Gå til hovedindholdet
Forum for det europæiske borgerinitiativ

Det europæiske borgerinitiativ fra 2020: Fleksibel tidsplan, forenklet registrering, Straightforward Signature Collection og et nyt brugervenligt forum

Opdateret den: 15 January 2020

Det europæiske borgerinitiativ fra 2020: Fleksibel tidsplan, forenklet registrering, Straightforward Signature Collection og et nyt brugervenligt forum

Forbedringer af reglerne for det europæiske borgerinitiativ forenkler processen fra start til slut og giver bedre støtte til initiativtagere og borgere, der er interesserede i at anvende dette vigtige redskab til deltagelsesdemokrati i EU. Dennye forordning, der trådte i kraft i 2020, indebærer en række strukturelle og tekniske forbedringer for at gøre det europæiske borgerinitiativ mere brugervenligt og tilgængeligt for at fremme EU-borgernes øgede deltagelse i Unionens demokratiske proces. De vigtigste ændringer omfatter: 

Fleksibel tidsplan for proceduren for det europæiske borgerinitiativ

Den nye forordning giver mere fleksibilitet til procedurens tidsplan. Initiativtagerne har nu mulighed for at vælge startdatoen for perioden for indsamling af de nødvendige underskrifter til støtte senest seks måneder efter registreringen af deres initiativ — hvilket giver dem mere tid til at forberede deres kampagner i stedet for straks at starte den dag, hvor deres initiativ er blevet registreret, som de tidligere har været nødt til at gøre. De kan også anvende en periode på tre måneder efter indsamlingsperioden til at forberede indgivelsen af underskrifter til kontrol hos medlemsstaternes myndigheder. De har ligeledes tre måneder efter afslutningen af kontrollen til at forelægge deres vellykkede initiativ for Kommissionen. Kommissionens undersøgelsesfase forlænges også til seks måneder. Disse forbedringer har til formål at gøre det europæiske borgerinitiativ mere kampagnevenligt og fleksibelt og sikre en bedre forberedelse gennem hele processen.

Forenklet indsamling af støttetilkendegivelser

Den største udfordring for initiativtagerne er, at de har et år til at indsamle mindst en million underskrifter i mindst syv medlemsstater efter et landespecifikt kvotesystem. Den nye forordning forenkler i væsentlig grad denne proces. For det første er de personoplysninger, der skal indsamles fra underskriverne, mere harmoniserede: Medlemsstaterne kan nu kun vælge mellem to forskellige formularer i stedet for de 13 forskellige formularer, der tidligere er blevet anvendt. For det andet har den nye forordning til formål at fremme deltagelsen ved at give medlemsstaterne mulighed for at sænke minimumsalderen for støtte til et initiativ til 16 år og gør det muligt for alle EU-borgere at underskrive uanset deres bopæl. Endelig har Europa-Kommissionen indført et nyt, gratis og centraliseret onlineindsamlingssystem. Dette nye system indeholder en række elementer, der har til formål at forenkle indsamlingen af underskrifter. De individuelle onlineindsamlingssystemer vil stadig være en mulighed for initiativtagerne til at vælge mellem, men kun indtil udgangen af 2022.

Fjernelse af hindringer for registrering

Kommissionens strenge anvendelse af reglerne for antagelighed har i lang tid gjort det vanskeligt for initiativtagerne at registrere europæiske borgerinitiativer, selv om Kommissionen i de seneste år har valgt en mere fleksibel tilgang, herunder delvis registrering af initiativer. Den nye forordning giver nu denne mulighed for "delvis registrering" og giver initiativtagerne mulighed for at revidere deres forslag. Disse elementer bekræfter EU's vilje til at fjerne alt for store hindringer for, at borgerne kan iværksætte reelle initiativer ved at give mere fleksibilitet til at registrere støtteberettigede dele af et initiativ i det mindste i stedet for helt at skille sig af med det.

Øget støtte til initiativtagerne — lancering af det nye forum for det europæiske borgerinitiativ

Endelig giver de nye regler bedre støtte til initiativtagerne til europæiske borgerinitiativer. Hver medlemsstat skal nu oprette mindst ét kontaktpunkt, der skal give gratis information og bistand til initiativtagergrupper. Europa-Kommissionen har også opdateret sin støtteinfrastruktur for initiativtagerne ved at lancere et nyt websted for det europæiske borgerinitiativ, herunder moderniserede initiativtagerkonti, hvor de kan registrere og gennemføre deres initiativer på ét sted. Vigtigst af alt er forummet for det europæiske borgerinitiativ, en onlinesamarbejdsplatform, der blev lanceret i 2018 som et pilotprojekt, blevet en officiel del af den nye forordning. Forummet er en vigtig støtteinfrastruktur, da det giver borgere og initiativtagere adgang til undervisningsmateriale, mulighed for at drøfte og dele deres synspunkter om specifikke idéer til initiativer og emner vedrørende det europæiske borgerinitiativ som et redskab, der kan skabe kontakt til andre brugere med henblik på fremtidigt partnerskab, og til at modtage skræddersyet juridisk rådgivning, kampagne- og fundraisingrådgivning.

Det nye forum blev lanceret den 7. januar 2020 og drives af European Citizen Action Service (ECAS) på vegne af og i henhold til kontrakt med Europa-Kommissionen. ECAS har gode resultater inden for forvaltning af onlinesamarbejdsplatforme for borgernes engagement og særlig mangeårig ekspertise i at støtte borgerne i at anvende det europæiske borgerinitiativ som et redskab til tværnationalt deltagelsesdemokrati.

 

Elisa Lironi

Blogartikelforfattere

ELISA Lironi

ELISA Lironi er seniorleder for europæisk demokrati og har arbejdet i European Citizen Action Service (ECAS) siden 2015. Hun udvikler og leder ECAS "fokusområde for europæisk demokrati ved at gennemføre EU-projekter og forskningsundersøgelser vedrørende digitalt demokrati, desinformation på internettet og populisme. Hun er "ECI-ekspert" i det team, der har arbejdet med at udvikle og gennemføre forummet for det europæiske borgerinitiativ siden 2018.

 

ELISA er også aktiv bruger af forummet for det europæiske borgerinitiativ. Kontakt hende!

 

Skriv en kommentar

For at tilføje kommentarer, skal du logge ind eller registrere dig.

Kommentarer

Inactive user | 18 May 2020

Hej!
De er interesserede i at fremlægge et ECI for så vidt angår organiseret kriminalitet. Jeg vil navnlig gerne vide, om det var muligt at bevise, at den kriminelle sammenslutning af de forskellige europæiske lande kunne blive en strafbar handling.
Jeg er af den opfattelse, at artikel 83 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (artikel 31 i traktaten om Den Europæiske Union) bestemmer:
"1.Europa-Parlamentet og Rådet kan ved direktiv efter den almindelige lovgivningsprocedure fastsætte minimumsregler for, hvad der skal anses for strafbare handlinger, samt for straffene herfor på områder med kriminalitet af særlig grov karakter, der har en grænseoverskridende dimension som følge af overtrædelsernes karakter eller konsekvenser eller af et særligt behov for at bekæmpe dem på fælles grundlag.Idet disse kriminalitetsområder omfatter følgende: terrorisme, menneskehandel og seksuel udnyttelse af kvinder og børn, ulovlig narkotikahandel, ulovlig våbenhandel, hvidvaskning af penge, korruption, forfalskning af betalingsmidler, edb-kriminalitet og organiseret kriminalitet.På baggrund af udviklingen i kriminaliteten kan Rådet vedtage en afgørelse om andre kriminalitetsområder, der opfylder de i dette stykke omhandlede kriterier. Det træffer afgørelse med enstemmighed efter Europa-Parlamentets
godkendelse."