Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet – Forum

Det europeiska medborgarinitiativet från och med 2020: Flexibel tidslinje, förenklad registrering, enkel signatursamling och ett nytt användarvänligt forum

Uppdaterades den: 15/01/2020

Det europeiska medborgarinitiativet från och med 2020: Flexibel tidslinje, förenklad registrering, enkel signatursamling och ett nytt användarvänligt forum

Förbättringar av reglerna för det europeiska medborgarinitiativet förenklar processen från början till slut och ger bättre stöd till organisatörer och medborgare som är intresserade av att använda detta viktiga verktyg för deltagandedemokrati i EU. Dennya förordning som började tillämpas 2020 medför ett antal strukturella och tekniska förbättringar för att göra det europeiska medborgarinitiativet mer användarvänligt och tillgängligt för att underlätta EU-medborgarnas ökade deltagande i unionens demokratiska process. De viktigaste ändringarna är följande: 

Flexibel tidsplan för det europeiska medborgarinitiativet

Den nya förordningen ger mer flexibilitet i tidsplanen för förfarandet. Organisatörerna har nu möjlighet att välja startdatum för insamlingen av de underskrifter som krävs för stöd inom sex månader efter registreringen av initiativet, vilket ger dem mer tid att förbereda sina kampanjer i stället för att börja omedelbart samma dag som deras initiativ har registrerats, vilket de var tvungna att göra tidigare. De kan också använda en period på tre månader efter insamlingsperioden för att förbereda inlämningen av underskrifterna för kontroll till medlemsstaternas myndigheter. På samma sätt har de tre månader på sig att lämna in sitt framgångsrika initiativ till kommissionen inom tre månader efter det att kontrollen har avslutats. Europeiska kommissionens granskningsfas förlängs också till sex månader. Dessa förbättringar är utformade för att göra det europeiska medborgarinitiativet mer kampanjvänligt, flexibelt och säkerställa bättre förberedelser under hela processen.

Förenklad insamling av stödförklaringar

Den största utmaningen för organisatörerna är att de har ett år på sig att samla in minst en miljon underskrifter i minst sju medlemsstater enligt ett landsspecifikt kvotsystem. Den nya förordningen förenklar denna process avsevärt. För det första är de personuppgifter som ska samlas in från undertecknarna mer harmoniserade: Medlemsstaterna är nu begränsade till att välja mellan endast två olika formulär, i stället för de 13 olika som användes tidigare. För det andra syftar den nya förordningen till att främja deltagande genom att göra det möjligt för medlemsstaterna att sänka minimiåldern för att stödja ett initiativ till 16 år och göra det möjligt för alla EU-medborgare att underteckna detta oavsett var de bor. Slutligen har Europeiska kommissionen infört ett nytt, kostnadsfritt och centraliserat system för insamling via internet. Detta nya system innehåller ett antal funktioner som syftar till att förenkla insamlingen av underskrifter. De enskilda systemen för insamling via internet kommer fortfarande att vara ett alternativ för organisatörerna att välja mellan, men endast fram till slutet av 2022.

Avskaffande av hinder för registrering

Kommissionens strikta tillämpning av reglerna om tillåtlighet har under lång tid gjort det svårt för organisatörerna att registrera europeiska medborgarinitiativ, även om kommissionen har antagit en mer flexibel strategi under de senaste åren, bland annat delvis registrering av initiativ. Den nya förordningen omfattar nu denna möjlighet till ”partiell registrering” och ger organisatörerna möjlighet att revidera sitt förslag. Dessa faktorer bekräftar EU:s vilja att undanröja alltför stora hinder för medborgarnas lansering av verkliga initiativ genom att tillåta mer flexibilitet att registrera stödberättigade delar av ett initiativ, åtminstone i stället för att helt och hållet förkasta det.

Ökat stöd till organisatörer – lanseringen av det nya forumet för det europeiska medborgarinitiativet

Slutligen ger de nya reglerna bättre stöd till organisatörer av europeiska medborgarinitiativ. Varje medlemsstat är nu skyldig att inrätta minst en kontaktpunkt för att kostnadsfritt tillhandahålla information och stöd till grupper av organisatörer. EU-kommissionen har också uppdaterat sin stödinfrastruktur för organisatörer genom att lansera en ny webbplats för det europeiska medborgarinitiativet, med nya användarkonton där de kan registrera och driva sina initiativ på ett och samma ställe. Viktigast av allt är att forumet för det europeiska medborgarinitiativet, en samarbetsplattform online som lanserades 2018 som ett pilotprojekt, har blivit en officiell del av den nya förordningen. Forumet är en viktig stödinfrastruktur eftersom det ger medborgare och organisatörer tillgång till utbildningsmaterial och möjligheter att diskutera och dela med sig av sina åsikter om specifika idéer om initiativ och ämnen med anknytning till det europeiska medborgarinitiativet som ett verktyg, att komma i kontakt med andra användare för framtida partnerskap och att få skräddarsydd juridisk rådgivning, kampanjrådgivning och rådgivning om hur man samlar in pengar.

Det nya forumet inleddes den 7 januari 2020 och drivs av European Citizen Action Service (ECAS) på uppdrag av och enligt avtal med Europeiska kommissionen. Ecas har goda resultat när det gäller förvaltningen av samarbetsplattformar på internet för medborgarnas engagemang och särskild långvarig sakkunskap när det gäller att hjälpa medborgarna att använda det europeiska medborgarinitiativet som ett verktyg för transnationell deltagandedemokrati.

 

Elisa Lironi

Postare

ELISA Lironi

ELISA Lironi är ledande i europeisk demokrati och arbetar vid European Citizen Action Service (ECAS) sedan 2015. Hon utvecklar och leder Ecas fokusområde för europeisk demokrati genom att genomföra EU-projekt och forskningsstudier om digital demokrati, desinformation på nätet och Populism. Hon är expert på medborgarinitiativet i det team som arbetar med att utveckla och genomföra forumet för det europeiska medborgarinitiativet sedan 2018.

 

Elisa är också en aktiv användare av forumet för det europeiska medborgarinitiativet. Ta kontakt med henne!

 

Kommentera

För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.

Kommentarer

Inactive user | 18/05/2020

Hej!
De är intresserade av att presentera ett medborgarinitiativ med avseende på organiserad brottslighet. Jag skulle särskilt vilja veta om det var möjligt att bevisa att de olika europeiska ländernas kriminella organisation kan bli ett brott.
Min uppfattning är att artikel 83 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (f.d. artikel 31 i fördraget om Europeiska unionen) har följande lydelse:
”1Europaparlamentet och rådet får, genom direktiv som har antagits i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet, fastställa minimiregler om fastställande av brottsrekvisit och påföljder inom områden med särskilt allvarlig brottslighet med ett gränsöverskridande inslag till följd av brottens karaktär eller effekter eller av ett särskilt behov av att bekämpa dem på gemensamma grunder.Detta gäller följande områden av brottslighet: terrorism, människohandel och sexuellt utnyttjande av kvinnor och barn, olaglig narkotikahandel, olaglig handel med vapen, penningtvätt, korruption, förfalskning av betalningsmedel, it-brottslighet och organiserad brottslighet.Med hänsyn till brottslighetens utveckling får rådet anta ett beslut där andra områden av brottslighet anges som uppfyller de kriterier som avses i denna punkt. Rådet ska besluta med enhällighet efter Europaparlamentets
godkännande. ”

För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.
Ansvarsfriskrivning: De åsikter som uttrycks i forumet för medborgarinitiativet utgör bara författarens synpunkter och kan inte på något sätt anses spegla Europeiska kommissionens eller EU:s ståndpunkt.
Redo att registrera ditt initiativ?

Vill du stödja ett initiativ? Vill du veta mer om pågående eller tidigare initiativ?