europæisk digitalt netværk. I den nuværende situation peger målet om "et mere digitalt og inklusivt samfund" i centrum for den europæiske søjle for sociale rettigheder desuden på, at det er nødvendigt at prioritere udformningen af strategier for at fjerne den digitale kløft i dagsordenen for krisegenopretningsplanen.

ANA 3

Desuden er Kommissionens juridiske beføjelser til at foreslå specifikke foranstaltninger, såsom oprettelse af særlige fonde eller tilskud til adgang til og brug af digitale tjenester, motivationer til at knytte disse lokale initiativer til et europæisk instrument, der er inspireret af borgernes krav, såsom det europæiske borgerinitiativ.

Endelig kan borgere fra en bestemt lokalitet — en by eller en stat — i det europæiske område lede aktioner på europæisk plan baseret på retten til adgang til og brug af internettet. Derfor hilses kommentarer til et forslag til et europæisk borgerinitiativ om et digitalt tilskud, der skal integreres i de enkelte medlemsstaters sociale beskyttelsessystem (navnlig for dem, der befinder sig i en situation med social udstødelse eller risiko for fattigdom), velkommen.

ana bio

Blogartikelforfattere

Ana Milena Carranza Carranza

Ana Milena Carranza Carranza er advokat. Hun har en Ph.D. i retsstatsforhold og global styring og en kandidatgrad i økonomisk analyse af jura og offentlige politikker fra universitetet i Salamanca. Hun er frivillig forsker ved Association Amigos MIRA España om en række emner vedrørende menneskerettighedsgarantier, digital inklusion og migrantstudier.

Skriv en kommentar

For at tilføje kommentarer, skal du logge ind eller registrere dig.

Kommentarer

Inactive user | 16/02/2021

La pandemia ha acelerado la transformación digital en medio de la sociedad actual. Esto acentúa las desigualdades sociales existentes y amplia los factores de vulnerabilidad a los que expuestas las familias con menos recursos. Es necesario crear medidas para fomentar el acceso y aprovechamiento de internet por parte de toda la sociedad, sin dejar a nadie atrás

Inactive user | 16/02/2021

Hoy más que nunca es de suma importancia terminar con la desigualdad entre las personas que pueden tener acceso o conocimiento en relación a las nuevas tecnologías y las que no. Este tipo de iniciativas aportan realmente al avance y crecimiento de la comunicación entre grupos sociales.

Inactive user | 18/02/2021

"Ønsker du at studere? Super! Du kan abonnere på virtuelle kurser, det er i dag meget let, det er inden for rækkevidde. Men jeg kan ikke, jeg har internet "... det er det, vi står over for hver dag. Personer, der risikerer social udstødelse, er dem, der har mest brug for vores støtte, og som mindst kan komme ud af deres situation på grund af den digitale kløft. Ved at skabe initiativer kan vi hjælpe dem med at få en uddannelse af høj kvalitet.

Inactive user | 13/03/2021

Dette er en så interessant læsning. Jeg tror, at vi i øjeblikket lever i en digital revolution, hvor internettet langsomt bliver en menneskeret. Det er oplagt, at der gøres en indsats for at konsolidere en lang række afdæmpede bestræbelser og bringe dem til den europæiske vision.

Jeg ønsker, at dette initiativ også udvides til at sikre anonymitet, når det er forbundet med offentlige net. Jeg har bemærket, at mange wifi-endepunkter kræver brugerdata som f.eks. et telefonnummer for at give adgang, men ikke alle brugere har et telefonnummer!Der bør gives internetadgang uden hindringer eller begrænsninger.

Din gennemgang gør mig i tvivl om den digitale kløft i andre lande, der er langt mindre udviklede end Europa, og jeg håber, at folk begynder at indse, at internettet er ved at bliveden eneste platform til at udnytte vores offentlige sfære.

Stort arbejde Ana Milena for en så omfattende forskning i emnet og for at bringe dette til offentlighedens øjne. Takket være AME for at sponsorere dette arbejde.  

Inactive user | 18/03/2021

Ulighed har mange ansigter, og den hurtige pandemi er en af dem: DIGITALE OG Den viser mange forskelle i borgernes daglige udvikling. Jeg opfordrer lokale teams, enheder og naboer til at støtte sådanne initiativer, og at vi alle ikke lader nogen ud.
Nu mere end nogensinde er det nødvendigt, nødvendigt og presserende... at fjerne den digitale kløft.
 

Ansvarsfraskrivelse: De holdninger, der gives udtryk for i forummet for det europæiske borgerinitiativ, er alene udtryk for forfatternes synspunkter og kan ikke på nogen måde anses for at afspejle Europa-Kommissionens eller EU's holdning.