Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Organizatorii inițiativelor cetățenești europene s-au reunit la Bruxelles pentru a face schimb de sfaturi și sugestii practice pentru o campanie de succes

Actualizat la: 05/08/2019

Încadrul campaniei „Take The Initiative”, echipa Inițiativei cetățenești europene, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în Belgia, a organizat un atelier de schimb de cunoștințe la Bruxelles, la 1 iulie 2019.  O platformă pentru schimbul de experiență și discutarea provocărilor, atelierul s-a axat pe furnizarea de consiliere cu privire la modul de desfășurare a unei campanii de succes, de găsire de parteneri, de obținere de fonduri și de colectare a 1 milioane de semnături în 1 an.

Sfaturi și sugestii pentru o inițiativă cetățenească europeană de succes

 

Atelierul a reunit ONG-uri, organizații de tineret și studențești, precum și alte organizații belgiene care au avut ocazia de a se întâlni și de a învăța împreună cum să desfășoare cu succes o campanie pentru o inițiativă cetățenească europeană. Discuția a fost găzduită de Philippe Van Parijs, profesor la Université catholique de Louvain, căruia i s-a alăturat Dénès András Nagy, organizatorul inițiativei „Minority SafePack”; Thomas Huddleston, director de cercetare al Grupului pentru politica în domeniul migrației și partener al inițiativei „Suntem o Europă primitoare!”; Marcell Hevesi, reprezentant al inițiativei „Combaterea fraudei”; Silvia Kersemakers, responsabil cu strategia politică în cadrul Comisiei Europene; și Elisa Lironi, director principal pentru democrația europeană în cadrul Serviciului European pentru Acțiune Cetățenească (ECAS). Aceștia au făcut schimb de bune practici și de experiențe personale, oferind publicului sfaturi și sugestii utile pentru a desfășura o campanie de succes. Cele mai relevante rezultate ale atelierului sunt prezentate mai jos.  

Cele mai relevante trei resurse care vă permit să găsiți parteneri și să desfășurați o campanie fructuoasă

Organizatorii inițiativelor au subliniat importanța reunirii a cel puțin trei elemente esențiale pentru a găsi aliați și a desfășura o campanie de succes în întreaga Europă:

  • Crearea unei prezențe online puternice prin intermediul unui site web atractiv și al unor pagini dinamice de pe platformele de comunicare socială. Pentru a realiza acest lucru, este necesar să existe o echipă de campanie cu experiență în povestiri și comunicare.
  • Mobilizarea unui număr mare de voluntari din întreaga Europă pentru a sprijini campania prin organizarea de evenimente, mocuri flash și alte activități locale.
  • Găsirea de parteneri relevanți, cum ar fi ONG-uri sau organizații internaționale, care pot fi implicați în promovarea inițiativei încă de la început. Acestea ar putea contribui la strângerea de fonduri, la difuzarea mesajului și la extinderea bazei de voluntari (de exemplu, Transparency International este unul dintre partenerii inițiativei „Combaterea fraudei”).

Cum se poate menține motivația partenerilor dumneavoastră la un nivel ridicat pe parcursul întregii campanii?

Un element important discutat între participanți a fost provocarea de a menține motivația la un nivel ridicat în rândul tuturor partenerilor în cursul anului campaniei. Comunitatea și obiectivul au fost cele două cuvinte-cheie propuse de organizatorii inițiativei pentru a susține motivația.

Faptul că partenerii dumneavoastră sunt motivați provine de la a-i inspira cu un puternic sentiment de apartenență la comunitate și de a le reaminti că împărtășiți cu toții același obiectiv. Organizatorii au sugerat să se organizeze frecvent reuniuni fizice și apeluri rapide cu toți partenerii implicați în inițiativă.

În plus, campania trebuie să fie ghidată de un obiectiv eficient. Denes András Nagy a afirmat că tehnica sa este de a stabili un obiectiv mai ridicat decât cel necesar pentru a evita orice surpriză negativă, cum ar fi semnăturile considerate ca fiind nule de către autoritatea competentă. În acest sens, partenerii pot fi încurajați să se angajeze să strângă un anumit număr de semnături, deoarece acest lucru poate fi un motor puternic al angajamentului lor.

 


Obținerea de finanțare și găsirea timpului pentru campanii: provocare, dar fezabilă!

Participanții au subliniat că 1 milioane de semnături reprezintă un obiectiv greu de atins și că există două provocări principale: găsirea de fonduri și angajarea unui timp suficient pentru desfășurarea campaniilor. Organizatorii au sugerat o serie de oportunități de finanțare care ar trebui explorate, cum ar fi finanțarea participativă online, sponsorizările și donațiile.

În ceea ce privește timpul, aceștia au reamintit participanților că au la dispoziție peste 500 de milioane de cetățeni ai UE și că ceea ce trebuie să se concentreze este crearea unui angajament. O campanie are nevoie de o echipă definită care să lucreze în cadrul proiectului cu normă întreagă, însă poate fi sprijinită temporar de un număr mare de voluntari și parteneri, iar această rezervă de resurse nu ar trebui subestimată.

O inițiativă cetățenească europeană de succes trebuie să se bazeze pe povestiri puternice

Organizatorii inițiativei cu experiență le-au oferit participanților multe sfaturi utile care îi identifică ca factori-cheie ai narațiunii eficace:

  • Selectarea mesajelor-cheie pentru a răspunde principalelor preocupări ale publicului-țintă și pentru a obține sprijinul acestuia este esențială.
  • Faptul de a da inițiativei un titlu scurt, punitiv și ușor de tradus (de exemplu, „Interzicerea glifosatului”) și de a scrie clar și concis în toate canalele și materialele dumneavoastră media va facilita cu siguranță înțelegerea și asocierea publicului cu cauza dumneavoastră.
  • Pentru a vă transmite mesajul, este esențial să vă adaptați povestea la limba și contextul cultural al țărilor vizate. În acest sens, se recomandă, de asemenea, traducerea eficientă a titlului inițiativei, încercând să găsim o expresie echivalentă în limba respectivă, chiar dacă aceasta nu corespunde traducerii literale.

În concluzie, participanții au subliniat că succesul unei inițiative este strâns legat de o campanie de comunicare eficace și orientată, bazată nu numai pe expertiză, ci și pe un angajament puternic și pe munca în echipă.

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.