Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Inițiativa cetățenească europeană începând din 2020: Un calendar flexibil, înregistrarea simplificată, colectarea semnăturilor de tip Straightforward și un nou forum, favorabil utilizatorilor

Actualizat la: 15/01/2020

Inițiativa cetățeneascăeuropeană începând din 2020: Un calendar flexibil, înregistrarea simplificată, colectarea semnăturilor de tip Straightforward și un nou forum, favorabil utilizatorilor

Îmbunătățirea normelor inițiativei cetățenești europene simplifică procesul de la început până la sfârșit și oferă un sprijin mai bun organizatorilor și cetățenilor interesați să utilizeze acest instrument important al democrației participative în UE. Noul regulament, care a început să se aplice în 2020, aduce o serie de îmbunătățiri structurale și tehnice pentru ca inițiativa cetățenească europeană să devină mai ușor de utilizat și mai accesibilă, pentru a facilita participarea sporită a cetățenilor europeni la procesul democratic al Uniunii. Printre principalele modificări se numără: 

Calendarul flexibil al procedurii inițiativei cetățenești europene

Noul regulament adaugă mai multă flexibilitate calendarului procedurii. Organizatorii au acum posibilitatea de a alege data de începere a perioadei de colectare a semnăturilor necesare pentru susținere în termen de șase luni de la înregistrarea inițiativei lor – acordându-le mai mult timp pentru a-și pregăti campaniile, în loc să înceapă imediat în ziua în care inițiativa lor a fost înregistrată, așa cum au trebuit să facă în trecut. De asemenea, acestea pot utiliza o perioadă de trei luni după perioada de colectare pentru a pregăti transmiterea semnăturilor în vederea verificării către autoritățile statelor membre. De asemenea, acestea au la dispoziție trei luni de la încheierea verificării pentru a prezenta Comisiei inițiativa lor de succes. Faza de examinare de către Comisia Europeană este, de asemenea, prelungită la șase luni. Aceste îmbunătățiri sunt menite să facă inițiativa cetățenească europeană mai favorabilă campaniei, mai flexibilă și să asigure o mai bună pregătire pe parcursul întregului proces.

Colectarea simplificată a declarațiilor de susținere

Cea mai mare provocare pentru organizatori este ca aceștia să aibă la dispoziție un an pentru a colecta cel puțin un milion de semnături în cel puțin șapte state membre, în conformitate cu un sistem de cote specifice fiecărei țări. Noul regulament simplifică în mod substanțial acest proces. În primul rând, datele cu caracter personal care trebuie colectate de la semnatari sunt mai armonizate: În prezent, statele membre se limitează să aleagă doar două forme diferite, în loc de cele 13 de formulare diferite utilizate anterior. În al doilea rând, noul regulament urmărește să încurajeze participarea, permițând statelor membre să reducă vârsta minimă pentru sprijinirea unei inițiative la 16 ani și să permită tuturor cetățenilor UE să semneze, indiferent de locul lor de reședință. În cele din urmă, Comisia Europeană a introdus un nou sistem de colectare online, gratuit și centralizat. Acest nou sistem prezintă o serie de caracteristici menite să simplifice colectarea semnăturilor. Sistemele separate de colectare online vor fi în continuare o opțiune pentru organizatori de a alege, dar numai până la sfârșitul anului 2022.

Eliminarea obstacolelor din calea înregistrării

Aplicarea strictă de către Comisia Europeană a normelor privind admisibilitatea juridică a îngreunat de mult timp înregistrarea inițiativelor cetățenești europene pentru organizatori, deși Comisia a adoptat o abordare mai flexibilă în ultimii ani, inclusiv înregistrarea parțială a inițiativelor. Noul regulament consacră acum această posibilitate de „înregistrare parțială” și oferă organizatorilor posibilitatea de a-și revizui propunerea. Aceste elemente confirmă dorința UE de a elimina barierele excesive din calea lansării unor inițiative autentice de către cetățenii săi, permițând o mai mare flexibilitate în înregistrarea părților eligibile ale unei inițiative, cel puțin în loc să o arunce complet.

Sprijin sporit pentru organizatori – lansarea noului Forum al Inițiativei cetățenești europene

În cele din urmă, noile norme oferă un sprijin mai bun organizatorilor inițiativelor cetățenești europene. Fiecare stat membru are acum obligația de a înființa cel puțin un punct de contact care să ofere gratuit informații și asistență grupurilor de organizatori. De asemenea, Comisia Europeană și-a actualizat infrastructurile de sprijin pentru organizatori prin lansarea unui nou site web dedicat inițiativei cetățenești europene, care include conturi de organizator revizuite, în care aceștia își pot înregistra și desfășura inițiativele într-un singur loc. Cel mai important, Forumul Inițiativei cetățenești europene, o platformă de colaborare online care a fost lansată în 2018 ca proiect-pilot, a devenit o parte oficială a noului regulament. Forumul este o infrastructură de sprijin esențială, deoarece oferă cetățenilor și organizatorilor acces la materiale didactice, oportunități de a discuta și de a-și împărtăși opiniile cu privire la idei specifice de inițiative și subiecte legate de inițiativa cetățenească europeană ca instrument, de a intra în contact cu alți utilizatori pentru un viitor parteneriat și de a primi consiliere juridică, de campanie și de strângere de fonduri personalizată.

Noul forum a fost lansat la 7 ianuarie 2020 și este operat de Serviciul European pentru Acțiune Cetățenească (ECAS) în numele Comisiei Europene și în temeiul unui contract cu aceasta. ECAS are o experiență solidă în gestionarea platformelor colaborative online pentru implicarea cetățenilor și o experiență specifică de lungă durată în sprijinirea cetățenilor în utilizarea inițiativei cetățenești europene ca instrument pentru democrația participativă transnațională.

 

Elisa Lironi

Autori

ELISA Lironi

ELISA Lironi este directorul general pentru democrația europeană, care lucrează în cadrul Serviciului European pentru Acțiune Cetățenească (ECAS) din 2015. Ea dezvoltă și conduce domeniul de interes al ECAS pentru democrația europeană prin punerea în aplicare a unor proiecte și studii de cercetare ale UE legate de democrația digitală, dezinformarea online și populism. Ea este „expertul ICE” în cadrul echipei care lucrează la dezvoltarea și punerea în aplicare a Forumului Inițiativei cetățenești europene începând din 2018.

 

ELISA este, de asemenea, un utilizator activ al Forumului Inițiativei cetățenești europene. Conectați-vă cu ea!

 

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.

Comentarii

Inactive user | 18/05/2020

Bună!
Aceștia sunt interesați să prezinte o ICE cu privire la criminalitatea organizată. Aș dori să știu, în special, dacă a fost posibil să se dovedească faptul că asociația infracțională a diferitelor țări europene ar putea deveni o infracțiune.
Ideea mea este că articolul 83 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (ex-articolul 31 din Tratatul privind Uniunea Europeană) prevede:
„1.Parlamentul European și Consiliul, hotărând prin directive în conformitate cu procedura legislativă ordinară, pot stabili norme minime cu privire la definirea infracțiunilor și a sancțiunilor în domenii ale criminalității de o gravitate deosebită de dimensiune transfrontalieră ce rezultă din natura sau impactul acestor infracțiuni ori din nevoia specială de a le combate pornind de la o bază comună.Aceste domenii ale criminalității sunt următoarele: terorismul, traficul de persoane și exploatarea sexuală a femeilor și a copiilor, traficul ilicit de droguri, traficul ilicit de arme, spălarea banilor, corupția, contrafacerea mijloacelor de plată, criminalitatea informatică și criminalitatea organizată.În funcție de evoluția criminalității, Consiliul poate adopta o decizie care să identifice alte domenii ale criminalității care îndeplinesc criteriile prevăzute de prezentul alineat. Acesta hotărăște în unanimitate, după
aprobarea Parlamentului European.”

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.
Sunteți gata să vă înregistrați inițiativa?

Doriți să susțineți o inițiativă? Vreți să aflați mai multe despre anumite inițiative actuale sau încheiate?