Direct naar de inhoud
Forum voor het Europees burgerinitiatief

Lokale Spaanse campagnes effenen de weg voor een Europees burgerinitiatief om de digitale kloof in Europa aan te pakken

Bijgewerkt op: 06/01/2021

Bij diverse lokale initiatieven in Spanje zijn burgers betrokken om oplossingen te vinden voor de digitale kloof die centraal staat in de problemen van de gemeenschap. Zij hebben manifesten geschreven voor de digitale inclusie van vrouwen, migranten, ouderen en mensen met een handicap. Zij vestigen de aandacht van de lokale autoriteiten en de buurlanden op de noodzaak om de kloof te dichten. Het gebrek aan digitale basisvaardigheden en toegang tot het internet zijn echter tot op zekere hoogte nog steeds niet alleen in Spanje, maar ook op Europese schaal hangende. Lokale burgerinitiatieven zijn de eerste stap van een groter instrument om betere toegang en kennis te vragen voor het gebruik van digitale diensten.

ANA2

Volgens recente beoordelingen blijft de digitale kloof in Europa groot: de EU-burgers met digitale basisvaardigheden waren in 2020 nog steeds goed voor slechts 58 % van de bevolking. Bovendien heeft gemiddeld 9,5 % van de EU-burgers nooit toegang tot internet gehad. 54 % van hen zijn mensen met een handicap, wat neerkomt op een op de drie. Noord-Europese landen verschillen echter aanzienlijk van Oost- en Zuid-Europese landen. In Zweden, Denemarken, Nederland en Luxemburg bedraagt het digitale analfabetisme nog steeds minder dan drie procent van de bevolking. In Bulgarije, Griekenland, Portugal en Kroatië ligt het echter tussen 18 % en 24 %. In Spanje bedraagt dit aandeel gemiddeld 8 %.

In Spanje hebben verschillende gemeenten populaire initiatieven ontwikkeld in het kader van programma’s, projecten en workshops voor sociale participatie. De mensen zelf hebben zich aangesloten bij het zoeken naar oplossingen voor de digitale kloof, die door hen als een van de meest relevante problemen van hun gemeenschap worden beschouwd. Zo nam een gemeenschap van buren in Alcobendas (ten noorden van Madrid) deel aan een door de gemeenteraad gesteund project met de naam „Train, organisatie en wet”. In dit kader hebben zij een „manifest voor de versterking van telematicadiensten” opgesteld om betere digitale diensten in de stad te vragen. Zij zijn van plan alle burgers aan te moedigen samen te werken om deze doelstellingen te verwezenlijken.

 Ondertussen hebben in Valencia, een industriële stad met bijna twee miljoen inwoners, een cluster van 30 ngo’s zich verenigd om het initiatief „Internet is een recht” te promoten. Zij hebben een „manifest voor digitale inclusie” geschreven om maatregelen te eisen om de digitale kloof te dichten en het probleem van de ongelijke toegang tot en het gebruik van digitale diensten tussen mannen en vrouwen op te lossen.

Het is duidelijk dat deze lokale initiatieven de aandacht vestigen op het belang van de digitale kloof voor menselijke ontwikkeling, inclusiviteit en de verbetering van digitale competenties. Deze manifesten hebben betrekking op hetzelfde probleem, hoewel zij door twee verschillende geledingen van de samenleving spontaan werden voorgesteld.

Dergelijke manifesten leiden tot meer bewustzijn, maar ontberen de concrete maatregelen die door de regeringen moeten worden uitgevoerd, wat efficiënt kan worden bereikt door middel van een Europees burgerinitiatief. De dimensie van de digitale kloof in de regio kan de gelegenheid zijn om een uitgebreider voorstel op te stellen, aangezien het toepassingsgebied en de omvang van digitale rechten de nationale grenzen overschrijden en een Europees digitaal netwerk omvatten. Bovendien wijst de doelstelling „een meer digitale en inclusieve samenleving”, die centraal staat in de Europese pijler van sociale rechten, in de huidige context op de noodzaak om in de agenda van het crisisherstelplan prioriteit te geven aan het uitstippelen van strategieën om de digitale kloof te dichten.

ANA 3

Daarnaast zijn de wettelijke bevoegdheden van de Europese Commissie om specifieke maatregelen voor te stellen, zoals de oprichting van speciale fondsen of subsidies voor de toegang tot en het gebruik van digitale diensten, redenen om deze lokale initiatieven te koppelen aan een Europees instrument dat is geïnspireerd op de wensen van de burgers, zoals het Europees burgerinitiatief.

Ten slotte kunnen burgers van een bepaalde plaats — een stad of een staat — van het Europese grondgebied het voortouw nemen bij acties op Europese schaal op basis van het recht op toegang tot en gebruik van internet. Opmerkingen over een EBI-voorstel voor een digitale subsidie die moet worden geïntegreerd in het socialebeschermingsstelsel van elke lidstaat (met name voor personen die in een situatie van sociale uitsluiting of armoede verkeren) worden dan ook toegejuicht.

ana bio

Auteurs

Ana Milena Carranza Carranza

Ana Milena Carranza Carranza is advocaat. Zij heeft een doctoraat op het gebied van de rechtsstaat en mondiaal bestuur en een master in economische analyse van recht en overheidsbeleid aan de Universiteit van Salamanca. Zij is een vrijwilliger bij de Association Amigos MIRA España over een aantal onderwerpen die verband houden met mensenrechtengaranties, digitale inclusie en migrantenstudies.

Reageren

Om een reactie te plaatsen, moet u zich eerst aanmelden of registreren.

Reacties

Inactive user | 16/02/2021

La pandemia ha acelerado la transformación digital en medio de la sociedad actual. Esto acentúa las desigualdades sociales existentes y amplia los factores de vulnerabilidad a los que expuestas las familias con menos recursos. Es necesario crear medidas para fomentar el acceso y aprovechamiento de internet por parte de toda la sociedad, sin dejar a nadie atrás

Inactive user | 16/02/2021

Hoy más que nunca es de suma importancia terminar con la desigualdad entre las personas que pueden tener acceso o conocimiento en relación a las nuevas tecnologías y las que no. Este tipo de iniciativas aportan realmente al avance y crecimiento de la comunicación entre grupos sociales.

Inactive user | 18/02/2021

„Wilt u studeren? Prima! Abonneren op virtuele cursussen, tegenwoordig is het zeer gemakkelijk, het is binnen ieders bereik. Maar ik kan „, ik heb geen internet”... Dat is wat we elke dag het hoofd moeten bieden. Mensen die met sociale uitsluiting worden bedreigd, zijn degenen die onze steun het meest nodig hebben en die het minst uit hun situatie kunnen komen als gevolg van de digitale kloof. Door initiatieven op te zetten kunnen we hen helpen echt hoogwaardig onderwijs te volgen.

Inactive user | 13/03/2021

Dit is een zo interessante lezing. Ik denk dat we momenteel leven in een digitale revolutie, waarbij internet langzaam een mensenrecht wordt. Het is niet gelukt een inspanning te zien om meerdere gefragmenteerde inspanningen te consolideren en deze voor de Europese Commissie te brengen.

Ik wens dat dit initiatief ook wordt uitgebreid tot het waarborgen van anonimiteit bij aansluiting op openbare netwerken. Ik heb opgemerkt dat veel wifi-eindpunten gebruikersgegevens zoals een telefoonnummer nodig hebben om toegang te verlenen, maar niet alle gebruikers hebben een telefoonnummer!Internettoegang moet zonder belemmeringen of beperkingen worden verleend.

Uw evaluatie maakt me vragen over de digitale kloof in andere landen die veel minder ontwikkeld zijn dan Europa, en ik hoop dat mensen beginnen te beseffen dat het internet hetenige platform wordt om onze publieke ruimte uit te oefenen.

Grote baan Ana Milena voor een dermate uitgebreid onderzoek naar dit onderwerp en om dit voor het publiek zichtbaar te maken. Dank aan de AME voor de sponsoring van deze werkzaamheden.  

Inactive user | 18/03/2021

Ongelijkheid heeft vele gezichten en de snelle pandemie is een daarvan: DIGITAAL; Hieruit blijkt dat er veel verschillen zijn in de dagelijkse ontwikkeling van burgers. Ik moedig lokale teams, entiteiten en buren aan om dergelijke initiatieven te steunen en dat iedereen niemand uitsluit.
Meer dan ooit is het noodzakelijk, dringend... om de digitale kloof te dichten.
 

Disclaimer: De op het EBI-forum geventileerde meningen geven uitsluitend het standpunt van de auteurs weer en mogen beslist niet worden beschouwd als het standpunt van de Europese Commissie of van de Europese Unie.