Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet – Forum

Lokala spanska kampanjer banar väg för ett europeiskt medborgarinitiativ för att ta itu med den digitala klyftan i Europa

Uppdaterades den: 06/01/2021

Olika lokala initiativ i Spanien har engagerat medborgarna för att hitta lösningar på den digitala klyfta som står i centrum för samhällsproblemen. De har skrivit manifest för digital inkludering av kvinnor, migranter, äldre och personer med funktionsnedsättning. De uppmärksammar lokala myndigheter och grannar på behovet av att överbrygga klyftan. Bristen på grundläggande digitala färdigheter och tillgång till Internet är dock i viss mån fortfarande olösta frågor inte bara i Spanien utan även på europeisk nivå. Lokala medborgarinitiativ är det första steget i ett större instrument för att kräva bättre tillgång och kunskap för att använda digitala tjänster.

ANA2

Enligt nyligen gjorda bedömningar är den digitala klyftan i Europa fortfarande stor: EU-medborgare med grundläggande digitala färdigheter utgör fortfarande bara 58 % av befolkningen 2020. Dessutom har i genomsnitt 9,5 % av EU-medborgarna aldrig haft tillgång till internet. 54 % av dem är personer med funktionsnedsättning, vilket motsvarar en andel av tre av dem. De nordeuropeiska länderna skiljer sig dock avsevärt från länderna i Östeuropa och Sydeuropa. I Sverige, Danmark, Nederländerna och Luxemburg är digital analfabetism fortfarande mindre än tre procent av befolkningen. I Bulgarien, Grekland, Portugal och Kroatien ligger den på mellan 18 % och 24 %. I Spanien är denna andel i genomsnitt 8 %.

I Spanien har olika kommuner utvecklat populära initiativ inom ramen för program för socialt deltagande, projekt och workshoppar. Människor har själva gått samman för att hitta lösningar på den digitala klyftan, som de anser vara ett av de mest relevanta problemen i sina samhällen. En granngemenskap i Alcobendas (norr om Madrid) deltog till exempel i ett projekt som fick stöd av kommunfullmäktige och som kallades ”Train, Organise and Act”. I detta sammanhang har de skrivit ett manifest för att stärka telematiktjänster för att kräva bättre digitala tjänster i staden. De har för avsikt att uppmuntra alla medborgare att samarbeta för att uppnå dessa mål.

 I Valencia, en industristad med nästan två miljoner invånare, har ett kluster bestående av 30 icke-statliga organisationer gått samman för att främja initiativet ”Internet är en rättighet”. De har skrivit ett manifest för digital inkludering för att kräva åtgärder för att överbrygga den digitala klyftan och lösa problemet med bristande jämställdhet när det gäller tillgång till och användning av digitala tjänster.

Dessa lokala initiativ ökar naturligtvis medvetenheten om den digitala klyftans betydelse för mänsklig utveckling, delaktighet och förbättring av digital kompetens. Dessa manifest behandlar samma problem även om de spontant föreslogs av två olika samhällssektorer.

Sådana manifest ger upphov till ökad medvetenhet men saknar de konkreta åtgärder som regeringarna ska vidta, vilket skulle kunna uppnås effektivt genom ett europeiskt medborgarinitiativ. Dimensionen av den digitala klyftan i regionen kan vara ett tillfälle att utforma ett mer omfattande förslag, med tanke på att de digitala rättigheternas omfattning och omfattning överskrider de nationella gränserna och inbegriper ett europeiskt digitalt nätverk. I den nuvarande situationen pekar målet ”ett mer digitalt och inkluderande samhälle” i centrum för den europeiska pelaren för sociala rättigheter på behovet av att prioritera utformningen av strategier för att undanröja den digitala klyftan i agendan för krisåterhämtningsplanen.

ANA 3

Dessutom är kommissionens rättsliga befogenheter att föreslå särskilda åtgärder, såsom inrättandet av särskilda fonder eller subventioner för tillgång till och användning av digitala tjänster, skäl att koppla dessa lokala initiativ till ett europeiskt instrument som inspireras av medborgarnas krav, såsom det europeiska medborgarinitiativet.

Slutligen kan medborgare från en viss ort – en stad eller stat – i Europa leda åtgärder på europeisk nivå på grundval av rätten att få tillgång till och använda Internet. Därför välkomnas synpunkter på ett förslag till europeiskt medborgarinitiativ om ett digitalt bidrag som ska integreras i det sociala trygghetssystemet i varje medlemsstat (särskilt för dem som befinner sig i en situation med social utestängning eller risk för fattigdom).

ana bio

Postare

Ana Milena Carrant za Carranza

Ana Milena Carranza Carranza är advokat. Hon har en doktorsexamen i rättsstatsprincipen och global styrning och en magisterexamen i ekonomisk analys av lagstiftning och offentlig politik vid universitetet i Salamanca. Hon är volontär forskare vid föreningen Amigos MIRA España i ett antal ämnen som rör garantier för mänskliga rättigheter, digital integration och migrantstudier.

Kommentera

För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.

Kommentarer

Inactive user | 16/02/2021

La pandemia ha acelerado la transformación digital en medio de la sociedad actual. Esto acentúa las desigualdades sociales existentes y amplia los factores de vulnerabilidad a los que expuestas las familias con menos recursos. Es necesario crear medidas para fomentar el acceso y aprovechamiento de internet por parte de toda la sociedad, sin dejar a nadie atrás

Inactive user | 16/02/2021

Hoy más que nunca es de suma importancia terminar con la desigualdad entre las personas que pueden tener acceso o conocimiento en relación a las nuevas tecnologías y las que no. Este tipo de iniciativas aportan realmente al avance y crecimiento de la comunicación entre grupos sociales.

Inactive user | 18/02/2021

”Vill du studera? Bra! Prenumerera på virtuella kurser, i dag är det mycket enkelt, det är inom räckhåll för alla. Men jag kan inte, jag har inte internet... det är vad vi står inför varje dag. Människor som riskerar social utestängning är de som behöver vårt stöd mest och som minst kan ta sig ur sin situation på grund av den digitala klyftan. Genom att skapa initiativ kan vi hjälpa dem att verkligen ha en utbildning av god kvalitet.

Inactive user | 13/03/2021

Detta är en så intressant tolkning. Jag tror att vi för närvarande lever i en digital revolution där internet långsamt håller på att bli en mänsklig rättighet. Det är glädjande att se en insats för att konsolidera flera splittrade insatser och föra dem vidare till Europeiska kommissionen.

Jag önskar att detta initiativ utvidgas till att även garantera anonymitet när det är anslutet till allmänna nät. Jag har noterat att många wifi-ändpunkter kräver användaruppgifter, t.ex. ett telefonnummer, men alla användare har inte ett telefonnummer!Tillgång till Internet bör beviljas utan hinder eller begränsningar.

Din granskning gör mig tveksam till den digitala klyftan i andra länder som är mycket mindre utvecklade än Europa, och jag hoppas att människor börjar inse att internet håller på att bli enenda plattform för att utöva vår offentliga sfär.Ana Milena är ett fantastiskt

jobb för en så omfattande forskning i ämnet och för att göra allmänheten uppmärksam på detta. Tack vare AME för att sponsra detta arbete.  

Inactive user | 18/03/2021

Ojämlikheten har många ansikte och den snabba pandemin är en av dem: DIGITALA FÄRDIGHETER, Den visar på många skillnader i medborgarnas dagliga utveckling. Jag uppmuntrar lokala team, enheter och grannar att stödja sådana initiativ och att vi alla inte lämnar någon ut.
Nu mer än någonsin är det nödvändigt, nödvändigt och brådskande... att undanröja den digitala klyftan.
 

Ansvarsfriskrivning: De åsikter som uttrycks i forumet för medborgarinitiativet utgör bara författarens synpunkter och kan inte på något sätt anses spegla Europeiska kommissionens eller EU:s ståndpunkt.