Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet – Forum

Organisatörer av medborgarinitiativ träffades i Bryssel för att dela med sig av praktiska tips och tips för en framgångsrik kampanj

Uppdaterades den: 05/08/2019

Som en del av kampanjen Take The Initiative anordnade teamet för det europeiska medborgarinitiativet med stöd av Europeiska kommissionens representation i Belgien en workshop om kunskapsutbyte i Bryssel den 1 juli 2019.  Workshoppen, som är en plattform för att utbyta erfarenheter och diskutera utmaningar, var inriktad på att ge råd om hur man genomför en framgångsrik kampanj, hitta partner, få finansiering och samla in 1 miljoner underskrifter under 1 år.

Tips och tips om ett framgångsrikt medborgarinitiativ

 

Seminariet samlade icke-statliga organisationer, ungdoms- och studentorganisationer samt andra belgiska organisationer som hade möjlighet att träffas och lära sig att tillsammans driva en kampanj för ett europeiskt medborgarinitiativ. På inbjudan av Philippe Van Parijs, professor vid Université catholique de Louvain, deltog Dénès András Nagy, organisatör av initiativet Minority SafePack. Thomas HuddWedon, forskningsdirektör för gruppen för migrationspolitik och partner i initiativet ”Vi är ett välkomnande Europa!”. Marcell Hevesi, företrädare för initiativet ”Stop Fraud”. Silvia Kersemakers, handläggare vid Europeiska kommissionen, och Elisa Lironi, ledande chef för europeisk demokrati vid European Citizen Action Service (ECAS). De delade med sig av god praxis och personliga erfarenheter och gav publiken användbara tips och tips för att genomföra en framgångsrik kampanj. De mest relevanta resultaten av workshoppen redovisas nedan.  

De tre mest relevanta resurserna för att hitta partner och genomföra en fruktbar kampanj

Initiativens organisatörer betonade vikten av att samla minst tre viktiga inslag för att hitta allierade och driva en framgångsrik kampanj i hela Europa:

  • Etablera en stark närvaro på nätet via en attraktiv webbplats och dynamiska sidor på sociala medier. För att detta ska bli verklighet är det nödvändigt att ha ett kampanjteam med sakkunskap om berättande och kommunikation.
  • Mobilisering av ett stort antal volontärer i hela Europa för att stödja kampanjen genom att anordna evenemang, flashmunkar och andra lokala aktiviteter.
  • Hitta relevanta partner såsom icke-statliga organisationer eller internationella organisationer som kan delta i främjandet av initiativet från början. De kan bidra till att samla in pengar, sprida budskapet och utvidga volontärbasen (t.ex. Transparency International är en av partnerna i initiativet ”Stop Fraud”).

Hur ska dina partners motivation hållas hög under hela kampanjen?

En viktig fråga som diskuterades bland deltagarna var utmaningen att hålla motivationen hög bland alla partner under kampanjåret. Gemenskap och mål var de två nyckelord som initiativets organisatörer lade fram för att upprätthålla motivationen.

Att hålla dina partner motiverade kommer från att inspirera dem med en stark känsla av gemenskap och påminna dem om att alla har samma mål. Organisatörerna föreslog att man ofta skulle anordna fysiska möten och skype samtal med alla partner som deltar i initiativet.

Dessutom måste kampanjen styras av ett effektivt mål. Denes András Nagy sade att deras teknik var att sätta upp ett högre mål än vad som faktiskt behövdes för att undvika eventuella dåliga överraskningar, t.ex. att underskrifter skulle betraktas som ogiltiga av den behöriga myndigheten. I detta avseende kan partnerna uppmuntras att åta sig att samla in ett visst antal underskrifter, eftersom detta kan vara en stark drivkraft för deras engagemang.

 


Få finansiering och hitta tid för kampanjer: utmanande men genomförbar!

Deltagarna påpekade att 1 miljoner underskrifter är ett tufft mål att nå och att det finns två stora utmaningar: hitta pengar och avsätta tillräckligt med tid för kampanjer. Organisatörerna föreslog ett antal finansieringsmöjligheter som bör undersökas, såsom gräsrotsfinansiering på nätet, sponsring och donationer.

När det gäller tiden påminde de deltagarna om att de har mer än 500 miljoner EU-medborgare till sitt förfogande och vad de behöver fokusera på att skapa åtaganden. En kampanj behöver en definierad grupp som arbetar med projektet på heltid, men den kan få stöd av ett stort antal volontärer och partner på tillfällig basis och denna resursreserv bör inte underskattas.

Ett framgångsrikt europeiskt medborgarinitiativ måste bygga på kraftfull berättelse

De erfarna initiativorganisatörerna gav deltagarna många användbara tips som identifierade dem som viktiga faktorer för ett effektivt berättande:

  • Det är av avgörande betydelse att du väljer dina huvudbudskap för att ta itu med de viktigaste frågorna hos din målgrupp och få deras stöd.
  • Att ge ditt initiativ en kort, punktlig och lätt översatt titel (t.ex. ”Förbjud glyfosat”) och skriva klart och koncist i alla dina mediekanaler och material kommer säkerligen att göra det lättare för publiken att förstå och associera sig med din sak.
  • Att anpassa din historia till ditt lands språk och kulturella bakgrund är avgörande för att få ut ditt budskap. I detta avseende är det också tillrådligt att på ett effektivt sätt översätta initiativets titel genom att försöka hitta ett likvärdigt uttryck på respektive språk, även om det inte motsvarar den bokstavliga översättningen.

Sammanfattningsvis betonade deltagarna att framgången för ett initiativ är starkt kopplad till en effektiv och riktad kommunikationskampanj som inte bara bygger på sakkunskap utan också på ett starkt engagemang och lagarbete.

Kommentera

För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.
Ansvarsfriskrivning: De åsikter som uttrycks i forumet för medborgarinitiativet utgör bara författarens synpunkter och kan inte på något sätt anses spegla Europeiska kommissionens eller EU:s ståndpunkt.